Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i mog spiska.... najmanji u zadnjih 4-5 godina. Bio sam svestan da ću imati znatno manje vremena nego ranije, i zato sam sebi zacrtao bio cilj da pročitam 20ak knjiga. Imao sam neki plan šta čitati i solidno sam se držao njega, zato i veliki broj najviših ocena.
David Beniof - Grad lopova 5

del piero,
jel mozes da napises nesto vise o utiscima za "Grad lopova"?

Moja čitalačka godina je počela i završila se velikim delima sa potpuno različitim utiscima.
Počela je sa dva "kultna", epohalna, velika, izvikana, mnogo hvaljena dela, čije čitanje je potrajalo do sredine godine. Radi se o Selinu i Darelu. Oba su bila prilično razočarenje. Naročito Selin koji mi je bio totalni promašaj, gubljenje vremena. Da podsetim, ocene su za moj doživljaj, a ne kritičara, istoričara i drugih čitalaca. Situacija sa Darelom je malo komplikovanija, valjda zato što ima 4 toma. Prvi me je totalno sludeo, nisam pokapirala ko je, ko je gde, šta ko radi, ko je kome šta. Ostali su bili bolji. Kad bih živela 150 godina možda bih pročitala ponovo.
Pred kraj godine upustila sam se u čitanje Moje borbe, Knausgorda i oduševila se.

A evo i spiska. Razumem što je Bodrijar svojih 100 knjiga stavio u spojlere, ja mojih 30 (višegodišnji prosek) valjda ne moram

1. Nije to ništa strašno, Džulijan Barns, 3 /Barns je jedan od onih za koje nikako da ukapiram što je tako popularan./
2. Putovanje na kraj noći I, Ferdinand Selin, 2
3. Putovanje na kraj noći II, Ferdinand Selin, 2
4. Kuća, Ivana Đilas, 4
5. Beogradski trio, Goran Marković, 5 (prijatno iznenađenje, ova knjiga me je podstakla da čitam Darela)
6. Kuća sećanja i zaborava, Filip David, 3
7. Ostrvo /audio/, Viktorija Hislop, 4+
8. Aleksandrijski kvartet I Justina, Lorens Darel, 3
9. Aleksandrijski kvartet II Baltazar, Lorens Darel, 3
10. Aleksandrijski kvartet III Mauntoliv, Lorens Darel, 4
11. Aleksandrijski kvartet IV Klea, Lorens Darel, 4
12. Osetljiva ravnoteža, Rohinton Mistri, 4
13. Ako dugo gledaš u ponor, Enes Halilović, 5
14. Dan zaljubljenih, Olaf Olafson, ? (ne sećam se)
15. Vegetarijanka, Han Kang, 4
16. Semper idem, Đorđe Lebović, 5
17. Područje bez signala, Robert Perišić, 4+
18. Dvori od oraha, Miljenko Jergović, 5
19. Neznanac, Harlan Koben, 3
20. Sašenjka /audio/, Sajmon Sibag Montefjore, 5
21. Đaur, Zulejha, Muharem Bazdulj, 5-
22. Ledeni dvorac, Tarjej Vesos, 4
23. Vajarka, Minet Volters, 3
24. Bela tvrđava /audio/, Orhan Pamuk, 5-
25. Moja borba 1, Karl Uve Knausgor, 5
26. Moj muž, Rumena Bužarovska,4-
27. Moja borba 2, Karl Uve Knausgor, 5
28. Posljednji muškarac, Muharem Bazdulj, 4+
29. Kradljivica knjiga, Marskus Zusak, 5
30. Drugi život počinje kada shvatiš da imaš samo jedan, Rafael Žordano, 2

Што ми је драго кад се некоме допадне Кнаусгор :). Ја га на све стране препоручујем.
Booka је најавила да ће, после издавања 6. дела сад у јануару наставити да објављује и друга његова дела. Прво би требало да следи његова тетралогија Зима/Пролеће/Лето/Јесен.

Semper idem сам купио прошле године баш због ове теме, али никако да стигне на ред.

Мене занима ако може пар реченица о Рохинтону Мистрију, с обзиром да ми је и он на (имагинарној) листи. :)

del piero,
jel mozes da napises nesto vise o utiscima za "Grad lopova"?

