Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bi poklapa nam se misljenje oko Park Karmen Muchado, Amanitija i Bliznakinja. Meni se Kuhinja dopala al to je bilo pre desetak godina mozda (kako vreme leti) ko zna sta bih sad mislila o istoj. Agatine romane sam citala i pola ih se i ne secam, odlicni su mi uvek za putovanja.

Mene tek ceka Lu, citala sam samo Naivan Super ali se slabo secam utiska. I uzecu Miklosa Vamosa, pitanje da li su po nekom redu ove dve knjige? Planiram i Pilotovu zenu eventualno, Barnsa i Hamsuna. Doduse ko zna kad...

Inace ocene su naravno subjektivne i ne treba niko da se izvinjava zbog toga, nemamo ni ista interesovanja ni ukuse, logicno da se i dozivljaj iste knjige razlikuje.

Napisala sam svoj spisak, srecom :) ove godine je bas kratak, pa cu jos i komentare kratke da dopisem veceras pre nego sto postavim ovde.

Ja sam dosta čitala Lua i Naivan.Super mi je najgora knjiga.
Isto sam se raspitivala da li Vamoševe knjige o majci i ocu imaju neki red, ali nemaju blage veze jedna s drugom. Totalno su u drugačijem fazonu i na različite teme. Majka je samo jedna je savremena priča o sinu koji brine o majci koja ima psihičke problema. Meni je bila potpunu neočekivana i zabavna. Očekivala sam neku patetiku, ali toga ni u tragovima nema.
Knjiga očeva je nešto kao istorija jedne porodice kroz vekove. Očevi upisuju podatke u jednu knjigu koju u nekim slučajevima ostavljaju sinovima, a u nekim je sinovi nalaze negde sakrivenu i nastavljaju da pišu. A svi imaju i mogućnost da "vide" budućnost. Potpuno mi je originalna. Za razliku od Pilotove žene koja je potpuno neoriginalna. Neću da napišem o čemu je, ali već vidjeno.

Umesto ocena podelila sam ih u nekoliko kategorija, mada sam se oko nekih knjiga dvoumila gde da ih stavim...

Jako su mi se dopale:

1. Where the Moon isn't, Nathan Filer
2. Wool, Hugh Howey (prva od tri knjige, desava se u podzemnom silosu-gradu izolovanom od zagadjene atmosfere na porsini zemlje)
3. Memory of water, Emmi Haranta (jos jedna prica o buducnosti gde posle velikog rata usled promene klime nema dovoljno vode, a ceremonijal-majstor caja zna tajni izvor i prenosi tajnu svojoj cerki. Prica o prijateljstvu i izdaji)
4. Crossfire, Miyuki Miyabe (krimic + paranormalne pojave, odlicna od pocetka do kraja)
5. Revenge, Yoko Ogawa (divne price, nadovezuju se jedna na drugu, jako mi se dopalo)
6. Game Control, Lionel Shriver (Ova zena bira bas interesantne teme, ovde se radi o "humanitarnim" radnicima u Africi i o debati oko kontrole radjanja.)
7. The Cuckoo's Egg, Cliff Stoll (ovo je istinita prica o tome kako je autor otkrio hakera spijuna osamdesetih godina dok je radio u racunskom centru na Berkliju. Sad je sve to vec zastarelo odavno ali je interesantno citati o pojavi interneta, mreza, velikih racunara, akademskim korisnicima, studentskom zivotu u Americi, ne spada bas u knjizevnost ali je fin tehnoloski krimic)
8. Elizabeth is missing, Emma Healey (divna i potresna prica o razvoju Alchajmera glavne junakinje)
9. Master key, Masako Togawa (odlican krimic, prica se desava u pansionu za neudate zene gde kljuc koji otkljucava sve prostorije nestaje, potom niz dogadjaja koji povezuju stanovnice pansiona dovodi do razresenja tajne. Lepo docarani likovi, kao film da sam gledala)
10. A reckoning, May Sarton (Saznavsi svoju dijagnozu o bliskoj smrti, glavna junakinja odlucuje da ne prihvati lecenje vec da tih par meseci provede na svoj nacin. Ubrzo to postaje nemoguce i primorana je da menja svoju odluku, i prihvati pomoc porodice. Tih nekoliko meseci ona preispituje svoje odnose sa majkom, sestrama, cerkom, sinovima, drugarici sa studija s kojom je bila jako bliska mada tada nije bila svesna kakva je ta ljubav u stvari... Jedna od onih u kategoriji "nije za Mirku")

