Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nešto mi je ostalo u mislima da je i Kamenita brzo pročitla ovu knjigu:think: Nadam se da ne grešim:)

Jesam, i ja sam je brzo pročitala. Tipa dva-tri dana. Tako čitam većinu knjiga, mislim kad čitam... :prstic: Ako mi se dopadne-izgorim dok je ne pročitam, znači par dana najviše, recimo četiri-pet, ako je baš obimna. U to računam one do 400-500 strana, mada ih uredno izbegavam. Zato i čitam vilendom, preko nedelje nemam vremena, a bome ni želje.

E sad, pošto se moja sestra stara već vikendima da me voda kojekuda-nema ništa od čitanja.

U skladu sa time, jedna preporuka. Gledale smo u Akademiji 28 veoma simpatičnu predstavu, zove se "Priča se po gradu". Pravi ženski komad, u publici je bilo recimo pet muškaraca, sve žene. Puna sala i pun balkon. Tema je život četiri žene, meni sei čini da je osnova priče zapravo prijateljstvo, ali ima još koječega. Ima dosta humora i parodije na današnje živote žena i na razna prodavanja magle, filere, botokse, zlatne štatijaznam tretmane i sl. Dobra stvar je taj smeh, loša što dobar deo predstave nisam dobro čula od tog istog smeha. Opet nije komedija, jer je osnovna priča o tome da jednu od njih vara muž. I tako dalje... Uglavnom, kvalitetno potrošenih sat i po vremena i 800 dinara. Ko voli da skita-mislim da se neće pokajati.

- - - - - - - - - -

Nadam se da je Kira sada dobro. Neverovatna mi je ta želja da se drugome naudi.

- - - - - - - - - -

Ovakva pomama kao za Prijateljicom nije odavno bila na ovoj temi. Zanimljivo je da smo jednoglasne. Jedino se Lamar dopala nešto manje nego drugima, ali nije bilo negativnih utisaka.

Masem svima, ja jos uvek citam Zazvizdi i ja cu ti doci. Svidjaju mi se price ali posto je naisla odmah nakon fantasticne Sirli Dzekson i Fanua koji me odmah kupio, nekako nisam odusevljena u istoj meri. Sad odo da jedem mamine djakonije????

- - - - - - - - - -

Opet ovi upitnici umesto smajlija, mrzim da kucam preko moba

Jao, ljubi ga majka :D

Ali sad bez zafrkancije, dobar i informativan sajt.
Ovako mozes da vidis sve predstave na jednom mestu a ne da ides od pozorista (njegovog sajta) do pozorista (drugog sajta).
Ovako brze dodjes do informacije :)

- - - - - - - - - -

Ne znam sta mi je sledece za citanje.
Genijalna prijateljica mi istina nije legla onoliko koliko i vecini vas, tako da razmisljam da ne uzimam drugi deo.

Muz juce proslavio rodjendan sa temperaturom 39...

Srecan Uskrs svima!

image.jpg

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    51,9 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Srećan Uskrs i sve najbolje vam želim! :D

Izgubila sam u kuckanju jajima, svako mi je puklo. :lol:

Kamenita, slično je i kod mene.. Kad je priča dobra, to ide glatko i čitanje se ne oseti.:) I volim kad pišeš za bioskop i pozorište I sl. (ne samo ti, nego svi), meni to uvek koristi kao preporuka:) I ja idem uskoro u pozoriše, pa vam pišem svoje utiske:)

Bi, bravo za sina!Odlična ideja!:ok:

Sad moram da se bacim na baklavu, red je:D

Srećan Uskrs i vama i svima!

Kerefeko, nemoj mi reći da si to ti ukrašavala jaja. Nije da ne verujem da bi umela, ali treba puno vremena i strpljenja.

Ja sam moja lepo obojila (manje-više), a onda sam ih upropastila lepljenjem nalepnica, to mi je sad nekako prevaziđeno. A da to tako šaram, nemam živaca. Čak nisam ni skupila travčice i cvetiće pa ono u čarapu, nego sam otkinula 2-3 iz žardinjere.

