Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citala sam samo Sentimentalno vaspitanje Mome Kapora.
To je zbirka, po njegovom misljenju, odlomaka iz romana najboljih svetskih pisaca.
Valjda ce i pravo Sentimentalno vaspitanje jednom i kod mene doci na red.

- - - - - - - - - -

Sve mi se u glavi vrti "Specijalno vaspitanje", vec kad ste poceli da pisete o Sentimentalnom...
Bas sam se uzelela da taj film ponovo gledam.
Tebi ce se knjiga dopasti ( sve vas bre u mintajmu poznajem u dushu:D i znam kome se sta svidja:D)
ja sam ovu knjigu poodavno citala, a citala bih je jos jednom, ali imam knjigu koja je zuta i smedja,
syebana totalno ( doduse ne fali joj nijedan list kao kod Rade, ali ista prica, a mnogo ne volim
da citam te raskupusane knjige), ali cu sebi priustiti i najnovije izdanje knjige jer je to knjiga nekako za vecnost.
mene ova knjiga malo, ali samo malo i samo tu i tamo podseca na Crveno i crno, ali su teme jako slicne
( nema giljotine na kraju, a ni Drajfusove afere), ali se radi o decaku, momku koji razvija svoja osecanja da bi na kraju
shvatio da toga i nema ( prazna prica) i na kraju knjige kaze da mu je jedino ostalo u secanju neki ugadjaj u nekom kupleraju.
Ono, klasika, prvo neke ljubavi koje veze s mozgom nemaju, na kraju eventualno neki brak.

Uh.. Iako sam mislila da ću dugo čitati Šeširdžijin zamak, ispalo je da sam ga pročitala za par dana. Juče otkad sam došla s posla i danas, evo do malopre, nisam mogla da se odvojim od knjige, i evo završila sam je. Dopala mi se baš.:)

Sad ću malo da odmaram, da pogledam neki film ili seriju. Čekaju me Cimetaste prodavnice (Bruno Šulc) da ih završim, i Miris gospođe u crnini (Gaston Leru) koju ću tek da počnem.:)
I moram da kažem da se meni Vodenica na Flosi dopala. Jeste sporija, ali meni to nije smetalo. Valjda mi je legla u trenutku kad sam je čitala.

Akcije preskačem,bankrotirala sam u prethodnom periodu. Neću ništa kupovati u narednom periodu dok se ne oporavim od bankrota:D

I pitanje nevezano za temu - da li kad kucate tekst ovde, pa kad kucate posebno slovo i , da li vam se dešava da stalno kuca kao veliko slovo? Npr. umesto prvi i drugi, meni kuca prvi I drugi. Jako me nervira ovo. Ispravim nekad, a nekad me mrzi da se vraćam i da tražim gde je pogrešno. Radim preko Eksplorera, ne znam da li to ima veze...

Poslednja izmena:
Bruno Šulc je sjajan pisac, volim njegove priče. Ja trenutno čitam Lidi Salver - Bez plakanja, roman je o Španskom građanskom ratu.

@pahuljice meni se ne dešava to prilikom kucanja, koristim Google Chrome. Zašto koristiš Explorer, to je jedan od najgorih
browsera, barem meni. Pokušaj sa nekim drugim, npr. Chrome, Firefox, Opera...

Aha, I meni se sviđa ovo što sam dosad pročitala. Čekam da završim sve, pa ću da pišem utiske. Imam I Sanatorijum u senci peščanika, ali to ostavljam za kasnije.

Komp mi je pun virusa I treba da se obara sistem ali sestra ima nešto što joj treba I plaši se da to ne nestane ukoliko sve mora da se čisti , tako da imam opcije Mozile I Eksplorera, Hrom neće da radi... Znam da je Eksplorer loš, ali u mojoj situaciji je bolji od Hroma zbog stanja kompjutera, a I Mozila povremeno baguje. Dok se kvarovi ne otklone, brljaće mi ovo kucanje, ali ne mojom voljom:D

S tim Sejranovićem sam čitao intervju. OK lik, duhovit i to.
O toj knjizi sam čitao prikaz Teofila Pančića. Ovaj inače sasvim neobjektivno hvali svakog mlađeg bosanskog pisca (kao i crnogorskog), ali ova knjiga nije mu se nešto dopala.

- - - - - - - - - -

Ili, akademski rečeno, više volim modernizam, nego realizam. :D
Verovatno si primetio da i ja imam slican manir :mrgreen:

Inace sam od njega citala svojevremeno Nigdje niotkuda .
Realno su obe onako ok, nista posebno al nisu ni lose.