Čitao sam je početkom godine, pa mi utisci nisu toliko sveži a ne upisujem ih nigde... ali, mogu da kažem da je vrlo dobra, o surovim patnjama ljudi u opsednutom Lenjingradu, o gladi koja je vladala i spremnosti svakog pojedinca da uradi bilo šta samo da preživi.
Reč je o avanturi dvojice prestupnika koji bivaju ucenjeni od strane glavesine iz komunističke partije, da mu nabave par kartona jaja, da bi im zivoti bili pošteđeni. Naravno, u vreme kad se za parče hleba ubijalo, naći jaja je znacilo prevrnuti pola zemlje... sto su ova dvojica i učinili.

Autor je te njihove dogovstine opisao na vrlo duhovit način, sa dosta komike, a opet realistican i ne previse posprdan. Na trenutke se smeješ, a onda shvatis da zaista i jeste bilo tako, i mučno i teško ali su smeh i volja, odrzavali ljude u zivotu.

Kakva je uživancija bila pročitati polsednjih nekoliko strana sa vašim spiskovima o svim tim knjigama.
I sva vaša čavrljanja o njima. Jer sve vas već dobro "poznajem" i skrozzzz mi je uživancija da vas čitam.
Srećna vam Nova godina, želim vam da vam se ostvari baš sve, i da se družimo ovako (samo malo češće) kao do sada.

Evo i mog skromnog spiska za ovu godinu:
  1. Beleške sa malog ostrva–Bil Brajson, Laguna,320 str. 6/10
  2. Žena crvene kose – Orhan Pamuk, Geopoetika 250 str. 9/10
  3. Zapisi iz podzemlja – Dostojevski, BIGZ, 120 str.
  4. Kuća u ulici Tara- Mev Binči NK, 590 str. 10/10
  5. Hronika sumnje- Vladislav Bajac, Geopoetika, 400 str. 8/10
  6. Živeti – Ju Hua, Geopoetika, 180 str. 9/10
  7. Priviđenje ’38– Ćel Veste, Agora 270 str, 9/10
  8. Poslednji svedoci-Svetlana Aleksijevič, Laguna 290,str.
  9. Noć mi te uzima – Donato Karizi, Vulkan, 290 str. 8/10
  10. Najnormalniji čovek na svetu – Ivan Tokin, Samizdat, 240 str. 9/10
  11. Mracno da skoro je noc- Joana Bator , Booka 460 str. 8/10
  12. Područje bez signala – Robert Perišić, Lom, 360 str. 11/10
  13. Ne daj minikada da odem – Kazuo Išiguro, Plato, 280 str. 9/10
  14. Poštar- Antonio Skarmeta, Nova knjiga, BGD-Podgorica 100 str. 8/10
  15. Riba je crvena – Gabrijel Garsija Markes, NK,140 str. 10/10
  16. Hronika najavljene smrti – Gabrijel Garsija Markes, NK, 120 str. 7/10
  17. Slučaj Kukocki – Ljudmila Ulicka, Filip Višnjić, 450 str. 8/10

Dostojevski je ostao bez ocene jer mi je bio beskrajno dosadan, čitala sam je nekada davno, htela sam da ponovim a vidim da nisam morala.
Poslednji svedoci, je bila toliko potresna da sam je pročitala samo delimično, ali mi je potpuno neumesno da dajem ocenu za nešto toliko strašno kao što su deca-žrtve rata.
Леп списак. За ових 6-7 књига које сам прочитао са овог списка, прилично нам се подударају оцене.
Што се Достојевског тиче, и мени "Записи из подземља" нису омиљени, али "Записи из мртвог дома" су ми баш ремек-дело (кад дмо већ код књига које почињу са Записи...).

Што ми је драго кад се некоме допадне Кнаусгор :). Ја га на све стране препоручујем.
Booka је најавила да ће, после издавања 6. дела сад у јануару наставити да објављује и друга његова дела. Прво би требало да следи његова тетралогија Зима/Пролеће/Лето/Јесен.

Semper idem сам купио прошле године баш због ове теме, али никако да стигне на ред.

