Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
za biblioteku

meni se dešavalo (prije kompjutera) da mi onako, sva izbećena, kaže..pa neeemamo mi to..ili...ne znam ti ja gdje to stoji :eek:...
a kad dođem nepropremljena, tj. polupripremljena ( sa nepotpunim naslovom, ili bez imena pisca)...jel' baš moraš to da čitaš
a kad preporučujem nešto nekom, pa ne mogu svega da se sjetim, 'ladno sam znala da odem do police i donesem

ova Biserka je (srećom) rijetko za pultom

Bas si rekla i lepo i konkretno :) (Pa kako da me covek ne voli :zper: )

U mom slucaju je nesto slicno, ali bi recimo izgledalo ovako:
-knjige koje zuvek pamtim :heart:
-one koje dugo pamtim, ali ipak nisu za sva vremena :)
-one koje sam procitala, ali sam glat mogla i da preskocim :rtfm:
-one koje nisam nikada ni trebala da procitam :dash:

Iako, sto se ove dve knjige tice imamo razlicitu kategorizaciju :) Meni je Citac 1.grupa, a Crveni sator 2.grupa
E sad', kada bih isla u dalju klasifikaciju tu bi bilo jos nekih pod-podela. Narocito kada je prva grupa u pitanju.

Danas-sutra cu da napravim jednu listu koja je meni znacajna. Pocela sam, samo jos da je kompletiram :)

E prava ti je lista. Nista nemam da dodam. Moja kategorizacija je bila bliza Emocijinoj ali bogme, tvoja je bas bas :super: , vrlo precizna.

Bas si rekla i lepo i konkretno :) (Pa kako da me covek ne voli :zper: )

Iako, sto se ove dve knjige tice imamo razlicitu kategorizaciju :) Meni je Citac 1.grupa, a Crveni sator 2.grupa
E sad', kada bih isla u dalju klasifikaciju tu bi bilo jos nekih pod-podela. Narocito kada je prva grupa u pitanju.

Kategorizacija nam je ista sto se tice Citaca i Crvenog satora,samo sam se trudila da budem sto kraca u uporedjivanju ova dva dela Anite Dajamant;)

Evo sta mi je ideja. Pa koga ne mrzi moze da se prikljuci.

Ja cu da naprvim listu knjiga u kojima je najveci kvalitet neka ljudska sudbina i emocija koju ona izaziva kod mene… pa je recimo ona (i sudbina i emocija) hm…velika kao svemir… tako nekako. Pa me zokupi onako skrozzzz.

Znaci nisu ovo moje najbolje knjige svih vremena po svim kriterijumima, nego samo one koje su mi se usunjala u misli i zaokupila emocije za vijeki-vijekov. Ako je uopste nekome jasno sta sam htela reci :) Ah da, na listu necu stavljati nista od klasike. Oni su posebna kategorija.

Zlocin Olge Arbeljine - Andrej Makin
Citac – Bernhard Slink
Dolazim po tenbe i vodim te sa sobom – Nikolo Amaniti
Muzika jednog zivota - Andrej Makin
Bog malih stvari – Arundita Roj

Zlocin Olge Arbeljine - Andrej Makin sam procitala i po meni joj je mesto na toj listi.

Poslednje tri dopisujem na moju listu za kupovinu:hvala:

E bas mi je drago da se slazes za Olgu! :zag:
Ne zbog prostog slaganja, nego tako znam da nisam u nekom zbunu.
Jer samo jos jedna moja drugarica je procitala Olgu, i ona do duse ima isto misljenje kao i ja.

E bas bih volelal da i ti, i jos neko napise neki spisak knjiga koje su ih, pa eto jednom recju, onako emotivno "razbile".

Moja prva knjiga od Makina je bila"Zena koja je cekala" koja mi se isto dopala.ali nema tako tesku temu kao"Zlocin Olge Arbeljine".

Sandor Marai bi za mene svakako bio pisac sa moje liste,dvoumim se izmedju dva naslova(jako sam ih davno citala tako da cu se izjasniti nakon ponovnog citanja)

Cini mi se kako mi godine prolaze da mi se lista odlicnih knjiga skracuje;)

Zlocin Olge Arbeljine - Andrej Makin sam procitala i po meni joj je mesto na toj listi.

Poslednje tri dopisujem na moju listu za kupovinu:hvala:

Moja prva knjiga od Makina je bila"Zena koja je cekala" koja mi se isto dopala.ali nema tako tesku temu kao"Zlocin Olge Arbeljine".

Sandor Marai bi za mene svakako bio pisac sa moje liste,dvoumim se izmedju dva naslova(jako sam ih davno citala tako da cu se izjasniti nakon ponovnog citanja)

Cini mi se kako mi godine prolaze da mi se lista odlicnih knjiga skracuje;)

Uh, sad se plasim :sad2: da se ne razocaras sa tim dopisivanjem.

