lamar
Poznat
- Poruka
- 8.258
U, pa to je BAS rekreacija 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imam rešenje o karantinu do Velikog petka, ali, zbog produženog vikenda, biće do kraja Uskrsa...Moj sin je dobio temperaturu 21, marta, niko ga nije ni pogledao, telefonom je kontaktirao doktora. Odmah su nas sve stavili u karantin. U rešenju piše da je razlog kontakt sa nekim ko je oboleo ili SE SUMNJA da je oboleo od Covid 19. Eto, oni su posumnjali. On je, hvala Bogu, dobro, verujemo da nije bio kovid. Ćerka je jedva stigla s Kipra (hvala Dačiću, odradio je ono za šta ga plaćamo), testirana je, bila u karantinu u Beogradu direktno s aerodroma 5 dana, dok nisu stigli rezultati. Negativna je, ipak, dobila je 28 dana samoizolacije. Ona je kod drugarice, nije smela kod mene, nismo znali da li sam zarazna. Muž je u karantinu zbog godina (67). Svi smo na različitim adresama. Prve dve nedelje nisam znala za sebe... Radim od kuće, naravno, i to me je održalo. Uhodali smo se, i mi, nastavnici, i učenici. Hvala Bogu, časove matematike emituju na TV, tako da im samo konrtolišem domaće zadatke i eventualno pružam podršku kome je potrebna. Noću nisam mogla da zaspim do 4-5h. Složila sam puzle od 1000 komada. Poslednjih nedelju dana sam konačno počela da čitam, mada, priznajem, nemam baš neku koncentraciju. Treba ostati normalan posle svega. Videćemo...
Dobro smo prošli. Do skoro sam mislila da je sve laž, ali, juče je umro brat moje komšinice, danas jedan niški hirurg, prošle nedelje majka i baka ćerkine drugarice u istom danu, pre desetak dana vlasnik turističke agencije preko koje najčešće putujem... Svi od korone, daleko bilo. Samo da se ne ide u bolnicu. Stekla sam utisak da ti respiratori ubijaju više nego što pomažu. Tako ispada...
Изненађујуће свеж и модеран роман иако написан почетком ХХ века (тачније 1905. године). Пратимо дневничке записе младог стокхолмског лекара Тика Габријела Гласа. Занимљива је етиологија имена (али о томе више у поговору Доријана Хајдуа!). Др Глас је тридесеттрогодишњак, идеалиста, интроверт, али и интелигентни и реални посматрач друштва и света око себе. Иако има добар друштвени и материјални статус, Глас није задовољан својим животом; он жели да се нешто деси, да нешто у свом животу промени. Та промена доћи ће у виду госпође Грегоријус, супруге цењеног свештеника, која долази у његову ординацију једнога дана и поверава му се о својим брачним проблемима. Глас се у својим забелешкама дотиче и „контроверзних“ тема, попут права на абортус, религије и њених ограничења, сексуалности, морала, све до одузимања живота.
Седерберг нам врло вешто преноси Гласова размишљања, у почетку одмерена и рационална, да би, како се догађаји нижу, записи постали краћи, искрзанији, хаотичнији, што све одражава и само психичко стање главног јунака. Види се да је Седерберг подробно проучавао и психолошке тенденције свог времена. Код нас је преведен још један његов роман, такође у издању Агоре. |
Slikar i rat mi je napokon počela da bude zanimljiva. Izgleda da je neki uvod, koji se prostire na 20% knjige, baš to, uvod, koji je autor posvetio svom deki, a kasnije kad krenu dekini dnevnici je mnogo bolje.
Srećom naše zdravstvo kida....
Знам да се хватам за реч, али пошто радим у здравству, у државној клиници, морам рећи, нимало иронично, да оно заиста кида.
У оваквим условима, са континуираним омаловажавањем, дугогодишњим неулагањем у опрему и људство, здравствени систем почива на енормном ентузијазму лекара и сестара и, колико-толико функционише. Наравно, у сваком житу има кукоља, али лекари/сестре раде најбоље што знају и довијају се на разне начине да на најбољи могући начин обаве свој посао.
Довољно је само погледати, нпр. фотографије Инфективне клинике КЦС, не морате чак ни ући у њу да бисте схватили да су услови за рад језиви, да је влага до плафона, да малтер отпада и да буквално ништа није урађено још од краља Александра (када је клиника изграђена). А опет се тамо сестре и лекари боре са веома тешким пацијентима, почев од хепатитиса, ХИВ-а, па до ове нове пошасти...
Gde si Yersinia, jesi živ i zdrav. Setila sam te se ovih dana. Vidim, čitao si prigodne knjige.Deluju prilično zanimljivo.
Žalosno je što se neke tako važne stvari odvijaju zahvaljujući entuzijazmu i požrtvovanosti ljudi, a bez prave sistemske podrške.
Već nekoliko puta sam pomislila da li će ovo nešto promeniti u svetu (pa i kod nas). I sigurna sam da neće. Osim što će, kao posle svake krize, bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji.
Sigurno će biti tema za mnoge knjige, a pogotovo filmove.
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!Ljudi, Hristos voskrese!
Srećan vam Uskrs i da ste živi i zdravi, svi!![]()