Sajt o pozorištu je bio diplomski, a posle je dorađen. Registrujte se, pa pišite utiske i tamo. Biće vam zahvalni.

Poslednja izmena:
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Из књиге од преко 2300 страна.
По одласку из Ораниенбурга, по Јелисаветином наређењу, четворогодишње дете су први пут и заувек раставили од родитеља. Њега је одвезао у посебним каруцама мајор Милер, добивши наредбу: „Онога (Ивана) метнути у кола и с њиме сам да седне. Називати га „Григорије“. Ићи само ноћу, кола држати увек затворена, о детету никоме не говорити.“
Био је март 1745. године. Путеви с пролећа скоро непроходни. Дете је туговало и плакало. Изгнаници су се дуго задржавали у Холмогорима, у бившој архијерејској кући. Дознавши за ово, Јелисавета је наредила: „Извесна лица ту и да живе у најстрожијем затвору, дете одвојено“.
(...)
Време је пролазило. Јелисавета је срећно владала, скоро заборавивши на затвореног Ивана који је растао.
(...)
И одмах је издато царско наређење: сместа превести Ивана у Шлиселбург на вечито заточење у тврђави. Водник телесне гарде Савин извео га је у глухо доба ноћи.
У Шлиселбургу надзор над Иваном поверен је капетану Шубину. У упуству се између осталог, говорило: „Осим вас и заставника у тај затвор нико да не улази како затвореника нико не би могао видети. Ви у вашој команди никако никоме да не казујете какав је затвореник, стар или млад. Рус или странац, и на томе настојавати, под смртном казном, ако ко каже.“
„Сужњу без имена“ било је тада шеснаест година.
Шлиселбуршки затвор у коме је лежао Иван био је узан, дугачак, са подом од камена, са једним јединим прозором, чија су стакла била премазана белом бојом. Ту су били кревет, шпански зид, сто, клупа, столице без наслона. У предњем углу икона Богородице, пред њом кандило, на полици хрпа црквених књига у кожном повезу. Затвор се слабо проветравао, сунца ту никада није бивало; загушљиво, полумрак и хладна влага.
Сужањ је средњег раста, танак, коса дугачка, лице необично бело, болешљиво, нос велики, тамне сенке под очима, у очима понекад гнев, али чешће замишљеност. Кафтан, дугачак прслук, панталоне од грубог плавог сукна, чарапе загасите боје, ципеле на копчама и поткованим потпетицама.