Мене занима ако може пар реченица о Рохинтону Мистрију, с обзиром да ми је и он на (имагинарној) листи. :)
Pa to samo Knausgora da čitam. Ne znam ni da li ću pročitati sve delove Moje borbe. Počela sam 3. deo. I krenula sam sa čitanjem, pa dokle stignem, s namerom da odustanem ako mi dojadi.
Mada, ide to kad je zanimljivo, ne smeta puno delova. Sećam se da sam svojevremeno progutala 5 tomova Efemerisa Dejana Medakovića.
Jesi ti pročitao sve delove Moje borbe?
Svoje utiske o Osetljivoj ravnoteži sam zabeležila ovde https://forum.krstarica.com/threads/biblioteka-3.714292/page-697#post-38220540 (nikad nisam naučila da link zamenim tim "ovde")
Ne bih ništa mogla da dodam da se ne ponovim. Možda ako imaš neko konkretno pitanje. U pretrazi sam našla da mu je danasc80 svojevremeno dala peticu.
I nešto mi se čini da je bio na još nečijem spisku ali sad ne mogu da pronađem.

Mene više interesuju dvije knjige koje je Knausgor objavio prije Moje borbe (Out of the World i A Time to Every Purpose under Heaven). Ne znam zašto njih prvo ne objave. Knausgor u Mojoj borbi piše o tim knjigama, o nastanku, objavljivanju... Mislim da bi svako ko je uživao u Mojoj borbi poželio da ih pročita. Ja planiram da pročitam uskoro ovu drugu (to je ona o anđelima).

Čitao sam je početkom godine, pa mi utisci nisu toliko sveži a ne upisujem ih nigde... ali, mogu da kažem da je vrlo dobra, o surovim patnjama ljudi u opsednutom Lenjingradu, o gladi koja je vladala i spremnosti svakog pojedinca da uradi bilo šta samo da preživi.
Reč je o avanturi dvojice prestupnika koji bivaju ucenjeni od strane glavesine iz komunističke partije, da mu nabave par kartona jaja, da bi im zivoti bili pošteđeni. Naravno, u vreme kad se za parče hleba ubijalo, naći jaja je znacilo prevrnuti pola zemlje... sto su ova dvojica i učinili.

Autor je te njihove dogovstine opisao na vrlo duhovit način, sa dosta komike, a opet realistican i ne previse posprdan. Na trenutke se smeješ, a onda shvatis da zaista i jeste bilo tako, i mučno i teško ali su smeh i volja, odrzavali ljude u zivotu.

Hvala del piero :)
Ta knjiga me je, kad sam je otkrila, jako zainteresovala. Pokusala da je nadjem u knjizarama ali nisam uspela.
Nasla sam je na netu, hrvatsko izdanje..
Poslednjih godina bas volim knjige o Rusiji, pa me je zato i ova zainteresovala.

E što volim kad se neko usudi da kaže da ga je Dostojevski udavio, a da nije ona Pevačica, kako beše nik, ona je uvek kritikovala dotičnog.
Nekad su, realno, neke važne knjige stvarno dosadne i nerazumljive svakom (kao meni Selin), a nekad nam i ne legnu u tom trenutku (možda Darel).
I meni se svojevremeno svidela Kuća u ulici Tara, ne baš za 10, ali je prijatna za čitanje, ne opterećuje i ne zahteva neko intelektualno angažovanje, a sigurno su nam u nekim momentima potrebne baš takve knjige.

Jel možeš nešto više da napišeš o Tokinu!? Nisi ni kad si ga pročitala napisala puno, a ni na onom linku koji si stavila ka Vulkanu isto nema bogznašta. Moja kuma ga je čitala, ali ona kaže, voli da čita, ali ne voli da priča o knjigama, tako da mi tek ona ništa nije rekla. Mislim, kad neko napiše ili kaže "OK je", to mi i ne znači baš puno.
Pošteno rečeno jedva da se i sećam te knjige od Tokina.
Prijala mi je dok sam je čitala, toga se jedino sećam. Ali to je sve.
Rekla bih da ništa nećeš propustiti ako je ne pročitaš.

Meni nisu beznačajna politička opredeljenja pisaca ukoliko su ekstremna.
Recimo faštističko, antisemitsko...
Od Hamsuna sam davno pročitala jednu knjigu, ali kada sam saznala za njegove političke stavove... nekako imam gard.
Tako je uglavnom i sa drugima.

