Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grobna tišina – Arnaldur Indridason, Booka, 230 str, 9/10
https://www.delfi.rs/knjige/62747_grobna_tisina_knjiga_delfi_knjizare.html

U klasi detektivskih/krimi romana vrlo dobar. Brzo se čita, vuče te.
Mesto dešavanja Island. Ono što mi se ne dopada to je što je pisac po svaku cenu hteo da izbegne kliše pa je što se tiče porodice glavnog detektiva po meni preterao. Što se tiče ćerke. Ostalo je ok. I čudno mi je kada govori o podzemlju na Islandu. Meni je to prosto nespojivo. Šta su ti predrasude :D

Ja jutros ( u pola dva) zavrsih Kolo ukletih ( prokletih) , nije knjiga ni obimna,
mozda dvesta i kusur stranica, ali ako se ne cita pazljivo i sa mnogo ljubavi, ne bi trebalo
ni da se cita.
Elem, pridruzicu se Lamar i njenom opisu njegove druge knjige, prosto genijalno,
nesvakidasnje, jedinstveno u danasnjem svetu knjiga koje citamo.
Jedan matori covek umire, prilicno je imucan, naslednici se skupljaju u nadi
da ce dobiti glavni deo nasledstva i tu pocinje Obracun kod OK Korala, mrznja,
bes, frustracija ( i nema to mnogo veze sa nasledstvom jer je matori cika sve zeznuo, a i
nije bio bas mnogo bogat), ali i iznosenje na videlo uzasnih stvari tipa incest, shizofrenije
kao rezultat toga, a sto je meni bilo skoro pa i neshvatljivo , drustvo (portugalsko,
a mala sredina, neka varosica) ukljucjuci i crkvu na takve stvari ne obraca paznju.

Ima recimo 4-5 poglavlja u knjizi i u svakom 1 od glavnih junaka/junakinja
prica svoju pricu i istinu o dogadjajima. Majka, cerka, brat ( za koga nikako da pokapiras
ko je njega zapravo pravio) koji je kreten, cerka koja je totalan kreten, hoda kao majmun,
ali je neko i njoj napravio dete, ali pametnu devojku, umetnicu koja takodje dolazi
po svoj deo nasledstva i na kraju i sam Patrijarh koji opisuje svoj zivot od detinjstva
do poslednjeg daha.
Surovo i surealno, kao recimo Dalijeve slike.

O, pa ja ću to momentalno da rezervišem u biblioteci.
Mada meni ova drugarica bibliotekarka stalno govori, ništa ne brini, drži kod sebe knjige koliko hoćeš, to ionako niko osim tebe ne čita.
Al ja ću ipak da rezervišem :D

Knjiga je boli glava koliko je dobra. Obavezno rezervisi. A bibliotekarka kaze da
osim tebe to niko ne cita?:D

Sad sam se setila da će uskoro i godišnje čitalačke liste :srecna:
Nadam se da će se tada javiti i oni koji se u zadnje vreme slabo javljaju :ceka:

Pa javice se dvoje, troje, ti i ja necemo jer stalno drvimo o knjigama koje citamo, ja
i ne vodim evidenciju, ali posto sam humana osoba ja svima njima ove godine
oprastam ( a tu je i Quentin )jer je stvarno bila i ostala najuzasnija godina
ovog veka,cak i proslog za nas koji smo rodjeni posle WWII

Aj ne budi pesimista.
Javiće se da objave svoje liste i oni koji inače slabo svraćaju u zadnje vreme.

Nadam im se jer su nam potrebni da bismo imali neke nove preporuke.
I jer su te preporuke uvek bile dobre.
I jer su oni dobri drugari koji misle na nas.
I jer da znamo da su dobro.
I jer će da ignorišu neke postove koji im inače smetaju i zbog kojih ih mrzi da navraćaju ovde.
I jer neće hteti da nas iznevere baš u ovoj s*anje godini kada nam je čitanje jedna od retkih stvari koje nam ostaju...
I jer ću ja da plačem ako ih nerma :rida:

Ovo zadnje će da bude presudno :lol:

Aj ne budi pesimista.

