Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Veceras sam ponovo gledala film "Citac" po knjizi Berharda Slinka.
Knjigu sam takodje 2X citala.
Retko dobar film radjen po knjizi.
Za mene ima skoro istu snagu kao i knjiga :(

Knjigu sam procitala,film jos nisam videla.

Samo mi je jedna stvar zasmetala pri citanju,prebrzo sam shvatila zbog cega se ona tako ponasala.Da li je i pisac hteo da otkrije tajnu jos na pocetku ,ne znam...

Eto i mene! Da prijavim procitani Traktori, meni su se dopali:super:, malo mi je sredina knjige bila smor ali zato mi je rasplet radnje i sam kraj bas, bas divan!

Sinoc se nameracila da gledam Citaca al` telefonski poziv u nezgodno vreme, pa posle nikako da povezem:confused: ( ustvari ne volim da gledam film ako nisam videla pocetak) :mrgreen:!
Zato je knjiga na spisku!
Sledece Dve prikolice ili Dragulj Medine- sta mi savetujete?:think:

Knjigu sam procitala,film jos nisam videla.

Samo mi je jedna stvar zasmetala pri citanju,prebrzo sam shvatila zbog cega se ona tako ponasala.Da li je i pisac hteo da otkrije tajnu jos na pocetku ,ne znam...

Meni to nije smetalo. Mada priznajem da bi efekat bio jaci da se tajna kasnije otkrila :)
Ali pisac ocito nije igrao na tu kartu. Nego…

Uvek kada mislim o ovoj knjzi/filmu ja za Hanu nalazim u sebi istovremeno potpuno nerazumevanje i razumevanje, osudu i saosecanje. Shvatam njen stid zbog neznanja, poslusnost sistemu, osecaj za sistematicnost i red. A onda krivim sebe, jer za takvo nesto u ovom njenom slucaju nema nikakvog opravdanja. Zar su to stvari za koje se opravdanje moze naci!!!

Onda pocnem da krivim pisca sto mi je nametnuo takav nacin razmisljanja, a onda mi dodje u svest da slika nikada nije crno bela. Tada se setim i da je ovaj pisac skoro iskljucivo predan ovoj temi, temi krivice ratne generacije, pa prihvatanju istine i svega toga posleratne generacije, pa generacije posle ove posleratne… Znam da mu nije namera da zamagli istinu ni da oprosti neoprostivo.

Ali eto mene Hana uvek dirne. Kao uostalom i Mihael. Svako na svoj nacin me dotakne, i pokrene na razmisljanje.

PS. Sada bi moj drug rekao njegovu cuvenu reenicu:”Ti Lamar imas previse vremena za razmisljanje” :D
Ali kakva je to knjiga ili kakakv je to film koji me ne pokrenu na razmisljanje?
Osim ako ne spadaju u klasu prave (ali ne i trivijalne petparacke) zabane literature.

PS. Nadam se da nisam otkrila nista bitno onima sto nisu procitali a zeleli bi :)
PS. Od Slinka sam proditala jos Vikend, ali to nije ni blizu...

Film je dobar... ali... da li je vama zasmetalo posvećivanje pažnje tom jednom liku, i saosjećanje sa njim, dok svi ostali služe samo da pojačaju utisak o njemu... kao kada u knjizi/filmu pobiju desetine likova, ali se oni vežu za jednog od njih, i svi mi patimo za njima, očekujući čak i od ostalih ucvijeljenih da saosjećaju
Tako je i ovdje.
Jedna od poslednjih scena filma mi je bacila sjenku na njega. N emogu sada najbolje da se sjetim, ali čini mi se da je to situacija sa kćerkom one žene. I tu je lik kojeg glumi Ralf Fajns mogao biti malo više čovjek.

ja samo da kazem da nisam odgledala film:neutral:
mama je gledala i po njenoj reakciji rekla bih da je ok uradjen po knjizi
ni ja se ne bih uhvatila za ovu knjigu da je nisam dobila na poklon od prijateljice koja ju je prochitala...
sad kad smo kod toga, ona mi redovno poklanja knjige, uglavnom neke za koje se ja ne bih primarno zainteresovala, ali do sad nije pogreshila u izboru :D
spominjale ste vec par stranica unazad Crveni shator, pa sam je skinula sa police, obrisala prashinu sa nje i ponovo je chitam:) (i nju mi je poklonila ista prijateljica)

Poslednja izmena:
Ja čula za film, reklamirali ga na HBO ali ga nisam odgledala.

