Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam završila ''Jedne zimske noći'', svakako planiram da čitam i ''Sašenjku'' (možda sledeće zime), a nastavljam u ''ruskom maniru'' (ovo pod navodnicima jer Montefjorov stil i stil onog što nazivamo ruskom školom nemaju neke sličnosti, tako da se ovo odnosi na mesto radnje) i trenutno čitam ''Doktora Živaga'' (nisam ga ranije čitala). Imam pozajmljen i ''Teror'' Dena Simonsa, tako da bi valjalo i njime da se pozabavim u skorije vreme jer ne bih da držim knjigu kod sebe sto godina.

Završih ja za čas Kuća u ulici Tara, Mev Binči, Narodna knjiga, 596 strana. Ja sam ovo sa zadovoljstvom čitala, onako baš za opuštanje bez preteranog unošenja. Ipak sam uočila dosta mana, kao da je pisao neki pisac amater ili početnik. Onda sam malo pretražila jer mi autorka nije poznata. I našla tekstić, povodom njene smrti:
Binči je srpskoj publizi poznata po romanima "Kuća u ulici Tara", "Skarlet Fedr", "Pod crvenom bukvom", "Krug prijatelja" koji je 1995. adaptiran je za veliko platno. Binči je prodala više od 40 miliona knjiga širom sveta.
Njeni romani i kratke priče često su se bavili podelom između tradicionalnog i modernog u Irskoj. Njena dela prevedena su na 37 jezika.
Rođena u predgrađu Dablina 1940, karijeru je počela kao profesor da bi se kasnije okrenula novinarstvu i pisanju. U Londonu je radila kao urednik u listu "Ajriš tajms".
Prvi roman objavila je 1982. "Light a Penny Candle" i postao je odmah bestseler. Poslednji roman "Minding Frankie" objavila je 2010.

pa samo što nije dobila i Nobelovu nagradu.
Meni je prilično smetalo što su likovi stereotipni, ali nisu dosledni. Npr. Rijina mama. Dok su ona i sestra bile devojke, bila je stroga, stalno umorna, nezadovoljna i razočarana, malo sanjarka i filmofil, ali ih je čvrsto držala i učila pristojnosti. A posle kad se i ona preselila u ulicu Tara, odjednom samo negde jurca, sa ružnim i nevaspitanim psom ili bez njega, upada kod ćerke u kuću, u sve se meša. I šta se desilo sa staricom čija je družbenica bila, pa je tako i dospela u taj otmeni komšiluk. Pa ona Gerti, i njen pijani muž nasilnik, pa sestra Hilari... da ne pominjem sad sve likove, svima nešto fali.
Cela radnja mi je stalno na ivici patetike, a na momente i dobrano sklizne. To je meni problem sa većinom ljubavnih romana, ta neka naivnost, patetika, nepodudaranje sa stvarnim životom. Zato nisam ni znala šta bih napisala kada je Canoodler pitala za dobar ljubavni roman.
A što ću, što ću sad....?

Inače mi je bio naporan vikend, računajući i petak - ajvar! U subotu bili kod kumova na Fruškoj gori, brali groždje i to baš onako - udarnički. Danas pijaca, prevodi, ručak, još 3 mašine veša dok se vreme ne pokvari. I ceo dan mi je nešto teško i spava mi se. Konačno ukapiram da je to pred kišu. Eto počela je. I sad neće prestati danima....
Evo Bi, našla sam tvoj utisak o ovoj knjizi.
Čisto da se neko ne zaleti prema mom opisu.
I moram reći da sve tvoje primedbe stoje, i to u vezi svega, a naročito u vezi nedoslednosti u građenju lika te majke koja se tako reći za noć promenila.

Ali meni je knjiga neviđeno legla i pored svih mana.
Postoji tu i neka mala lična identifikacija.
Doprinela su i okolnosti, a to je da tri dana nisam imala nikakvu drugu obavezu već samo da ta tri dana dana čitam i čitam...
Dugo već nisam imala tri dana totalne dokolice i razbibrige :zaljubljena:

Eto tako. Za mene je knjiga bila pun pogodak a vi se odlučita između mog i Biićkinog utiska.
Odlučite sami :D

Digitalni život - Španska i hispanoamerička priča novog milenijuma
Ono što povezuje sve priče iz ove antologije je upravo kako i naslov kaže digitalni život,
nove tehnologije, internet. Naravno nije to glavna tema, ali se u svim pričama pojavljuje
kao simbol, motiv ili usputni detalj.

