Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stigla sam do pola knjige Kakao i bas mi se svidja.I on je u onoj Laguninoj grupi za sajam.:ok:
Inace,ipak cu posetiti sajam,iskrsla mi neka obaveza u Bg,pa da iskoristim priliku.:manikir:
I sad moram i ja da uzmem nesto od Djurdjevicke.:think:

Imam pitanje,jel samo ja ne vidim sajamske cene kod Lagune ili ih nema?:think:

Ma, obožavam ja i tebe, ne duri se. :kiss:
Odakle ti ovaj smajli?

A gde sam tu ja?
attachment.php

Ok, nisam studirala književnost, ali sam beskrajno gotivan lik :flert:

Verujem da je tako.Baš, baš me je zaintrigirala..Drugačija je...
Ne pamtim kada sam poželela da kupim knjigu domaćeg autora.....Verovatno grešim,kao što će deda -Ranko najverovatnije i da mi pokaže, ali sve te Radusinovićke, Bjelice...svakog petka, nova knjiga..kao da ih štancaju...
A sad i ove "nove" Dedićke, Bačić-Alimpićke..
Možda nepravedno navodim (druge dve nisam čitala, prve dve sam imala u rukama pozajmljene, prelistala i - neka hvala, nije za mene), ali nekako mi je sve to...
Mislim , neka je predrasuda, ali posle onih Svet + emisija, hvala, ali neka hvala...

Devojke baš ste danas bile aktivne na temi i beskrajno zanimljive. Izvinjavam se što posle 13-14 sati citiram post, ali sad sam stigla. Ovo boldovano je baš dobro rečeno.... :zcepanje::zcepanje:
Mislim da je za Djurdjeviku uvreda da se pominje u takvom društvu, jer je zaista drugačija od svih njih. Doduše, moram da priznam da, osim Bjelice, ostale pomenute nisam čitala. Tačnije nisam ni Bjelicu, ali sam pokušala i vrlo brzo odustala. Nemam ja više vremena za gluposti bilo koje vrste. A drugarica mi je prepričala njene knjige: "I onda sam tamo kupila ovaj šešir i onda sam tamo nosila onaj šešir".... Slušala sam je jednom u nekoj emisiji kako priča o tim šeširima i koliko ih ima i koliko kutija za šešire i šešira nosi na ta svoja putovanja .... mislim... Da budem fina, to nije moj svet... ja tu ništa ne razumem. Samo znam da neću to da čitam. Ove "novinarke" neću ni da komentarišem. I ja sam novinarka i zbog takvih me često sramota da to kažem.

Pre možda dve godine neka televizija (ne sećam se koja) je napravila anketu na sajmu knjiga sa pitanjima "Ko je napisao Zločin i kazna, Romeo i Julija, Na Drini ćuprija....", znači uglavnom lektira...Ok, jesu pustili samo bisere, ali meni je bila frapantna činjenica da su našli dvadesetak ljudi različitih godina koji su se nalupetali na ova pitanja za medalju :neutral: Na sajmu knjiga :neutral:

Kad povežeš to, ove tzv. pisce i onu scenu koju je Mirka opisala....šta da te čudi?

Da se razumemo, cenim ja laganu literaturu, u izvesnim fazama, a i prostorijama (klozet) mi legne k'o budali šamar...ali, brate mili, ovo ni za klozet nije. Da ne kažem šta mislim o onima kojima je to čitalačka referenc-lista.

I onda se pitaš šta ti ljudi rade na sajmu knjiga. To je izgleda postalo stvar prestiža. Da se pohvale. "Bio sam na sajmu knjiga u Beogradu. I nisu im neke pljeskavice!" :rostilj:
Pa bilo je nekih istraživanja, prema kom smo nacija koja izuzetno malo čita, a Sajam knjiga nam je najposećeniji. :eek:

I onda se pitaš šta ti ljudi rade na sajmu knjiga. To je izgleda postalo stvar prestiža. Da se pohvale. "Bio sam na sajmu knjiga u Beogradu. I nisu im neke pljeskavice!" :rostilj:
Pa bilo je nekih istraživanja, prema kom smo nacija koja izuzetno malo čita, a Sajam knjiga nam je najposećeniji. :eek:

Pa naravno, seti se knjiga kupovanih na metar, pun regal, a posle 10 godina ne mozes da nadjes knjigu koja je otvorena.

Tako je i sada, samo vise nije na metar, jer to nije fensi :lol:

Nemam mnogo knjiga jer ih nemam gde. Vecina je po kutijama, kesama i slicnim budzacima.
Elem dozivela sam dosta razgovora ovog tipa. Covek gleda u policu (na kojoj ima nekih 30 knjiga)
Ona: Ti bas volis knjige
Ja: Obozavam da citam.
Ona: Nemoj da lazes da ti citas ove knjige! :eek:

Stigla sam do pola knjige Kakao i bas mi se svidja.I on je u onoj Laguninoj grupi za sajam.:ok:
Inace,ipak cu posetiti sajam,iskrsla mi neka obaveza u Bg,pa da iskoristim priliku.:manikir:
I sad moram i ja da uzmem nesto od Djurdjevicke.:think:

Imam pitanje,jel samo ja ne vidim sajamske cene kod Lagune ili ih nema?:think:

Ne vidimo ni mi, jer ih još nema.Na fb kažu da će za koji dan...

