Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bi, ti verovatno mislis "Vremeplovceva zena" :think:
Meni je takodje na spisku, jos je nisam procitala, ali koliko mi se cini te dve knjige namaju bas neku slicnost. Medjutim ima ih ovde na temi koji su citali obe, pa ce ti oni bolje reci. Znam da ih je obe citala Dana :)

Andrej Makin. Da ja ga toplo preporucujem, ali mislim da "Zlocin Olge Arbeljine" treba ostaviti za kraj. Ona je najjaca. Pre nje treba uzeti nesto od sledecih:
Kci heroja Sovjetskog Saveza
Muzika jednog zivota
Rekvijem za istok
Dok Amur tece
Francusko zavestanje
Ispovest gresnog stegonose
Zemlja i nebo Zaka Dorma

Bilo koju. Mada je mene od nabrojanih najvise "dojmila" Muzika jednog zivota.
Sto se mene tice to je jedna od onih knjiga koja mi je ostala onako za uvek u secanju.
A ona Bi ima samo 140 strana. Dusu dala za autobus :D

Meni je isto najveci utisak ostavila "Muzika jednog zivota", mada nisam procitala sve to Makinovo kao Lamar.
"Vremeplovceva zena" i "Mandolina" uslovno receno mogu da imaju slicnosti kao ljubavne price, ali to je sve. Meni se vise dopala "Vremeplovceva zena" zato sto je cist cistijackiji ljubavni roman, dok je u "Mandolini" to meni sve bilo filmski. Bilo mi je lepo i zanimljivo, najvise zbog Kefalonije i tako nekih "grckih" momenata ali sam sve vreme bila svesna da pricu pise covek koji nije Grk i ne zna mnogo o njima i kao da pise vec scenario za film. Film mi je bio lep i vise mi je ostao u secanju, mozda zbog Penalope Kruz koju obozavam.
Uzgred, citala sam prosle godine "Partizanovu kci" istog pisca i bila mi je teeeesko razocarenje. Totalno bezvezna knjiga.

Meni je isto najveci utisak ostavila "Muzika jednog zivota", mada nisam procitala sve to Makinovo kao Lamar.
"Vremeplovceva zena" i "Mandolina" uslovno receno mogu da imaju slicnosti kao ljubavne price, ali to je sve. Meni se vise dopala "Vremeplovceva zena" zato sto je cist cistijackiji ljubavni roman, dok je u "Mandolini" to meni sve bilo filmski. Bilo mi je lepo i zanimljivo, najvise zbog Kefalonije i tako nekih "grckih" momenata ali sam sve vreme bila svesna da pricu pise covek koji nije Grk i ne zna mnogo o njima i kao da pise vec scenario za film. Film mi je bio lep i vise mi je ostao u secanju, mozda zbog Penalope Kruz koju obozavam.
Uzgred, citala sam prosle godine "Partizanovu kci" istog pisca i bila mi je teeeesko razocarenje. Totalno bezvezna knjiga.

E pa za "Mandolinu..." :ok: sve do poslednjeg slova. I za knjigu i za film.
Samo sinoc nisam imala hrabrosti da napisem jer sam i citala i gledala bas davno.

PS. A i za ovu "Partizanovu kci", sad videh, procitala i ja. Ma bas tako. Bezvezna do poslednjeg slova.

Poslednja izmena:
Dobro jutro!

Probudila sam se sa bolovima u levoj ruci,od citanja!:zcepanje:
Juce sam procitala preostale 2/3 knjige "Avanture nevaljale devojcice",citam lezeci,sa knjigom u podignutoj levoj ruci:zcepanje:

Citam vas i pravim spisak.:bye:

Hvala na savetu,a mogla bih ponekad da promenim i pozu,zar ne?:zcepanje:

Slabo se snalazim na forumu,da li mogu da pregledam samo ovu temu u pretrazivacu?
Procitala sam "Ringispil"od Jelene Bacic Alimpic pa me interesuju komentari:think:

emocijo, ako još nisi našla, gore u desnom uglu, ispod brojeva strana imaš pretraži temu.
A svakako nam iznesi svoje utiske o Ringišpiliu, možda neki i čitaju, ali ih sramota da ovde priznaju. Ja mislim da nema ništa loše pročitati i takve stvari, ako ni zbog čega drugog, a ono kao loš primer (ako je uopšte loš). To što ona vodi glupu emisiju na TV ne znači da je i sama takva. Nekad moraš biti mudar da bi radio glupe stvari. Al sam se sad pro..ala :roll:

Hvala na savetu,a mogla bih ponekad da promenim i pozu,zar ne?:zcepanje:

Slabo se snalazim na forumu,da li mogu da pregledam samo ovu temu u pretrazivacu?
Procitala sam "Ringispil"od Jelene Bacic Alimpic pa me interesuju komentari:think:

Napisi svoj komentar da znamo kakva je

Nisam je citala. Prvi i osnovni razlog je ogranicena kupovna moc, a ima mnogo drugih knjiga koje zelim da kupim.
Ako se pojavi u biblioteci ili ako uspem da pozajmim od nekoga...zasto da ne? Bas da vidim i to cudo. :D

Vise ne verujem top listama knjizara,nemam novca za bacanje:besna:

Imam duboke police za knjige,pa ih stavljam u dva reda(samo se prvi red vidi.)
Nadam se da cu od sada,uz pomoc ove teme,da kupujem samo knjige za prvi,pocasni red:bye:

Dobro jutro!

