Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Моја препорука...

"Crveni lav-napitak večnog života" madjarske književnice Marije Sepeš (1908-2007) koji je prvi put objavljen 1946. godine pod njenim psedonimom Marija Orši.
Prema rečima urednika Agore", uglednog književnog kriticara i esejiste dr. Nenada Šaponje "Crveni lav" spada u one retke knjige koje se pojave jedanput ili dvaput tokom jednog naraštaja.

Ispivši napitak, Burgner biva osudjen da se tokom četiri stoleća neprekidno reinkarnira, kao prokleti vizionar koji može da predvidi, ali ne i da spreči, nepravdu i okrutnosti koje očekuju njegove bližnje. Glavni junak dolazi u dodir sa Rozenkrojcerima i Masonima, svedok je Francuske revolucije i Drugog svetskog rata, upoznaje grofa Sen Žermena, Kaljostra, Mariju Antoanetu i mnoge druge.

Pravo vaskrsnuće ovog romana dogodilo se tek 1989. kada je u celini štampan u autorkinoj domovini gde je ona živela skoor u ilegali pišući za " fijoku" . Šepeš je ipak živela dovoljno dugo da vidi sve svoje knjige štampane.

Plus mi je drugarica odmah rekla koju knjigu obavezno da uzmem ...naravno da sam zaboravila , znam samo da je u pitanju biografija Franc Lista ...a ime sam zapisala pa cu kad me ne bude mrzelo da ustanem da vam kazem.

Nego sta sam htela da vas pitam ....kakva je situacija sa drugim izdavacima, ima li najava popusta, akcija ?

Da nije ta biografija Franca Lista "Madjarska rapsodija"? To je jedina koju znam ali je prilicno stara i koliko se secam kad sam je citala zaista nije nista posebno. Ako nije ta, molim te napisi koja je, bas me zanima.

Sto se popusta tice, Kreativni centar ima 20% i jos neke fine stvarcice (to ti je za ceru, ali ima i za roditelje), i znam da Carobna knjiga ima opet kao i prosle godine naslove za 100 i 200 din medju kojima ima zaista sjajnih knjiga (uglavnom Okeanovih posto ga je Carobna knjiga kupila prosle godine).
Ne mogu sad da se setim za ostale. Mogu u ponedeljak da zvirnem po standovima posto cu svaki dan da budem tamo pa da javim uvece kakva je situacija :D

Normalno da ces da zvirnes.
I normalno da ces da nam javis :)
I bas htedo da napisem kako je super nova krv na temi, kad osim sto puno citas ti jos i na sajmu visis.
Nisam pogledala naslov knjige , al cini mi se da je bilo Rapsodija u plavom.
Provericu , izvinjavam se zaboravila sam .

E da moj izbor sa laguninog spiska je : Modiskinja, (ako je neko citao nek javi inace me zanima taj autor ) , Kakao i Prodavnica Sarija.
Ostalo sam pregledala detaljno i nisam se pronasla.

Zato me sad zanimaju preporuke od drugih izdavaca :)
Cak se dvoumim i da odem na sajam neko popodne samo ne znam kad cu i to nagurati u nas inace prenatrpan kucni raspored.

Normalno da ces da zvirnes.
I normalno da ces da nam javis :)
I bas htedo da napisem kako je super nova krv na temi, kad osim sto puno citas ti jos i na sajmu visis.
Nisam pogledala naslov knjige , al cini mi se da je bilo Rapsodija u plavom.
Provericu , izvinjavam se zaboravila sam .

E da moj izbor sa laguninog spiska je : Modiskinja, (ako je neko citao nek javi inace me zanima taj autor ) , Kakao i Prodavnica Sarija.
Ostalo sam pregledala detaljno i nisam se pronasla.

Zato me sad zanimaju preporuke od drugih izdavaca :)
Cak se dvoumim i da odem na sajam neko popodne samo ne znam kad cu i to nagurati u nas inace prenatrpan kucni raspored.

