Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Elefteria, pridruzujem se cestitkama iako sa zakasnjenjem. Srecan rodjendanac :heart:

Procitala sam "Istocno od sunca", Dzulija Gregson, Laguna, skoro 600 strana.
Pocetak 20-og veka, kolonijalna Indija i zivot Britanaca u njoj...Tri devojke iz Engleske putuju u Indiju, jedna na svoje vencanje, druga da joj bude deverusa, treca da pokupi neko malo nasledstvo od roditelja koji su joj umrli u Indiji...
Nije los stil, naravno u rangu laganica, ali prica sa vrlo kliseiranim zapletima i raspletima, kao i sa potpuno ocekivanim krajem.
I najveci minus je broj strana, ne zasluzuje toliko mog vremena. Ocena trojka i za preporuku je mozda za Waterfall, ili nekome kome se svidja tematika.

Hvala ti Kanela, divna si :heat: Ali citala sam je vec (kupih je pre koju god. uz Story-valjda), ne secam se koju sam ocenu dala..

- - - - - - - - - -

Koga interesuje kolonijalna Indija i život Britanaca u njoj može da čita Put u Indiju E.M. Forstera, ili recimo Burmanske dane Džordža Orvela, mada je to relativno slabiji Orvelov roman.

quentin, hvala ti na preporuci :) Nisam bas luda za tom tematikom ali volim da procitam :) Te knjige nemam
pa kad obnovim clanstvo u biblioteci..one day..Imam dosta kod kuce za citanje..

Evo da prijavim procitano "Konstantinovo raskrsce", Dejana Stojiljkovica. Pre svega zahvaljujuci Radi sam uzela ovu knjigu, a i zvucalo mi je interesantno, neke misterije kod nas.
Utisci su mi mesoviti, vise negativni doduse.
Pozitivno je jedino sto je radnja knjige interesantna, brzo se cita i grabi ka kraju radoznalo.
Negativno:
-krvi koliko hocete tj necete, streljanja, raskomadani ljudi, vampiri :eek:
-kraj koji visi u vazduhu - ko je sve bio vampir u ovoj prici? sta bi sa macem, zavsi kod kockara?
-da li je moguce da od svih likova u knjizi mi najsimpaticniji bude Nemac, pukovnik Oto fon Fen?
(doduse i onaj kockar mi je bio simpa, ali on se pojavljje tu i tamo tek)

Uglavnom da sam znala tacnije o cemu se radi ne bih ni citala, ali mi je milo da bar nije moja knjiga.

Evo da prijavim procitano "Konstantinovo raskrsce", Dejana Stojiljkovica. Pre svega zahvaljujuci Radi sam uzela ovu knjigu, a i zvucalo mi je interesantno, neke misterije kod nas.
Utisci su mi mesoviti, vise negativni doduse.
Pozitivno je jedino sto je radnja knjige interesantna, brzo se cita i grabi ka kraju radoznalo.
Negativno:
-krvi koliko hocete tj necete, streljanja, raskomadani ljudi, vampiri :eek:
-kraj koji visi u vazduhu - ko je sve bio vampir u ovoj prici? sta bi sa macem, zavsi kod kockara?
-da li je moguce da od svih likova u knjizi mi najsimpaticniji bude Nemac, pukovnik Oto fon Fen?
(doduse i onaj kockar mi je bio simpa, ali on se pojavljje tu i tamo tek)

Uglavnom da sam znala tacnije o cemu se radi ne bih ni citala, ali mi je milo da bar nije moja knjiga.
Ja sam se čini mi se ogradila da Dekija volim uglavnom zato što je moj sugrađanin. Inače, ni mene vampiri ič ne zanimaju. ipak, volim što se Deki dobro informše pre nego počne da piše. Profesionalno, nema šta.