Zanimljive ali nesto im fali:

11. Man Alive, Mary Kay Zuravleff
12. The heart is a lonely hunter, Carson McCullers
13. The third policeman, Flann O'Brien (sasvim sasava knjiga puna neobicnih dogadjaja, prava bajka za odrasle)
14. The houskeeper and the professor, Yoko Ogawa
15. The faster I walk the smaller I am, Kjersti Skomsvold (ovo je neko preporucio ovde na krsti, mislim wildchild mozda. O socijalno neprilagodjenoj osobi, neverovatno introvertnoj. )
16. The snow child, Eowyn Ivey (Lepi opisi zime i prirode. Bracni par bez dece doselio se na Aljasku u vreme naseljavanja zapadnih delova Amerike. Tu srecu devojcicu koja sama zivi u sumi, lovi zimi a leti odlazi daleko u brda gde ima snega. Sve podseca na staru rusku bajku koju je zena cula jos kao dete i koja ima tuzan kraj...)
17. The true deceiver, Towe Jansson (Jos jedna zimska knjiga, iskreno ne secam se vise ni kako se prica zavrsila. Mada mi je bila simpaticna jedna od junaka price, devojka sa zutim vucjim ocima )
18. Paprika, Yasutaka Tsutsui (intrige u naucnom institutu gde je razvijen uredjaj za pracenje snova pacijenata, citanje misli i snova, upadanje u tudje snove, mesanje sna i jave, malo se kraj oduzio pa to kvari utisak)
19. Personality Disorder and other stories, Juan Jose Millas (hvala ZvezdanKi na preporuci, volela bih da procitam neki njegov roman, ovo su price)
20. The ragged way people fall out of love, Elizabeth Cox (porodicna drama)

Za plazu:

21. Where'd you go, Bernadette, Maria Semple (simpa, u stvari bolje da se cita na zimovanju zbog Antarktika)
22. Dog Days, Mavis Cheek (Ok ali ona stalno vrti istu pricu, zivot posle razvoda)
23. Slow Fuse, Masako Togawa (krimic ali ima toliko likova da sam se pogubila do kraja ko je ko, doduse i citala sam u periodu kad nisam bila skoncentrisana na knjigu)

Mnogo sam vise ocekivala:

24. Circle, Dave Eggers (interesantna tema, lose napisano)
25. The Wives of Los Alamos, Tarashea Nesbit (porodice naucnika koji su radili na razvoju atomske bombe u drugom sv. ratu bile su u ratu izolovane u naselju blizu Los Alamosa, i opisuje se njihov zivot tamo, ali sve je nekako bezlicno napisano, u stilu: neke od nas su ovo, neke su ono, i tako cela knjiga. Malo podseca po stilu na 'Budu na tavanu'. Steta, jako dobra tema a ispalo je nekako povrsno napisano.)
26. Sto se ne javis bratu, Vladan Kosoric (Naizmenicno prica ide o zivotu emigranta u Vankuveru, i desavanjima u Bosni za vreme poseldnjeg rata. Da sam znala da je o ratu ne bih citala, pogotovo me nervira to okrivljivanje Srba, ali ko voli ima lepih delova o zivotu u Jugoslaviji tj Bosni pre ovog poslednjeg rata.)
27. Hollow City, Ransom Riggs (prva knjiga je bila interesantna i drugacija a ova je ocigledno pisana tako da se sto vise oduzi prica u xy nastavaka. Ima i treci deo sad, ne verujem da cu citati)
28. The farm, Tom Rob Smith (nekako bez pravih emocija)
29. What the Nanny Saw, Fiona Neill (bezveze tralalajka nije ni za plazu, a mogla je da bude fina pricica)
30. The Guest Cat, Takashi Hiraide (mozda je do prevoda? ostala sam potpuno ravnodusna, ne znam sto je ovo napisano i stampano)
31. Troubling Love, Elena Ferrante (ovo je druga njena knjiga koju sam citala (pored The lost Daughter), iskreno ne znam vise sta se desavalo u kojoj, sve je pomesano ali je ostao neki utisak mracne i mucne atmosfere.)