Tu sam ja i inace na forumu samo se ne javljam cesto, ali pratim situaciju :)
"Rapsodija u plavom" ne verujem jer je to Gersvinovo delo ali dobro. Javi ako se setis a ako ne, nema veze. Sad retko citam romansirane biografije, samo ako imam neku izuzetnu preporuku, ali jedno vreme sam ih gutala.
Preporucujem ti da u ponedeljak dodjes na Sajam kad je besplatan ulaz. Iako je tada otvaranje zaista nema mnogo ljudi, a kapije Sajma otvaraju se u 12, a zatvaraju u 21,s to je kasnije nego drugih dana. To je idealna prilika da natenane osacujes situaciju, cene, da napravis spisak, itd. A sto se tice preporuka drugih izdavaca to bih mogla da kuckam do prekosutra... Evo sad dajem spisak za Mono i Manjanu, a ti (i svi drugi koji su zainteresovani) napisi koji te izdavac interesuje pa mogu da kazem sta sam tu lepo citala :)
Elem, Mono i Manjana (sve su romani iz edicije Savremena proza):
Ukus tamarisa (veoma lepo napisan roman o odnosu majke i cerke ali i porodicni odnosima u jednoj indijskoj porodici. Inace, retko je videti knjigu cija se radnja dogadja u savremenoj Indiji a da glavni junaci nisu ni najubogija sirotinja ni neki plemici)
Porodicna tajna (roman mislim najpopularnije holadnske spisateljice. Divan realistican portret starosti)
Tajni zapis (apsolutno svaka preporuka! Dobitnik Costa nagrade - najvece u Britaniji posle Bukera, i najuzi izbor za Bukera. Stil pisca, portreti glavnih licnosti, dileme koje izaziva, sve je apsolutno savrseno izvedeno)
Cudesni zivot Oskara Vaa (knjizevna poslastica. Dobitnik Pulicera za proslu godinu. Izuzetno knjizevno iskustvo ali je opet i specificna jer se u njoj vise uziva ako se zna podtekst. Mada, moja mama kojoj taj podtekst nije bio poznat, svejedno je neizmerno uzivala u knjizi tako da to mozda i nije toliko bitno)
Sakupljacica badema (Divna slika Sicilije. Ne idilicna, ali ne ni mafijaska. Slika naravi, mentaliteta i odlicna prica. Isto favorit i moje mame:)
Kamenje predaka (koga zanima Afrika ovo je odlicna knjiga. Prati pricu o vise zena jednog muskarca u Sijera Leoneu kroz citavu drugu polovinu 20.v)
Careva deca (jedan od retkih kvalitetnih prikaza savremene Amerike i ljudi u ranim tridesetim godinama na prekretnici zivota. Redak zato sto ne govori ni o kakvim socijalnim slucajevima, zivotnim katastrofama i tragedijama, ali ni o "trazenju pravog", "nadomak tridesete" i sl. Izuzetno inteligentan ali i pitak roman. Takodje favorit i moje mame (inace spominjem je cesto jer ona najvise voli Mono i Manjanu, pa mi oprostite:)
Englesko-kineski recnik za ljubavnike (e ovo je odlican primer kako ja zamisljam kvalitetan savremeni pametan a ljubavni roman. Ima humora koji nije isforsiran, ima ljubavi koja nije pateticna, daje sliku savremenog multikulti sveta koja nije prenaglasena. Sve je savrseno izbalansirano. Mislim da je ovu knjigu citalo citavo moje drustvo i da se svima svidela, i tu ukljucujem i one koji citaju jednu knjigu godisnje i to na odmoru i one koji gutaju knjige)
Doba Sive (takodje jedna od najlepsih knjiga koje sam procitala poslednjih nekoliko godina. Manil Suri predivno pise iako je po profesiji matematicar (to je za Radu :)
Medicijeva zirafa (ovo nije beletristika ali kao da jeste po stila i citljivosti, a po informacijama je izuzetan primer non-fictiona. Tip tekstova podseca na dobre tekstove u Politikinom Zabavniku recimo. Kupila sam je samo na insistiranje njihove urednice jer me predmet studije nije zanimao a pala sam na teme u potpunosti. Topla preporuka)
Midlseks (mislim da ce ova knjiga i za pola veka biti klasik. Cesto je vec i svrstavaju u klasike. Predivno!)
Nasledjeni gubitak (meni je bila prelepa ali nije za svakog. Veoma kontroverzna odluka da se Buker dodeli ovoj curi ali ona svakako ume da pise)

Ovo su samo bile preporuke za njihove knjige kojima sam bila apsolutno odusevljena. A imaju i mnogo dobrih ali ne nezaboravnih. Ono sto ih izdvaja jeste sto su i njihove prosecne mnogo kvalitetnije od recimo prosecnih Laguninih, narocito u poslednje dve godine.