Ovo sam postavio i na Književnosti, rekoh hajde i ovde, dobra zbirka, ima odličnih priča.

Ja sam završila ''Jedne zimske noći'', svakako planiram da čitam i ''Sašenjku'' (možda sledeće zime), a nastavljam u ''ruskom maniru'' (ovo pod navodnicima jer Montefjorov stil i stil onog što nazivamo ruskom školom nemaju neke sličnosti, tako da se ovo odnosi na mesto radnje) i trenutno čitam ''Doktora Živaga'' (nisam ga ranije čitala). Imam pozajmljen i ''Teror'' Dena Simonsa, tako da bi valjalo i njime da se pozabavim u skorije vreme jer ne bih da držim knjigu kod sebe sto godina.

Elefteria,
kako ti se svidela Jedne zimske noci?

Kad ste vec kod zenskih knjiga, poslednje sto sam procitala je "Sanditon", nezavrsen roman Dzejn Ostin, nekoliko drugih pisaca je pisalo nastavak romana, a ja sam citala verziju koju je dovrsila Anne Telscombe. Njeno ime nije navedeno na koricama ni uopste u knjizi, ali sam nasla ranije da je to ona pisala kad sam citala neke druge dve njene knjige.

E sto se price tice, uzivala sam i preporucujem zenskoj ekipi, ne verujem da nase kolege interesuje takva prica a ni Dzejn Ostin. (mada kazu da nije jedna od njenih boljih, sto je opet mislim tesko i proceniti kad je nije ni zavrsila, tek prvih 11 poglavlja je Dzejn napisala a ostalo Anne. Cini mi se sad kad gledam unazad da se vidi promena stila u smislu da su recenice drugacije pretumbane ali sam svejedno uzivala. Ova Anne ima dar za pomalo komicne situacije, smejala sam se dok sam citala neke druge njene knjige.)

Ja naravno nisam imala pojma da je ona pisala i drugo sta osim onih 6 romana koje sam citala ranije, pa cu sad da citam i neke njene price i jos par kracih romancica (tu su oko pedesetak stranica, ne znam zasto ih i nazivaju romanima al eto.)

Samo da prijavim ,
Pocitala sam baku za dva dana :rumenko:
Simpaticno ...
Bas kako mi treba sada
Hvala vam za komentare .
Rado ne mogu da dodjem , majka ceka poslednju operaciju danas, jos od ponedeljka je na ortopedijji
Zato i ne citam

Zar ja za ovo iz Soluna treba da saznam? Hvala Kaneli... :heart:
51370521_1598920613544164_920975261824974848_n.jpg
51433389_2386532631421898_8282363462718324736_n.jpg

Kad ste vec kod zenskih knjiga, poslednje sto sam procitala je "Sanditon", nezavrsen roman Dzejn Ostin, nekoliko drugih pisaca je pisalo nastavak romana, a ja sam citala verziju koju je dovrsila Anne Telscombe. Njeno ime nije navedeno na koricama ni uopste u knjizi, ali sam nasla ranije da je to ona pisala kad sam citala neke druge dve njene knjige.

E sto se price tice, uzivala sam i preporucujem zenskoj ekipi, ne verujem da nase kolege interesuje takva prica a ni Dzejn Ostin. (mada kazu da nije jedna od njenih boljih, sto je opet mislim tesko i proceniti kad je nije ni zavrsila, tek prvih 11 poglavlja je Dzejn napisala a ostalo Anne. Cini mi se sad kad gledam unazad da se vidi promena stila u smislu da su recenice drugacije pretumbane ali sam svejedno uzivala. Ova Anne ima dar za pomalo komicne situacije, smejala sam se dok sam citala neke druge njene knjige.)