Poslednja izmena:
Citam vase spiskove i iznenadjena sam kako smo uglavnom citale razlicite knjige, imala sam utisak da mnogo vise knjiga svi citaju u isto vreme...
Svaka cast Dani na 106 nedostiznih, to je rekla bih rekord ovde :super:
Moram da kazem i da za mnoge autore i knjige nisam ni cula, moracu detaljno da istrazim sta ste navele u listama.

Jao jadna Amelie Nothomb, promasaj godine :) i mene je razocarala a ocekivala sam dosta posto su bile knjige o Japanu. Dopala mi se The Character of Rain, nisam citala ovu Ljubavnu sabotazu.
Inace i moje kategorije su kao kod Pahuljice, dopalo mi se kako je ona to podelila, jedino mi fali ova "promasaj godine" stavka, ali ni jedna knjiga me izgleda nije tako iznervirala (ili se bar ne secam :lol: )

Jos nisam citala Sluskinjinu pricu, doduse imam je a to znaci necu skoro da je uzmem u ruke. Nadam se ove godine da ce doci na red.

Sa spiska Wildchild zvuci mi zanimljivo Vajnsburg Ohajo, inace nista sa tog spiska nisam citala.

Pavilljon zena sam citala nekoliko puta kao klinka, a isto i Zivu trsku (ta je o Koreji, isto Perl Bak). Mogla bih ponovo neku od te dve, jako sam ih volela. Odavno nisam citala neku knjigu ponovo, mozda treba malo stati sa ovim novim i ponovo nesto staro citati.

Vanka, interesantno si predstavila svoje knjige, pa je i meni, koja nisam u najboljim odnosima s engleskim, sve jasno. I ti čitaš neke iste knjige kao mi, nije baš sve nama nepoznato. Onu Bernardetu je čitala i Dana. Ja (i mnogi drugi) Lajonel Šrajver. Ona, što kažeš zaista bira originalne teme. Sad sam malo guglala, ima ona dosta knjiga, ali kod nas, koliko sam uspela da vidim, prevedeni samo Kevin i Svet posle rodjendana.

Vidim da nam je prosečan skor izmedju 30 i 40 knjiga. Samo je ona Supermenka pročitala 108 i ona izdajica beše 5.

Jeste zanimljivo Vankino zapažanje da nam se uz sve ove priče poklope tek po 3-4 knjige, jedva 10 %. Zanimljivo mi izgleda ovo pod br. 9. Master key, verovatno ću je naću u biblioteci nikad.

Vidim i da je Van ubrojila među najbolje što je čitala više naslova čija tema SF. Poslednji SF koji sam ja pročitala je Žil Vern, dakle OŠ. Afiniteti, da se samocitiram:zstidljivko:

[B

Jos nisam citala Sluskinjinu pricu, doduse imam je a to znaci necu skoro da je uzmem u ruke. Nadam se ove godine da ce doci na red.

Sa spiska Wildchild zvuci mi zanimljivo Vajnsburg Ohajo, inace nista sa tog spiska nisam citala.
[/B]
Quentin nam je preproucio Vajnsburg, ja sam morala pola godine da cekam da izadje i drugo ( mozda i trece, cetvrto) izdanje,
odlicna je knjiga, ne znam da li je prevodjena na srpski.

U (s)vezi Elene Ferante:

jesu njene knjige ( i ja sam citala samo dve, ali cu sigurno uzetu jos jednu koju je BBC - ovog puta ne Quentin, on samo namerava da
citaz;) ubrojio u nekih najboljih dvadeset knjiga dvajesprvog veka, a vek tek poceo, ali nema veze.
Fino ona pise, tacno je da su njene knjige, radnja i sutuacije jako depresivne, ali takav je i zivot an zeneral, narocito
svakodnevnica. Ona ne pise o nekim mnogo vaznim stvarima i dogadjajima, ne upusta se u meditacije o religiji, prolazni
zivota, nego pise iz nekog svog ugla , a to bi bila zena koja ima problem i sa odgajanjem dece, i sa komsijama, ali u obe
( procitane) knjige i sa svojim detinjstvom u Napulju.

