Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobila sam i trecu knjigu Portugalca ( naslov je recimo Strasti duha,
dushe) ali sam pocela da citam opet neki triler, mnogo kompikovan,
to bi bilo za nasu Radu jer je samo neka matematika tema ( teorije
verovatnoce pa neke formule sto i preskacem jer nista ne razumem)
poker, a opet privlacno jer ne zelim da ispadnem glupa u drustvu
pa pokusavam da razumem :zcepanje:
Nije matematika glavna tema nego nesto mnogo strasnije od
pismenih iz matematike, a to su insajderska poznavanja
i saznanja , u ovom slucaju iz americkih obavestajnih sluzbi, ali
ne CIA nego NSA i tu covek cita stvari i pojave za koje ne moze
da veruje ( zapravo ne zeli da veruje) da stvarno i postoje.
Vrbuju se naucnici, zapravo oni studije pocinju sami od sebe jer
su "zlikovci", koji svojim najblizim saradnicima daju nekakve
"supstance" da bi ovi poludeli, onda se tu javljaju i spijuni,
placaju silne pare za ove ekspertize i tako.
Mozda me ovo sve mnogo pogadja jer je sada ova vakcina glavna
prica, ali ja stvarno jedva cekam da me pelcuju pa kud pukne
nek pukne.

Velika je katastrofa sa ovom pandemijom, kovid bolnice
ce se pretvarati u ludnice.

Savest me grize sto ne citam komsije ( Rumuniju, Bugarsku),
ali nikada ne vidim neki clanak , kritiku o nekoj knjizi. Isto vazi
i za Grcku a sigurno da ljudi pisu.
Od Bugara ti preporučujem (ako sve ovo nisi čitala naravno)
Fizika tuge - Georgi Gospodinov
Misija London - Alek Popov

Od Grka mislim da bi ti se dopala
Zemlja natopljena kravlju - Dido Sotiriu
Ovo je jedna davno napisana knjiga za koju mislim da bi ti se dopala.
Evo, toga sam se setila na prvu loptu.

A mogli bi i ostali preporučiti nešto od pisaca iz manjih zemalja, manje poznatih.
Imali smo mi jedno vreme trend ovde na temi da svako preporuči po par dela ovog tipa, pa sam tako ja pročitala nekog Slovaka koji nije bio ni malo zanimljiv, ali mi je i dan danas u glavi ostala slika tog malog mesta i neko dvoje mladih u njemu :D

Od Bugara ti preporučujem (ako sve ovo nisi čitala naravno)
Fizika tuge - Georgi Gospodinov
Misija London - Alek Popov

Od Grka mislim da bi ti se dopala
Zemlja natopljena kravlju - Dido Sotiriu
Ovo je jedna davno napisana knjiga za koju mislim da bi ti se dopala.
Evo, toga sam se setila na prvu loptu.

A mogli bi i ostali preporučiti nešto od pisaca iz manjih zemalja, manje poznatih.
Imali smo mi jedno vreme trend ovde na temi da svako preporuči po par dela ovog tipa, pa sam tako ja pročitala nekog Slovaka koji nije bio ni malo zanimljiv, ali mi je i dan danas u glavi ostala slika tog malog mesta i neko dvoje mladih u njemu :D
Hvala Lamar, uzecu stvar u postupak.

Mozda nas iznenade koleginice i kolege sa nekom zanimljivom
preporukom.

Jergovic :heart:

