Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lamar, ne daj se. Ja sam isto zaključila za sebe od kada ne radim. Zato sam pripremila Rati i mir na ruskom, koji još nisam počela da čitam. I moraću da počnem intenzivno da rešavam ukrštene reči, kažu da je to dobro za održavanje uma. I treba da učim engleski. Svašta treba, sve ja to znam, ali kad osvane dan, dok ovo, dok ono, nabavka, ručak, a posle sam već umorna....

Nemojte mi zameriti, ali ja apsolutno ne razumem cime se to ljudi dice kada se dice sto pripadaju nekom narodu.
Ja sam apsolutno operisana od toga.
Meni je to sve isto. Narod k'o narod.

I bojala sam se da ću biti pogrešno shvaćena. Narod kao narod, potpuno smo sagllasne. Kad kažem da sam ponosna na svoje korene nisam mislila da taj ponos treba da bude posledica toga što je konkretno moj narod bolji od nekog drugog zbog nečega. Prosto volim taj svoj osećaj pripadnosti, svesna toga da sam ja kao osoba dobrim delom produkt delanja mojih predaka, koji su to što jesu. Isti bih osećaj imala da sam se rodila kao Hrvatica, Kineskinja ili Dankinja. Taj osećaj je kod mene isključivo vezan za porodicu, poreklo i tradiciju.

Dakle, narod kao narod. Bez veze sam i komentarisala.

- - - - - - - - - -

Jao, ljudi, moram da vam kazem (kome cu ako necu vama:zag: ) ja od kada ne citam, osecam kako polako zaglupljujem :sad2:
Ali izistinski imam taj osecaj.

Pre par dana sam ostavila neki link ka nekom svom komentaru od pre par godina, i citam i ne verujem :eek:
Pa ja sada ni za celo po podne ne bih uspela da sastavim onakav post.
Ne kazem da je to bilo nesto posebno i izuzetno, ali je bilo sasvim fino, citljivo, zanimljivo...
A sada :dash:

Kao i sve faze u životu, i ta će se završiti i počeće neka nova sa nekim svojim mukama i zadovoljstvima. A drugo, znaš da je sve stvar treninga.

Laki, i ja sam sve tupavija i tupavija. :rumenka: Starimo valjda... Samo što sam ja ravnodušna prema svemu. Što reklo Zone Zamfirsko, mojo beše si... :sad2:
A što se nacionalnog ponosa tiče, zabole me uvo. Žao mi je što se ne izjasnih onomad kao Romkinja. Ili, još bolje, Indijanka... :aha:

Pa nije samo Kosovo.... ali to je za neke druge teme

- - - - - - - - - -

Žena koja je čekala, Andrej Makin, Paideia, 120 strana. Nevelika knjiga, fina krupna slova, bela hartija, sve fino, a ipak se sporo čita. Bar je meni nekako teško pala. Nije me pogodila sudbina te žene, više me je na kraju iznervirao taj nezreli momak koji se samo plašio da ona od njega nešto ne zatraži. Opisi surovog ruskog severa, bede, gladi, napuštenosti... više me to ne dodire u romanima, suviše toga imamo oko sebe. A biće još više.
Kad smo kod Makina, daleko mi se više svidela Muzika jednog života. Treće ništa nisam čitala, a posle ovog i nemam želju.

Na zalost nije samo Kosovo.

Elem citam svasta, ali pisanije cu ostaviti za neki dan. trenutno citam neku naucnu fantastiku iz sedamdesetih godina proslog veka, nije lose, mada sam totalno dekoncentrisana pa mi to kvari dozivljaj: The Ice People, autor Rene Barjavel

Istrazivaci na Arktiku nalaze duboko pod ledom ostatke neke civilizacije i dvoje zaledjenih ljudi u zlatnim kapsulama. proucavajuci uzorke materijala zakljicuju da su ostaci stari oko 900 hiljada godina. Oziveli su zenu i sad im ona prica sta se sve desavalo i kako je doslo do toga da je ona jedna od dvoje zaledjeniih...

- - - - - - - - - -

Ms. Bi, mozes da probas da deo dana provedes u nekoj citaonici, da se maknes od kuce i uvedes sebi obavezno radno vreme van iste. Bolje ces se osecati i vise ces uraditi. Pricam iz iskustva, kod kuce je najgore :)

** obrisah sliku da ne zauzima prostor bzvz.

Poslednja izmena:
Da, tačno, trebalo da uvedem radno vreme i mesto. Neki su disciplinovani pa to mogu i kod kuće. Ja sam svojevremeno, povremeno i ispite spremala u čitaonicama. A vidim i moja deca sad tako. Očigledno su nasledili nedisciplinu od mene. Otac im je drugačiji. On sedne i radi kad ima, ne proverava mailove, fejsove i forume do besvesti.

Laki, i ja sam sve tupavija i tupavija. :rumenka: Starimo valjda... Samo što sam ja ravnodušna prema svemu. Što reklo Zone Zamfirsko, mojo beše si... :sad2:
A što se nacionalnog ponosa tiče, zabole me uvo. Žao mi je što se ne izjasnih onomad kao Romkinja. Ili, još bolje, Indijanka... :aha:
Ta "izjasnjavanja" postoje samo kod ljudi i naroda, drzava. gde ljudi osim svoje neke
nacionalnosti i ne znaju nista drugo niti ih bilo sta drugo i zanima. I tako, provedu svoje
zivote u ponosu sto su Srbi, Madjari ili Finci ( recimo). Ksenofobija.

