Ukulele jam – Alen Mešković, Booka 370 str, 10/10
https://www.delfi.rs/knjige/85092_ukulele_jam_knjiga_delfi_knjizare.html
Kroz ovu knjigu možemo da sagledamo kako je
praktično živela jedna izbeglička porodica i kakva ju je sudbina zadesila. Kako se dogodio odlazak i kako su tekli naredni dani, meseci, godine... Ogromna praznina koja nastaje u tom trenutku života. Iščekivanje da se sazna šta se dogodilo sa... nekim.
I kako je
praktično tekao život jednog mladog čoveka, tinejdžera. To razdoblje života ionako prati osećaj nesigurnost, ranjivosti, iščekivanja... A u ovim teškim egzistencijalnim, socijalnim i društvenim uslovima, jednom rečju u ratnom okruženju, sve teškoće odrastanja i sazrevanja su samo još mnogo, mnogo teže.
Priča je univerzalna kako za ove naše prostore tako i šire.
Ono što je dodatno ostavilo utisak na mene je to što sam se podsetila kako se u to vreme
svugde još uvek slušala dobra muzika, kako su generacije potpuno prirodno odrastale na dobrom pop, rok, hevi metalu... Čak i u tom malom primorskom mestu gde se radnja većinom odvija postoji klub (Ukulele) u koji svi mladi hrle upravo zbog te vrste muzike.
Sve u svemu, strašno je šta nam se događalo a još je strašnije što nam se to na neki način i dalje događa. Jer mnogi ništa o tome ne znaju i ne žele da znaju, ili znaju ali tvrdoglavo slede neke imbecilne priče koje u sebi ne sadrže ništa humano i ljudsko. Što generacije rastu u zabludama i bez saosećanja ili empatije kako se to sada kaže, za drugog, za čoveka, za ljude.
Ma ovakve me knjige pomere, izmeste me iz nekog mog relativnog mira u kome živim jer ne gledam TV, ne slušam nikakve vesti, samo tek po nešto što mi naleti na netu. I onda se tako povremeno stropoštam u stvarnost. Prošlu ili sadašnju, ionako je svejedno.