Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad smo kod rodjendana

Dobrica Ćosić puni 90. godina

BEOGRAD, 28.decembra (Tanjug) - Srpski pisac i bivssi predsednik Jugoslavije, akademik Dobrica Ćosić sutra puni 90. godina.
Rodjen u Velikoj Drenovini 29. decembra 1921. godine, Ćosić je tokom Drugog svetskog rata bio je politički komesar u Rasinskom partizanskom odredu, član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a i urednik lista “Mladi borac“.
Za narodnog poslanika prvi put je izabran 1945. godine.
Pažnju književne kritike privukao je 1951. godine svojim prvim delom "Daleko je sunce" u kome je evocirao svoje iskustvo iz Drugog svetskog rata.
Autor je romana "Koreni" u kojima se bavi Srbijom s kraja 19. veka, "Deobe" o deobi naroda na partizane i četnike i posledicama te podele, "Vreme smrti" u četiri knjige, trilogije "Vreme zla", "Vreme vlasti" u kome nastavlja povest započetu romanom „Koreni".
Početkom novog milenijuma, Ćosić u ssest knjiga objavljuje "Pissčeve zapise".
Bio je jedan od najpoznatijih opozicionara Josipu Brozu Titu posle razmimoilaženja sa njim.
Član SANU-a postao je 1970. godine, a prvi predsednik SRJ postao je 15. juna 1992. godine. Bio je smenjen godinu dana kasnije zbog sukoba sa Slobodanom Milossevićem.
Prvi je dobitnik Ninove nagrade 1954. za roman "Koreni" a drugi put je nagradu dobio 1961. za trilogiju "Deobe".
Udruženje književnika Srbije 1986. godine mu je dodelilo nagradu za izuzetan značaj za književno stvaralasstvo.
Za trilogiju "Vreme zla" nagradjen je 1990. Njegossevom nagradom.
Dva puta je dobio godissnju nagradu Narodne bilbioteke Srbije za najčitaniju domaću knjigu - 1990 za "Vernika" i 1996. za "Vreme vlasti".
Povodom 70. rodjendana 1991. dobiuo je specijalu "Vukovu nagradu". "Kočićevim perom" nagradjen je za "Vreme vlasti" .
U Moskvi je 2010. postao prvi dobitnik nagrade "Pusskin" za izuzetne zasluge u književnosti u okviru Prvog slovenskog foruma umetnosti Zlatni vitez.
(Kraj)

Uuu, ja sam svojevremeno Korene i Vreme smrti progutala.
Sto se njegovog celokupnog politickog angazmana tice... nisam njegov fan, ali ovo i nije tema o tome.
Procitala sam i Vreme zla... valjda nju, ali to je vec bila koliko se secam suva politika.

Inace da dodam grrrr... da mi od 4 knjige Vreme smrti , 3. deo neko nikada nije vratio :evil:
Ali ko?
smilie_girl_168.gif

smilie_girl_130.gif

Jeste, lamar, tako je.

Evo još vesti
Pekićev kutak u Biblioteci grada Beograda na Vračaru

Pekićev kutak u Biblioteci grada Beograda
BEOGRAD, 28. decembra (Tanjug) - Biblioteka grada Beograda na Vračaru danas je svečano otvarila svoj adaptirani ogranak koji nosi ime Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka.
Renoviranu biblioteku u Ulici Svetozara Markovića otvorile su piščeva supruga Liljana Pekić i direktorka Biblioteke grada Jasmina Ninkov, u prisustvu Pekićeve ćerke Aleksandre, predstavnika Skupštine grada Beograda i mnogobrojnih Pekićevih poštovalaca.
Ninkov je istakla da je biblioteka uložila oko 3 miliona dinara za adaptaciju ogranka u centru Beograda.
Prema njenim rečima pored bogatog knjižnog fonda od 10.000 knjiga, renovirani ogranak biblioteke poseduje čitaonicu, internet, deo namenjen za decu i kutak posvećen Pekiću u kome će čitaoci moći u knjižnoj i elektronskoj gradji da se bolje upoznaju sa njegovim životom i delom.
Namera BGB je da čitaocima omogući što širi uvid u delatnost tog pisca, pa je kroz čitav prostor postavljena i izložba o Pekiću koja je gostovala u mnogim bibliotekama Srbije i sveta (Toronto, Vankuver, Budimpešta, Srpski kulturni centar u Parizu, Zagreb, Kragujevac, Užice, Zaječar, Zlatibor, Sterijino pozorje u Novom Sadu...)

