Ova Oslobodjena/Van/Out, ispade na kraju dobra knjiga, i za preporuku jer je, svakako drugacija i van sablona svih. Najbolja rec za opis utiska je mozda ipak - morbidna!
Radnja se odvija malo istumbanom hronologijom, iz ugla vise likova. Imao sam utisak tokom citanja da se autorka malo rasplinula, i isla previse u detalje cak i oko nevaznih likova, sto je, po meni bespotrebno, povecalo obimnost knjige. Tome je i narocito doprinela cinjenica da u jednom trenutku krece potpuno nova celina, kao nova knjiga, sa istim protagonistima ali u skroz drugoj prici.
Pored preopsirnosti, zamerka je i jasan i nedvosmislen feminizam. Citavo vreme provejava bunt zbog podredjenog polozaja zena u drustvu. Mnogo puta je naglaseno da muskarci imaju veca primanja od zena, kako rade lakse poslove, kako su zene diskriminisane... I taj cin, oko koga se sve vrti, na neki nacin kao da predstavlja cin pobede zena nad muskarcima i poziv na jedinstvo, otreznjenje i podizanje svesti u borbi za bolji status.
Daleko od toga da sam ja neki mrzitelj zena, ali, malo mi je muka od cele te isiljene price, koja se forsira zadnjih par godina preko raznih NVO, kvazi boraca koji se u stvari bore samo za licne interese...
Ne znam da li su zene u Japanu, u vreme pisanja knjige ili danas, toliko ugnjetavane, iskreno, sumnjam, ali moglo se dosta toga saznati o realnom zivotu obicnih ljudi.
Nema glamura, nema razbacivanja novcem, lakog zivota, kao sto se cesto misli da tamo svi zive laganica opustene zivote. I tamo se grca u dugovima, crnci i radi za sitne pare, gazde izrabljuju isto kao i ovde, uostalom kao i svuda sirom sveta, banke isisavaju krv sirotinji...
Ipak, cela knjiga je pisana u nekom tonu kroz koji se oseca gnev i nezadovoljstvo, pa samim tim pitanje je koliko i sve to zaista istinito, ali svakako nije ulepsana realnost, kao sto je recimo opisuje Haruki Murakami, i istina je verovatno negde na sredini.