Ja naravno nisam imala pojma da je ona pisala i drugo sta osim onih 6 romana koje sam citala ranije, pa cu sad da citam i neke njene price i jos par kracih romancica (tu su oko pedesetak stranica, ne znam zasto ih i nazivaju romanima al eto.)

Ja licno Dzejn Ostin mnogo volim mada je ja ne bih nazivala nekakvom zenskom knjizevnicom, ali ona jeste zena koja
je bila i hrabra i obdarana pa je pisala u i o vremenu i sredini u kojoj je zivela.

Ћао друштво:D

Не стижем да се јавим, милион обавеза се наређало од почетка годинe (срећно свима којима нисам честитала:) )
Не жалим се, мада ме стигне умор, и онда заређам неколико дана да само идем на посао и да спавам јер не могу да издржим.

Нисам успела ни редовно да испратим шта сте писали и читали. Понешто сам ухватила али не све.

Радо срећан рођендан :cmok:Буди насмејана увек и да се само лепе ствари дешавају:)
Ако сам пропустила да још нешто неком честитам, честитам сада:D

Читала сам ову Кућу у улици Тара. Још сте нешто читали што и ја раније, али сад нема шансе да се сетим о којој књизи је реч.

Успела сам да прочитам пар комада од почетка године. Нису превише захтевне биле за читање, а то ми је и одговарало јер нисам била располжена за тешке теме. Нисам ни сада, тако да и у наредном периоду нећу ништа превише захтевно читати.

Не сећам се да ли сам приавила да сам завршила Божићне и новогодишње приче издавачке куће Танеси. Избор од 32 приче различитих писаца. Читала сам је кад јој је и време било, око празника, и баш ми је легла. Неке приче са читала по први пу а неких сам се подсетила. Достојевски, Ханс Кристијан Андерсен, Артур Конан Дојл, Дикенс и други су писци чије се приче овде налазе. Свакако препорука и да читате, и да имате у кући и да поклоните некоме.

Божић Херкула Поароа, Агата Кристи. Читала сам је баш на Божић и сасвим ми је била ок. Агату волим тако да је она мени генерално ок.

Порекло, Ден Браун. Трећа књига коју читам од Брауна и овом нисам баш одушевљена. Поново Роберт Лангдон у свом елементу. Његов студент,футуриста, је убијен а Лангдон се ту нашао јер је требало да присуствује објави свог студента које ће утицати на цели свет. Није лоша књига али није ми утисак био као кад читам неки баш добар трилер па не могу да га испустим из руку. Читаћу ускоро и Изгубљени симбол и надам се да ће он боље проћи.

Госпођа Берг, Соледад Пуерталос. Марио је заљубљен у старију комшиницу Марту Берг, која је потпуно другачија од његове мајке и према понашању према својој деци и по ставу и изгледу и њему је то привлачно. Како године пролазе, она није више у центру његових размишљања. Његов свет чине жене: мајка, сестра, бивша жена, садашња девојка и две мале ћерке, и на крају, као и на почетку, његову причу заокружује Марта Берг. Занимљиво је прича почела али некако се разводнила и касније ми није била нешто. Како сам више читала, све ми је било извесније у ком смеру ће се ствари одвијати. Спада у категорију за из библиотеке.

Побуна певача псалама, Мартен'т Харт. У једном рибарском градићу у Холандији, јавља се потреба за другачијим певањем псалама од постојећег. Развијају се две струје, свака вуче на своју страну, а стидљиво се јавља и умерени део, да помири два екстрема. Није ме одушевила ни ова књига. На моменте занимљива а на моменте нисам знала шта сам прочитала.

Венецијански финале, Дона Леон. Трилерчић, ништа посебно. Диригент је мртав, и то се открива пред сам почетак опере. И следи распетљавање шта је (и ко је) довело до смрти славног диригента.

Књига о камелеонима, Жозе Едуардо Аглавуза. Е овај књижуљак (око 130 страна) ми се допао. Један камелеон из свог угла прича шта се дешава у једно кући и с људима који у њу долазе. Лепе су реченице. Стил ми се свиђа. Читаћу још нешто његово кад ми се укаже прилика. И читаћу ово још некада.

