Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Par dana pre nedelje kada je poceo ovaj eksperiment bila je prica o odlasku u biblioteku,nije se desio.

Ne citam elektronske knjige,ima li negde Gospodara Prstenova,neka o knjiga o Disksvetu,nesto od epske fantastike?Neki link?

Interesantno, obzirom na to da je Zupan bio vrlo subverzivan pisac, to je valjda trebalo da služi tome da se upozna neprijatelj.

Zupan mi je na spisku za ovu godinu, Levitan.
Baš bih mogao njega kad završim Slikar i rat, kog trenutno čitam. Moram da priznam da mi je dosta plitko i neubedljivo. Vidim sličnost sa Srpskom trilogijom, ali kad ih uporedim, Jakovljević mi je Meša lično za ovog Ćela Vestea.

Bekstva Lide Barove, život češke glumice, kako ga je, po njenom kazivanju zapisao Jozef Škvorecki. (a ja pročitala zahvaljujući ljubaznosti Baudrillarda :hvala:)

Hronološki i faktografski, onako kako je verovatno glumica zaista ispričala. Nema tu, rekla bih, mnogo intervencija Škvoreckog, pa zato i ne ostavlja utisak neke naročite književnosti. I zbog toga je malo dosadnjikavo. Naročito kad uporedim sa Bazduljevom Lutkom od Marcipana, koja me je i podstakla da pročitam i ovu knjigu. Ona je mnogo živopisnija. Dok se Bazdulj više usredsredsredio na nemački period Barove, kada je bila Gebelsova ljubavnica, Škvorecki, ili ona sama u svom kazivanju nije preterano pažnje poklonio/la tom delu života, nego više onom posle rata, kada je zaista mnogo bežala. Iz Nemačke, iz Italije, iz Čehoslovačke, iz nekih po nekolliko puta. Na dve godine u zatvoru zbog saradnje s okupatorom. A ona nije imala pojma o politici, ona je samo želela da glumi. U pozorištu, na filmu, pa i u lutkarskom pozorištu, na češkom, nemačkom, italijanskom jeziku. I uvek je svuda nailazila na dobre ljude koji su želeli da joj pomognu, od čuvara u zatvoru, preko ljudi iz pozorišta i sa filma, do ministara. A i ona je pomagala kad god je mogla.
Za sada sam završila sa Lidom Barovom, saznala sam o njoj sve i svašta, a do pre mesec i po dana nisam ni znala za nju.

Sad mi treba nešto što će me zaista okupirati i odvratiti od gledanja vesti do besvesti.

Bekstva Lide Barove, život češke glumice, kako ga je, po njenom kazivanju zapisao Jozef Škvorecki. (a ja pročitala zahvaljujući ljubaznosti Baudrillarda :hvala:)
...
A ona nije imala pojma o politici, ona je samo želela da glumi.
....

Nisam čitala tu knjigu, ali gledala sam neki dokumentarac o njoj. I nikako da shvatim kako možeš da furaš sa Gebelsom, a da nemaš pojma o politici. Čak i da nemaš pojma, valjda imaš neke prijatelje, valjda vidiš šta se dešava u tvom okruženju... Ne znam, meni nije simpatična.

Ooo, pa gde si ti :D

I ja sam uzela Lutku od marcipana i ovih dana ću je čitati.
Videćemo kakav će utisak ostaviti na mene.
Kao i Bi nisam ni ja baš unapred bila luda da saznam nešto o toj ženi (zapravo nisam znala ni da je postojala), ali ova tema je čudo.
Svašta sam ja pročitala podstaknuta utiscima ljudi sa kojima se ovde družim.
Tako sam recimo na tvoju preporuku pročitala Čingizovo Gubilište, Lesingovu, Aleka Popova... bile su super.

Bi, nastavi sa Knausgardom. Ne znam do koje si beše stigla.
Mada, sada ne rade biblioteke a koliko znam ti si čitala pozajmljene knjige pa bi sada bilo glupo da kupiš recimo četvrtu a nemaš prethodne.
Ja sada vidim da će ovo bogme da potraje i ne znam da li će mi ovo što imam biti dovoljno.
Možda ću morati i ja da pređem na elektronske knjige. A nemam kao Bi kindl :fdlan:

Pročitala sam četvrtu knjigu, na redu je peta. Ali to će sačekati neko normalno vreme. Ako takvo uopšte dođe. Ali biće valjda bar za uzimanje knjiga iz biblioteka.

