Moj skor. Ukupno 30 dovršenih i bar još 10 (ako ne i više) nedovršenih. Nisu sve nedovršene bile loše, ali ako izgubim kontinuitet, što je sa obavezama u kojima živim svakodnevica i napravim pauzu od tri dana - gotovo je, knjiga ostaje tamo gde sam prekinula. Nekako ne mogu da se ponovo povezujem sa njom, idem dalje. Zato najviše čitam o praznicima i trudim se da izabrana knjiga nema milion stranica, jer je onda neminovno da napravim pauzu.
Kad pogledam ove ocene dođe me blam, Nobelovcu sam dala 1, a Verici Vinsent Kol 3.

Znam i da Tavanica Gorana Petrovića nije cenjena, ali se meni dopala, kao i da je Jergović mnogo uvaženiji nego što ja mislim da je zaslužio. Da sam mogla dala bih Paviljonu žena i Terezi Raken šestice. Uz to što su knjige odlične, baš su me kosnule opisane ženske sudbine. Od savremenih samo su mi Služavke dobile 5, opet dobra priča o ženskim sudbinama.
Afiniteti i senzibilitet (što volim ove lepe domaće termine) mnogo znače kod ocenjivanja.
1. Paviljon žena, Perl Bak 5
2. Presuda ulice, Majkl Konoli 3
3. Svetlost severa, Dženifer Doneli 3
4. Ispod tavanice koja se ljuspa, Goran Petrović 4
5. Muzika jednog života, Andrej Makin 2
6. Nortengerska opatija, Džejn Ostin 3
7. Rana jesen, Luis Bronfild 5
8. Služavke, Ketrin Stoket 5
9. Prva bračna noć, Sofi Kinsela 2
10. Srda pjeva u sumrak na Duhove, Miljenko Jergović 2
11. Dvori od oraha, Miljenko Jergović 2
12. Pripovetke, Laza Lazarević 5
13. Oproštajni valcer, Мilan Kundera 5
14. Čarobni poljubac, O. Henri 3
15. Promena, Mo Jen 3
16. Kako da ubijete svoga muža (i ostali korisni saveti za domaćice), Keti Let 2
17. Tereza Raken, Emil Zola 5
18. Pesnik, Majkl Koneli 3
19. Sudbina nepoznata, Agata Kristi 3
20. Deset malih crnaca, Agata Kristi 5
21. A planine odjeknuše, Haled Hoseini 4
22. Kameleon i druge pripovetke, Anton Čehov 5
23. Poslednji dani, Anita Dajamant 3
24. Lekar na San Felipe, Arčibald Kronin 1
25. Sirenina stolica, Sju Monk Kid 2
26. Pod tudjim uticajem, Džejn Ostin 2
27. Karipska zagonetka, Agata Kristi 3
28. Supermodel za ubistvo, Verica Vinsent Kol 3
29. Ko je ubio Alfija, Sonja Atanasijević 3
30. Fo, Dž. M. Kuci 1
- - - - - - - - - -
I da dodam, jako sam zadovoljna ovogodišnjim izborom. Srednja ocena mi je 3.3 i imala sam samo dva keca. Prošle godine sam bila očajna, same sam gluposti birala, bilo je sigurno više od 10 promašaja, a broj pročitanih knjiga je sličan. 33.