У бусу читам тренутно Господин Пип, Лојд Џоунс.

Идем у следћи петак на викенд у Будимпешту. Мало да променим слике, да променим средину. А после не знам шта ћу. :D Не смем ни да планирам.:lol:

Meni, iz nekog razloga zaista smeta pre svega ta podela na ' zenske' i ' ostale' knjige.
Kao i ukazivanje na to da recimo na ovoj temi, mi zenske koleginice i nase drage malobrojne muske kolege ' nemamo isti ukus, uzivamo u razlicitim knjigama' itd.

Uzivamo naravno, ali bih se zadrzala na tome da uzivamo u razlicitim stvarima kao individue a ne kao muske i zenske kolege.

Generalno se ne bih javila po tom pitanju ali sssss bilo je jace od mene.

Kad mi neko kaze da je to knjiga bas za zene , dobra je ali ne bi preporucila muskarcima jer mozda nije po njihovom ukusu to mi zvuci kao kad neko kaze za svog muza ili zenu tipa ' pa onako ruzan je al meni je lep'.

Znaci kao kroz ljubav a ponizavajuce, to mi ne ide zajedno.

Licno vise volim knjiga je takva i takva, radi se o tome i tome pa nek covek bilo kog pola sam odluci da li je za njega ili ne.

I da, jasno mi je da je to subjektivno i da je to samo nacin na koji ja interpretiram stvari pa ono ;)

Meni je ova godina knjizevno dobro krenula, stavila sam si cilj na 50 knjiga opet a do sada sam zavrsila 9 i posto sam bolesna pa nemam planova , zavrsicu i 10u.
Posto mi tako dobro ide dacu si oduska i pocicu Del Pierovim stopama pa cu ove godine pokusati da KONACNO procitam neke deblje knjige i klasike.

Za pocetak Muzilovog Coveka bez osobina koji mi je na to read listi vec godinama.
Nisam obimne knjige citala vec dugo...najvise zato sto vise ne kupujem, uzmem iz biblioteke, onda ako uzmem nesto obimno nemam vremena da zavrsim itd.

Ali osecam da ove godine imam koncentracije za to

Poslednja izmena:
Pa dobro, meni uopste ne smeta da se prica o zenskim knjigama i nameravam i dalje da tako opisujem odredjene knjige, a Dzejn Ostin mi je bas u toj kategoriji. Svakako ne mora tako da bude i ostalima.

S druge strane nije lose ni isprovocirati nekog da se javi :lol:

Ћао друштво:D

Не стижем да се јавим, милион обавеза се наређало од почетка годинe (срећно свима којима нисам честитала:) )
Не жалим се, мада ме стигне умор, и онда заређам неколико дана да само идем на посао и да спавам јер не могу да издржим.

Нисам успела ни редовно да испратим шта сте писали и читали. Понешто сам ухватила али не све.

Радо срећан рођендан :cmok:Буди насмејана увек и да се само лепе ствари дешавају:)
Ако сам пропустила да још нешто неком честитам, честитам сада:D

Читала сам ову Кућу у улици Тара. Још сте нешто читали што и ја раније, али сад нема шансе да се сетим о којој књизи је реч.

Успела сам да прочитам пар комада од почетка године. Нису превише захтевне биле за читање, а то ми је и одговарало јер нисам била располжена за тешке теме. Нисам ни сада, тако да и у наредном периоду нећу ништа превише захтевно читати.

Не сећам се да ли сам приавила да сам завршила Божићне и новогодишње приче издавачке куће Танеси. Избор од 32 приче различитих писаца. Читала сам је кад јој је и време било, око празника, и баш ми је легла. Неке приче са читала по први пу а неких сам се подсетила. Достојевски, Ханс Кристијан Андерсен, Артур Конан Дојл, Дикенс и други су писци чије се приче овде налазе. Свакако препорука и да читате, и да имате у кући и да поклоните некоме.

Божић Херкула Поароа, Агата Кристи. Читала сам је баш на Божић и сасвим ми је била ок. Агату волим тако да је она мени генерално ок.

