Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Можда најчитанији у Шведској у оно време, сад није, а ретко ко је и чуо за њега, барем не код нас. Па ипак, треба га читати јер подстиче на размишљање (независно од чисто књижевних квалитета).

Ja sam juce malo pretrazivala, da ne kazem guglala, i jeste
tako kako ti kazes. Najcuveniji svedski knjizevnik ( iz garde novijih),
i bas je ovaj Doktor Glas knjiga koja je u Svedskoj recimo kao
Na Drini cuprija kod nas.
U svakom slucaju tenkju veri match, kupicu je i naravno citati.
Ti si mene ubedio (da ne upotrebim neku drugu rec) da kupim
i neku knjigu o Puskinu ( Jurij Tinjanov), za tu nisam sigurna da cu je
citati, ali Svedjanina hocu sigurno.

Ako ne nadjem knjigu za 1 evro, necu je citati:D
kosta 20 evra ( kindle 15), a ima samo 220 stranica.
Umoljavas se da ubuduce napises i broj stranica.
Na Amazonu 1 recenzija ( ostali ga svi uzdizu u nebesa
i nazivaju ga svedskim Dostojevskim):

The big is in miniature format. Very small text. Wouldn’t have expected it for 20 Euro...

Kupio sam nedavno Of Time and the River. Možda pokušam da je čitam uskoro, mada svuda kažu da je slabije od ove dvije koje sam ranije čitao.

Ti si je kupio, a ja sam knjigu skoro pa i procitala. Nisam jos, ali idem u tom pravcu.
Knjiga je samo nastavak ove njegove glavne knjige, za mene licno jos bolja
ili barem zanimljivija.

Priručnik za inkvizitore – Antonio Lobo Antuneš, Geopoetika, 370 str, 10/10
https://www.geopoetika.com/book.php?id=3786

Ovo će verovatno biti moja knjiga godine. Dugo sam je izbegavala jer mi je naslov bio odbojan. Ali kakva greška!
Retko se u zadnje vreme događa da me neka knjiga ovako zaokupi, da mi se ovako i ovoliko dopadne.

Forma je nalik Saramagu. Nalik. Rečenice i pasusi ne počinju velikim slovom osim upravnog govora koji se javlja povremeno sa po jednom-dve rečenice. Taj upravni govor se obično ritmično ponavlja (ovo je pak nalik Bernhardu, ponovo nalik). Onda... u jednoj rečenici su zastupljena dva do tri vremena dešavanja. Deluje nemoguće ali je tako. Ma skrozzzzz interesantna forma knjige :D
Knjigu čine ispovesti desetak i više likova isprepletanih oko jednog portugalskog ministra iz vremena Salazorove dikatature.
Vreme dešavanja je za vreme i posle narečene vladavine.
Ne pronalazim prave reči da vam dočaram sve što bih htela, ali evo navela sam link ka odličnoj recenziji na kraju knjige pa će vam i to biti neka smernica ukoliko budete hteli da se upustite u čitanje.

I da rezimiram, nisam skoro pročitala ovako dobru knjigu. Čista desetka.

Ja bih samo da postavim jedan " rebus" u nadi da cu izmamiti (barem) osmeh
nasoj Radi ( nik Krasuljak, profesija.matematicarka):heart:
kDMVNCX (1).jpg

Procitah ja nocas knjigu" do kraja" i ne znam da kazem dal sam odusevljena ili nisam.
Odusevljena svakako nisam jer je knjiga mogla da ima barem 400 stranica manje, ali
je verovatno ni sam autor nije zamisljao ovakvom kakva je.
Ima tu genijalnih bisera , ali ima i delova koji su s oprostenjem dosadni jer kako
je draga Mrs.Bi lepo primetila on pocne pricu o nekim sprorednim likovima i onda
prica njihov zivot ( ovde i na 50 stranica), a citalac uopste i ne razume zasto je vazan
njihov zivot sa njegovim i onda ocekuje da se neko iz te price nakada i pojavi, ali to
je palo u zaborav i kod autora, ali i kod citaoca.