Probudila sam se sa bolovima u levoj ruci,od citanja!:zcepanje:
Juce sam procitala preostale 2/3 knjige "Avanture nevaljale devojcice",citam lezeci,sa knjigom u podignutoj levoj ruci:zcepanje:

Citam vas i pravim spisak.:bye:

Vidim da te jos niko nije upozorio da je citanje u stvari stetno.
Reuma, ocinji vid, a o mentalnom zdravlju da i ne pricamo :lol:

PS. Kada kliknes na ovo sto ti je Bi rekla, onda kliknes na "napredno pretrazivanje", i onda ti se otvara vise opcija. Istrazi ih, nije komplikovano. I ja sam duduk za sve to pa se obicno snadjem.

uh,bas sam spora...

Mene "Ringispil"podseca na Mir-Jam romane koje sam kao klinka volela ali sam ja ipak vec "zrela"zena:tajna:
Brzo sam je procitala,otplakala sto je za plakanje,sve kako treba,samo sam posle imala osecaj da sam i novac i vreme mogla bolje da iskoristim:whistling:
A inace o autorki ne znam nista jer zivim u inostranstvu.

uh,bas sam spora...

Mene "Ringispil"podseca na Mir-Jam romane koje sam kao klinka volela ali sam ja ipak vec "zrela"zena:tajna:
Brzo sam je procitala,otplakala sto je za plakanje,sve kako treba,samo sam posle imala osecaj da sam i novac i vreme mogla bolje da iskoristim:whistling:
A inace o autorki ne znam nista jer zivim u inostranstvu.

Zato si i citala :zcepanje:

Ja sam debelo razmišljala da li da ponovo gledam Čitača. Odličan je, prvi put sam i plakala i potpuno mi je bio neočekivan, ali je težak... i gledala sam ga ponovo i drago mi je.

Dobro jutro devojke!:bye:
Zavrsila sam Slucaj putokaza (Ian Pirs, Laguna - za one koje nisu pratili:))
Sve pozitivno sam mislila i pisala ovde dok sam citala, stoji i dalje.
Knjiga je sastavljena od cetiri celine i svaku od njih prica razlicita licnost. Ono sto je retko, a mene je odusevilo, jeste da svako od njih stvarno ima razlicit glas. Jedan je mladic od 19 god. usijane glave, pun kojekakvih bapskih praznoverica ali i pronicljiv. Drugi je mletacki trgovac koji je dosao u Oksford i sve sto je englesko mu je neobicno, a on je pa mnogo fin i ugladjen. Inace se i izdaje za doktora i obrazovan je po Evropi pa je slicne sebi nasao u Engleskoj pa tako mnogo saznamo o medicini tog doba, o naucnim verovanjima, temama rasprava i sl. Treci je matematicar, izuzetno inteligentan ali hladan i neobican covek; ne moze se reci da je bas zao ali je vrlo specifican. Radio je i kao kraljev sifrant i razotkriva politicke zavere i sl. Preko njega saznajemo najvise o politickoj situaciji u zemlji posto je u pitanju doba restauracije - nakon vladavine Kromvela i kraljevog povratka na tron, ali kako gradjanski rat tek sto je prosao sve su podele jos friske i zemlja je u prilicnom neredu. Cetvrti je nas covek - knjiski moljac :) i istoricar, pametan i prilicno povucen
Odusevilo me je vise stvari. Prvo, to sto je svaki glas autentican i u skladu sa karakterom i preokupacijama osobe koja prica. Drugo, sto je prica uzbudljiva. Pocinje kao istraga ubistva i jos se svasta tu uplete ali posto svaki lik prica u prvom licu svi su podjednako (ne)pouzdani - svako nudi svoju istinu koja ne mora nuzno da bude i prava. Trece, kako je mnogo ist.cinjenica, naucnih, nacina razmisljanja, zabluda i jos gomila podataka super data tako da se uklapa u radnju (da ne bude isforsirano u stilu "Ja sam ovo procitao u jednoj knjizi tokom priprema za roman i moram to sad sve da ubacim") - to istorijski romani i trileri cesto nemaju.
Sad je samo problem sto bih iz ovih stopa da idem u Okford :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back