Порекло, Ден Браун. Трећа књига коју читам од Брауна и овом нисам баш одушевљена. Поново Роберт Лангдон у свом елементу. Његов студент,футуриста, је убијен а Лангдон се ту нашао јер је требало да присуствује објави свог студента које ће утицати на цели свет. Није лоша књига али није ми утисак био као кад читам неки баш добар трилер па не могу да га испустим из руку. Читаћу ускоро и Изгубљени симбол и надам се да ће он боље проћи.

Госпођа Берг, Соледад Пуерталос. Марио је заљубљен у старију комшиницу Марту Берг, која је потпуно другачија од његове мајке и према понашању према својој деци и по ставу и изгледу и њему је то привлачно. Како године пролазе, она није више у центру његових размишљања. Његов свет чине жене: мајка, сестра, бивша жена, садашња девојка и две мале ћерке, и на крају, као и на почетку, његову причу заокружује Марта Берг. Занимљиво је прича почела али некако се разводнила и касније ми није била нешто. Како сам више читала, све ми је било извесније у ком смеру ће се ствари одвијати. Спада у категорију за из библиотеке.

Побуна певача псалама, Мартен'т Харт. У једном рибарском градићу у Холандији, јавља се потреба за другачијим певањем псалама од постојећег. Развијају се две струје, свака вуче на своју страну, а стидљиво се јавља и умерени део, да помири два екстрема. Није ме одушевила ни ова књига. На моменте занимљива а на моменте нисам знала шта сам прочитала.

Венецијански финале, Дона Леон. Трилерчић, ништа посебно. Диригент је мртав, и то се открива пред сам почетак опере. И следи распетљавање шта је (и ко је) довело до смрти славног диригента.

Књига о камелеонима, Жозе Едуардо Аглавуза. Е овај књижуљак (око 130 страна) ми се допао. Један камелеон из свог угла прича шта се дешава у једно кући и с људима који у њу долазе. Лепе су реченице. Стил ми се свиђа. Читаћу још нешто његово кад ми се укаже прилика. И читаћу ово још некада.

У бусу читам тренутно Господин Пип, Лојд Џоунс.

Идем у следћи петак на викенд у Будимпешту. Мало да променим слике, да променим средину. А после не знам шта ћу. :D Не смем ни да планирам.:lol:

Pahuljice,
bas sam se pitala gde si i kakav je utisak ostavila na tebe ''Bozicne i novogodisnje price''. Videla sam tu knjigu medju novim izdanjima, oko N.god,
i bas me je privukla, zbog tematike a i pripovetki razl. pisaca na tu temu..
Na spisku mi je za citanje ali i za kupovinu, mada nije bas jeftina..

@Vezano za temu koju je wild pomenula, meni vise smeta (ako uopste postoji razlika izmedju ta dva) podela na musku i zensku literaturu..
Sto se pojedinacnih knjiga tice, cisto sumnjam da bi neko od nasih muskih kolega n.pr citao Sofi Kinselu ili nesto na taj fazon... mada mislim da je broj
takvih knjiga zanemarljiv u odnosu na more drugih koje mogu svi da citaju.

Meni, iz nekog razloga zaista smeta pre svega ta podela na ' zenske' i ' ostale' knjige.
Kao i ukazivanje na to da recimo na ovoj temi, mi zenske koleginice i nase drage malobrojne muske kolege ' nemamo isti ukus, uzivamo u razlicitim knjigama' itd.

Uzivamo naravno, ali bih se zadrzala na tome da uzivamo u razlicitim stvarima kao individue a ne kao muske i zenske kolege.

Generalno se ne bih javila po tom pitanju ali sssss bilo je jace od mene.

Kad mi neko kaze da je to knjiga bas za zene , dobra je ali ne bi preporucila muskarcima jer mozda nije po njihovom ukusu to mi zvuci kao kad neko kaze za svog muza ili zenu tipa ' pa onako ruzan je al meni je lep'.

Znaci kao kroz ljubav a ponizavajuce, to mi ne ide zajedno.