A gde sam tu ja?
attachment.php

Ok, nisam studirala književnost, ali sam beskrajno gotivan lik :flert:

Dzaba ti nisi prodavacica u Laguninoj knjizari.

Jaooooooooooo mnogo me sramota da napisem ovo al moram i moram javno jer sam Maji javno i obecala.
Dakle izvadila sam Molitvu moje majke ima 7 dana da posaljem Maji, i stavila je na trepzarijski sto i ona se tu jadna vukla vukla i vukla a ja nikako da je posaljem :(
I sinoc je moj vrli muz pio kafi u drzao je na knjizi i onda je ustao da se javi na mob , drmnuo rukom po kafi i naravno prosuo kafu na nju :dash: , i mene sad mnogo blam sto moram da ispalim Maju al evo izvinjavam se javno i kazem da nije do mene imala sam svu dobru volju sveta da je posaljem.

Majo , spremna sam da kupim novu da ti posaljem ako treba bas se osecam bezveze zbog ovoga :(

Sto se tice Laguninog spiska s popustima mogu da se pridruzim diskusiji sa svojim preporukama. One se odnose na knjige koje sam citala i kojima sam odusevljena. Uglavnom nisu lagano stivo (to dok je Laguna jos vodila racuna da tu i tamo objavi zaista nesto kvalitetno sto iole adekvatno prikazuje savremenu svetsku, tj.angloamericku knjizevnost). I tako, evo liste:
Slapovi spasenja, Dzozef O' Konor (i njegova "Zvezda mora" je odlicna knjiga)
Hotel Borg, NIkola Leka (nisam nista ocekivala od ove knjizice a veoma je lepa)
Moramo da razgovaramo o Kevinu, Lajonel Srajver (jedna od najboljih knjiga koje sam ikada procitala!)
Smisao noci, Majkl Koks (triler smesten u viktorijansko doba koje je odlicno prikazano. Kao da je Dikens pisao knjigu - to se odnosi i na likove, tip zapleta, atmosferu, stil pisanja)
Post i gozba, Anita Desai (fenomenalan opis Indije i Amerike i njihovog kulturoloskog odnosa ali sve dato na lican i nenametljiv nacin kroz pricu o odnosima u jednoj porodici. Nije dzabe bila tri puta u najuzem izboru za Bukera)
Nelsonova senka, Bari Ansvort (Bukerovac s razlogov. Mozda najbolji portret psihicke dezintegracije, a sve izvedeno bez pompe i teznje za skandalizovanjem citaoca. Maestralna knjiga)
Jedrenje u Sarantiju i Car careva, Gaj Gavrijel Kej (vodi se kao fantastika ali nekako je istorijska fantastika i lep portret Vizantije. Ono sto ga izdvaja od vecine pisaca fantastike - Kej zna da pise)
San o ljubavi i smrti, Filip David (divna knjiga. Podsetila me je na Singera)
Pola zutog sunca, Cimamanda Ngozi Adici (jedna od najboljih knjiga ikada. Samo cu to reci)
Istina o slucaju Savolta, Eduardo Mendosa (sad je dobio nagradu "Planeta" koja je zaista prestizna. Knjiga je veoma zanimljiva ali i neobicna. Pretpostavljam da ne bi svakome "legla")
Vrtovi cimeta, Sajem Selvaduraj (zaista me je podsetilo na Dzejn Ostin ali u nekom egzoticnom okruzenju. Mnogo mi se dopala ta knjiga)
Kako je nestajala Esme Lenoks, Megi O'Farel (i ona mi se dopada kako pise. Ova knjiga je divna ali je drugacija od ostalih, nije toliko "savremena" ali je potresna i nezna)
Mesecev tigar, Penalopi Lajvli
Restauracija i Muzika i tisina, Rouz Trimejn (veoma lepi portreti proslosti i veoma lepo napisane knjige. Prva se dogadja u Engleskoj 17. veka a druga u Danskoj cini mi se takodje u 16. ili 17. veku)
Malo ostrvo, Andrea Levi (fenomenalna knjiga. Dogadja se posle Drugog svetskog rata ali kao da oslikava danasnje vreme. Odlicni portreti glavnih licnosti, opste klime vremena i vrednosti. Nije bez razloga da je Andrea Levi spominjana ove godine kao najozbiljniji kandidat za Bukera, i bila u najuzem izboru)
26a, Dajana Evans (mozda nije za svakoga, ali mene je ova knjiga duboko potresla i odusevila. Mlad i zreo pisac, a knjiga kao da je izasla iz srca. Posle sam saznala da i ima mnogo toga autobiografskog u njoj)
Sve sto sam voleo, Siri Hustvet (poznata kao supruga Pola Ostera, a pise gotovo jednako lepo i kvalitetno i neobicno kao on)
Francuska svita, Irina Nemirovska (ova knjiga me je takodje odusevila iako nista nisam ocekivala od njega, uzela sam je iz biblioteke. Najbolja slika atmosfere u Francuskoj na samom pocetku Drugog sv. rata koji sam ikada procitala)
Prodavnica sarija, Rupa Badzva (i ovo je prelepa knjiga. Nenametljiva ali divno napisana, sto se posebno odnosi na portret glavnog lika)
Igrac, Kolum Meken (biografija Nurejeva, jednog od najvecih baletskih igraca i najekscentricnijih)