Sluskinju sam kupila, citacu je pod hitno.

Od Margaret Atvud sam sasvim slucajno nasla ( na nekoj recepciji) Slepi ubica, mislila sam de je neki
triler ili tako nesto, zenu nisamni " poznavala", knjiga me je raspametila, kao da je pisana za moj ukus
i onda sam kupila i sledecu The Edible Woman ( na nemackom), nisam mogla da je citam, smisao nisam shvatila
pa sam je ostavila i ja na nekoj recepciji u Francuskoj i stalno je vidjam tamo, ziv je covek nije uzeo u ruke.
Ako mi se ova Slushkinja dopadne uzecu je ponovo u nadi da ce mi se sada dopasti.

Prijavljujem da sam započela, ali tek započela Pupina. Godinama sam mislila da je naziv knjige Od pašnjaka..., a ono je Sa pašnjaka..., kao što je Nautilus napisao. Nije velika razlika, ali opet...

A sad, na zgražanje mm, na ovu košavu i na gotovo -10 idemo malo da se promuvamo do grada i do sajma knjiga u Domu sindikata. On je potpuno zgrožen, obzirom da smo mi van grada, da nam nikad ne čiste sneg i da on nije prirodno tapaciran, pa će se smrzuti. Ja jesam, pa se ne bojim zime. :zstidljivko:

Poslednja izmena:
Htela sam još da kažem da mi je dete išlo neki dan u biblioteku sa spiskom koji sam joj dala, najviše sam želela, ponukana svim ovim pričama, Dikensovu Malu prodavnicu retkosti. Naravno da nije bilo niti jedne knjige sa spiska. Ni jedne jedine. Uzela mi je A. M. Smita, Štedljivo sa komlimentima, to sam juče pročitala, iako sam je i ranije čitala. Ali, kao što smo rekle, one se zaborave već sutradan i sve u redu. Uzela je još i knjigu Pomračenje, Džon Banvil. Zna li neko šta je to?

Htela sam još da kažem da mi je dete išlo neki dan u biblioteku sa spiskom koji sam joj dala, najviše sam želela, ponukana svim ovim pričama, Dikensovu Malu prodavnicu retkosti. Naravno da nije bilo niti jedne knjige sa spiska. Ni jedne jedine. Uzela mi je A. M. Smita, Štedljivo sa komlimentima, to sam juče pročitala, iako sam je i ranije čitala. Ali, kao što smo rekle, one se zaborave već sutradan i sve u redu. Uzela je još i knjigu Pomračenje, Džon Banvil. Zna li neko šta je to?

Ne znam tu knjigu, ali dvije njegove koje sam čitao (More i Drevna svjetlost) veoma su mi se dopale. Sad vidim da to Pomračenje opisuju kao pjesmu u prozi, zbog stila i strukture. Ove koje sam čitao su sasvim konvencionalne proze, ali znam da Banvil voli da eksperimentiše.
U svakom slučaju, knjiga je sigurno veoma različita od Dikensa, a i Mekol Smita.

Ne znam tu knjigu, ali dvije njegove koje sam čitao (More i Drevna svjetlost) veoma su mi se dopale. Sad vidim da to Pomračenje opisuju kao pjesmu u prozi, zbog stila i strukture. Ove koje sam čitao su sasvim konvencionalne proze, ali znam da Banvil voli da eksperimentiše.
U svakom slučaju, knjiga je sigurno veoma različita od Dikensa, a i Mekol Smita.
Ja rekoh vec 17x da citam danima Stiven Kinga i sinoc u nekoj knjizi tema je neka novela od Melvila
i neka mladjaHna osoba pita knjizevnika ( glavni je lik romana knjizevnik) da joj objasni sta on pise jer ona
nista ne razume , a u nekom je citalackom kubu ( ne na Krstiz:D) i sad tu knjizevnik pokusava da joj objasnjava
na primeru Dikensa da Melvil pise kao Dikens, ali drugacijez:D Kod Dikensa postoji i neko detinjstvo, porodica ( svejedno
kakva je), postoji vreme bespuca, ali postoji i neki kraj, kod ovog samo neka sredina.
I tu sam ja lepo od Kinga naucila da ne bi trebalo da se zamajavam Melvinom.