I jer će da ignorišu neke postove koji im inače smetaju i zbog kojih ih mrzi da navraćaju ovde.
I jer neće hteti da nas iznevere baš u ovoj s*anje godini kada nam je čitanje jedna od retkih stvari koje nam ostaju...

Ti si bila i ostala 1 veliko :heart:
Ma ima i ja da placem, al necu javno.
Ja vec godinama ne mogu da placem, umro mi je otac, umrla i majka, cak sam i svog Otela
uspavala, suzu pustila nisam, jednostavno nema suza nego mozda cu 1 da prolijem ako se drugarice
i drugari ne jave sa spiskovima.

Moj Maks sada već ima 10 godina i ja počinjem često da mislim o tom trenutku.
Ali da uživamo mi dok smo zajedno, a posle kako bude da bude.
Što se tiče suza, nisam ni ja neka plačljivica.
Ali zaplačem kada se ponajmanje nadam. Pa se čudim sama sebi.

Što se tiče i Quentina i nas ostalih.
Nije bitno da spisak bude dugačak nego da se svi lepo i uredno javimo sa svojim spiskovima :cistinaocare:
Pa da sve to posle gustiramo natenane. Ja već imam knjigu godine :D

Moj Maks sada već ima 10 godina i ja počinjem često da mislim o tom trenutku.
Ali da uživamo mi dok smo zajedno, a posle kako bude da bude.
Što se tiče suza, nisam ni ja neka plačljivica.
Ali zaplačem kada se ponajmanje nadam. Pa se čudim sama sebi.

Što se tiče i Quentina i nas ostalih.
Nije bitno da spisak bude dugačak nego da se svi lepo i uredno javimo sa svojim spiskovima :cistinaocare:
Pa da sve to posle gustiramo natenane. Ja već imam knjigu godine :D

Vi znate ( ja sam sad s tobom na VI :D ) da ja ne pravim spiskove, a stvarno sam citala kojesta
ove godine, ali ja cim procitam napisem sta je i kako.

Zivece tvoj Maksimilijan jos 4-5 godina, sam ce ti vec reci kada je dosao trenutak.
Mozda je moj pas mogao jos nekoliko meseci da zivi, u principu nije bio bolestan
organski, ali se pogubio totalno, nije nas vise ni prepoznavao, veterinar nam je rekao
da i zivotinje imaju svoje dostojanstvo i da ono sto zelimo za sebe trebalo bi da zelimo
i za psa, macku.

Aj ne budi pesimista.

Evo Dana čvrsto obećava da će se javiti sa spiskom tamo negde pred Novu godinu, kad pozavršava poslove i može da se opusti pa da piše drugarima. Može? :zper:

И мене мрзи да састављам списак, па ћу да износим ту и тамо.
Ево шта сам прочитао од нашега :heart: Хандкеа:

Голманов страх од пенала
Кратко писмо за дуго растајање

То прошле, а ове године:

Путовање са дуготрајним дејством
Моравска ноћ
Дон Хуан по њему самом
Безжељна несрећа
Поука планине Сент-Виктоар (Sainte-Victoire
)

Планина Сент Виктоар, то је једна кратка књига, могло би се рећи мадитација над Сезановом истоименом сликом.
https://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2016/10/20/21458686/Pol Sezan, Planina Sent Viktoar.jpg
Јесу ли Сезанова дела, дакле, поруке? За мене су то предлози. (Ван Гогова лица Лудвиг Хол је назвао ''и искажљива''; Сезанова су ,,само насликљива''.) Њихова је тајна да уопште делују као предлози? (Из делца)

Изоставио сам једну његову књигу прочитану прошле године: Правда за Србију. Зимско путовање до реке Дунава, Саве, Мораве и Дрине.

