Umesto ocena podelila sam ih u nekoliko kategorija, mada sam se oko nekih knjiga dvoumila gde da ih stavim...
Jako su mi se dopale:
1. Where the Moon isn't, Nathan Filer
2. Wool, Hugh Howey (prva od tri knjige, desava se u podzemnom silosu-gradu izolovanom od zagadjene atmosfere na porsini zemlje)
3. Memory of water, Emmi Haranta (jos jedna prica o buducnosti gde posle velikog rata usled promene klime nema dovoljno vode, a ceremonijal-majstor caja zna tajni izvor i prenosi tajnu svojoj cerki. Prica o prijateljstvu i izdaji)
4. Crossfire, Miyuki Miyabe (krimic + paranormalne pojave, odlicna od pocetka do kraja)
5. Revenge, Yoko Ogawa (divne price, nadovezuju se jedna na drugu, jako mi se dopalo)
6. Game Control, Lionel Shriver (Ova zena bira bas interesantne teme, ovde se radi o "humanitarnim" radnicima u Africi i o debati oko kontrole radjanja.)
7. The Cuckoo's Egg, Cliff Stoll (ovo je istinita prica o tome kako je autor otkrio hakera spijuna osamdesetih godina dok je radio u racunskom centru na Berkliju. Sad je sve to vec zastarelo odavno ali je interesantno citati o pojavi interneta, mreza, velikih racunara, akademskim korisnicima, studentskom zivotu u Americi, ne spada bas u knjizevnost ali je fin tehnoloski krimic)
8. Elizabeth is missing, Emma Healey (divna i potresna prica o razvoju Alchajmera glavne junakinje)
9. Master key, Masako Togawa (odlican krimic, prica se desava u pansionu za neudate zene gde kljuc koji otkljucava sve prostorije nestaje, potom niz dogadjaja koji povezuju stanovnice pansiona dovodi do razresenja tajne. Lepo docarani likovi, kao film da sam gledala)
10. A reckoning, May Sarton (Saznavsi svoju dijagnozu o bliskoj smrti, glavna junakinja odlucuje da ne prihvati lecenje vec da tih par meseci provede na svoj nacin. Ubrzo to postaje nemoguce i primorana je da menja svoju odluku, i prihvati pomoc porodice. Tih nekoliko meseci ona preispituje svoje odnose sa majkom, sestrama, cerkom, sinovima, drugarici sa studija s kojom je bila jako bliska mada tada nije bila svesna kakva je ta ljubav u stvari... Jedna od onih u kategoriji "nije za Mirku")
Zanimljive ali nesto im fali:
11. Man Alive, Mary Kay Zuravleff
12. The heart is a lonely hunter, Carson McCullers
13. The third policeman, Flann O'Brien (sasvim sasava knjiga puna neobicnih dogadjaja, prava bajka za odrasle)
14. The houskeeper and the professor, Yoko Ogawa
15. The faster I walk the smaller I am, Kjersti Skomsvold (ovo je neko preporucio ovde na krsti, mislim wildchild mozda. O socijalno neprilagodjenoj osobi, neverovatno introvertnoj. )
16. The snow child, Eowyn Ivey (Lepi opisi zime i prirode. Bracni par bez dece doselio se na Aljasku u vreme naseljavanja zapadnih delova Amerike. Tu srecu devojcicu koja sama zivi u sumi, lovi zimi a leti odlazi daleko u brda gde ima snega. Sve podseca na staru rusku bajku koju je zena cula jos kao dete i koja ima tuzan kraj...)
17. The true deceiver, Towe Jansson (Jos jedna zimska knjiga, iskreno ne secam se vise ni kako se prica zavrsila. Mada mi je bila simpaticna jedna od junaka price, devojka sa zutim vucjim ocima )
18. Paprika, Yasutaka Tsutsui (intrige u naucnom institutu gde je razvijen uredjaj za pracenje snova pacijenata, citanje misli i snova, upadanje u tudje snove, mesanje sna i jave, malo se kraj oduzio pa to kvari utisak)
19. Personality Disorder and other stories, Juan Jose Millas (hvala ZvezdanKi na preporuci, volela bih da procitam neki njegov roman, ovo su price)
20. The ragged way people fall out of love, Elizabeth Cox (porodicna drama)
Za plazu:
21. Where'd you go, Bernadette, Maria Semple (simpa, u stvari bolje da se cita na zimovanju zbog Antarktika)
22. Dog Days, Mavis Cheek (Ok ali ona stalno vrti istu pricu, zivot posle razvoda)
23. Slow Fuse, Masako Togawa (krimic ali ima toliko likova da sam se pogubila do kraja ko je ko, doduse i citala sam u periodu kad nisam bila skoncentrisana na knjigu)
Mnogo sam vise ocekivala:
24. Circle, Dave Eggers (interesantna tema, lose napisano)
25. The Wives of Los Alamos, Tarashea Nesbit (porodice naucnika koji su radili na razvoju atomske bombe u drugom sv. ratu bile su u ratu izolovane u naselju blizu Los Alamosa, i opisuje se njihov zivot tamo, ali sve je nekako bezlicno napisano, u stilu: neke od nas su ovo, neke su ono, i tako cela knjiga. Malo podseca po stilu na 'Budu na tavanu'. Steta, jako dobra tema a ispalo je nekako povrsno napisano.)
26. Sto se ne javis bratu, Vladan Kosoric (Naizmenicno prica ide o zivotu emigranta u Vankuveru, i desavanjima u Bosni za vreme poseldnjeg rata. Da sam znala da je o ratu ne bih citala, pogotovo me nervira to okrivljivanje Srba, ali ko voli ima lepih delova o zivotu u Jugoslaviji tj Bosni pre ovog poslednjeg rata.)
27. Hollow City, Ransom Riggs (prva knjiga je bila interesantna i drugacija a ova je ocigledno pisana tako da se sto vise oduzi prica u xy nastavaka. Ima i treci deo sad, ne verujem da cu citati)
28. The farm, Tom Rob Smith (nekako bez pravih emocija)
29. What the Nanny Saw, Fiona Neill (bezveze tralalajka nije ni za plazu, a mogla je da bude fina pricica)
30. The Guest Cat, Takashi Hiraide (mozda je do prevoda? ostala sam potpuno ravnodusna, ne znam sto je ovo napisano i stampano)
31. Troubling Love, Elena Ferrante (ovo je druga njena knjiga koju sam citala (pored The lost Daughter), iskreno ne znam vise sta se desavalo u kojoj, sve je pomesano ali je ostao neki utisak mracne i mucne atmosfere.)