Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sinoc ( oko ponoci) zavsila sam knjigu ( Ljudi od drveta ili kako
ce vec biti prevedena).
Ne znam ni da li ce uopste i biti prevodjena jer ove izdavacke kuce
ipak imaju neke predracune oko broja izdatih i prodatih knjiga, a to je
u Srbiji jako malo. Ozbiljno prevodjenje imalo bi smisla samo ako bi
se knjiga prodala u barem 20.000 primeraka, a to nije ostvarivo.
Odlicna je, genijalna kniga, savrsena za ovo danasnje vreme i sagladevanja i neke proslosti, sustina je naseljavanje Amerike,
tiho (samo)ubijanje Indijanaca, neutoljiva zedj za bogatsvom
belaca ( a tu svi od reda , barem svi Evropljani na celu sa UK),
a u dvadesetom veku ( u drugoj polovini) pocinje i ekologija
i zadnjih 300 stranica zaravo je borba za ocuvanje covekove okoline
i od Indijanaca, ali i ovih sto nisu Indijanci, a tu svakako nisu
Meksikanci nego kalifornijska elita tipa Dzejn Fonda.
Odlicna je i savrsena knjiga, narocito ( za mene i moj ukus)
prvih recimo 600 strana ( ovo prvih sad s mozgom nema veze, ali
neka ostane tako), svasta sam saznala, a uvek mislim da znam sve,
i o Indijancima, ali i ovim prvim nesrecama iz Evrope koji kasnije
postaju elita, a to sa Idijancima nije bio slucaj jer ( i to je sad
moje saznanje) oni to jednostavno nisu zeleli, njima pare i
moc ne znace nista ,nikada i nisu znacile.
Bila sam zacudjena da kod Indijanaca ( ovde se radi o 2-3 plemena)
brak, vernost, pogibija za decu, zenu, nisu igrali nikakvu ulogu,
zenili su se jako mladi,, ali su i napustali svoje porodice
ako su tako zeleli, niko im to nije uzimao za zlo
Knjiga ima 900 stranica, prevod je odlican, obuhvata vreme
od jedrenjaka koji su protestante iz Francuske, Nemacke, a narocito
Engleske dovozili u Novi svet kasnije se pojavljuje i telegraf, ali i parna
mashina pa tako i zeleznica i parni brodovi. Mnogo kasnije i internet,
mobilni, ali to je spiateljica slobodno mogla i da preskoci i da ostavi
radnju romana u vreme kada je Ronald Regan vladao ( osamdesete).
Ovo je bilo suvisno.

Ja sam sasvim slucajno i iz dosade i dugog vremena lutajuci
po knjizarama u Beogradu kupila knjigu Dnevnik samoce,
autor Vidosav Stevanovic. Tu i tamo sam pocinjala da je citam,
ali cim bih videla ime Milosevic i Markovic batalila bih citanje.
Meni to vreme nikako nije nepoznato, zapravo mi je bolno poznato
i zasto bih citala nekakve Godine raspleta.
Ali pre nekoliko dana uzela sam ponovo "u postupak" knjigu
i stvarno sam raspamecena, tuzna i ocajna. Taj Dnevnik samoce
ima 600 strana, tvrd povez, knjiga je DIN4 formata, jako teska
i malo i nezgodna za citanje u krevetu, ali je tu Milosevic samo
vreme, a akteri su sam autor i sto je najstrasnije ( to me ubija u pojam)
autori, knjizevnici, srpska elita iz kulture u koju sam do juce mogla
da se kunem. Svi od reda su podvili rep ( tu je i Danilo Kish)
i aranzirali su se sa novim diktatorima. Dobrica Cosic je glavni lik,
ali to smo i znali, za ove druge nismo znali. Meni je najzalije
sto ja koja citam, znam kao sve i svasta, od ovog coveka nisam
nijednu knjigu procitala. On nije biio zabranjen u smislu da se
u Sluzbenom glasniku objavila neka zabrana nego je bio
eliminisan iz srpske kulturne scene i sudeci po sebi nikada se
nije ni vratio niti ce se vratiti. On je bio urednik i direktor BIGZ-a,
zatim uspesan direktor Prosvete dok ga M. Markovic nije smenila.