Константиново раскршће. Изгледа да се та књига ретко коме свиђа, само нама Нишлијама. И то много. Можда и с тога што Дејан у књизи помиње интересантне ликове који су стварно живели у Нишу:
Авда Зекић, молер, и оно његово чувено ће се исправи (линија) кад се осуши, а за себе Авда Зекић, шпански глумац из Лајпцига (лај' цига), чувени Шиља, продавац лозева, човечуљак стално полупијан, који на глави носи капу са мноштвом шпенадли за одбрану од удараца по глави шаљивих људи, Миле-тарзанка, затим Јова-блеса кога си у свако доба дана могао да видиш на Палилули, коме не треба мого да запева најдебљим басом и од кога би чуо прави стари нишки дијалекат; чувени Томи Стил, Цига, који по граду, а и широм Југославије, пева и свира на гитари са једном жицом, а чија полеђина му служи као добош, Милан Дурланац, звани Гробар, који лети виси на Врежинском базену и на Нишави и који је познат по томе што вади лешеве тј. утопљенике из Нишаве код злогласног места званог Жута стена, Челик, неустрашиви боксер, фајтер, који се супротставио великом Парлову, када тврђавска арена није могла да прими све оне који су хтели да гледају, иначе пријатељски егзибициони меч, па је око саме летње позорнице и на тврђавском зиду било више људи него унутра, затим познати шаљивџија Зоран Чкемба, Палилулац, братанац Жике Миленковића и др.
Пецао Чкемба на Нишави на Железничком мосту, кад ти наиђе воз па овај није стигао да се помери, дал' он, дал' није стигао да повуче штап, углавном, воз га закачи и Чкемба право са моста у Нишаву! Срећом, ту било плитко, сав се поломио али остао жив, па како нису могли да га извуку са његових 150 кг, ангажовали дизалицу, те га тако извадили из реке.
:rotf:

''Ех... Убаво живувасмо, како кажу старе Нишлије за време непосредно након ослобожења од Турака. Знало се ко је чорбаџија, ко занатлија, ко калфа а ко шегрт... И сви су живели у слози и љубави. А ово сулудо време све је преокренуло. Газде постају просјаци, а фукара се загаздила...''

Poslednja izmena:
Meni je jako interesantno sto se radi o Nisu mada posto ne poznajem grad (bila sam samo jednom) ne mogu da prepoznam ulice ili delove grada. Ali to mi nije smetalo, malo sam izmastala kako sve to izgleda. Nego ukupan utisak je kao sto vec napisah gore.

Sta se tebi dopada u romanu osim lokacije i poznatih sugradjana?

Meni je jako interesantno sto se radi o Nisu mada posto ne poznajem grad (bila sam samo jednom) ne mogu da prepoznam ulice ili delove grada. Ali to mi nije smetalo, malo sam izmastala kako sve to izgleda. Nego ukupan utisak je kao sto vec napisah gore.

Sta se tebi dopada u romanu osim lokacije i poznatih sugradjana?
Па мени се баш свиђају те приче о вампирима, тај елемент фантастике у роману, и јако изражена језовитост, да просто човек не сме ову књигу да чита ноћу.

Hvala na preporuci, Wild child, baš ću da pogledam tog Poljaka. Doduše, osam knjiga mi zvuči poprilično, ali ima dana, što bi se reklo.

Ni mene Konstantinovo raskršće nije oduševilo; čitala sam i Stojiljkovićevu Levu stranu druma, tu vam je savremeni Niš, ima i komičnih scena.

Velebitov komentar za Radu :zcepanje:

Sad vidim da je Kerefeka pomenula da ide na odmor na čitavih 15 dana. Kupila sam prošlog meseca časopis Hello, nemam živaca da čitam sve intervjue jer su uglavnom nebulozni i ulickani, uglavnom gledam slike i uhvatim deo intervjua s Eminom Jahović koja izjavljuje kako ona i muž puno rade i onda se svakog leta ukrcaju na jahtu i krstare 2-3 meseca i kako im je to jedini izduvni ventil. To je njoj malo, izgleda. Nemam ja ništa protiv da neko odmara i 6 meseci godišnje, ali šta ima to da predstavljaš kao da je malo i skromno. :kafa:

Ја сам је читао (Пут у Индију), и њу давно, али ме није превише одушевила. Можда због тога што је била уврштена у неки списак од двадесет најбољих књига, па сам много и очекивао.

Evo da prijavim procitano "Konstantinovo raskrsce", Dejana Stojiljkovica.

Ni mene Konstantinovo raskršće nije oduševilo; čitala sam i Stojiljkovićevu Levu stranu druma, tu vam je savremeni Niš, ima i komičnih scena.