Пролазе године. Наступа 1759. Сужњу је деветнаест година. Сваке године на Божић и Ускрс долази му свештеник, служи молебан. Сужањ целива крст, пита узбуђено:
- Реци ми, оче, ко сам ја?
- Раб божији – бојажљиво одговара свештеник, журећи се да оде.
- Лажеш, старче, лажеш! – избезумљено виче сужањ. – Ја сам принц! Ја сам господар овдашњег царства... Стој, старче!
Али је свештеник већ успео да излети; улази капетан Овцин да смени Шубина, с њим је заставник. Сужањ се баца на њих:
- Опет, опет игемони (насилници)! Слуге пакла... ко сам ја?
- Безимени сужањ – узрујано говори Овцин и узмиче испред страшног и јадног Ивана што насрће.
- Џелате...Ћути!... Ја ћу размождити твоју главу. Ја ћу те задавити!
- За ово ћеш одговарати – одговара Овцин. – Теби ће самом зато одсећи главу.
Очи сужња се шире, уста отварају, пред њи ускрсавају успомене.
- Главу? – потиштено и тихо пита он. – Моја је глава и онако давно одсечена... јадна моја глава... – он узбацује широке дланове, стиска њима слепоочнице и гегаво заносећи се на једну па на другу страну, иде својој постељи, са треском одбацује ногом шпански зид, баца се на кревет, лицем на узглавље, и почиње да урла као звер.
Официр и подофицир одлазе, шкрипи катанац на гвозденим вратима.
Данас је први дан Ускрса. Не дрежди се Овцину овде, отишао је у команду на ручак. На сто су се попела два миша, наслађују се храном. Јецање прелази у тихи плач, прекидан хистеричним вриском. Тежак сан са стењањем и бунцањем прекинуо је очајање. Али, ево, сужњу се враћа свест.
Сед војник у полумраку ложи пећ, дрва пуцкарају жишкама, златним као звезде, пламен се жути, војник пуши лулу.
- Здраво, војниче!... Христос воскресе!
- Ваистину воскресе! – одговара старац-војник; он клечи поред пећи, жарачем чарка дрва.
- А шта ти бајеш тамо? Шта то врачаш? Сви ви, шаптачи, хоћете моју смрт... Ја ћу вама! – прети сужањ прстом. И затим, - тихо: - Зашто ме ти, војниче, која већ година, не пушташ да шетам? Сви шетају, само ја седим.
- Е, није то истина – говори стари хроми војник – овде нико не шета, овде сви седе... Ево и ја сам ту. Видиш?
- А зашто у Холмогорама шетају, видео сам кроз прозор?
- Друго је у Холмогорама, а друго код нас. Ти, момче, не упоређуј.
- А овде шта је, које је ово место?
- Овде је забачено место, мили човече – пућка лулом војник – Јаруге и блатиште. Овде је и ђаво рекао лаку ноћ.
- А како се зове ово место? Је ли далеко од Петрограда, од Москве?
- Ово се место зове – пропаст... И овде се не виде ни Питер ни Москва.
- Лажеш, војниче!... Видим да лажеш. Научили су и тебе да лажеш. А ти не лажи, ти си старац, грех је лагати... Ја сам тринаест ноћи довде путовао... а где су ме довезли моји непријатељи, ја не знам. На вас ће пасти грех. Сви ћете се у паклу кувати, а ја ћу, грешник, бити заједно са Христом. Упали, војниче, фењер, мрачно је овде, мишеви... Ја сам о себи у књигама читао, у Откровењу. И даће му се име „Иван“
- Ха-ха! – некако неприродно накашља се војник старачким осмехом. – Погодио си као прстом у небо... Ти ли си Иван?
- Глупаче! Свињо! Напоље, будало! Мене су као дете од мајке узели, од оца... Ја сам принц! Ја сам цар Иван! Чекај само, постаћу цар, теби ћу главу одсећи! – Он скочи, раздера оковратник кошуље, из залета паде на колена пред иконом, и ширећи руке према пламичку кандила, викну бесно и страшно: - Господе Исусе Христе, спаси ме! Спаси ме! Господе Исусе Христе!!!
- У последње време сужањ се понашао нарочито плаховито: налетао је песницама на капетана Овцина, бацао на њега тањире, боце, викао: „зар смеш ти, свињо, мене да умирујеш?... Ја сам принц, овдашњег царства и владар ваш!“

Шишков: Јемељан Пугачов

--------------------------------------------------------------------------------------
„Имају тако много деце. Бог им дао још више!“

smilie_les_062.gif

Srećan Uskrs i vama i svima!

Kerefeko, nemoj mi reći da si to ti ukrašavala jaja. Nije da ne verujem da bi umela, ali treba puno vremena i strpljenja.

Ja sam moja lepo obojila (manje-više), a onda sam ih upropastila lepljenjem nalepnica, to mi je sad nekako prevaziđeno. A da to tako šaram, nemam živaca. Čak nisam ni skupila travčice i cvetiće pa ono u čarapu, nego sam otkinula 2-3 iz žardinjere.

Sajt o pozorištu je bio diplomski, a posle je dorađen. Registrujte se, pa pišite utiske i tamo. Biće vam zahvalni.