Počela sam da čitam "Vračar", ali mi je malo konfuzna, bar početak tj.nadam se da neće biti toliko istorijskih podataka jer mi je previše. Jasno mi je da, kad piše kako su pojedine ulice dobile naziv, mora i njih da navede, ali eto, zasad mi se ne dopada ili nemam koncentracije. Umesto nje sam uzela da čitam Agatu Kristi (Tragedija u tri čina). Nakon nje planiram Ostatke dana (K.Išiguro).
Toliko knjiga imam da ne znam koju ću pre, a na sve to sam rešila da se učlanim u biblioteku (posle 2god pauze). Tako da se možda sretnemo, Mrs.Bi :)
Flober ide na spisak tj.Sentimentalno vaspitanje. Čitala sam njegov Novembar i Gospođu Bovari. Pretprošlog leta mi je Ema zapatila buve, pa sam je zvala gospođa Buvari.

Ma kad nas knjiga prvuče, nema problema s koncentracijom! Eto, Pahuljici je i Vodenica na Flosi legla.

Počela sam da čitam "Vračar", ali mi je malo konfuzna, bar početak tj.nadam se da neće biti toliko istorijskih podataka jer mi je previše. Jasno mi je da, kad piše kako su pojedine ulice dobile naziv, mora i njih da navede, ali eto, zasad mi se ne dopada ili nemam koncentracije. Umesto nje sam uzela da čitam Agatu Kristi (Tragedija u tri čina). Nakon nje planiram Ostatke dana (K.Išiguro).
Toliko knjiga imam da ne znam koju ću pre, a na sve to sam rešila da se učlanim u biblioteku (posle 2god pauze). Tako da se možda sretnemo, Mrs.Bi :)
Flober ide na spisak tj.Sentimentalno vaspitanje. Čitala sam njegov Novembar i Gospođu Bovari. Pretprošlog leta mi je Ema zapatila buve, pa sam je zvala gospođa Buvari.

Da se sretnemo! Nego šta! Ja uglavnom idem u Prvomajsku. A ti si i dalje tamo gde si bila, kod one druge biblioteke? Ni to mi nije daleko. A mogle bismo zajedno da šetamo gospodju i gospodina Buvari :zcepanje:

Ja nemam svo vreme ovog sveta da čitam Elenu Ferante. :( a mogla bih.

Ja nemam svo vreme ovog sveta da čitam Elenu Ferante. :( a mogla bih.

Ja isto tako za Arhipelag gulag. Juce sam gledao film, istinitu pricu o begu iz Staljinovog logora u Sibiru, i jutros skinem u el.izdanju Solzenjiciina... i vrlo sam se razocarao kada sam video da ima 995 strana!! :eek: pa kad da procitam to, citajuci na telefonu/kompu.... nema teorije, samo bi rastego mesecima i na kraju bi utisak bio pomesan, a plus sto tokom toliko dugog citanja se izgube niti radnje, zaborave likovi...
Opet, povucen filmom koji sam skoro gledao, resim da krenem Teror od Dena Simonsa... ali avaj :D i ona ima skoro 500 strana... te toliko obimno valjda, citaju samo zajecarci smesteni u Nemackoj banji koja ih opusta i daje snagu da izguraju brzo toliki broj stranica :tongue2:

Sad razmisljam sta bih mogao sledece... :roll: opasno sam se nameracio na Kožu od Kurcia Malapartea, ali nju bih morao da pazarim

Poslednja izmena:
Na? nesto od 100 strana? Jeste to problem kad nemamo vremena da kontinuirano čitamo neko delo pa se izgubi nit... Možda svi da se smestimo u neku banju, može i domaća ;)

I tog Solženjicina bi trebalo pročitati. I Aleksandrijski kvartet. Ne znam što me te dve knige asociraju jedna na drugu... ali kad? Jedino da još manje forumašim. :zper:

Ja isto tako za Arhipelag gulag. Juce sam gledao film, istinitu pricu o begu iz Staljinovog logora u Sibiru, i jutros skinem u el.izdanju Solzenjiciina... i vrlo sam se razocarao kada sam video da ima 995 strana!! :eek: pa kad da procitam to, citajuci na telefonu/kompu.... nema teorije, samo bi rastego mesecima i na kraju bi utisak bio pomesan, a plus sto tokom toliko dugog citanja se izgube niti radnje, zaborave likovi...
Opet, povucen filmom koji sam skoro gledao, resim da krenem Teror od Dena Simonsa... ali avaj :D i ona ima skoro 500 strana... te toliko obimno valjda, citaju samo zajecarci smesteni u Nemackoj banji koja ih opusta i daje snagu da izguraju brzo toliki broj stranica :tongue2:

Sad razmisljam sta bih mogao sledece... :roll: opasno sam se nameracio na Kožu od Kurcia Malapartea, ali nju bih morao da pazarim
Ja knjige koje nemaju barem, ali stvarno je to minimum, 400 strana, ne kupujem, ne citam.
Zato ne volim price, uzivanje kratko traje.
Ja jesam nekada citala nesto od Solzenjicina, ali mi je on bzvze, mozda bih trebalo ponovo da citam, ali me te teme slabo vise zanimaju.
Od Malapertea ti savetujem Kaput, ali je i Koza slicna pa nema veze sta ces prvo citati.
Ja citam Smrt na kredit, sad na nemackom jerBo mi srpski kao nije bio dobar:D ( Radi ce biti savrsen;)) i svakome preporucujem knjigu,
nemacki je prevod jako umeren, imam utisak da je prevodilac jednostavno batalio one silne opscenitete, mrzi me da sada uporedjujem,
a i zasto bih, sa originalom ne mogu da ih uporedjujem.
Smrt na kredit je recimo vulgarno i opsceno Sentimentalno vaspitanje.
Inace, meni se vise svidja njegova prva knjiga ( prva za mene) Putovanje na kraj noci, pa preporucujem svakome ko uopste zeli
da procita jednu njegovu knjigu ovu prvu/drugu knjigu.

Iskreno, ja mislim da ti samo volis d averujes da je tako, a u stvari itekako citas i one koje imaju 300 strana :D
jer puno puta kazes da si citala neki triler, koji znam da ima maksimum 350 :D
a cesto i kazes ma citam neki triler, ne kazes ni ime, jer verovatno ima ispod 400 :D :plez:

Putovanje nakraj noci sam ubacio u listu za citanje, jos kada ste je spominjali ovde, pre vise od godinu dana mozda... ali necu ja to ikada kupiti, cisto sumnjam, necu da dam 1500 din za nju

Poslednja izmena:
Iskreno, ja mislim da ti samo volis d averujes da je tako, a u stvari itekako citas i one koje imaju 300 strana :D
jer puno puta kazes da si citala neki triler, koji znam da ima maksimum 350 :D
a cesto i kazes ma citam neki triler, ne kazes ni ime, jer verovatno ima ispod 400 :D :plez:

Putovanje nakraj noci sam ubacio u listu za citanje, jos kada ste je spominjali ovde, pre vise od godinu dana mozda... ali necu ja to ikada kupiti, cisto sumnjam, necu da dam 1500 din za nju
Ma citam ja svasta, ali kad kupujem knjige ( a skoro sve i kupujem) onda gledam da imaju barem 400 strana.
E sad, ako se sam bas na nesto namercila, onda moze i 200 plus.
Putovanje na kraj noci uzasno je skupo, ja sam ga maznula, citacu ga jos jednom pa cu ga onda tebi pokloniti, ali za dve godine,
a i ti imas jos kojesta do tada da citas. Tebi ce se knjiga mnogo svideti.
Trileri od Stiven Kinga imaju svi barem 500 strana, nego ne mogu vise da ga citam.
Unela sam te u zapisnik za poklon:D

Oo, Pahuljice, svaka čast, ''Šeširdžijin zamak'' uopšte nije mala knjiga. Svaka čast na organizovanosti, pored posla i učenja, stići i da čitaš toliko!

Završila sam Agatu danas - pogodila sam ko je ubica (a možda sam gledala taj slučaj u ekranizovanoj verziji, pa podsvesno zapamtila ko je krivac). Ipak, mislim da nakon više pročitanih Agatinih knjiga, svako ima dobre šanse da pogodi.

Počela sam da čitam ''Ostatke dana'' i a sada su :worth:

Mrs. Bi, ja sam mislila na onu biblioteku kod pijace. Ova ''moja'' nikako da proradi, pa sam digla ruke, a i manja je. Ja volim da cunjam među policama i da me niko ne gnjavi, a sećam se da me tamo nisu smarali. Mislila sam da i ti ideš tamo, ali nema veze.

Rado, baš mi je žao Kire. Stvarno ne razumem taj vid zlobe, da otruješ nekog ko ti ništa nije skrivio. Jednoj mojoj poznanici su otrovali psa, a nije čak ni napustio kuću. Neko mu je na terasu bacio komad otrovanog hleba, pas to jeo i umro. Ja se tako tripujem kad izvedem Emu, a ona redovno između zgrada pronađe nešto što bi ždrala, proždrljiva je kao i svi kokeri (i ne samo kokeri).

Pocela sam da citam Genijalnu prijateljicu, do sad sam procitala stotinak strana, i bas mi se svidja :) prava zenska knjiga. Prosto mi je zao sto sam citala neke dve druge, mnogo su bile mracne i da je nista tako nahvalile ovde ne bih nista vise njeno citala.