Ja volim americke romane pa zato uzivam i u opisima Amerike, a i inace
me zanima pocetak dvadesetog veka, zivot ljudi, skolovanje, ko koliko zaradjuje
i sta mu se moze od te zarade, a pola knjige je to sve, ali sada u Engleskoj i Francuskoj

I ovaj je roman 100% autobiografski jer je on stvarno bio i u Parizu i u Engleskoj
1924 ( imao je 24 godina), mene je fasciniralo njegovo poznavanje i knjizevnosti i umetnosti
jer on odlazi u Luvr dan za danom i studira tamo recimo samo jednog slikara cija dela
detaljno i opisuje.
U nekim svojim razmisljanjima o americkoj knjizevnosti tvrdi da su dva najveca dela
Babbit i Wyoming Ohio.:heart:
On je sa 23 godine zavrsio studije na Harvardu, diskusije studenata ( knjizevnost)
vodile su se uglavnom oko Dostojevskog i Cehova, dobio je mesto docenta sa svojih
23 godina zivota u Njujorku, ali je samo godinu dana kasnije poceo sa evropskim
putovanjima.

I da, knjiga je nastavak Pogledaj dom svoj andjele, ja sam uzivala citajuci je
iako recimo na pocetku knjige opisuje na 100 stranica cekanje na zel. stanici
sa majkom i sestrom, a i samo putovanje koje traje 48 sati. Na sto stranica opisuje
i smrt oca do koga mu nije bas bilo mnogo stalo, vise opisuje svoju porodicu, lekara
o kome napise citavu biografiju sa sve svalerkom, ali je covek ( ne lekar, nego autor, lekar
i umre od srcane kapi i alkohola i pre pacijenta) genjalan.

On je kasnije putovao nekoliko puta i u Nemacku, cak je bio i na Hitlerovoj Olimpijadi
ne kao njegov gost, a to je bilo 1936, samo je dve godine kasnjije i umro.

Rayela, malo sam iskocila iz toka :rumenka: ko je pisac te knjige?
Thomas Wolfe ( Pogledaj dom svoj andjele):)

Ja veceras pocinjem " Drugo ime", Jan Fose, Norvezanin sa izgledima
za knjizevnu slavu i buducnost;)

Pogledah sada pocetak kad imam sta da vidim. Ceo je roman jedna recenica,
a ima 450 strana ( krupna slova), ali stvarno nema tacke, zapeta kolko volis,
ali se recnica nigde ne zavrsava. Videcu da li cu umeti tako da citam.
A posle cu Portugalca koga je Lamar toplo preporucila.

Priručnik za inkvizitore – Antonio Lobo Antuneš, Geopoetika, 370 str, 10/10
https://www.geopoetika.com/book.php?id=3786

Ovo će verovatno biti moja knjiga godine. Dugo sam je izbegavala jer mi je naslov bio odbojan. Ali kakva greška!
Retko se u zadnje vreme događa da me neka knjiga ovako zaokupi, da mi se ovako i ovoliko dopadne.

Forma je nalik Saramagu. Nalik. Rečenice i pasusi ne počinju velikim slovom osim upravnog govora koji se javlja povremeno sa po jednom-dve rečenice. Taj upravni govor se obično ritmično ponavlja (ovo je pak nalik Bernhardu, ponovo nalik). Onda... u jednoj rečenici su zastupljena dva do tri vremena dešavanja. Deluje nemoguće ali je tako. Ma skrozzzzz interesantna forma knjige :D
Knjigu čine ispovesti desetak i više likova isprepletanih oko jednog portugalskog ministra iz vremena Salazorove dikatature.
Vreme dešavanja je za vreme i posle narečene vladavine.
Ne pronalazim prave reči da vam dočaram sve što bih htela, ali evo navela sam link ka odličnoj recenziji na kraju knjige pa će vam i to biti neka smernica ukoliko budete hteli da se upustite u čitanje.

I da rezimiram, nisam skoro pročitala ovako dobru knjigu. Čista desetka.
Naručila sam je danas. Videla sam tvoju objavu na fb. :ok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back