Prvi put sam večeras odgledala pozorišnu predstavu online. Hadersfild JDP. Dobra. Kakav je glumac bio onaj Glogovac. Gre'ota što ode.
Sad mi žao što prethodnih dana nisam gledala te predstave i filmove. Mada, iskreno, nemam strpljenja ni koncentracije. A i biće toga još. Što reče Lamar, potrajaće ovo.

Kineski san – Miloš B. Tomaš, Plato, 280 str, 9/10
https://www.plato.rs/proizvod/kineski-san/

Iz jedne recenzije:
„Deng Sjaoping je činjenicom svog rođenja postao izraz i rezultat počinjenog krivičnog dela. On je tinejdžer koji, živeći u siromaštvu, u rudarskom gradiću u dalekoj kineskoj provinciji, svoja prva životna i poslovna iskustva stiče krađom i preprodajom uglja u organizaciji lokalnih kriminalaca.
Svet koji Deng Sjaoping zatiče u Beogradu i jeste i nije drugačiji od onog koji je ostavio u otadžbini.“

Interesantna tema i neuobičajeni likovi. Sav taj mnogobrojni kineski svet oko nas nekako neprimetno, mirno i nama potpuno nevidljivo vodi svoj neki paralelni život. Barem je meni potpuno stran i nedostupan. A kroz ovu knjigu možemo da vidimo jedan od mogućih ili barem delimično mogućih scenarija po kojima oni žive i ovde i tamo.
Malo sociološkog osvrta, malo krimi dešavanja, malo socijalne i porodične drame...
Interesantno i sasvim odgovarajuće za ovo karantin-vreme.

Sav taj mnogobrojni kineski svet oko nas nekako neprimetno, mirno i nama potpuno nevidljivo vodi svoj neki paralelni život. Barem je meni potpuno stran i nedostupan.
Stvarno zanimljivo. Zna li se uopšte koliko ih je u Srbiji. Šta rade, gde i kako žive i najmisterioznije pitanje, šta rade sa svojim preminulima.
Juče pred početak policijskog časa, zaustavlja se gradski autobus (već sam autobus mi je čudo, nisam ga videla dve nedelje) sa kineskom zastavicom za retrovizorom i izlazi 5-6 kineza. Prelaze ulicu i ulaze u jednu kuću. Kažu ljudi koji su se tu zatekli da su iznajmili tu kuću. Znam da rade na obilaznici oko Beograda, valjda i na pruzi...

Izgleda da je knjiga baš interesantna, bar sudeći po tvojoj visokoj oceni. Ide na spisak.

Da, šta rade sa preminulima?
Vidiš to je interesantno pitanje :think:
A u ovoj knjizi nema ničega na tu temu da nam barem da ideju.
Nisam morbidna, ovo mi se (posle tvog komentara) nameće samo kao obično racionalno pitanje.

Pročitala sam Rebeku (Dafne di Morije), skinula sam u e-formatu, pa svake večeri po 30ak strana dok ne zaspim; dopalo mi se kako piše i slažem se da je najveća draž romana u ambijentu i da su događaji na veličanstvenoj pozornici Menderleja sekundarni. Nije toliko dobra kao npr. Džejn Ejr (s kojom je porede), ali bih volela da imam svoj primerak, pa ću naručiti u originalu kad se smiri situacija. Gledala sam film poodavno, tako da mi je u sećanju ostalo ponešto, tako da nije bilo mnogo iznenađenja.

Vidim da po netu masovno preporučuju kojekakve distopije, pa Slepilo, Besnilo i slično - iskreno, u ovom trenutku više volim nešto laganije (a dve pomenute knjige sam ionako već čitala u protekle 3 godine, pa mi još nisu isparile iz glave). Bila sam se nameračila na Burlesku gospodina Peruna, boga groma (Rastko Petrović), ali sumnjam da ću imati koncentracije ovih dana.

Inače, završavam, tačnije mrcvarim Američke bogove. Da je završio posle 2/3 knjige, sve bi bilo super. A onda kao da mu je nestalo ideja, samo neke nabacane misli, radnja razbacana na 100 strana, gomila nepovezanih detalja... Inače kroz celu knjigu detaljiše dosta, s tim što pred kraj ga baš utupi. Ono što je trebalo d abude veliko finale - borba bogova - ispalo je skroz bledunjavo.

Serija mi i dalje ostavlja (neuporedivo) bolji utisak.

U principu ko ima vremena i koga zanima takva tematika, nek pročita. Ali da je nešto vau kako sam čitala komentare, nije, bar po meni.

20200411_113731.jpg

Никад актуелнија књига...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back