Poslednja izmena:
..e, pa, Dano, da mogu dala bih ti 1o repki...svaka čast...za ove knjige koje si preporučila, a ja ih čitala, baš je tako...samo što ti to looo puta bolje napišeš...
...brine me Pola žutog sunca, .čini mi se da sam čitala (naslov mi skroz poznat) ali ne mogu da se sjetim ničega...potražiću je...ako je tvoja preporuka najbolja knjiga ikada...

Ok aj sam uradila domaci i svela svoj spisak iz M&M na :

Tajni zapis
Kratki i cudesni zivot ...
Sakupljacica badema
Englesko -kineski recnik
Midlseks

Hvala ti Dano za bold i za predloge.
Ujedno sam poslala drugarici sms za ponedeljak u pravu si idem dok nije guzva , nije vazno dal se placa ulaz samo da mogu natenane da pridjem knjigama.
Onda mi je ona rekla da ce da ide samnom a da ja opljackam neku banku do ponedeljka.

..e, pa, Dano, da mogu dala bih ti 1o repki...svaka čast...za ove knjige koje si preporučila, a ja ih čitala, baš je tako...samo što ti to looo puta bolje napišeš...
...brine me Pola žutog sunca, .čini mi se da sam čitala (naslov mi skroz poznat) ali ne mogu da se sjetim ničega...potražiću je...ako je tvoja preporuka najbolja knjiga ikada...

Hvala za pohvale. Mnogo volim kad imam s kime da podelim utiske o knjigama, narocito ako me neka odusevi.
"Pola zutog sunca" prati cetiri lika, u razlicitim perspektivama, neposredno pre i za vreme rata u Bijafri u Nigeriji. Inace, ako ti se ta dopala mozes da uzmes prvu knjigu takodje Cimamande Ngozi Adici "Purpurni hibiskus". To bih preporucila i onima kojima se cini da je "Pola zutog sunca" preteska. Cimamanda Ngozi Adici spada u one autore ciju bih i knjigu recepata citala, toliko lepo pise ;) Videla sam da je kod Lagune u planu i njena sledeca knjiga i unapred se veselim...

Ok aj sam uradila domaci i svela svoj spisak iz M&M na :

Tajni zapis
Kratki i cudesni zivot ...
Sakupljacica badema
Englesko -kineski recnik
Midlseks

Hvala ti Dano za bold i za predloge.
Ujedno sam poslala drugarici sms za ponedeljak u pravu si idem dok nije guzva , nije vazno dal se placa ulaz samo da mogu natenane da pridjem knjigama.
Onda mi je ona rekla da ce da ide samnom a da ja opljackam neku banku do ponedeljka.

Mirka samo da dopunim - moze lako da se desi da u ponedeljak nemaju svi sve knjige. Narocito one naslove koje su svi pikirali da izadju bas za Sajam. Tako da se pripremis i na tu mogucnost, ako si htela bas nesto skroz skroz novo. Ali ipak je vecina tu. Isto tako, moze da se desi da ako bas u 12 dodjes nisu svi cakum-pakum namesteni, ali i to je simpaticno, kad vidis da ti izvlace knjie iz kuta i sl.
Ako ti tamo bude potrebna moja pomoc oko necega posalji mi pp pa cu ti reci gde cu biti :)

Mirka samo da dopunim - moze lako da se desi da u ponedeljak nemaju svi sve knjige. Narocito one naslove koje su svi pikirali da izadju bas za Sajam. Tako da se pripremis i na tu mogucnost, ako si htela bas nesto skroz skroz novo. Ali ipak je vecina tu. Isto tako, moze da se desi da ako bas u 12 dodjes nisu svi cakum-pakum namesteni, ali i to je simpaticno, kad vidis da ti izvlace knjie iz kuta i sl.
Ako ti tamo bude potrebna moja pomoc oko necega posalji mi pp pa cu ti reci gde cu biti :)

Ja cu sa posla , znaci negde oko 16.30 sam tamo.
Pomoc u sustini ne treba ja sam stari sajamski vuk , al eto volela bih do ponedeljka jos po neki konstruktivni predlog :)
Brojim sad sta treba kupiti i mislim da je ova moja u pravu kad kaze da banku opljackam :(

Hvala za pohvale. Mnogo volim kad imam s kime da podelim utiske o knjigama, narocito ako me neka odusevi.
"Pola zutog sunca" prati cetiri lika, u razlicitim perspektivama, neposredno pre i za vreme rata u Bijafri u Nigeriji. Inace, ako ti se ta dopala mozes da uzmes prvu knjigu takodje Cimamande Ngozi Adici "Purpurni hibiskus". To bih preporucila i onima kojima se cini da je "Pola zutog sunca" preteska. Cimamanda Ngozi Adici spada u one autore ciju bih i knjigu recepata citala, toliko lepo pise ;) Videla sam da je kod Lagune u planu i njena sledeca knjiga i unapred se veselim...
eto...pročitala sam Purpurni hibiskus :)odličan, i tražila Pola žutog sunca, kojeg nije bilo...

http://www.carobnaknjiga.com/index.php?option=com_content&task=view&id=601&Itemid=42

Ovo je interesantno.
Znam sigurno da cu kupiti Naga pred voljenim , a za ostalo molim informacije.