Inače bila sam do biblioteke i uzela "Dobra luka" od Anite Dajamnt , što je napisala "Crveni šator" ako je čitao neko neka slobodno kaže dobro loše za nju da čujem.
Jer nisam imala vreme nešto da se muvam po biblioteci, spisak mi ostao kući a bibliotekarki sam rekla da hoću neku dobru poput ove , a ona eto šta mi dala , e sad ne znam da li ću da je ogovaram ili hvalim :lol:, zavisi od knjige.

Inače bila sam do biblioteke i uzela "Dobra luka" od Anite Dajamnt , što je napisala "Crveni šator" ako je čitao neko neka slobodno kaže dobro loše za nju da čujem.
Jer nisam imala vreme nešto da se muvam po biblioteci, spisak mi ostao kući a bibliotekarki sam rekla da hoću neku dobru poput ove , a ona eto šta mi dala , e sad ne znam da li ću da je ogovaram ili hvalim :lol:, zavisi od knjige.

Ja sam je procitala,proslo je par godina od tada sigurno.
Knjige delim na
- one kojih se secam kao izuzetno dobrih,pamtim i sadrzaj i emocije koje su budile u meni
-koje mi nije zao sto sam procitala ali ih se vec ne secam bas dodro
-koje nisam ni trebala da citam

Za mene je ona knjiga iz ove srednje grupe i nije ostavila na mene utisak kao "Crveni sator".
Uh ,ja se raspisala a u stvari nisam nista konkretno:bye: rekla

Gledala sam Čitača prošle godine, oduševila se, pa sam i knjigu kupila nedavno. Zbog toga nisam sinoć ponovo gledala film.
Ali ovu knjigu nedelje neću da propustim :)
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1225

Sestra mi je rekla da joj se baš dopala - nedavno je čitala.Obavezno ću je kupiti!
Kao i bar dva naslova sa ove "ljubavne" akcije.
A kako je stop akcija ponovo produžena,valjda ću izdržati da je ne overim 4. put.

Sto se razvoda tiče, Rado niko te ne razume bolje od mene...Ovog mog jeza hvata kad pomenem da mora da svrati u knjižaru...i to ne zbog svraćanja, nego i ja kao ti...kupujem i kupujem i kupujem...znam i sama da sam preterala...

O filmu Čitač mi je pričala koleginica, još ono kad je bio u žiži interesovanja i zaintirgirala me, pa sam ga sinoć premijerno odgledala.Ne volim drame, ali ne znam, nekako mi je "legao"...Nije me naterao da tražim opravdanja ili osudjujem,ali svakako sam pod utiskom čitav dan..ostavio je neki trag...

I meni je Crveni šator daleko bolja knjiga. A pošto sam našla i dobre kritike za Dobru luku, pitala sam se kad sam pročitala, šta je tu toliko dobro. Ali naravno, izdavači nahvale sve svoje knjige.

Iako sam sinoć pohvalila film Čitač (knjigu nisam čitala), drago mi je što traju rasprave o njima i moram da dodam da mi u filmu ništa nije višak, niti išta nedostaje. Ja sam, inače, jako kritična, što se tiče filmova, (sve je to meni ili prazno ili već vidjeno), ali ovaj mi zaista savršen.

