Nisam vam pričala... Odmah nakon udesa, otišla sam na groblje i molila tatu da mi ne odvede mamu... Bilo bi zaista previše u jednoj godini...
Јака је снага молитве. Под јаким сам утиском књиге коју читам (
Лавр, Водолазкин), па ћу нешто из ње да цитирам:
Ја сам Сиљвестар, рекао је дечак. Дошао сам овде јер ми је мајка болесна. А ти нам, Арсеније помози.
...
Када се разболела?
Јуче, одговорио је дечак. Арсеније је ушао. Без обзира на гест упозорења (о куги се ради) Сиљвестар је закорачио за њим.
Она је моја мама, прошапутао је Сиљвестар. Од ње ми не може бити ништа лоше.
...
Под тремом га је упитно гледао Сиљвестар. Арсеније је добро знао тај поглед, али га још никад није виђао у детета. Он није могао да схвати шта треба рећи детету таквог погледа.
Знаш, ствари стоје лоше. Мени је тешко, зато што је ја не могу спасти.
Али ти си спасао кнегињу, рекао је дечак. Спаси и њу.
Све је у Божјој руци.
Знаш, за Бога је то ситница – да је исцели. То је врло просто, Арсеније. Хајде да га молимо заједно (важно!).
Хајде. Ја само не желим да ти кривиш Њега, ако она ипак умре. Упамти да је њена смрт вероватна (Арсеније је, у ствари, видео да ће умрети, имао је ту моћ – Наутилус).
Ти желиш да се молимо Њему и не верујемо да ће нам Он то дати?
Арсеније је пољубио дечака у чело.
Не. Наравно, не.
...
Он и дечак су клекнули. Молили су се дуго. Када је Арсеније завршио читање молитве Спаситељу, Сиљвестар га је повукао за рукав.
Сачекај. Ја желим да говорим својим речима. (Он је притиснуо чело уз под, а глас му је зазвучао глувље.) Господе, остави је да живи. Мени на свету није потребно више ништа. Уопште. Вечито ћу захваљивати Теби. Ти знаш да ћу ја, ако она умре, остати сам. (испод руке је погледао у Спаситеља.) Без помоћи.
У детињству сам после читања књига желео да постанем мускетар или пилот – а кад читам Водолазкина, желим да постанем светац.
Захар Прилепин