Auu, sta da ja stavljam svoj jedva dvocifreni spisak pored vasih od preko 30, 40 (onih 106 ne racunam, to je anomalija :) )
Pa valjda su dve cifre i 99?z;)

Ja stvarno ne znam koje sam i koliko knjiga procitala, sigurno je stotinak, neke sam citala ponovo, ali spiskove ne pravim,
ni za propale ljubave, ni za knjige, ni za filmove, a ni za putovanja, cega se secam , secam, sto nije za mene bilo vredno secanja,
to sam i zaboravilaz;)

За дел Пјера је 9 двоцифрен број >99. Јел' се преклапа па једва двоцифрен?
Ma dobro, ja sam previdela ovo "jedva", a on je sam vec nekoliko puta govorio da prosle godine nije bas imao
vremena za citanje. Vazno je da je on procitao Slepilo i da mu se dopalo.
Ove godine ce morati i Godinu smrti Rikarda Reisa.

Tesko da cu nju. Imam u planu 2 od nesbea, od roberta herisa nesto, treci deo grofa monte kristo, od pekica 1999, lora hilenbrand-nepokoren, ubiti pticu rugalicu, igraj igraj igraj od murakamija, lov na romela od presfilda, put od makartija, od čehova pripovetke iz blicovog izdanja, nesto od peljevina...

Inace evo izbrojah, 14 je tacan broj ovogodisnih ;)

- - - - - - - - - -

Poceo sam 1.ove godine: knjiga o aronu - dzim šepard

Vanka, interesantno si predstavila svoje knjige, pa je i meni, koja nisam u najboljim odnosima s engleskim, sve jasno. I ti čitaš neke iste knjige kao mi, nije baš sve nama nepoznato. Onu Bernardetu je čitala i Dana. Ja (i mnogi drugi) Lajonel Šrajver. Ona, što kažeš zaista bira originalne teme. Sad sam malo guglala, ima ona dosta knjiga, ali kod nas, koliko sam uspela da vidim, prevedeni samo Kevin i Svet posle rodjendana.

Pa da nesto sto sam isto citala (Bernadetu, Tamo gde mesec nije, Millasa, Sto brze idem...) sam ovde videla pa pronasla :) A mnoge nisam uspela da nadjem, cesto nije prevedeno na engleski, na primer evo ovaj Millas samo nekoliko knjiga mada mogu da se nadju na spanskom, ali ne znam spanski jos uvek. Imam ceo spisak vasih preporuka, samo vremena fali (ili bolje organizacije).

Tesko da cu nju. Imam u planu 2 od nesbea, od roberta herisa nesto, treci deo grofa monte kristo, od pekica 1999, lora hilenbrand-nepokoren, ubiti pticu rugalicu, igraj igraj igraj od murakamija, lov na romela od presfilda, put od makartija, od čehova pripovetke iz blicovog izdanja, nesto od peljevina...

Inace evo izbrojah, 14 je tacan broj ovogodisnih ;)

- - - - - - - - - -

Poceo sam 1.ove godine: knjiga o aronu - dzim šepard
Cehov uvek i na svakom mestu, a Put ce ti se mnogo svideti. Slicno kao Slepilo , ali mnogo surovije, a i
sam znas koliko je Slepilo surovo.

Gdje nađe ovolike Japance/Japanke, VanZandt? Neki profesionalni interes, ili nešto drugo?
I kako oni generalno pišu? Trude se da liče na zapadnjake, ili imaju neki svoj fazon?

Pa tako je ispalo, a i volim Japan i njihovu kulturu, jako su mi intrigantni.
Za neke knjige dok citam moram da se podsetim da se radi o Japancima, da ne pocnem da zamisljam likove kao belce :lol: ali to je verovatno do mene. Danasnji Japanci zive kao i vecina zapadnjaka, mislim da ne moraju posebno da se trude, na zalost svi postajemo jako slicni.
Mada neki se i trude. Da li je to bio Murakami ili Ishiguro, u nekom intervjuu je rekao kako bira reci i fraze na japanskom tako da imaju smisla kad se prevedu na engleski.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back