Ih bre Mirka, gde me nadje! Njihovo, i Okeanovo i Carobne knjige, sam cirka 90 % citala. :D Okean je, uzgred budi receno, bio dugo jedna od mojih omiljenih kuca. Steta sto vise ne postoji zasebno. Ali dobro...

Preporuke sa spiska za 100 din:
Kao na nebu lepa ljubavna prica. Vidim da nemaju njegovu prethodnu, Cetiri ljubavna pisma koja mi je bila jos lepsa, bice da su je rasprodali. Pisac je Irac i nekako drugacije dozivljavate Irsku. Ja bar jesam.
Astrid i Veronika tipicna skandinavska prica (lepo ispricana, emotivna na specifican nacin) o neobicnom prijateljstvu dve usamljene zene, jedne stare i jedne mlade
Tajna Ovo je bisercic od knjige. Meni se veoma dopala, mada mozda nije za svakog. Pisao ju je francuski psihoanaliticar (vidi se) i govori o uticaju jedne velike tajne iz njegovog ranog detinjstva i zivota njegovih roditelja na njegov kasniji zivot, a u pozadini svega toga je Francuska u II sv. ratu. Nista krupno, nista dramaticno, lepo i intimno.
Pod zabom . Veoma simpaticna knjiga. Govori o sezdesetim u Madjarskoj, o odnosu svakodnevnog zivota mladih u tzv. istocnom bloku i njihovog pogleda na Zapad i zapadne vrednosti. Pritom je i blago duhovita.
Oporavak . Ovo je najveca preporuka mozda iz citavog repertoara Okeana. I inace, uz "Na zapadu nista novo" najbolji prikaz Prvog sv. rata ali ovog puta posledica i ne na frontu. Nije dramaticna na neki povrsan nacin, nema bitaka, nema blata i krvi, ali je apsolutno briljantna.

Knjige za 200 din:
Sotova originalna svastara Pa samo joj ime kaze bolje nego sto mogu da je opisem. Unutra ima stvarno svacega - i korisnih stvari tipa pretvaranja metrickog sistema u one funte, ince i sl, razlicitih zanimljivih podataka do pukvalno preslatkih gluposti, ne znam kako da ih opisem. Mnogo slatka knjiga
Tisina u oktobru . Divna knjiga. Pre nekoliko godina bila je veliki hit. Daje izvanredan portret coveka u recimo starijem srednjem dobu koji preispituje zivot nakon sto ga je zena naizgled bez objasnjenja napustila. Slika braka, sredokrece zivota, sve nekako svedeno i pametno. Mnogo lepo.
Gormengarst 1-3 Nije svako ljubitelj ove knjige ali ja sam pala na teme kad sam je procitala. Ima bukvalno kultni status u Britaniji. Veoma je neobicna. Koga zanima moze da procita vise na netu o njoj da ne zauzimam ovde prostor.
Kraljevski citalac Preslatka, ali preslatka knjizica o lepoti i radosti citanja, o tome kako citaci gledaju na knjige a kako oni koji smatraju da je to "lepo ali ja nemam vremena" ili "bolje da radim nesto korisnije, od citanja nema leba". Blago je i ironicna i cita se sa uzivanjem. Izgleda lagano ali je u stvari odlicna analiza razlicitih uticaja koje knjige i citanje mogu da imaju ljude.
Preporuceno E ovo je jedna od knjiga koje su za svacije uzivanje. Ne znam kome je nisamm preporucila i svi su bili odusevljeni. Zbog malog obima mogu da je procitaju cak i oni koji imaju samo 10 min pre spavanja. Predivna, neobicna ljubavna prica i prica o fantazijama, potrebi za ljubavlju, o komunikaciji, nesigurnosti. Ma ne mogu dovoljno dobro da je opisem... Uzgred dosad sam je kupovala 4 puta - poklanjala, i sad cu morati ponovo, opet ne znam gde je moj primerak.
Jadna stvorenja Divna, neobicna, skoro gotska knjiga. Prava skotska. Kao neka savremena kombinacija recimo Frankenstajna i Pigmaliona. Prica je veoma zanimljiva a u biti je izmedju ostalog rec o odnosu danasnjeg sveta prema coveku, odnosu muskaraca i zena itd.
Izgubljena u dobroj knjizi Jos jedna prava poslastica za knjigoljupce. Kao krimic smesten u knjige gde glavna junakinja bukvalno po knjigama lovi zakljucke i slicno. Pritom je veoma duhovita i odlicno prevedena koliko se secam. Citala sam na engleskom a u srpsku sam samo zvirnula. Zao mi je sto nisu preveli ostale romane iz te serije ali i ova moze da bude sama za sebe.

