Велебит
Domaćin
- Poruka
- 3.009
Знао сам да је цитат лажан, док нема фотокопије на овом и на другим форумима.
Хвала на помоћи људи, златни сте.
Утерај сад том антисрпском лобију који је пласирао ову неистину, нану им покварену.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Знао сам да је цитат лажан, док нема фотокопије на овом и на другим форумима.
Хвала на помоћи људи, златни сте.
))Ма сад нудим паре за фотокопију цитата. Редом))
Ма сад нудим паре за фотокопију цитата. Редом))
Tako da baš mi i nije neki štos da se neko zamajava s glupim citatima neobrazovanog "pisca"...Inače su "Deobe"
jedna traljava knjiga... Čitaj prijatelju Andrića,Selimovića,Kiša,Krležu,Basaru,Pavića...ima pisaca kvalitetnijih ihaj!
Bilo je ( a i ima) velikih knjizevnika ( tu su naravno i pesnici) alkosa, neki su pili javno, neki tajno, alkohol i kafana ne znaci obavezno da je neko " nikakav" jer pijeДрагољубе, мајку му стару, свугде гураш тог Басару, па га још ставиш уз Мешу и Андрића.
Ти, или си Басара лично или неки његов велики кафански пријатељ, пошто он очигледно ретко кад избија из кафане.![]()
Bilo je ( a i ima) velikih knjizevnika ( tu su naravno i pesnici) alkosa, neki su pili javno, neki tajno, alkohol i kafana ne znaci obavezno da je neko " nikakav" jer pije![]()
Па наравно да не значи, и не тврдим то, него само констатујем због чега би Дракче овако жустро заступао Свету, осим ако није или он лично, или брат по шанку![]()
Pa, možda je Drakče čitao Famu o biciklistima?
Pisci se cijene po knjigama koje su napisali, ne po porocima na koje su slabi.

Pa zastupam ga i ja, ne bas mnogo zustro, ali sam citala 3-4 knjige ciji je on autor, a Cosicevu nijednu pa ti onda vidi.Па наравно да не значи, и не тврдим то, него само констатујем због чега би Дракче овако жустро заступао Свету, осим ако није или он лично, или брат по шанку![]()

Pa zastupam ga i ja, ne bas mnogo zustro, ali sam citala 3-4 knjige ciji je on autor, a Cosicevu nijednu pa ti onda vidi.
U Srbiji dnevnik Danas kupujem samo zbog njegove kolumne.

Нисам љубитељ Ћосића, а, Басаре још мање.
Ја волим Црњанског, Андрића, Диса, Домановића, Лазу Костића....
А то што код тебе Басара води 4-0 у односу на Ћосића и што читаш мртви Данас због његових колумни, није ми никакав објективни параметар квалитета.
Ево код мене на пример, достојевски води 14-1 против Басаре, али то не значи да је бољи писац, зар не?
п.с. А, то што ниси ништа од Ћосића читала, али га априори сврставаш иза Басаре, то је онај твој титоистички дух о коме сам ти већ раније говорио. Знаш, оно догма и те ствари, заробљени ум...
Volim i ja te sto si ih nabrojao, Crnjanski je i tako moj najomiljeniji balkanski pisac, Basaru ja nisam svrstavala pored Andrica, Selimovica, Kisa i Crnjanskog,
a koliko znam ni on sam sebe ne vidi u drustvu tih velikana.

Стварно не разумем потребу да се инсистира на некаквој балканској књижевности, кад то није ни потребно ни корисно. Посебно што се то може чути само са српске стране. Сви други са тог Балкана инсистирају на својим националним књижевностима, само су Србима вечито потребне неке Југославије и Балкани да би споменули ишта своје, па сад и књижевност. Никад није довољно да је нешто само српско. Притом, појам српска књижевност не може се никада свести само на данашње границе српске државе.
То што Балкан постоји као географски појам не значи да се може користити и у сваком другом контексту. Можда је онима који нису са ових простора прагматичније да нас посматрају као неке целине, као што ми посматрамо скандинавске земље, али за нас саме је то бесмислено, нарочито с обзиром на околности. Сумњам да Норвежани или Швеђани своје писце називају скандинавским. Можда грешим.
@Тема
Добро да се неко сетио да постави то питање, макар на форуму, кад га српска „интелигенција“ не сматра вредним своје пажње.
Стварно не разумем потребу да се инсистира на некаквој балканској књижевности, кад то није ни потребно ни корисно. Посебно што се то може чути само са српске стране. Сви други са тог Балкана инсистирају на својим националним књижевностима, само су Србима вечито потребне неке Југославије и Балкани да би споменули ишта своје, па сад и књижевност. Никад није довољно да је нешто само српско. Притом, појам српска књижевност не може се никада свести само на данашње границе српске државе.
То што Балкан постоји као географски појам не значи да се може користити и у сваком другом контексту. Можда је онима који нису са ових простора прагматичније да нас посматрају као неке целине, као што ми посматрамо скандинавске земље, али за нас саме је то бесмислено, нарочито с обзиром на околности. Сумњам да Норвежани или Швеђани своје писце називају скандинавским. Можда грешим.
@Тема
Добро да се неко сетио да постави то питање, макар на форуму, кад га српска „интелигенција“ не сматра вредним своје пажње.