Ja sam ih ukrašavala.Tradicionalno je zestoka konkurencija u porodici.Moja nikad nisu bila gora nego ova sad...ali stvarno.Trebalo je da odemo na Zlatibor,ali zbog virusa ostadosmo, pa se nisam lepo pripremila.Tata ih sara voskom,pa farba.
Sestra je ove godine briljirala! Svi smo raspameceni.
Tesim se da sam ja jos uvek jedina od nas cija su jaja bila na naslovnici.

Hvala svima na komplimentima.

Srecan Uskrs.

Povodom predstojećeg „Svetskog dana knjige“ (23.aprila), ali i Uskršnjih praznika, Geopoetika će vas i ove godine iznenaditi specijalnim popustima.
Od ponedeljka, 10. aprila do petka, 21. aprila, u našoj Kući za čitanje (Gospodar Jovanova 65) najveći broj Geopoetikinih izdanja biće na sniženju od 30%, dok će određeni broj naslova biti na popustu od čak 50%. U okviru “Dana knjige” u Geopoetici, osim popustima, iznenadićemo čitaoce i novim izdanjima!

Kupio sam na limundu 1. i 2. deo Selinovog Putovanja nakraj noci... tako da, krecem polako sa citanjem u el.izdanju, dok ne stignu knjige za 3,4 dana

Naleteh citajuci, na odeljak koji mi je odmah bio poznat i odlicno znam i odakle
Screenshot_2.png

Nisam ni znao da je Dragojevic, inspiraciju za ime filma Lepa sela, lepo gore, nasao u Selinu... Inace, ovaj pasus se u citira tj.cita u jednoj sceni filma.

Naleteh citajuci, na odeljak koji mi je odmah bio poznat i odlicno znam i odakle
Pogledajte prilog 436950

Nisam ni znao da je Dragojevic, inspiraciju za ime filma Lepa sela, lepo gore, nasao u Selinu... Inace, ovaj pasus se u citira tj.cita u jednoj sceni filma.

U bre, al imas moc zapazanja:)
a oavj je pasus onako 110% Selin, pa obe mu se knjige sastoje samo od takvih misli, recenica.
Fino sto si kupio knjigu, ne moram da poklanjam;)

Hristos Voskrese, dragi moji! Nadam se da ste praznik svi proslavili u sreći i veselju. Ja jesam. Kira se oporavila, hvala Bogu dragom. Juče smo se okupili svi kod mame (osim moje ćerke, ali njoj je bolje s momkom nego s nama :)), i evo, malopre sam se vratila u Niš. Pregledala sam na brzinu, bili ste aktivni ovih dana. :)
Rakel, imam ja i Mlin na Flosi i Vodenicu na Flosi. Ne mogu da se odlučim koju ću, pa nisam pročitala ni jednu. :) Smrt na kredit je preskupa knjiga za mene, ali ti verujem na reč da bi mi se dopala. Del Piero, pošalji mi Selina u e formi, volela bih da imam, iako sam pročitala.
Nisam čitala za praznik osim u vozu u oba pravca nekih pedesetak stranica Čutanja, jer mi je baš stiglo u četvrtak. Ne znam šta da mislim... Čak ne razumem zašto su pohrišćavali Japance... Malo mi je neprirodno... :sad2:

Rado, pročitaj pogovor, ima tu malo objašnjenja. :) Ja nisam ni znala da se ovo desilo, i mislim da je jedan od razloga što mi se knjiga dopala baš taj, jer sam saznala nešto novo.

Završila sam Cimetaste prodavnice. Priče su u pitanju i moja preporuka da pročitate. Knjiga ima svega sto strana tako da nije problem pročitati je. Ima malo životnog, malo filozofije, ali nadasve puno metafora, lepih opisa.

Počela sam Miris gospođe u crnini, Gaston Leru. Za bus sam spremila tralalajku Volim London (koja mi se verovatno neće dopasti, jer nisu ni prethodne iz istog serijala, ali šta je - tu je).