Licno vise volim knjiga je takva i takva, radi se o tome i tome pa nek covek bilo kog pola sam odluci da li je za njega ili ne.

I da, jasno mi je da je to subjektivno i da je to samo nacin na koji ja interpretiram stvari pa ono ;)

Meni je ova godina knjizevno dobro krenula, stavila sam si cilj na 50 knjiga opet a do sada sam zavrsila 9 i posto sam bolesna pa nemam planova , zavrsicu i 10u.
Posto mi tako dobro ide dacu si oduska i pocicu Del Pierovim stopama pa cu ove godine pokusati da KONACNO procitam neke deblje knjige i klasike.

Za pocetak Muzilovog Coveka bez osobina koji mi je na to read listi vec godinama.
Nisam obimne knjige citala vec dugo...najvise zato sto vise ne kupujem, uzmem iz biblioteke, onda ako uzmem nesto obimno nemam vremena da zavrsim itd.

Ali osecam da ove godine imam koncentracije za to

Aha, sad znam kako ću vuka isterati iz jazbine :lol:

Što se knjige tiče, iako ni ja nisam ljubitelj takve podele nekako je taj epitet da je ženska najbolje opisuje.
Jer, tako sam ženski uživala u nekim malim ženskim pobedama :zaljubljena:
A nikako ne bih volela da muškarci otkriju o kojim pobedama je reč :cool:

Kad spomenu Kosovo... juče sam bio drugi put dole u kratkom vremenskom periodu... prosto da se čovek zapita za šta se političari kolju, za šaku jada i bede, za propalo parče teritorije na kojoj vrlo brzo neće ni biti stanovništva! :(

Wild, ta podela na ženske knjige nije zbog eventualnog šovinizma, već više zbog najboljeg opisa takve literature, nežnije i finije, malo za plakanje itd. :)

Ja čitam Semper idem, ako je suditi po prvih 100ak strana, biće ovo i kod mene ocena 11/10!

Poslednja izmena:
Kad spomenu Kosovo... juče sam bio drugi put dole u kratkom vremenskom periodu... prosto da se čovek zapita za šta se političari kolju, za šaku jada i bede, za propalo parče teritorije na kojoj vrlo brzo neće ni biti stanovništva! :(
Партизановац, да си ти жив и здрав!
---------------------------------
Јуки, тако сам се обрадовао када сам угледао ћирилицу. :)

Eh, muške i ženske knjige... Suština je u tome da li je knjiga pisana ciljano za određeni dio publike ili je jednostavno tako ispalo.
Ako neko sjedne da piše žensku/mušku knjigu, primjenjujući određene tematske i stilske obrasce, ta knjiga sasvim sigurno ništa ne vrijedi, u pitanju je žanrovska konfekcija.
Ali ako pisac/spisateljica napiše autentično književno djelo, onako kako mu/joj kreativni impuls nalaže, knjiga može da bude OK, čak i ako se desi da se izrazito više dopada ženama, ili muškarcima.
Iskreno, ne sjećam se da mi se neka knjiga nije dopala zato što je ženska, a još manje da mi se neka druga dopala zato što je muška, iako shvatam potrebu čitaoca da poneku knigu tako opiše.

Aha, evo jos nekog koga nehotice isterah na svetlo dana :D

Lepo si to objasnio.
Mislim da je ova "moja" knjiga bas to, ciljano pisana za zenski svet, a ja sam se potpuno svesno upecala na to i u tome uzivala. Sto mi se retko desava. Obicno su mi te knjige dosadne i jos na pocetku odustanem.

Sada citam jednu dobru knjigu. Cim zavrsim javljam.

I dalje čitam Dr Živaga, moram priznati da mi nije zanimljiv i ono što mi se dopada u knjizi je kako je opisan duh ruskog naroda, osećam se kao da sam prisutna tamo. Sama radnja me nije zainteresovala. Doneo mi juče muž Agatinu Crnu kafu s kioska, pa sam je pročitala onako usput.
Ne znam da li sam vam rekla, nosim opet jednog čovečuljka, očekujemo ga u maju. Dotad ću da čitam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back