Poslednja izmena:
Ja sam je procitala,proslo je par godina od tada sigurno.
Knjige delim na
- one kojih se secam kao izuzetno dobrih,pamtim i sadrzaj i emocije koje su budile u meni
-koje mi nije zao sto sam procitala ali ih se vec ne secam bas dodro
-koje nisam ni trebala da citam

Za mene je ona knjiga iz ove srednje grupe i nije ostavila na mene utisak kao "Crveni sator".
Uh ,ja se raspisala a u stvari nisam nista konkretno:bye: rekla

Bas si rekla i lepo i konkretno :) (Pa kako da me covek ne voli :zper: )

U mom slucaju je nesto slicno, ali bi recimo izgledalo ovako:
-knjige koje zuvek pamtim :heart:
-one koje dugo pamtim, ali ipak nisu za sva vremena :)
-one koje sam procitala, ali sam glat mogla i da preskocim :rtfm:
-one koje nisam nikada ni trebala da procitam :dash:

Iako, sto se ove dve knjige tice imamo razlicitu kategorizaciju :) Meni je Citac 1.grupa, a Crveni sator 2.grupa
E sad', kada bih isla u dalju klasifikaciju tu bi bilo jos nekih pod-podela. Narocito kada je prva grupa u pitanju.

Danas-sutra cu da napravim jednu listu koja je meni znacajna. Pocela sam, samo jos da je kompletiram :)

I meni je Crveni šator daleko bolja knjiga. A pošto sam našla i dobre kritike za Dobru luku, pitala sam se kad sam pročitala, šta je tu toliko dobro. Ali naravno, izdavači nahvale sve svoje knjige.

Iako sam sinoć pohvalila film Čitač (knjigu nisam čitala), drago mi je što traju rasprave o njima i moram da dodam da mi u filmu ništa nije višak, niti išta nedostaje. Ja sam, inače, jako kritična, što se tiče filmova, (sve je to meni ili prazno ili već vidjeno), ali ovaj mi zaista savršen.

Pa to je i neka moja pretpostavka , da posle prve dobre sledi neka bleda kopija prve, uglavnom tako biva.
Mada i kada sam rekla onoj u biblioteci da želim knjigu poput šatora, mislila sam više na emotivnost same knjige, a ne istog pisca ili kako mi je još ponudila nešto u vezi na tu foru priče, indijske , islamske, šta ti ja znam.Inače kad god mi se ova u biblioteci padne, a žurila sam da naletim na jednu koja žena i sama čita i zna da te uputi, ja gledam što pre da završim sa pretragom jer uglavnom se iščuđava mojim naslovima i kaže kako nikad čula za pojedine.:eek::lol::roll:

Poslednja izmena:
Pa to je i neka moja predpostavka , da posle prve dobre sledi neka bleda kopija prve, uglavnom tako biva.
Mada i kada sam rekla onoj u biblioteci da želim knjigu poput šatora, mislila sam više na emotivnost same knjige, a ne istog pisca ili kako mi je još ponudila nešto u vezi na tu foru priče, indijske , islamske, šta ti ja znam.Inače kad god mi se ova u biblioteci padne, a žurila sam da naletim na jednu koja žena i sama čita i zna da te uputi, ja gledam što pre da završim sa pretragom jer uglavnom se izčuđava mojim naslovima i kaže kako nikad čula za pojedine.:eek::lol::roll:

Kao i u svakoj profesiji tako i u bibliotekarstvu ima raznih osoba koje se time bave. Moje bibliotekarke su zista sve jako ok, ljubazne su trude se, i tako. Nikada ni jednu od njih ne bih menjala ni za sta, narocito sto sam clan u toj biblioteci preko 20 godina, i sve ih toliko znam.

Ali mene fascinira jedna koja kada ja udjem, a u biblioteci recimo ima jos dva citaoca ona :roll: Zazvoni joj telefon, a ona se sva uspanicena javi, i nekim narocitim prozuklim (ah, kakav izraz necete ga naci ni u jednom recniku!) glasom presece tog sa druge strane recenicom :"Nazovi kasnije, u strasnoj sam guzvi" :zcepanje:

Svaki put mi dodje da predjem iza onog pulta, da joj pomognem, pa da guzva nekako prodje :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back