Preporucujem vam ( posto ste svi clanovi nekih bibloteka)
da uzmete ovaj njegov Dnevnik samoce, ja cu citati i njegov
Testament ( ali kad uspem da ga kupim) je je ta knjiga stampana
u 40.000 primeraka i na licu mesta i prodata da bi se kasnije
izgubila i iz knjizara, biblioteka.
https://www.ekspres.net/scena/knjiz...dobrici-cosicu-znacilo-je-potpisati-sebi-smrt

Ja sam sasvim slucajno i iz dosade i dugog vremena lutajuci
po knjizarama u Beogradu kupila knjigu Dnevnik samoce,
autor Vidosav Stevanovic. Tu i tamo sam pocinjala da je citam,
ali cim bih videla ime Milosevic i Markovic batalila bih citanje.
Meni to vreme nikako nije nepoznato, zapravo mi je bolno poznato
i zasto bih citala nekakve Godine raspleta.
Ali pre nekoliko dana uzela sam ponovo "u postupak" knjigu
i stvarno sam raspamecena, tuzna i ocajna. Taj Dnevnik samoce
ima 600 strana, tvrd povez, knjiga je DIN4 formata, jako teska
i malo i nezgodna za citanje u krevetu, ali je tu Milosevic samo
vreme, a akteri su sam autor i sto je najstrasnije ( to me ubija u pojam)
autori, knjizevnici, srpska elita iz kulture u koju sam do juce mogla
da se kunem. Svi od reda su podvili rep ( tu je i Danilo Kish)
i aranzirali su se sa novim diktatorima. Dobrica Cosic je glavni lik,
ali to smo i znali, za ove druge nismo znali. Meni je najzalije
sto ja koja citam, znam kao sve i svasta, od ovog coveka nisam
nijednu knjigu procitala. On nije biio zabranjen u smislu da se
u Sluzbenom glasniku objavila neka zabrana nego je bio
eliminisan iz srpske kulturne scene i sudeci po sebi nikada se
nije ni vratio niti ce se vratiti. On je bio urednik i direktor BIGZ-a,
zatim uspesan direktor Prosvete dok ga M. Markovic nije smenila.

Preporucujem vam ( posto ste svi clanovi nekih bibloteka)
da uzmete ovaj njegov Dnevnik samoce, ja cu citati i njegov
Testament ( ali kad uspem da ga kupim) je je ta knjiga stampana
u 40.000 primeraka i na licu mesta i prodata da bi se kasnije
izgubila i iz knjizara, biblioteka.
https://www.ekspres.net/scena/knjiz...dobrici-cosicu-znacilo-je-potpisati-sebi-smrt

Njega objavljuje Dereta poslednjih godina: https://dereta.rs/pretraga.aspx?&query=vidosav+stevanovic
"Testament" je među objavljenim knjigama i dostupna je po knjižarama.

Njega objavljuje Dereta poslednjih godina: https://dereta.rs/pretraga.aspx?&query=vidosav+stevanovic
"Testament" je među objavljenim knjigama i dostupna je po knjižarama.

Sinoc ukuckam Testament i izadje mi na Amazonu 111,00 evra:)),
a onda vidim da je u knjizari Dereta cena ( jos i snizena) 600 dinara.
Kupicu kad dodjem nekada u Srbiju, ali cu pokusati da s njim
licno komuniciram pre toga, on ima neki kao citalacki klub i ponudicu
mu neki dobrovoljni prilog od nekoliko stotina evra, ali da mi posalje
svoje knjige :)
Obavesticu vas kako se to zavrsilo, mozda nece ni poceti.

Danas je našoj Radi, zvanoj Krasuljak rođendan.
Ako naiđe nek zna da joj želimo svu sreću, dobro zdravlje, mnooogo bolje godine, dobre knjige i ponovo druženje sa nama ovde.
:veseljaci:
Hvala, draga moja! :heart: Nisam ni sumnjala da ćete se setiti. Žao mi je što nemam vremena da se češće družim sa vama, ali ste mi stalno u mislima.:ortaci:
Inače, u ovom trenutku mi pola familije boluje od kovida. :( Sestra, njena mlađa ćerka i svekar od prošlog ponedeljka, od subote Nađin dečko s kojim živi od prvog februara, i na kraju moja majka i sestrin muž od nedelje. Znači, ludilo. I mama je kod sestre, u "kovid apartmanu". :) Hvala Bogu, svi su dobro.
A taman smo mislili da je sve prošlo, mm i dalje ne priznaje da kovid postoji...

Hvala, draga moja! :heart: Nisam ni sumnjala da ćete se setiti. Žao mi je što nemam vremena da se češće družim sa vama, ali ste mi stalno u mislima.:ortaci:
Inače, u ovom trenutku mi pola familije boluje od kovida. :( Sestra, njena mlađa ćerka i svekar od prošlog ponedeljka, od subote Nađin dečko s kojim živi od prvog februara, i na kraju moja majka i sestrin muž od nedelje. Znači, ludilo. I mama je kod sestre, u "kovid apartmanu". :) Hvala Bogu, svi su dobro.
A taman smo mislili da je sve prošlo, mm i dalje ne priznaje da kovid postoji...

