Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
joj ja čitam jedan smarajući herz, kako sam lepa, kako mi rastu sise, šuplji, roman, a ni to nije.

Milaka Knežević_ivašković '13. jedno sećanje na sedamdesete'

bolje da je sećanja sačuvala za sebe. bez zeke, mene zabole za to što su njoj grudi prerasle dvojku, što je I TADA, verovala kako je genijalna, kako je 'na pravoj strani', zabole me za njene četničke pretke i razorenu porodicu.
ukratko - zabole me, bre, za njene memoare.
može mi se, srećom, nemam ćerku, e hvala, čijem JE ODRASTANJ i olakšavanju istog, licemerno, LAŽNO autorka, fol, ali 'skromno' posvetila ove šuplje štampane memoare. . mrzim spomenare! oni su svedočanstvo ženske INFERIORNOSTI. samo sujetna žena može da veruje da je njena menstuacija u jedanaestoj ikom bitna.

i zabole me takođe za švecu, je l' tako. narkomanku koju su teškom mukom izveli na pravi put. zašto je lično iskustvo bitno? sem onome ko ga proživi ili onome ko se nadmudruje sa nekim? sem sujetnima, naravno.

sjajna knjiga je pak - dnevnik srpske domaćice, mirjane bobić mojsilović

Ovo je, rekla bih, namerno smisljena provokacija. :roll:

Autorka nikako nije sujetna.

"13 Jedno secanje na sedamdesete" je toplo secanje na detinjstvo, nikako suplji memoari.

Sta ako autorka nema kcerku "cijem je odrastanju lazno i licemerno" posvetila roman?

Zar niste pomislili da je roman napisala radi sebe same.
Da je to govor njene duse i nikako slabost trenutka?

Isti takav je i roman "Bez daha" koji se moze citati kao svojevrsni nastavak.
Topao, gotovo ziv, lucidan, prek i nagao ponekad, ostar, napisan je bas tako, u dahu.
I u tome je njegova istina. I velicina.

Ja sam čitala taj Dnevnik srpske domaćice, i u mom sećanju je potpuna tabula raza. Ali mi se zato jako dopao njen muški roman Tvoj sam. Ne zalazim u kvalitet, jednostavno sam uživala. Njene romane ne kupujem, ali kad bi mi pali šaka, što da ne.

Dakle, da sumiramo Milka Kneževič Ivašković je sasvim izvesno napisala JEDNU sjajnu knjigu - 'Moj najbolji prijatelj?
'Veliko drvo' je dobro, čak, vrlo dobro.
tango smrti KOMERCIJALNA kaka ali SJAJNO NAPISANA

a ovi spomenari - su spomenari. videću nastavak i ostale knjige.

Ko to kaže? Kažem ja, ja se razumem u literaturu, ljude i život.

*******, bar to.

Poslednja izmena:
Da li neko moze da mi pomogne.
Procitala sam pre nekih godinu dana jednu knjigu, ali ne mogu da se setim ni naslova ni autora.
Radi se o jednom selu u Spaniji koje izumire, i o poslednjim danima njegovog poslednjeg stanovnika.
Zapelo mi nesto da saznam naslov i autaora.... ali :think: ne ide mi.

Dobro vece.Zovem se Kerefeka i ja sam knjigoholicar.
E tako.

Kad sam shvatila da ce me sneg omesti u sutrasnjim planovima da odem u Bg i izmedju ostalog 3. put overim Laguninu akciju, sva u panici , kako pravom zavisniku i dolikuje, pocnem da prebiram po glavi koga nisam skoro iscimala za tako nesto i spopadnem svog najboljeg prijatelja da mi to ucini....I ode covek......odmah....

Poslednji harem ( knjiga nedelje)
Timor mortis
Pismo glava
Rubin u njenom pupku
Post i gozba

Zdravo Kerefeko ...( rekose ostale knjigoholicarke u glas sedeci u krugu i drzeci se za ruke)

Meni bio tata...odneo dve knjige...koje sam mu drhtavom rukom dala kao da se ne daj boze vise nikad ne vidimo ( mislim knjige i ja ne ja i tata)
Postala sam knjigo-stipsa

I ja sam knjigostipsa. :)

Nisam bila uvek takva. :)
Ranije sam posudjivala prijateljima koji su mi knjige vracali masne, prljave, unistene. Uvek bez reci izvinjenja.
Ili ih nisu vracali uopste. :neutral:

A ja sam picajzla, ne volim cak ni korice jako saviti. :)

Sada sam pravi kir Janja i ljubomorno ih cuvam. :)

Dobro vece.Zovem se Kerefeka i ja sam knjigoholicar.