Ne znam jel to biblioteka u koju ide Cru*, koje, uzgred, nema već neko vreme. Ni ovde ni na kuvanju, na dijeti je nema još duže z;) .To su teme koje ja pratim, za ostale ne znam. Valjda radi nešto interesantno pa nema vremena za Krstu. Što je u redu.

Ja sam počela Vreme smrti, došla do drugog dela, ona vojska u nekom blatu i ja se tu zaglavila i nikad nisam krenula dalje. A htela sam sve redom da pročitam. Medjutim, nije to tematika koja mene nešto puno zanima.

Ma nisam našla spojler, sam mi se pojavio u nekom obliku, kad idem u one napredne opcije, a ja se to nisam setila.

Uuu, ja sam svojevremeno Korene i Vreme smrti progutala.
Sto se njegovog celokupnog politickog angazmana tice... nisam njegov fan, ali ovo i nije tema o tome.
Procitala sam i Vreme zla... valjda nju, ali to je vec bila koliko se secam suva politika.

Inace da dodam grrrr... da mi od 4 knjige Vreme smrti , 3. deo neko nikada nije vratio :evil:
Ali ko?
smilie_girl_168.gif

smilie_girl_130.gif

Takodje.
Eto mene na neki nacin interesuje taj ratni period.Jos jaci mi je utisak posle Krfa i posete Vidu i Srpskoj kuci.

A treci deo mi je omiljen,zbog mesta desavanja.

Drage moje, nemam drugog nacina da vam svima pozelim sve sto bih sebi i svojima- u Novoj godini (slike iz nekog razloga ne mogu da prenesem) pa cinim to na ovaj nacin, nadam se da prihvatate...

Volim vas jer ste slicne meni, odnosno ja vama (bar se nadam za ovo poslednje), i evo nesto sto cete razumeti, jer vi ovde ste najpozvanije da razumete...

:ukras6::heart:

Mozda su promenili naslov kod nas kad su prevodili. U svakom slucaju prica je vrlo slicna onome sto si opisala. Javi kad saznas :)

Sad vidim da je izdato 2007, ako si pre toga citala to sto trazis, onda sigurno nije ova.
Kod nas izdato 2008, naslov je Paviljon bozura. (izdavac Dereta)

Poslednja izmena:
Mozda su promenili naslov kod nas kad su prevodili. U svakom slucaju prica je vrlo slicna onome sto si opisala. Javi kad saznas :)

Sad vidim da je izdato 2007, ako si pre toga citala to sto trazis, onda sigurno nije ova.
Na kraju a pred zoru, da to je ta knjiga, Paviljon Bozura(ne Zada)i jeste (izdanje "Dereta"
PAVILJON-BOZURA_slika_O_156902.jpg

Tacno, gotovo sva radnja romana se odvija posle smrti, posle koje je izostavljen ritual za pokojnike, otuda njena stradanja u svetu mrtivh...Dok je bila ziva, baka ju je uvela u pricu o stradanju dinastaije Djing(kojoj je pripadalai njena porodica) - nasilno zamenjena dinastijom MIng...Stroga majka koja ju je poksavala zastiti od spoljnog sveta...Sve vreme dok je bila ziva, mislila je da je otac ne voli, tek tamo gde je otisla, shvatila je zapravo da ju je otac najvise voleo..

.Ovde sam napisala da je ona imala uticaj i na drugi i treci brak voljenog koji zivi, jer ona ostaje prva zena...zato i zato..Na kraju, ona vise nije gladan duh, nego duh koji se raduje, narocito sastanuku (da, kad za to dodje vreme) sa svojim voljenim Rejem, da, to je ta knjiga, hvala ti od sveg srca:)

P.S. Citala sam je pred kraj 2008. godine...