Za desetak dana sve ce biti proslo vreme i zivot (barem tvoj)
ponovo ce biti onaj "stari". Tako se ja nadam i za sebe, ali za vas sve
ovde.

Rayela, šta je bilo sa onim tvojim rodjacima, otac i sin lekar? Jesu ozdravili?

Rado, ima li nekog u tvojoj familiji da se nije razboleo.

Meni se sad najbliži prijatelji zarazili. A bas su se čuvali, ali džaba kad su drugi neodgovorni i bezobrazni, dolaze bolesni na posao.

Rayela, šta je bilo sa onim tvojim rodjacima, otac i sin lekar? Jesu ozdravili?

Rado, ima li nekog u tvojoj familiji da se nije razboleo.

Meni se sad najbliži prijatelji zarazili. A bas su se čuvali, ali džaba kad su drugi neodgovorni i bezobrazni, dolaze bolesni na posao.
Jesu hvala Bogu ( mislila sam da sam vec napisala).
Problematican je bio taj mlad covek ( pisala sam da je i sam lekar)
jer da nije i toj pisljivoj zajecarskoj bolnici bio njegovih kolega koji su
desetak dana dan i noc bili pored njega i sve su moguce i nemoguce
radili samo da prezivi, on bi bio pokojan. On je kao i Nestorovic
odbijao i postojanje virusa, mrtav ladan je recimo isao u crkvu na pricest (ono jedna kasicica za sve), onda je tu svoju zarazu i prikrivao,
izolovao se bio, ali je bolest uzela maha pa je morao na kiseonik i razne druge tretmane. Njegov otac koga je on zarazio nije morao na
kiseonik ali je morao u bolnicu zbog teske upale pluca.

M.Jergovic je odusevljen Basarinim romanom:

Ali ako sad pomislite da su “Andrićeva lestvica užasa” i “Kontraendorfin” romani pisani protiv Ive Andrića, uzalud vam je bilo čitati. Ništa niste shvatili! Premda ću reći da Basara kaže i ovo: “gde god Andrić nešto započne da piše, tu ubrzo usledi krvoproliće.” A onda i ovo: “Sam si mi jednom rekao da ti je Andrić rekao – a ja se zadivih kad čuh šta je rekao – da u civilizovanom svetu najpre izbije rat, pa se posle rata pišu ratni romani, a da se kod nas najpre – po narudžbini – napišu ratni romani, pa se onda rat vodi – po romanu.” Samo da je ovu rečenicu u “Kontraendorfinu” napisao, pa je pripisao Andriću, Basara bi za nas učinio više nego Sex Pistolsi što su učinili, birvaktile.

Svetislav Basara u kolektivni je imaginarij velike južnoslavenske kulture ušao prije već skoro četiri desetljeća, romanom “Fama o biciklistima”. Jedna je to od najvažnijih proznih knjiga posljednje mladosti u Jugoslaviji. U ratu, a pogotovu nakon rata, pa u ova neslavna vučićevska doba, odigrao je ulogu srpskog Krleže. Koji nije baš sasvim Krleža, nego je neka vrsta frankenštajnovskog spoja Miroslava Krleže, Stanislava Vinavera i anonimnog raspsovanog predraskolnog sveca, koji rastjeruje zle duhove nad vatrama spaljenih gradova i sela. Basara ima snagu cijele jedne književnosti, ali i one dubinske društvene revolucije, kakvu je u mladosti zagovarao Krleža. U trenucima kada u Srbiji ne postoji opozicija, nema brige za tu zemlju, jer je njegova imaginacija snažnija od svega što može smisliti bilo kakva politička opozicija. On, prije nego itko drugu danas, umije da stoji sam, na pustom mjestu, bez igdje ikog, samo sa svojim glasom. Taj dar za samoću zaštitit će njega i svakoga njegovog čitatelja.

O knjigama se piše u ritmu u kojem se knjige i čita. Nakon što sam “Kontraendorfin” pročitao i ovaj tekst napisao, objavljeno je da je Basarin roman čašćen Ninovom nagradom, “za najbolji roman napisan na srpskom jeziku”, nesumnjivo najvažnijom književnom nagradom na južnoslavenskim prostorima. Blago nagradi koja može stići ovakvoj knjizi.

Miljenko Jergović 12. 02. 2021.

Tekst je dugacak, vredi ga procitati
https://nova.rs/kultura/jergovic-basara-kontraendorfin/

Čitali smo neki. Nekima se svidja, nekima baš i ne. Ne znam šta voliš.
Solidna je, nije baš "nikad vidjeno" kako su je neki okarakterisali. Na momente je malo dosadno i razvučeno. Meni je uglavnom bilo zanimljivo.