Frajer sa susednog groba – Katarina Mazeti, Odiseja 200 str. 10/10

http://www.odiseja.co.rs/index.php/biblioteke/kalipso/375-frajer-sa-susednog-groba-kalipso

Ooo, kako sam se dobro provela uz ovu knjigu.
Najveci deo sam citala sa osmehom na licu, a slatko sam se nasmejala vise puta.
Meni su lagane knjige nesto sto bih povremeno volela da procitam, ali su mi najcesce dosadne i cesto vec na pocetku odustanem. Ali ova nije takva.
Procitala sam je za par dana mislim da to sve govori.

Knjiga spada u laganu literaturu, ali svakako ne u povrsnu i ispraznu.
Na nivou je recimo Bridzet Dzons, Adrijan Mol (prvi delovi) ili neke slicne. Ta vrsta humora i slican nacin pripovedanja.
Jedino mi je naslov bzvz. Navodi na pogresan trag, i da mi je nije donela drugarica ciji ukus poznajem nikada je ne bih uzela sa police u biblioteci.

- - - - - - - - - -

E, da. Imam i nastavak za koji ta ista moja drugarica kaze da je na nivou prvog dela.
Jedva cekam da pocnem II deo :)

Frajer sa susednog groba – Katarina Mazeti, Odiseja 200 str. 10/10

http://www.odiseja.co.rs/index.php/biblioteke/kalipso/375-frajer-sa-susednog-groba-kalipso

Ooo, kako sam se dobro provela uz ovu knjigu.
Najveci deo sam citala sa osmehom na licu, a slatko sam se nasmejala vise puta.
Meni su lagane knjige nesto sto bih povremeno volela da procitam, ali su mi najcesce dosadne i cesto vec na pocetku odustanem. Ali ova nije takva.
Procitala sam je za par dana mislim da to sve govori.

Knjiga spada u laganu literaturu, ali svakako ne u povrsnu i ispraznu.
Na nivou je recimo Bridzet Dzons, Adrijan Mol (prvi delovi) ili neke slicne. Ta vrsta humora i slican nacin pripovedanja.
Jedino mi je naslov bzvz. Navodi na pogresan trag, i da mi je nije donela drugarica ciji ukus poznajem nikada je ne bih uzela sa police u biblioteci.

- - - - - - - - - -

E, da. Imam i nastavak za koji ta ista moja drugarica kaze da je na nivou prvog dela.
Jedva cekam da pocnem II deo :)

Vidim da je korice za tu "tvoju" knjigu pravio Bob Živković. To joj je dodatna preporuka .

Lamar, baš zvuči zanimljivo. Upravo se spremam u biblioteku pa ću da je potražim.

Pošto sam, jelte, završila Priču o novom prezimenu, Elene Ferante, Booka, 481 strana. Pa šta da kažem a da nije već Rayela rekla, relativno kratko, jasno i tačno https://forum.krstarica.com/showthread.php/714292-Biblioteka-3?p=33993613&viewfull=1#post33993613

Čita se lako i brzo, jezik je lep, bogat, ali ne opterećuje, beskrajno je zanimljivo, ima mnogo događaja, možda čak malo i previše, a i likova. Svi su tu kao u prvom delu, ali sa nešto izmenjenim i drugačijim ulogama, baš kao što kaže Rayela, neki nebitni, postaju heroji, a heroji gubitnici. I svi se tu u tom njihovom rejonu i dalje međusobno muvaju, s tim što se, naravno, kako junaci rastu i mesto događanja širi na centar Napulja, primorska odmarališta, druge gradove, pa i inostranstvo.
Ovde su se dve prijateljice potpuno razišle u načinu života, ali i u međusobnom druženju.
A kraj! Završava se tako naglo i tako obećavajuće. I kakva surovost, ostaviti nas sad, ko zna koliko da čekamo da sazanamo šta će biti dalje.

VanZandt, nema šanse da odoliš i ne nastaviš treći deo posle ovoga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back