P.S. 2, Meni je bila strahovita scena kad umire njena majka i dolazi tamo gde je ona, kad je ugleda ona se uzasne (licila je na strasilo zbog gladi) i odbija da poveruje da je i sama mrtva...Baka je ta koja joj je i gore pomogla, tako sam uzbudjena sto cu je ponovo potraziti da ne mogu smisleno, zato je ovako dugacko,hvala ti jos jednom, mnogo:)

Poslednja izmena:
Prvo: Srećan rodjendan slavljenice!
Ester da nam ostane tako vrcava i lucidna, a Bambi nežna i mila ( bar sam ih ja tako doživela).

A u vezi sa temom:
Toliko sam htela taj Paviljon božura ( mnooogo mi se dopao naziv knjige), da je kuma prevrnula sve živo da ga nadje i dobih ga za rodjendan!
Sestra ima Caricu orhideja i led Bombaja,a za paviljon mi je rekla da misli da nije nešto, mada nije čitala.
Po ovom što ste napisale, meni deluje zanimljivo...

Jeste čule da je Tadić pomilovao Žarka Lauševića. Mislim, nije to tema za ovde, otvorena je već na politici, ali s obzirom da je u pitanju sudbina pisca i jeste za ovde.
Koja je to farsa. Mislim, on je, koliko sam shvatila, osudjen u CG na tih 13 godina, kako sad Srbija može da ga pomiluje. A njemu to svakako ništa ne znači, mislim da neće da se vrati.

Prvo: Srećan rodjendan slavljenice!
Ester da nam ostane tako vrcava i lucidna, a Bambi nežna i mila ( bar sam ih ja tako doživela).

A u vezi sa temom:
Toliko sam htela taj Paviljon božura ( mnooogo mi se dopao naziv knjige), da je kuma prevrnula sve živo da ga nadje i dobih ga za rodjendan!
Sestra ima Caricu orhideja i led Bombaja,a za paviljon mi je rekla da misli da nije nešto, mada nije čitala.
Po ovom što ste napisale, meni deluje zanimljivo...
Nemoj da te navrati bilo ko, ja sam poprilicno izbirljiva, ali, kad jednom procitas neces zaboraviti....Tuga nekoga ko sve vidi, ko i dalje voli, ko zbog nemara ostaje zatocen u svetu gde pati, i svi ti opisi...Kakav kobni nesporazum (prosi je onaj koga voli vise od zivota, ona ne zna da je on) umire zbog toga, posmatra njegovu tugu, kad se ozenio uvek je bila tu, zena koja je prema njemu bila hladna postaje topla upravo snagom njene misli i zelje, koja se radja u toj zeni...Sve je to njeno...Kad je dan mrtvih i kad u njenoj bogatoj porodici iznesu sve sto mogu da mrtvi jedu, ona jedina ne moze uzeti nista, ona je gladna, ma, nema veze uopste da li je to sve moguce, ali, pleni, uzmi - ako se pokajes slobodno me opsuj necu se ljutiti:)

Nema na cemu, i ja cu da je potrazim mozda, interesantno zvuce ti obicaji (mada mi deluje kao tuzna knjiga, to me ne privlaci).
Jeste, tuzna je, pa ipak ima tu stvari koje cak i zatocenoj devojci stvaraju radost...I nada na kraju, i svi ti obicaju, neverovatno je kako covek nauci mnogo o kulturi i obicajima nekih zemalja koje nikad nije video, a cini se kako je tu ziveo...Meni je danas bibliotekraka obecala da ce cim se vrati sa citanja (bukvalno je razgrabljena) ostaviti i obavestiti me telefonom, nego, zbog tebe i ostalih, skidoh ovo sa jedne diskusije (znaci ipak se negde drugacije zvala, ne znam odakle se javila devojka, pogledaj"
--------------
"Skpiy.....

"Inace, mogu preporuciti i knjigu "Zaljubljena Peonija", autorica je Lisa See, radnja se desava u Kini, odlicna je, predivna je.. :067 thumbup:

--------------------------------------------------------------------------------
Naslov: od: alba 15.12.2010, 00:38:40
--------------------------------------------------------------------------------

Skipi: pogledala sam na Netu o kojoj je knjizi reč i ustanovila da sam je ja već pročitala. :smile: Ovde se ona prodaje pod nazivom "Paviljon božura".Duh priča priču, 17. vek, verovanja, običaji... Nesvakidašnja, nezaboravna..."

Eto, malo da se i ja potrudim, da ti uzvratim:)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back