Indijanci nemaju taj problem u svojoj drzavi ( dal USA, dal Kanadi, svejedno) oni su Amerikanci ili Kanadjani.
Slucajno je neko rodjen tamo ili tu gde je rodjen, covek moze da se ponosi samo svojim licnim dostignucima , a
ne recimo time da je neki Srbin u USA napravio vazna otkrica;)

Ja dugo zvim u Nemackoj, ali sam Srpkinja utoliko sto mi je maternji jezik srpski i sto me za Srbiju vezuje iskljucivo
samo jezik i naravno uza porodica ( deda, majka, brat). Koreni , narocito neki nacionalni , ne znace nista.
Barem ne normalnim ljudima.

Ne pamtim da mi je skoro neka knjiga isla ovako sporo i tesko kao Pekiceva 1999.
Tesko mi je da definisem sta je tema knjige... sad da me neko pita o cemu se radi, ne bih znao sta da kazem :)
Zahteva ogromnu koncentraciju jer su recenice dosta konfuzne ako se bas ne udubis a cak i tada su neke neshvatljive. Procitao sam mozda 70ak strana tek ali tempom gde za 1h iscitam samo 20 strana, tesko da cu uspeti da je zavrism skoro!

Ovo je ipak topik sa nazivom Biblioteka, ovde ljudi iznose svoja misljenja o knjigama koje su procitali
ili koje namarevajau da citaju. Postoji i PDF Knjizevnost pa ako neko cita ili zeli da preporuci knjigu koju je citao, neka izvoli.

Ne pamtim da mi je skoro neka knjiga isla ovako sporo i tesko kao Pekiceva 1999.
Tesko mi je da definisem sta je tema knjige... sad da me neko pita o cemu se radi, ne bih znao sta da kazem :)
Zahteva ogromnu koncentraciju jer su recenice dosta konfuzne ako se bas ne udubis a cak i tada su neke neshvatljive. Procitao sam mozda 70ak strana tek ali tempom gde za 1h iscitam samo 20 strana, tesko da cu uspeti da je zavrism skoro!
Eh, pa vidis da ga mi turamo u neku buducnost, uglavnom za jesen kad opada lisce. sumorni novembar,
a ni tada ga ne citamo, nego odlozimo za sledecu godinu:D

Preporucujes nam Carobni breg? :D
Ali mi o tom bregu pisemo na PDF Knjizevnost vec mesecima:zcepanje:

Ок, главно је да се чита. Чему онда тема на 'женама', питам се.

Погледах и пдф Књижевност - 4 стране углавном лупетања, најмање о самом роману.

Poslednja izmena od moderatora:

Ovde bi trebalo da je opuštenija atmosfera, ćaskamo i o drugim stvarima, kako to već žene vole, a nije baš primereno za Književnost. Mada, svuda se spamuje... ali kao što kažeš, važno je da se čita i razmenjuju mišljenja.

Ja svečano započela Rat i mir u originalu!

O samom romanu je puno pisano, a zasto na PDF zene postoji tema Biblioteka pitaj nadlezne. Sve treba izbaciti
sto nema veze sa domacicama i ljutim paprikama.

Ovde bi trebalo da je opuštenija atmosfera, ćaskamo i o drugim stvarima, kako to već žene vole, a nije baš primereno za Književnost. Mada, svuda se spamuje... ali kao što kažeš, važno je da se čita i razmenjuju mišljenja.

У гимназији смо након читања наведеног романа ишли дан за даном у Руски дом да бисмо гледали истоимени филм са чувеним Сергејем Бондарчуком у улози Пјера Безухова.

- - - - - - - - - -

O samom romanu je puno pisano, a zasto na PDF zene postoji tema Biblioteka pitaj nadlezne. Sve treba izbaciti
sto nema veze sa domacicama i ljutim paprikama.

На погрешна врата лупаш.

Poslednja izmena od moderatora:

Ruski je mnogo lep i zayeban jezik, verovatno zato sto je lep;)
Mozda sada lupetam, ali cini mi se da su nam profesori na Germanistici govorili da je ruski najmelodicniji jezik.
Postoji neka metrika koja ima veze sa vokalima i konsonantima i tu ruski nosi snjur.
Meni je licno zaista prelep ( za slusanje).

У гимназији смо након читања наведеног романа ишли дан за даном у Руски дом да би гледали истоимени филм са чувеним Сергејем Бондарчуком у улози Пјера Безухова.

E, da. Nekad se zaista vodilo računa da obrazovanje bude što kompletnije i temeljnije.

Ruski je mnogo lep i zayeban jezik, verovatno zato sto je lep;)
Mozda sada lupetam, ali cini mi se da su nam profesori na Germanistici govorili da je ruski najmelodicniji jezik.
Postoji neka metrika koja ima veze sa vokalima i konsonantima i tu ruski nosi snjur.
Meni je licno zaista prelep ( za slusanje).

Lep je i melodičan. I nije toliko težak. Teži je francuski.

Eh, pa vidis da ga mi turamo u neku buducnost, uglavnom za jesen kad opada lisce. sumorni novembar,
a ni tada ga ne citamo, nego odlozimo za sledecu godinu:D

Ma nije on los...nema razloga da ga vise odlazete.. :)
jednostavno ova knjiga nije za preporuku da se prva cita od Pekica, da ne bi odbijla citaoca od ostalih dela.
Knjiga je daleko od lose. Pekic pise ocaravajuce ali zaista, meni veoma prija njegov stil, nacin opisivanja, sjajno sklopljene recenice koje te teraju na razmisljanje, sarkasticna poredjenja konkretno u ovom delu izmedju ljudi i zivotinja,, kroz koja provlaci otvorenu kritiku coveka i savremenog zivota... Ali ko sto rekoh, zamrseno je sve to dosta. Moram da se navracam po 2,3 da citam isti red da bih shvatio poentu...teska je malo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back