Meni je genijalna prijateljica prosečna knjiga i nisam čitala nastavke.
Trenutno čitam Stubove zemlje (Ken Folet), nadam se da ću da je završim danas. Imam i nastavke, ali ne nameravam odmah i njih. Za nedelju dana idem na godišnji tj. ne idem nigde, ali ću imati vremena da raščistim police (ponovo) i pročitam koju knjigu. Mada džabe sklanjam kad nastavljam da kupujem knjige bez mnogo oklevanja (poslednje što sam kupila su 3 knjige sa sajta Čarobne knjige, prekjuče, tek treba da stignu). Nisam ništa kupovala na novogodišnjim akcijama i slično.
Nadam se da ste vi ok, kod nas u porodici još nije bilo korone (bar ne da znamo), ja radim uglavnom od kuće, deca idu u vrtić. Čitam kad nađem vremena, obično 30-45 minuta uveče.

U ratu, a pogotovu nakon rata, pa u ova neslavna vučićevska doba, odigrao je ulogu srpskog Krleže. Koji nije baš sasvim Krleža, nego je neka vrsta frankenštajnovskog spoja Miroslava Krleže, Stanislava Vinavera i anonimnog raspsovanog predraskolnog sveca, koji rastjeruje zle duhove nad vatrama spaljenih gradova i sela.

Da uđe u zapisnik da sam skoro šest godina prije Jergovića poredio Basaru sa Krležom :cool:
Basara bi možda mogao da se poredi sa Krležom, i to po subverzivnosti, kontradiktornosti i širem društvenom angažmanu, a ne po čisto književnim parametrima.
https://forum.krstarica.com/threads/pomoc-molim.721243/post-30035081

Nego, kad su u pitanju odjeci i reagovanja glede Basare i nagrade, na ovo sam naišao. Sjajan tekst, naglas sam se smijao.
https://slobodnarec.rs/2021/02/01/o...riminalom-masovno-hapsenje-knjizevnih-junaka/

Da uđe u zapisnik da sam skoro šest godina prije Jergovića poredio Basaru sa Krležom :cool:

https://forum.krstarica.com/threads/pomoc-molim.721243/post-30035081

Nego, kad su u pitanju odjeci i reagovanja glede Basare i nagrade, na ovo sam naišao. Sjajan tekst, naglas sam se smijao.
https://slobodnarec.rs/2021/02/01/o...riminalom-masovno-hapsenje-knjizevnih-junaka/

Za mene je Krleza neprikosnoven, ti si izgleda i hrabriji od mene,
a i siguran si u svoj citalacki ukus i ocene.
A ovaj je tekst genijalan:

Potpuni spisak književnih junaka za kojima policija traga ne možemo da otkrivamo, u cilju istrage, ali evo šta smo do sada saznali. Poternica je raspisana za Petrom Rajićem, glavnim junakom „Dnevnika o Čarnojeviću“, zbog širenja defetizma i slabljenja borbene gotovosti. Na spisku je i Proka Naturalov, šuster iz „Apoteoze“ koji se tereti za dezerterstvo. Policija traga za pesničkim subjektom pesme „Mrtvi plamenovi“ Sime Pandurovića zbog širenja nekrofilije i davanja „oreola lepote gnusnim, fetišističkim stvarima, odvratnim većini ljudi“. Na spisku za hapšenje nalazi se pesnički subjekt još jedne Pandurovićeve pesme, „Svetkovina“, zbog propagiranja silaženja s uma. Iz istih razloga policija traga za pesničkim subjektom Sterijine pesme „Na smrt jednog s uma sišavšeg“, posebno zbog stihova: „U večnom sveta nemiru ti si jedan uživao mir; / O, srećan ti si!“

Inace u ovom Dnevniku ( koji sam sinoc konacno i procitala) Stevanovic kaze da je Andric uvek bio jako uzdrzan, nikada se nije
ni sa kim druzio, bio prisan, a tvrdi da je takav bio celog zivota
jer su svi bili obazrivi i sumnjicavi prema njemu, bio je katolik iz Bosne,
a kao Srbin, sve je to i Srbima, Hrvatima, a narocito Bosnjacima bilo
nekako cudno i neprihvatljivo pa se covek onda tako i ponasao.

Hitno mi treba Nabokovo Očajanje na srpskom u pdf. Imam knjigu koja ima mnogo neodštampanih stranica, a hitno treba mojoj ćerki. :(
Прочитао сам ту књигу, Очајање од Набокова. Само, зашто је толико важна баш та његова књига?

Могуће да нисте ни имали ковид, или бар не сви, др Несторовић каже, и не само он, да су тестови непоуздани, тотално непоуздани. Пронађе било шта и одмах то иде као корона.:think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back