:
Све мислим да је лоше мишљење о књизи разлог општа негативна атмосфера која данас влада у србском народу, а писац као да није у томе.

''Они (Срби) од Енглеза очекују спас и слободу, а до сад су углавном добијали бомбе... То делује прилично деморалишуће. Пре неки дан наши су инжињерци демонтирали бомбу која је пала у двориште основне школе... капетан Милер каже да је на њој било исписано: Да ли вам је још увек драго што сте Срби?''
:evil:

Ја сам је читао (Пут у Индију), и њу давно, али ме није превише одушевила. Можда због тога што је била уврштена у неки списак од двадесет најбољих књига, па сам много и очекивао.
Pravo da ti kazem, nije ni mene. Ali je zato ovaj Moris genijalan.

Ma dobro, nije ni mene Put u Indiju ne znam kako oduševio, ali koga zanimaju britansko-indijska prožimanja za vrijeme kolonijalne uprave, dosta je dobra knjiga.
Meni je zapravo najzanimljivije bilo to što se, po Forsteru, čitavo društvo dijelilo u tri grupe: prvo, vrlo malobrojni Britanci u državnoj upravi, bolnicama, školama itd. i njihove porodice, zatim, jednako malobrojni obrazovani Indijci (ljekari, pravnici, učitelji, sveštenici) i na kraju obično lokalno stanovništvo: neobrazovano i do krajnosti siromašno, ali autohtono indijsko. Ove treće, iako čine 99.99% populacije, prve dvije grupe apsolutno ne konstatuju, kao da ne postoje, kao da su neki bezvazdušni prostor. Po Forsteru, teškoće i izazovi približavanja bijelaca i Indusa svode se samo ne odnose Britanaca i onih koji žele da što više liče na njih.

Ma dobro, nije ni mene Put u Indiju ne znam kako oduševio, ali koga zanimaju britansko-indijska prožimanja za vrijeme kolonijalne uprave, dosta je dobra knjiga.
Meni je zapravo najzanimljivije bilo to što se, po Forsteru, čitavo društvo dijelilo u tri grupe: prvo, vrlo malobrojni Britanci u državnoj upravi, bolnicama, školama itd. i njihove porodice, zatim, jednako malobrojni obrazovani Indijci (ljekari, pravnici, učitelji, sveštenici) i na kraju obično lokalno stanovništvo: neobrazovano i do krajnosti siromašno, ali autohtono indijsko. Ove treće, iako čine 99.99% populacije, prve dvije grupe apsolutno ne konstatuju, kao da ne postoje, kao da su neki bezvazdušni prostor. Po Forsteru, teškoće i izazovi približavanja bijelaca i Indusa svode se samo ne odnose Britanaca i onih koji žele da što više liče na njih.
Pa tako je i danas;)

Мани је било неумесно што је супротставио лепоту и здравље индијских жена са наводном ружнођом бледих Енглескиња из високог друштва. То му баш није требало.

Мани је било неумесно што је супротставио лепоту и здравље индијских жена са наводном ружнођом бледих Енглескиња из високог друштва. То му баш није требало.

Pa Indijke su stvrano najlepse zene na svetu, mozda je covek imao oko za zensku lepotu;)
Ja se toga stvarno ne secam, Moris je vise s one strane Morave, zgodan homoseksualac.

I sam je autor imao takva iskustva ( a koji Englez pa nije;)), ali u nekom kasnijem periodu zivota,,
ako je 38 godina kasan period, ali je on ( Forster) posle tog "iskustva" prestao da pise.
Moris je objavljen posle njegove smrti jer valjda bio skandalozan za puritance iz tog vremena.
Oni su to samo u mraku radili.

Pa što mi onda preporučujete Put u Indiju? :malav: Mislite da ja imam previše vemena za trošenje...

- - - - - - - - - -

Najlepše od svega je sto ti imas snage i volje da odes na takva dogadjanja. Divim ti se.

Uvek imam volje i snage za kulturu. :)
Večeras idem na humanitarnu predstavu Majstor i Margarita za jednu osnovnu školu (sa Najti ;))

- - - - - - - - - -

Па мени се баш свиђају те приче о вампирима, тај елемент фантастике у роману, и јако изражена језовитост, да просто човек не сме ову књигу да чита ноћу.

A tek Kišne pse... ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back