Semper idem (ako me sećanje i moji spiskovi dobro služe), sam ja prva pročitala :flert:
Makar neki doprinos ovoj temi ako je tako.
Ispravite me naravno ako grešim, ako je neko ipak čitao pre mene.

Pa to samo Knausgora da čitam. Ne znam ni da li ću pročitati sve delove Moje borbe. Počela sam 3. deo. I krenula sam sa čitanjem, pa dokle stignem, s namerom da odustanem ako mi dojadi.
Mada, ide to kad je zanimljivo, ne smeta puno delova.
Jesi ti pročitao sve delove Moje borbe?
Svoje utiske o Osetljivoj ravnoteži sam zabeležila ovde https://forum.krstarica.com/threads/biblioteka-3.714292/page-697#post-38220540 (nikad nisam naučila da link zamenim tim "ovde")
Ne bih ništa mogla da dodam da se ne ponovim. Možda ako imaš neko konkretno pitanje. U pretrazi sam našla da mu je danasc80 svojevremeno dala peticu.
I nešto mi se čini da je bio na još nečijem spisku ali sad ne mogu da pronađem.

Taman sam se opsetila da nekoga pitam da li je ovo citao, ali sam bila 100% ubedjena da niko nije pa nisam
ni pitala. pitala sam nekog drugog (PDF Politika) koji ima neki "zapis" iz Efemerisa, a on mi je odgovorio
da bi mene zanimala samo treca knjiga ( a pojma nema ni ko sam ni sta citam i da li citam).
Uslo je u zapisnik:)

Леп списак. За ових 6-7 књига које сам прочитао са овог списка, прилично нам се подударају оцене.
Што се Достојевског тиче, и мени "Записи из подземља" нису омиљени, али "Записи из мртвог дома" су ми баш ремек-дело (кад дмо већ код књига које почињу са Записи...).

I za moj su citalacki ukus remek delo, a za mene je njegovo najvece remek delo Zlocin i kazna, sa Karamazovima sam se
mucila, a Idiota sam u tri navrata pocinjala da citam pa onda batalila. I tako ce i ostati.

Taman sam se opsetila da nekoga pitam da li je ovo citao, ali sam bila 100% ubedjena da niko nije pa nisam
ni pitala. pitala sam nekog drugog (PDF Politika) koji ima neki "zapis" iz Efemerisa, a on mi je odgovorio
da bi mene zanimala samo treca knjiga ( a pojma nema ni ko sam ni sta citam i da li citam).
Uslo je u zapisnik:)

Uvek kad nesto kao hocu da naglasim, boldujem, u tekstu koji citiram ( ovde je sada Efemeris bio
boldovan tekst) to se lepo izgubi, ode odgovor, a onaj kome odgovaram, kudim ga, hvalim, pojma
i nema o cemu pisem.

@Nautilus
Sto si bre zaprepascen, stvarno mi se ta kljucna dela Dostojevskog nisu dopala.
Za mene je i posle godinu dana najruski roman Oblomov i tu vise niko ne
moze nista da promeni.

Treba sledece nedelje da idem na neku mini operacijicu, nist ozbiljno al bicu par dana u bolnici - sad razmisljam dal da kupim Knausgora pa da ponesem prvi deo. :zcepanje:

Ne znam baš koliko je Knausgor za bolnice, operacije i slične situacije. :sad2:
Ovo je prvih par rečenica knjige (hrvatski prevod):
Srcu je život jednostavan: kuca dokle god može. Onda stane. Prije ili poslije, jednoga
dana, ta udarajuća kretnja prestane sama od sebe i krv se počne slijevati prema najnižim
točkama tijela, gdje se skuplja u malu lokvu, vidljivu izvana kao tamno i mekano polje na sve
bljeđoj koži, dok se tijelu temperatura snižava, udovi koče, a crijeva prazne.
Ali dobro, nije svako kukavica kao što sam ja, kad su problemi sa zdravljem u pitanju.

Ne znam baš koliko je Knausgor za bolnice, operacije i slične situacije. :sad2:
Ovo je prvih par rečenica knjige (hrvatski prevod):
Ali dobro, nije svako kukavica kao što sam ja, kad su problemi sa zdravljem u pitanju.