Poslednji harem ( knjiga nedelje)
Timor mortis
Pismo glava

Rubin u njenom pupku
Post i gozba
:super:

Postala sam knjigo-stipsa

Kako je lepo ooovde videti vaaaas. A i ostale da ih ne nabrajam (sami ce se prepoznati) :zskace:
Bas takve kakve ste.
Jer vi ste za mene knjigoljupci a vi pricajte sta hocete :)

Nisam bila uvek takva. :)
Ranije sam posudjivala prijateljima koji su mi knjige vracali masne, prljave, unistene. Uvek bez reci izvinjenja.
Ili ih nisu vracali uopste. :neutral:

...zbog takvih koji ne misle da knjige treba vratiti vlasniku, a delimichno i zbog moje zaboravnosti, upisujem u tefter ( kao bibliotekar ) uzete / vraccene knjige...

Da li neko moze da mi pomogne.
Procitala sam pre nekih godinu dana jednu knjigu, ali ne mogu da se setim ni naslova ni autora.
Radi se o jednom selu u Spaniji koje izumire, i o poslednjim danima njegovog poslednjeg stanovnika.
Zapelo mi nesto da saznam naslov i autaora.... ali :think: ne ide mi.

Da nije ova http://www.carobnaknjiga.com/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=26 ?
Ako jeste, kakva slucajnost da sam bas sinoc spominjala tu knjigu prijateljici :) Divna je ali tako tesko pada na dusu, kao da ti stalno stoji neki teret na ramenima. Dugo je vec pamtim a citala sam je pre jedno 5-7 godina...

...zbog takvih koji ne misle da knjige treba vratiti vlasniku, a delimichno i zbog moje zaboravnosti, upisujem u tefter ( kao bibliotekar ) uzete / vraccene knjige...

Nekada ni to nije dovoljno. Pojedini proslede dalje kao da je njihova svojina. Ili ih pojede njihov kućni ljubimac. Tako nešto mogu a mi prirede samo jednom i nikad više. Koliko sam smo proplakala zbog pojedinih, kad se setim :( U pravu je Dragonfly, podržavam je, ali nekada ne možeš da odbiješ.
Najčešće mi ne vraćaju stručne knjige, s faksa, na koje zbog retke upotrebe zaboravim vremenom kome sam pozajmila.

komentarisala sam negde kada sam počela, nešto mi se tu nije svidelo, ustvari do kraja mi je ostao utisak da je mnogo toga započela, mnogo toga htela da izrazi a sve je ostalo površno nekako... imam utisak da je knjiga trebalo da bude dosta duža da bi bilo sve dodatknuto na pravi način...
ne znam, ja se godinama vodim mišlju da ću jedno dana kada budem u penziji da napišem "ženski rodoslov" : ) počevši od moje čukun bake perse, pa preko prabake koja je do nedavno bila živa, pa bake, tetke i mame jer sve imaju neku svoju priču, baš za roman : )

Secate se razigrane diskusije o pandama nakon sto je Lamar pomenula "Knjigu o bambusu"? :)

Danas sam procitala pricu o tim umiljatim medikicama i setila se pomenute diskusije. :)
m8l993.gif

"Medicijeva zirafa" je zaista odlicna knjiga.
Pruza pregrst informacija, kako o egzoticnim zivotinjama, tako i o delovima sarene istorije sveta -
Aleksandrija, stari Rim, Firenca, astecki Meksiko, barokni Prag, Napoleonova Francuska, kapitalna Amerika.

U epilogu, Marina Belozerska govori o pandama, coveculjcima u krznenim odelima.
O paru pandi, koje su na cudesan nacin smirile kovitlave strasti dveju svetskih sila. :)

U decembru 1936, Zapad je prvi put video zivu pandu.

Neustrasiva Rut Harknes, dama iz visokog njujorskog drustva, 1935 godine otputovala je u Kinu u potrazi za pandama.
Prethodno je u Sangaju umro njen suprug, s istim zamislima.
Rut je hrabro nastavila dalje unajmivsi lovca, Kventina Janga, kao partnera
(bili su zapravo ljubavnici :lol:).