Oo, Pahuljice, svaka čast, ''Šeširdžijin zamak'' uopšte nije mala knjiga. Svaka čast na organizovanosti, pored posla i učenja, stići i da čitaš toliko!

Završila sam Agatu danas - pogodila sam ko je ubica (a možda sam gledala taj slučaj u ekranizovanoj verziji, pa podsvesno zapamtila ko je krivac). Ipak, mislim da nakon više pročitanih Agatinih knjiga, svako ima dobre šanse da pogodi.

Mrs. Bi, ja sam mislila na onu biblioteku kod pijace. Ova ''moja'' nikako da proradi, pa sam digla ruke, a i manja je. Ja volim da cunjam među policama i da me niko ne gnjavi, a sećam se da me tamo nisu smarali. Mislila sam da i ti ideš tamo, ali nema veze.

Rado, baš mi je žao Kire. Stvarno ne razumem taj vid zlobe, da otruješ nekog ko ti ništa nije skrivio. Jednoj mojoj poznanici su otrovali psa, a nije čak ni napustio kuću. Neko mu je na terasu bacio komad otrovanog hleba, pas to jeo i umro. Ja se tako tripujem kad izvedem Emu, a ona redovno između zgrada pronađe nešto što bi ždrala, proždrljiva je kao i svi kokeri (i ne samo kokeri).

O, pa varala sam, nisam još počela da učim:malav: Htela sam ali je Šeširdžijin zamak bio primamljiviji i to je prevagnulo:mrgreen: Isto stanje kao i na faksu - kad treba da učiš, sve ti se drugo više radi osim da učiš, a meni se, gle čuda - čita:zkez: Petak je bio neradan dan tako da sam imala dosta vremena na raspolaganju, a prethodnih dana sam vreme nakon posla koristila za knjigu, tako da je rezultat da je Zamak bio gotov za par dana:)
Nešto mi je ostalo u mislima da je i Kamenita brzo pročitla ovu knjigu:think: Nadam se da ne grešim:)

Zato sam danas lenčarila, čitav dan gledam serije, a sad ću da idem da pravim baklavu. :kolac:

Nekako sam smislila da stučem još par knjiga i onda da stvarno učim - da završim Cimetaste prodavnice (koliko sutra), počnem (i završim) Miris gospođe u crnini i Moju genijalnu prijateljicu (ove dve ću da čitam kod kuće) i u busu ću neku laganicu, najverovatnije Volim London. Eto to je pakleni plan :andjeo:

- - - - - - - - - -

Verovatno si primetio da i ja imam slican manir :mrgreen:

Inace sam od njega citala svojevremeno Nigdje niotkuda .
Realno su obe onako ok, nista posebno al nisu ni lose.
E a meni je bila fina, nedavno sam čitala. :)

Poslednja izmena:

Retko idem tamo. Samo kad nešto tražim pa ne mogu da nadjem na drugim mestima. A fini su i ljubazni.
Meni su se svideli Ostaci dana. Gledala sam i film. Odlično je pogodjena atmosfera.

Isto stanje kao i na faksu - kad treba da učiš, sve ti se drugo više radi osim da učiš, a meni se, gle čuda - čita:zkez:
pričam deci , tj. ćerki kad tako radi sve drugo umesto da uči, kako sam ja gledala fudbalske utakmice druge lige kad je trebalo da se uči. I bile su mi boznakako zanimljive, a uopšte me fudbal nikad nije interesovao. Ali mi nismo imali internet niti desetine TV kanala, pa nam je samo to preostajalo.
Pocela sam da citam Genijalnu prijateljicu, do sad sam procitala stotinak strana, i bas mi se svidja :) prava zenska knjiga. Prosto mi je zao sto sam citala neke dve druge, mnogo su bile mracne i da je nista tako nahvalile ovde ne bih nista vise njeno citala.
Jeste lepa, lako se čita i uživa se. I u drugoj. Pročitaćeš ti odmah sve, nećeš imati strpljenja da se prevedu ovde pa da čitaš s nama. :zper:

Sad vec ne smem nista da tvrdim posto mi je bas interesantna knjiga, mada mislim da cu vas cekati pa da zajedno citamo. Ali uzecu sigurno drugu uskoro posto je i vi sad citate. Verujem da ce brzo i prevesti ostale dve, kad je vec veliko interesovanje, mada bolje da ne zure previse ali da bude lep prevod.

- - - - - - - - - -

Rado nadam se da je kuca dobro sad, stvarno neverovatno kakvih zlobnih ljudi ima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back