Pa rece zena da ide na neku opustenu operaciju.
Meni se ovo sa srcem mnogo dopalo i mesecima razmisljam koja knjiga tako pocinje, nisam mogla
da se setim i ti nam ovde prezentujes srce:heart:

Dakle ovako.
Zapise iz mrtvog doma ću onda pošto ih hvalite da stavim na spisak.
Karamazove sam pročitala još davno, davno kada sam bila u nekoj ruskoj fazi pa čitala sve od reda.

Efemeris sam davno, davno (davno koliko i ova ruska faza) pročitala samo prvu knjigu.
Imam ih u svom vlasništvu pa sve neka, neka i tako prođoše silne godine a ja ne nastavih dalje.
Sad ću morati iz početka.

Evo i moje liste, nikad krace.

1 Cynthia Swanson, The Bookseller, 2
2 Yoko Ogawa, The Diving Pool: Three Novellas, 5
3 Jane Austen and Another Lady, Sanditon, 5
4 Shaun Bythell, The Diary of a Bookseller, 5
5 Toshiki Okada ,The End of the Moment We Had, 3
6 Ryu Murakami, Popular Hits of the Showa Era, 5
7 Jim Munroe, Everyone in Silico, 5
8 Yoko Tawada, The Emissary, 3
9 Barbara Ehrenreich, Living with a Wild God, 5
10 Hiro Arikawa, The Travelling Cat Chronicles, 3
11 Yukiko Motoya, The Lonesome Bodybuilder, 5
12 Stephanie Land, Maid, 4
13 Tomoyuki Hoshino, ME, 3
14 Yuko Tsushima (cerka Osamu Dazai), Territory of Light, 4
15 May Sarton, A Shower of Summer Days, 3
16 Kyoko Mori, One Bird, 4
17 Hitori Nakano, Train Man, 3
18 Jane Austen, Emma, 5
19 Arthur Hailey, Hotel, 4
20 Lionel Shriver, Big brother, 5
21 Charles Tritten (Johanna Spyri’s translator), Heidi Grows Up, 3
22 Linda Olsson, Astrid and Veronika, 4
23 Cristina Garcia, Here in Berlin, 3
24 Yoko Ogawa, The Memory Police, 5

Evo i moje liste, nikad krace.

1 Cynthia Swanson, The Bookseller, 2
2 Yoko Ogawa, The Diving Pool: Three Novellas, 5
3 Jane Austen and Another Lady, Sanditon, 5
4 Shaun Bythell, The Diary of a Bookseller, 5
5 Toshiki Okada ,The End of the Moment We Had, 3
6 Ryu Murakami, Popular Hits of the Showa Era, 5
7 Jim Munroe, Everyone in Silico, 5
8 Yoko Tawada, The Emissary, 3
9 Barbara Ehrenreich, Living with a Wild God, 5
10 Hiro Arikawa, The Travelling Cat Chronicles, 3
11 Yukiko Motoya, The Lonesome Bodybuilder, 5
12 Stephanie Land, Maid, 4
13 Tomoyuki Hoshino, ME, 3
14 Yuko Tsushima (cerka Osamu Dazai), Territory of Light, 4
15 May Sarton, A Shower of Summer Days, 3
16 Kyoko Mori, One Bird, 4
17 Hitori Nakano, Train Man, 3
18 Jane Austen, Emma, 5
19 Arthur Hailey, Hotel, 4
20 Lionel Shriver, Big brother, 5
21 Charles Tritten (Johanna Spyri’s translator), Heidi Grows Up, 3
22 Linda Olsson, Astrid and Veronika, 4
23 Cristina Garcia, Here in Berlin, 3
24 Yoko Ogawa, The Memory Police, 5

Vidim da ti se dopala Lajonel Šrajver. O čemu je ova koju si čitala? Na tvoju preporuku sam pre jedno bar 2 godine kupila The Mandibles i još nije stigla na red :/

Ja bih zelela da me posalju u zatvor ( ne zezam se, ovde su zatvori onako relativno ok, necu u bolnicu,
ipak tamo postoji opasnost da se i stvarno razbolis, neke bakterije i slicno, u zatvoru si miran) i to onako na
4 nedelje ( ne duze), ponela bih i Idiota i neke druge debele knjige za koje nisam imala strpljenja, ali ni zelje da ih citam,
sve bih to lepo procitala, mozda bih i oslabila 5 kg kojih zelim da se resim, cak bih i spisak procitanih knjiga pravila :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back