U novembru 1936 god. je Rutina ekipa pronasla bebu pande, malenu, crno belu krznenu loptu, a u decembru iste godine, ljupku bebu Su Lin su prikazali u San Francisku.
Nastala je prava senzacija.

Su Lin je smesten u zoloski vrt u Cikagu.
Zahvaljujuci beskrajnom odusevljenju naroda, pande nisu vise lovili radi sporta.

Do 1946 god. u Evropu i Ameriku pristigao je izvestan broj pandi, ali posto se nisu parili, ovi dobrocudni ambasadori su izumrli.

Tokom Niksonove posete Kini 1972 godine, predsednik Mao Cedung raskalasno je obecao gospodji Nikson zive pande na poklon,
nakon sto je ona izrazila divljenje tim zivotinjicama oslikanim na kutiji za cigarete.

Tako su Hsing-Hsing i Ling-Ling stigli u Vasington.
Postali su ambasadori i potvrdili znacajan politicki proboj.

Vremenom su dobili nekoliko mladunaca, nakon sto je usna skoljka Ling-Ling prestala da trpi ljubavnicki zanos Hsing-Hsinga. :)

Ling-Ling je umrla s 23 godine, nakon lagodnog zivota, a 5 godina kasnije, Hsing-Hsing je, nakon raka testisa, poceo da kopni.

Stigla su brojna pisma u zoloski vrt.
Vasington post je objavio nekoliko.

"Dragi Hsing-Hsing,
Mnogo te volim. Kada me bole bubrezi, pijem tone soka od brusnice.
Ne znam zasto, ali to mi uvek pomogne.
Kazi cuvarima da ti treba nekoliko casa dnevno.
Nadam se da ce ti uskoro biti bolje.
S ljubavlju, Keti"
:) :)

Nekada ni to nije dovoljno. Pojedini proslede dalje kao da je njihova svojina. Ili ih pojede njihov kućni ljubimac. Tako nešto mogu a mi prirede samo jednom i nikad više. Koliko sam smo proplakala zbog pojedinih, kad se setim :( U pravu je Dragonfly, podržavam je, ali nekada ne možeš da odbiješ.
Najčešće mi ne vraćaju stručne knjige, s faksa, na koje zbog retke upotrebe zaboravim vremenom kome sam pozajmila.

...samo 1 primer...pre nekih 10-tak leta, dam "nekome" knjige - 12 stolica i Zlatno tele - od Iljf - Petrova...i posle godinu dana zamolim da mi se vrate...posle dve godine isto...posle 3...i, kako imam obichaj da cunjam, nadjem ih ( znam i po chemu ) u biblioteci Matice Srpske u NS...( sva srecca shto mi prijatelj radi tamo i shto imaju dokumentaciju od koga su i za koliko otkupili knjige z:mrgreen: )...i pre 3 godine, dodje mi u goste osoba koja je navedene knjige "posudila", gleda po mojoj biblioteci i vrisne..." Imash Dzhojsovog Ulisa - hrvatsko izdanje iz 1957 " ( btw, najbolji prevod do sad na ovim prostorima )...iako je u pitanju zhenina prijateljica, iako je doshla sa muzhem u posetu, nije mi bilo teshko da izlanem..." samo ako ostavish svoju desnu ruku u zalog" z:mrgreen:...( gosti su ubrzo morali da odu, jer im je stigao HITAN SMS...z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen: )

Kupila danas u zurbi na kiosku Gorana Petrovica :"Tavanica koja se ljuspa"
Nisam ni bila svesna da sam kupila knjigu dok nisam ovde dosla.
Valjda zbog te kupovine na trafici .
Nesto mi to skroz bzvz...kupis Petrovica i kartu za bus :zroll: na istom mestu pod jednakim okolnostima -prakticno u zurbi i snogu.

Nesto mi to skroz bzvz...kupis Petrovica i kartu za bus :zroll: na istom mestu pod jednakim okolnostima -prakticno u zurbi i snogu.

Znači, ipak knjigu treba kupiti u knjižari da bi doživljaj bio potpun?!

Znači, ipak knjigu treba kupiti u knjižari da bi doživljaj bio potpun?!

To se da naoknaditi. Napravis sebi ugodjaj za citanje, i nadoknadis izgubljeno :).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back