Drugari, eto mene sa ružnim vremenom!
Mada nisam izvirila napolje dalje no što je moje oko moglo da probije okno prozorsko koje se ne može ni dičiti prekrasnim pogledom, ipak mi ne prija loše vreme.
Usred sam nekih preuređivačkih radova i usporava moj tempo ova hladnoća i stud.
Ipak, donosim zgodnu čitalačku vest. Iliti preporuku.
Reč je o romanu
S tobom na odstojanju Karle Gelfenbejn.
Reč je o drami koja se plete oko književnice Vere Sigal, čiji život i književni nagon pratimo slušajući priče o njoj iz tri ugla.
Zapravo, roman nam nižu tri pripovedača i kroz njihovu naklonost prema Veri mi saznajemo ko je ona bila, ali upoznajemo i suštine ta tri bića.
Kroz knjigu upoznajemo:
- Emiliju, mladu devojku koja je preplašena sobom koju i ne poznaje, preplašena životom, slabostima kojima je okružena i koja je smogla svu svoju snagu da se usudi na put koji će je dovesti do Vere Sigal. Njena motivacija je doktorska teza koju je posvetila Verinom stvalaštvu. IZ njenog ugla saznajemo sve njene lične tuge, sve njene zebi, srećemo krhku prirodu koja se lomata i sastavlja, tu, pred nama. Iz Emilijinh odeljaka izvire potreba čoveka da se slomi, osnaži i ustane, nagon za samospoznajom.
- Danijela, Verinog prijatelja i komšiju, koji se i i obraća Veri koja u momentu svih tih rekonstrukcija leži u bolnici, posle pada u svojoj kući. Danijel i pokreće sumnju da pad nije bio slučajan, iako je Vera tada u poznijim godinama. U delovima romana u kojima priča Danijel lepo su prikazani osvrti na prijateljstvo, na filozofske dijaloge između dva bliska bića, ali je tu do tančina prikazan osećaj čoveka u odnosu sa voljenom osobom sa kojom se suštinski razlikuje.
- Orasija Infantea, Verinog ljubavnika sa kojim je gradila i umetničku i intimnu prošlost. Iz Orasijevog ugla niču i za mene najdosadniji ali i najbolji delovi - odnose se na momente zajedništva dva umetnička bića čiji su umovi srodni u stvaranju dok su njihove prirode razdvojive nemogućnošću uklapanja u praktične odlomke života koji zauzima golemi deo vremena. Ovde su nikle najtužnije slike rastanke i suštinskog propadanja jednog odnosa.
Roman obiluje retrospektivama, obiluje pojedinostima iz života svakog pripovedača ponaosob, a spoj ove tri osobe krajnje je neslučajan i autorka je zaista uspešno isprepletala njihove uglove pomatranja i njihove sudbine. Uz to, uplela je i super i neočekivani preokret na samom kraju romana. I izbegla jasno naznačeni hepiend.
Zaista zanimljiva knjiga, koja referiše na dela svetske književnosti.
Narednom prilikom pišem vam o
Uveu.