Sto se tice Laguninog spiska s popustima mogu da se pridruzim diskusiji sa svojim preporukama. One se odnose na knjige koje sam citala i kojima sam odusevljena. Uglavnom nisu lagano stivo (to dok je Laguna jos vodila racuna da tu i tamo objavi zaista nesto kvalitetno sto iole adekvatno prikazuje savremenu svetsku, tj.angloamericku knjizevnost). I tako, evo liste:
Slapovi spasenja, Dzozef O' Konor (i njegova "Zvezda mora" je odlicna knjiga)
Hotel Borg, NIkola Leka (nisam nista ocekivala od ove knjizice a veoma je lepa)
Moramo da razgovaramo o Kevinu, Lajonel Srajver (jedna od najboljih knjiga koje sam ikada procitala!)
Smisao noci, Majkl Koks (triler smesten u viktorijansko doba koje je odlicno prikazano. Kao da je Dikens pisao knjigu - to se odnosi i na likove, tip zapleta, atmosferu, stil pisanja)
Post i gozba, Anita Desai (fenomenalan opis Indije i Amerike i njihovog kulturoloskog odnosa ali sve dato na lican i nenametljiv nacin kroz pricu o odnosima u jednoj porodici. Nije dzabe bila tri puta u najuzem izboru za Bukera)
Nelsonova senka, Bari Ansvort (Bukerovac s razlogov. Mozda najbolji portret psihicke dezintegracije, a sve izvedeno bez pompe i teznje za skandalizovanjem citaoca. Maestralna knjiga)
Jedrenje u Sarantiju i Car careva, Gaj Gavrijel Kej (vodi se kao fantastika ali nekako je istorijska fantastika i lep portret Vizantije. Ono sto ga izdvaja od vecine pisaca fantastike - Kej zna da pise)
San o ljubavi i smrti, Filip David (divna knjiga. Podsetila me je na Singera)
Pola zutog sunca, Cimamanda Ngozi Adici (jedna od najboljih knjiga ikada. Samo cu to reci)
Istina o slucaju Savolta, Eduardo Mendosa (sad je dobio nagradu "Planeta" koja je zaista prestizna. Knjiga je veoma zanimljiva ali i neobicna. Pretpostavljam da ne bi svakome "legla")
Vrtovi cimeta, Sajem Selvaduraj (zaista me je podsetilo na Dzejn Ostin ali u nekom egzoticnom okruzenju. Mnogo mi se dopala ta knjiga)
Kako je nestajala Esme Lenoks, Megi O'Farel (i ona mi se dopada kako pise. Ova knjiga je divna ali je drugacija od ostalih, nije toliko "savremena" ali je potresna i nezna)
Mesecev tigar, Penalopi Lajvli
Restauracija i Muzika i tisina, Rouz Trimejn (veoma lepi portreti proslosti i veoma lepo napisane knjige. Prva se dogadja u Engleskoj 17. veka a druga u Danskoj cini mi se takodje u 16. ili 17. veku)
Malo ostrvo, Andrea Levi (fenomenalna knjiga. Dogadja se posle Drugog svetskog rata ali kao da oslikava danasnje vreme. Odlicni portreti glavnih licnosti, opste klime vremena i vrednosti. Nije bez razloga da je Andrea Levi spominjana ove godine kao najozbiljniji kandidat za Bukera, i bila u najuzem izboru)
26a, Dajana Evans (mozda nije za svakoga, ali mene je ova knjiga duboko potresla i odusevila. Mlad i zreo pisac, a knjiga kao da je izasla iz srca. Posle sam saznala da i ima mnogo toga autobiografskog u njoj)
Sve sto sam voleo, Siri Hustvet (poznata kao supruga Pola Ostera, a pise gotovo jednako lepo i kvalitetno i neobicno kao on)
Francuska svita, Irina Nemirovska (ova knjiga me je takodje odusevila iako nista nisam ocekivala od njega, uzela sam je iz biblioteke. Najbolja slika atmosfere u Francuskoj na samom pocetku Drugog sv. rata koji sam ikada procitala)
Prodavnica sarija, Rupa Badzva (i ovo je prelepa knjiga. Nenametljiva ali divno napisana, sto se posebno odnosi na portret glavnog lika)
Igrac, Kolum Meken (biografija Nurejeva, jednog od najvecih baletskih igraca i najekscentricnijih)
Eto. Izvinite ako sam nekog smorila

Inace, od kad je Laguna pocela da objavljuje mnogo vise gluposti nego pametnih stvari (cak i u "lakim" zanrovima moze da se napravi odabir koji, cini mi se, ona ne pravi) skoro potpuno sam se prebacila na izdanja Mono&Manjane. Imaju slicne kategorije zanrova ali mnogo kvalitetnije, bilo kada je u pitanju laka zabava bilo kad je (i narocito kad je) u pitanju savremena kvalitetna proza. Sad su poceli i vise paznje da obracaju na evropsku knjizevnost sto me raduje. Mogu i te preporuke da postujem ukoliko nekog zanima