Eto toliko. Ko ima dalje zelja i ima jos nekih preporuka bilo bi super da se razmenimo :)

...Mirka, ne kupuj tu Nagu...ne valja..ja sam je skoro čitala, a evo i Dana kaže
reorganizuj spisak:mrgreen:
..Seksualni život moje ujne...sad sam je prepoznala po naslovu, dobra, naslov je samo mamac...

Poslednja izmena:
...Mirka, ne kupuj tu Nagu...ne valja..ja sam je skoro čitala, a evo i Dana kaže
reorganizuj spisak:mrgreen:
..Seksualni život moje ujne...sad sam je prepoznala po naslovu, dobra, naslov je samo mamac...

Jeste. I "Seksualni zivot moje ujne" je slatka knjiga. Ja sam pisala samo izbor preporuka, birala sam one koje su ostavile jak utisak na mene, a kao sto sam rekla, najveci deo Okeanovih naslova je veoma dobar. Birali su popoularne zanrove pa u okviru njih dobre stvari, ali ne nuzno otvoreno komercijalne. U tu kategoriju spada i "Seksualni zivot". Inace, Mejvis Cik koja je pisala tu knjigu je veoma popularna autorka chick-lit romana ali ne za tinejdzerke i dvadesetogodisnjakinje vec malko starije. Slatka je...

Dobro onda Naga odpada.
Cek da vidim sta sam jos odabral da pitam pre nego kupim pa se rzocaram .

Seksualni život to cu sigurno,
Kao na nebu - ocu da ynam jel ima umrlih ako ima necu da citam ? I dl im obolelih od neke bolestine ?
Tisina u oktobru
Kraljevski citac ( sam prvo odbacila al sad vrcam na spisak )
Preporuceno

...preporuka za Danu, pošto se mota po sajmu, a tu knjigu nije pominjalla...ANĐELIN PEPEO, od nekog irca...napisala sam ovdje i od kog irca i čije je izdanje knjiga, al' ne umijem da se snađem u ovim pretragama(probala, neuspješno, naravno:rumenko: ) meni je to jedna od najboljih knjiga...isto sam je kupovala nekoliko puta

...preporuka za Danu, pošto se mota po sajmu, a tu knjigu nije pominjalla...ANĐELIN PEPEO, od nekog irca...napisala sam ovdje i od kog irca i čije je izdanje knjiga, al' ne umijem da se snađem u ovim pretragama(probala, neuspješno, naravno:rumenko: ) meni je to jedna od najboljih knjiga...isto sam je kupovala nekoliko puta

Citala sam "Andjelin pepeo" i odusevila me je svojevremeno! I film je lep, koliko se secam, iako naravno nije cela knjiga stala u njega ali je veran u atmosferi i dobra je bila gluma. Uglavnom, knjigu je objavio Plato ali davno, mozda ima i 10 godina, secam se starog dizajna. Mislim da to sada moze eventualno da se nadje kod onih prodavaca polovnih knjiga koji su u bivsoj hali 14, sad hali 4. Oni imaju i dosta novih knjiga koje im neko preproda a vidi se da nisu u ruke uzete. I cesto imaju recimo ta izdanja od pre 7 do 10 godina koja nisu obnovljena ali nisu tako stara.

Ja upravo uzela iz biblioteke "Skupljacica badema" po preporuci prijateljice i dopada mi se , i ako sam tek pocela da je citam,sada gledam izdavaca ove knjige je Mono i Manjana , iskreno nikada cula za njih i ujedno procitah sta je @danasc80 napisala i da je pominje .Medjutim kada sam htela da vidim na njihovom sajtu sta jos nude pise da je neka prepravka u toku i da se srtpimo jedan dan:sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back