PS. A ti nemoj da se dvoumis, samo reci koje su. Vidim da je neki Madjar u pitanju, a od Madjara sam i onako malo sta citala, a volela bih. Ma sta ima veze ako za mene ne budu isto sto su tebi bile. Nije samk sveta :D

Opet ja:rumenko:

Razmisljala sam sta me koci da Citaca stavim na listu.Proslo je dosta vremena ali u meni jos uvek zivi onaj osecaj besa koji mi se provlacio kroz radnju romana tokom citanja.Nikako nisam mogla da se pomirim sa tim da je taj problem bio neresiv:think:

Evo i da se pridruzim emotivno-razbijackim knjigama. Samo da napomenem da su to knjige koje su mene emotivno razbile (ne mora nuzno kod svih da se poklopi i jednak/visok knjizevni kvalitet). I da, to su knjige u recimo poslednjih 5 godina, pre toga nisam vodila spiskove procitanih knjiga pa ih se necu jednako lako setiti, ovako na prvu loptu.
Kada si otisao, Megi O'Farel
Sto od limunovog drveta, Dzulijan Barns (neke od prica). Isto vazi i za njegovu Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja (mislim da se prica "Ljubav" ili nesto slicno - nemam ovde knjigu da proverim)
Bruklinska revija ludosti, Pol Oster
Istorija ljubavi, Nikol Kraus
Vremeplovceva zena, Odri Nifeneger
Kad je Nice plakao Irvin Jalom
Krvnik ljubavi irvin Jalom
Duet dusa, Ana Atanaskovic
Vreme smrti Dobrica Cosic (ovo je jedina njegova knjiga koja je ovako delovala na mene, a i skoro jedina njegova koju sam procitala. Sad nemam zelju ni da citam jos nesto njegovo)
Oporavak Pet Barker
26a Dajana Evans
Citac Bernhard Slink
Mape za izgubljene ljubavnike Nadim Aslam
Tako dugo putovanje Rohinton Mistri
Zanesenost A.S.Bajat
Kratki i cudesni zivot Oskara Vaa Dzuno Dijaz
Kinesko-engleski recnik za ljubavnike Sjaolu Guo
Leteca planina Kristog Ransmajer
Sneg Orhan Pamuk
Nelsonova senka Beri Ansvort
Careva deca Kler Mesud
Londonske skice Doris Lesing
Trava peva Doris Lesing
Kako je nestajala Esme Lenoks Megi O'Farel
Moramo da razgovaramo o Kevinu Lajonel Srajver
Ne daj mi nikad da odem Kazuo Isiguro
Put Kormak Makarti
Pola zutog sunca Cimamanda Ngozi Adici

Samo jos da napomenem da ima jos mnogo knjiga koje mi spadaju u onu "izvanrednu kategoriju za sva vremena" ali nije im snaga u emotivnom razbijanju mene, ako me razumete :D

Evo i da se pridruzim emotivno-razbijackim knjigama. Samo da napomenem da su to knjige koje su mene emotivno razbile (ne mora nuzno kod svih da se poklopi i jednak/visok knjizevni kvalitet). I da, to su knjige u recimo poslednjih 5 godina, pre toga nisam vodila spiskove procitanih knjiga pa ih se necu jednako lako setiti, ovako na prvu loptu.
Sto od limunovog drveta, Dzulijan Barns (neke od prica). Isto vazi i za njegovu Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja (mislim da se prica "Ljubav" ili nesto slicno - nemam ovde knjigu da proverim)
Vreme smrti Dobrica Cosic (ovo je jedina njegova knjiga koja je ovako delovala na mene, a i skoro jedina njegova koju sam procitala. Sad nemam zelju ni da citam jos nesto njegovo)
Oporavak Pet Barker
26a Dajana Evans
Citac Bernhard Slink
Zanesenost A.S.Bajat
Sneg Orhan Pamuk
Careva deca Kler Mesud
Trava peva Doris Lesing
Put Kormak Makarti

Samo jos da napomenem da ima jos mnogo knjiga koje mi spadaju u onu "izvanrednu kategoriju za sva vremena" ali nije im snaga u emotivnom razbijanju mene, ako me razumete :D

Jao Dano!!!! Kakvo blago! Hvala ti :hvala:
Kakva poslastica. Skoro nista nisam citala.

Oporavak Pet Barker
26a Dajana Evans
Citac Bernhard Slink
Zanesenost A.S.Bajat
Sneg Orhan Pamuk
Careva deca Kler Mesud
Trava peva Doris Lesing
Put Kormak Makarti

Crvene imam.:) Istoriju sveta sam čitala malo letos, prvu priču samo, ostala mi je u vikendici. Simpatično i drugačije od onoga na šta sam navikla. Kako je nestajala Esmi Lenoks je super knjiga, iako surova. Vreme smrti nikada nisam do kraja iščitala, iako sam ga dobila još za 18. rođendan ( pre skoro 30 godina:rumenko:), a Čitača ću ovih dana, nije obiman. Ostale dve će sačekati raspust.
Drage moje, sve vas je više, i to me raduje, ali ko da isprati ovolike predloge. Kad će penzija.

Drage moje, sve vas je više, i to me raduje, ali ko da isprati ovolike predloge. Kad će penzija.

Nemoj ti da prizeljkujes penziju. Jer pazi, penzija je manja od plate, a knjiga je sve vise:zper:

Samo jos da napomenem da je moj spisak krajnje, ali krajnje subjektivan. Posto je kriterijum bio da odredim koje su knjige mene emotivno razbile, a znamo da to zavisi od trenutka kad se cita, zivotnih okolnosti i predistorije, karaktera i niza drugih stvari. Knjige sa ovog spiska su vise nego bilo koje druge podlozne tome. Tako da, radovalo bi me da cujem vase utiske o nekima od njih ali nemojte da iznenaditi ako vam se knjige i ne svide koliko meni. Bar ce biti jos rasprava i dopunjavanja, a to radja nove preporuke.
A to opet radja nove probleme za nasu dragu Radu :D

No problems. Sad će povišica. :) Valjda će i neko moje buduće unuče da čita. Kad već ne mogu da im ostavim stanove i vile, nek bar imaju knjige. Skoro me pitala ćerka kako će da podele knjige brat i ona.:zcepanje:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back