...паде ми тад на памет да упитам Великића о његовој Пули и Истри, а он исприча са олакшањем што га осетише и остали да је његову тамо изнајмљену кућу заузела хрватска војска, а он, одавде из Београда, и даље плаћа кирију – кратак снажан смех – а зашто да не?
(Из књиге)

Изоставио сам једну његову књигу прочитану прошле године: Правда за Србију. Зимско путовање до реке Дунава, Саве, Мораве и Дрине.

...паде ми тад на памет да упитам Великића о његовој Пули и Истри, а он исприча са олакшањем што га осетише и остали да је његову тамо изнајмљену кућу заузела хрватска војска, а он, одавде из Београда, и даље плаћа кирију – кратак снажан смех – а зашто да не?
(Из књиге)

Ja bih bila zainteresovana samo za ovu knjigu od njega, zacudila sam se da je nisi
pomenuo. Jel vredi da se cita?
Velikic je OK, ja ga rado citam mada se on ponavlja u svojim knjigama, ali lepo pise
pa nema veze. Al brate, preteruje s tom Pulom, ko da je potomak nekih Glembajevih
ili Esterhazi.

Pre desetak dana napisah ovde da me korona nekako ili nikako ne zanima, ali
je stvarnost dijametralno suprotna od nasih zelja i ubedjenja, zamisli.
Dve meni jako drage osobe ( Srbija, Zajecar) na putu su da odu u vecna lovista,
otac i sin, a to mi je em najbliza em najdraza porodica i sada vec nekoliko dana, noci,
razmisljam o zivotu i smrti, a ova je sitiacija sa mojim "bliznjima" zaista jako cudna jer
je sin lekar, beskrajno religiozan koji je slusao Crkvu ukljucujuci i Pricesce sa istom
kasicom ( mislim, ne znam, ali pretpostavljam) da se tako i zarazio i onda je virus
preneo svom ocu, mom bratu od tetke. Ko, i da li ce uopste jedan od njih dvojice
preziveti jako je neizvesno. Moj muz i ja smo ovom , aj da kazem bratancu, malo
i finansirali i studije i specijalizacije, ja ga licno obozavam jer je to jedini stvor sa kojim
imam jedan izuzetno lep kontakt, a sada umire.
Ne znam zasto u Srbiji ovu poshast ziv covek ( ukljucujuci i lekare, a to je i taj moj
bratanc) ne uzima za ozbiljno.

Rayela, žao mi je što su u tako teškoj situaciji i nadam se da će se ipak izvući.

Ni meni nije jasno kako i dalje ima ljudi koji ne veruju da je to tako strašno. Sad valjda više niko ne može da kaže da ne postoji, ali kad vidim komentare tipa "pa grip je uvek postojao" i slično. Ali nemam utisak da je to samo kod nas. Mislim da i u drugim zemljama ima takvih "nevernih Toma".

Rayela, žao mi je što su u tako teškoj situaciji i nadam se da će se ipak izvući.

Ni meni nije jasno kako i dalje ima ljudi koji ne veruju da je to tako strašno. Sad valjda više niko ne može da kaže da ne postoji, ali kad vidim komentare tipa "pa grip je uvek postojao" i slično. Ali nemam utisak da je to samo kod nas. Mislim da i u drugim zemljama ima takvih "nevernih Toma".

Interesantno je da mi koji ne znamo bas dobro i ne razumemo biohemiju jednostavno
imamo poverenja u nauku jer znamo da su bolesti iskorenjene zahvaljuci nauci, a ne recimo
Crkvi. Moguce je da mi znamo biografije ljudi koje citamo i obozavamo i znamo da su
umrli od tuberkuloze sa svojih 35-40 godina. Svejedno da li su bili pesnici, muzicari,
filozofi. Doduse, umiralo se i od sifilisa, ali za to je pronadjen antibiotik pa se tako
i to iskorenilo.
Za mene je licno ta vakcina koje ce na prolece biti svuda neka vrsta slobode , a tako
bi trebalo da bude za svakog normalnog coveka.
Vakcinisace se i ovi sto im Gejc zeli sve najgore cim shvate da nece moci u Grcku
na etovanje ili da uopste i udju u avioon, a mozda nece moci ni na derbi Zvezda-Partizan

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back