) ne bih pristao da sam srpski

Basara je otvorio Jugoslovensku postmodernu s Famom o biciklistima!
I nisam Basara,bar nisam tako ružan kao on...
A što se tiče pića-tu je on amater za mene.ipak sam ja bio podmladak Mikin i Perin...
Nije napisao tako vredne knjige kao Andrić , Selimović i Krleža,ali je ,svakako vrh
srpske književnosti i danas!
Meni je zanimljiviji za čitanje od Andrića i Selimovića zajedno! Ybg,pisali o Suljama na
finiji način nego li scenarista ove komercijalne serije na tv...Čitao sam ih koliko sam morao
-ni list više! Taj Turski milje mi je nesimpatićan i Zovem se Crvena Orhana Pamuka
s mukom sam čitao,ali s razlogom...
"Moj " pisac je,definitivno,Danilo Kiš i samo zato što je čivutskog porekla,a u to vreme smo imali
znani prekid diplomatskih odnosa ,nije došlo do logićne nominacije...Njegova "Enciklopedija mrtvih"
je remek delo svetske književnosti! Obzirom da nije bio disident,trebala je nominacija da krene iz
Jugoslovenske Akademije...
E da...Basara piše lepe knjige za čitanje,ali kolumne su mu daleko slabije...To bi mogao i da batali
-samo šteti svom ugledu-to sam mu i saopštio,a nisam jedini...Mada je bolje da piše to nego ribolovačke...
Zna se ko je ovde Hemingvej majkumu...![]()
Njegova "Enciklopedija mrtvih" je remek delo svetske književnosti!
@Тема

Za poređenje s Krležom imaš plus kod mene-lako se povlači paralela s napomenom da je ipak različit kulturni milje u pitanju,a i epoha...I da je napisao samo Famu o biciklistima, Basara bi, uz Kiša, bio najznačajniji srpski pisac posljednjih četrdesetak godina. To što je Basari danas književnost dosadila, druga je priča. Naravno da nije dio kanona kao što su Andrić, Selimović ili Crnjanski, ali ne može ni da bude kad je još živ i djelo mu je još vruće. Besmislena su bilo kakva poređenja sa pomenutim piscima. Basara je čovjek drugog vremena, druge poetike i drugog senzibiliteta. Basara bi možda mogao da se poredi sa Krležom, i to po subverzivnosti, kontradiktornosti i širem društvenom angažmanu, a ne po čisto književnim parametrima.
Sram te bilo, antisrpski elementu jedan! Ništa svetska, ništa evropska, ništa balkanska književnost! Samo srpska, ili još bolje srbska.
![]()

(a sad ministar,a i njemu znam roditelje...)pa me Kish je pishao uz vetar, ali ajde i to je osobina genijalnih ljudi. Svakako da je srpski pisac jer je krsten ( lepo u jednoj od svojih knjigaZa poređenje s Krležom imaš plus kod mene-lako se povlači paralela s napomenom da je ipak različit kulturni milje u pitanju,a i epoha...
Mada to kod Basare nije skupo -skače iz epoho u epohu kao skakač s motkom...
Dobar je Basara svakako,samo kući ga ne vodim-veca bi mu oči izvadila-ne voli drinkovane zlo božije...(I mene zagleda,
a popije piva ihaj-ali na trezno!)
Inače što se tiče svojatanja Kiša;u posledmkem intervjuu na našoj tv se i izjasnio da nije ničiji pisac i da ga ne svrstavaju i
svojataju!
Mislim da je to slaba posthumna osveta za animozitete s JAZU i Francuskom 7 iz koje je istupio...
Čudan je lik bio...Pamtim ga kao klinac da je bio momak sav u crnom s onom velikom kuždravom kosom i
kad sam mu čuo glas,sasvim je bio u nesrazmeri s izgledom...
Kasnije mi u komšiluku se počeo motati onaj Čeov sledbenik(a sad ministar,a i njemu znam roditelje...)pa me
svaki put,obzirom da je nosio crno,asocirao na Kiša...Bože,kako je mala i Juga bila... Tek Srbija...