Sonata za lošeg čoveka, Alksandar Gatalica, 276 str., Vulkan 
"Godina je 2015. U njoj zatičemo gospodina Petrovića i povest jednog smutnog i opskurnog vremena. On je elitista, levičar, malapartista, desničar i revanšista u istom trenutku. Sam je, ali mizantropiju poznih godina boji novim i novim izgovorima, dobrim razlozima i neizbežnim odlukama od kojih nije mogao pobeći: on je samome sebi opravdanje i izgovor, u tome je njegova mera. Budi se jednog jutra – na prvim stranicama romana – i ne vidi ništa čudno u tome što će, kao Sizif, i tog dana gurati svoj kamen uz uzbrdicu koju su mu, misli, odredili drugi.
Gospodin Petrović ne voli ljude, veruje da je okružen kukavicama, slabićima, netalentovanim piskaralima i pajacima istorije, dok je samo on u njihovom društvu izvrstan i otuda odabran da bude usamljen. Sin naše proslavljene mecosopranistkinje, samo u muzici pronalazi istinsko zadovoljstvo i mir. Sve dok, uprkos svemu, na njegova vrata ne zakuca ljubav.
Sonata za lošeg coveka je roman u kojem je kreiran gotovo neverovatan junak – u njemu je sažeta čitava epoha. Aleksandar Gatalica još jednom pomera granice savremene srpske književnosti i iskusnom rukom vodi čitaoca u samo srce najmračnijih godina novije istorije Srbije."
Ne znam šta je Gatalica hteo da kaže ovom knjigom, ja ću naravno pisati kako sam je ja doživela. A doživela sam je pre svega kao ljubavnu priču, koja je meni ostavila potpuno pomešane utiske.
Pozitivni utisci: Prvi pozitivni utisak je da priča ne davi, nije razvučena na beskarajan broj strana, imam utisak da joj je data baš prava mera. Drugo, generalno je zanimljiva, pokazuje da je ljubav nešto čime ne upravljamo, sama bira kada i "protiv" koga će se dogoditi. To važi i za glavnog junaka, vremešnog i milion puta podvučeno gojaznog (kao da ga to definiše više nego neka druga osobina, da je bio ćelav ili ljubomoran nisam sigurna da bi to bilo pomenuto toliki broj puta) gospodina Petrovića, kao i za njegovu ljubav, devojku znatno mlađu, ali kako će se pokaziti nenadano sličnu njemu. Plus dajem i završetku, sa kojim se masa pisaca skroz upetlja i pokvari sve što je ranije napisano . Ovde je stvar bila suprotna, kraj romana je popravio sliku.
Negativni: Najjači nepovoljan utisak ostavio mi je stil pisanja, ne dopada mi se. Dalje, dotični Petrović, mi je jako neubedljiv. Jasno mi je da je pisac hteo nesvakidašnjeg junaka, ali taj junak, partijaš koji je uz pomoć te partije kao bivši direktor neke firme iz 90-ih godina napravio proneveru, zbog koje mora i na sud, kao neko ko je iznosio novac na Kipar  i neko sa neobjašnjenom ulogom u nečemu što se dogodilo na Kosovu 1999. je pravi elitista. On živi za muziku, nema TV, već sluša isključivo radio i to Treći program Radio Beograda, muziku i rasprave o nekim ljudima za koje ja nisam nikada čula. Te dve krajnosti mi se prilično razmimoilaze i čine lik glavnog junaka prilično nedoslednim i besmislenim. Takođe, stekla sam utisak o beskrajnoj sujeti pisca, a to ne podnosim. Na jednoj od stranica stoji rečenica: "Radan se zaustavio i napravio lice kao da je gatalica" itd, što sam videla samo kao način da sebe na dodatni način utka u tekst knjige.
U svakom slučaju, kada saberem i oduzmem utiske čini mi se da je konačna odluka između plus i minus utisaka remi. Dodajem  i to što sam je pročitala u nepunih 24 sata, čemu su doduše doprinele i okolnosti, imala sam vremena, koje mi obično i te kako fali. 
Još jedna stvar, knjiga ima 276 strane i 99 glava. Kada odbijem onih par praznih strana, ispada da glava otprilike zauzima jedva malo više od dve strane. To, uz veliki prored, doprinosi brzini čitanja. 
Au, moj prikaz je veličine gotovo kao sama knjiga.