Eto. Izvinite ako sam nekog smorila :rumenko:
Inace, od kad je Laguna pocela da objavljuje mnogo vise gluposti nego pametnih stvari (cak i u "lakim" zanrovima moze da se napravi odabir koji, cini mi se, ona ne pravi) skoro potpuno sam se prebacila na izdanja Mono&Manjane. Imaju slicne kategorije zanrova ali mnogo kvalitetnije, bilo kada je u pitanju laka zabava bilo kad je (i narocito kad je) u pitanju savremena kvalitetna proza. Sad su poceli i vise paznje da obracaju na evropsku knjizevnost sto me raduje. Mogu i te preporuke da postujem ukoliko nekog zanima ;)

Jaooooooooooo mnogo me sramota da napisem ovo al moram i moram javno jer sam Maji javno i obecala.
Dakle izvadila sam Molitvu moje majke ima 7 dana da posaljem Maji, i stavila je na trepzarijski sto i ona se tu jadna vukla vukla i vukla a ja nikako da je posaljem :(
I sinoc je moj vrli muz pio kafi u drzao je na knjizi i onda je ustao da se javi na mob , drmnuo rukom po kafi i naravno prosuo kafu na nju :dash: , i mene sad mnogo blam sto moram da ispalim Maju al evo izvinjavam se javno i kazem da nije do mene imala sam svu dobru volju sveta da je posaljem.

Majo , spremna sam da kupim novu da ti posaljem ako treba bas se osecam bezveze zbog ovoga :(

Pa pazi,ako nije unistena do neprepoznatljivosti,ne mari.:lol:

Nemoj da se osecas bezveze,nema razloga.;)
I naravno da ne treba da kupujes novu.:zag:

Ako vam je stalo do mog skromnog mišljenja, evo šta sam ja pročitala sa spiska:

Mango-moje neprijatno iznenađenje, uprkos silnim pohvalama na račun knjige koju sam kupila s posvetom,
Gola pionirka-najgluplja knjiga koju sam pročitala, o, ko što naziv kaže, pionirki koju su kresali a ona trpela po partijskoj dužnosti,
U Lučijinim očima- jedina prava, ali nesrećna ljubav čuvenog Kazanove, preporučujem,
Sirenina stolica- šta reći, sve smo rekle Mirka i ja još letos, kupite obavezno,
Kako je nestajala Esmi Lenoks- fenomenalna, tužna priča o nepravdi učinjenoj jednoj devojčici,
Fotografija-posle ženine smrti, jedna fotografija otkriva njeno neverstvo, preporučujem,
Brak duet- dve novele o muškoj i ženskoj prevari, preporučujem,
Bel kanto- očekivala sam više, ostala sam ravnodušna.

Od ovolikog spiska, pročitala sam samo
Sluškinjinu priču, po meni najbolja Atvudova do sad,
Lisičje ludilo (bilo na popustu i na prošlom sajmu), ok skroz, ali može se živeti i bez nje
Slučaj putokaza i Pravilo četvorke, sličan žanr, a sličan i kvalitet, sasvim dobri krimići, preporuka, inače jako stara izdanja
Praotac, Brus Fejler, zanimljiva, ali ništa posebno, takođe stara

I to je to :eek:
Prosto ne znam da li je to dobro ili loše :think:

Sta bre kukas ja sam od celog onog spiska procitala jednu knjigu.
Drugarici sam kupila kakao pa cu i sebi, i jos sam dve izdvojila al sad da me ubijes ne ynam koje...jedna je modiskinja a druga :think: ....ne znam koja je ....

Majo, knjiga je onako svojski umocena u kafu.
Nisam ni pomislila da je susim ,odmah sam je frknula bila sam jako besna.
Najvise jer sam obecala da cu ti poslati , da nije tako kupila bih drugi i ne bi se ljutila.

Ja dosla sad sa roditeljskog dete mi dobilo clansku kartu za biblioteku :)
Sto mi to slatko :heart:
Moje dete - drug clan.
PA se nosim mislju da je vodim i da je navucem na citanje .
Plus mi je drugarica odmah rekla koju knjigu obavezno da uzmem ...naravno da sam zaboravila , znam samo da je u pitanju biografija Franc Lista ...a ime sam zapisala pa cu kad me ne bude mrzelo da ustanem da vam kazem.

Nego sta sam htela da vas pitam ....kakva je situacija sa drugim izdavacima, ima li najava popusta, akcija ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back