Cijepimo se jer je rizik bolesti neusporedivo veći od rizika cijepljenja

Odmah na početku da razriješimo stvari: da, cijepit ću se, bezuvjetno, protiv covida-19. Ali ne preko veze, nego kad dođem na red, nakon što se cijepe svi stariji sugrađani koji se budu željeli cijepiti i svih onih pedeset posto zdravstvenih radnika, koliko ih se, prema nekakvoj, u međuvremeno demantiranoj anketi, namjerava cijepiti. Pritom, posve mi je svejedno čijim ću cjepivom biti cijepljen. Kod ruskog mi se sviđa naziv sputnjik, a kod njemačkog, tojest njemačko-američkog, povjerenje mi ulijevaju Özlem Türeci i Uğur Şahin, bračni par koji stoji iza proizvođača ovog cjepiva. Premda su oboje među sto najbogatijih Nijemaca i pripadaju sloju prema kojem ne osjećam društvenu solidarnost, činjenica da su turskoga i migrantskog podrijetla čini mi se simbolički važnom. Zar nema neke Božje, ili neke fikcionalne, romanopisačke pravde u tome da u ovo predbožićno vrijeme 2020. Europa sve svoje nade u spas ulaže u dvoje migranata, koje bi, da se danas pojave na njezinim granicama, pošteno isprebijali, oteli im mobitele i novac i vratili ih u njihovu Aziju?
Ali vratimo se cjepivu. Zašto ću se cijepiti? Recimo, nikad se još nisam cijepio protiv gripe, i nemam namjeru da to učinim prije nego što, daj Bože zdravlja, zagazim u starost. Da, covid-19 očito je, barem u ovoj fazi našega ljudskog odnosa s virusom, grdniji od većine naših sezonskih gripa, ali nešto drugo me kod njega plaši i navodi me da se cijepim. Poznavao sam prvoga u Hrvatskoj umrlog od covida. Poznavao sam ih još nekoliko: pretilih, bolesnih, starijih ljudi. Nimalo mi ne godi ideja da bih nekoga od svojih ugodno prepopunjenih prijatelja i poznanika, da bih nekoga od bolesnih, da bih nekoga od vrlo starih – a vrlo stari su većina među ljudima koje volim, s kojima se rado družim i razgovaram – mogao zaraziti. I još nešto: ima u tom virusu nečega nepodnošljivo hitlerovskog. Ne, nije on kreiran ni u kakvim laboratorijima. Ne, nema tu nikakvih teorija zavjere. Ali činjenica da ubija bolesne i preosjetljive, te starce, koji više nisu za teškoga rada i za ratovanja, djeluje baš hitlerovski. Pa se ti onda nemoj cijepiti…
Plašim li se rizika? O kakvom riziku govorimo, o životnim rizicima općenito, ili o riziku od cjepiva? U ovih desetak mjeseci, koliko traje epidemija, ljudi su, pored svega drugog, postali i žrtve statistike. Kada se neka životna situacija pretvori u statistički izračun, svaki rizik postaje prevelik i zastrašujući. Tako je i sa cijepljenjem. Ali tako je i s fatalnim obolijevanjem od covida-19. Razlika je samo u tome što je mogućnost da postradate od bolesti, a pogotovu da nekoga osjetljivog ubijete vlastitim virusom, neusporedivo veća od mogućnosti da zbog žešće alergijske reakcije na cjepivo završite kod doktora. Statistička mogućnost da vas ubije cijepljenje protiv svejedno koje smrtonosne bolesti ne postoji. Ona je izvan mogućnosti statističkih izračuna.
Treba li cijepljenje biti obavezno? Mislim da ne treba. Ljude ne treba primoravati da razumno postupaju, jer je primoravanje na razumno postupanje već samo po sebi nerazumno. Ali isto tako mislim da cijepljenje treba biti standard civiliziranog ponašanja unutar zajednice. Civilizirano je, recimo, nositi masku u zatvorenom prostoru, bez obzira na to što čovjek intimno misli, štiti li ga ta maska od virusa, ili ga ne štiti. Kao što je civilizirano i hodati naokolo u hlačama, a ne, recimo, goluguz. Ljeti hlače nemaju nikakvu funkciju, osim da druge štite od pogleda na našu intimu. Ili hlače nosimo zato što se sramimo? Da, sram bi bio sasvim dovoljan i ispravan razlog i da se cijepimo.
No, ima to cjepivo i još jednu važnu funkciju, osim da nas imunizira u odnosu na taj zli virus, koji se tako ukorijenio u naše živote da nam se katkad učini da život prije njega nije ni postojao. Ta druga važna funkcija je zaštita od društvenog ludila. Budemo li se cijepili, nećemo poludjeti. Budemo li se cijepili, naprosto ćemo prestati da mislimo o onome o čemu upravo mislimo. Recimo, izvjetrit će nam iz glave onaj svećenik iz Rijeke, koji ovih dana širi krajnje neugodnu laž da se cjepivo proizvodi od abortiranih ljudskih plodova, i tako pokušava sljubiti dvije kampanje: onu za zabranu pobačaja, i onu protiv cijepljenja. Ako se ujedine, bit će jači, misli on. I vjerojatno je u pravu. Ali tom čovjeku ne možemo ništa, pred njegovim argumentima možemo samo zanijemiti, pa se cijepiti da više nikad ne pomislimo na njega i na njemu slične. Ova će epidemija kad-tad proći, s cjepivom ili bez njega. Proći će s više ili manje mrtvih. Proći će tako što će sasvim osiromašiti društvo, ili tako što će se društvo pametno zaštititi, i u medicinskom i u ekonomskom smislu. Ali ono što neće proći, i s čime ćemo se boriti svatko za sebe, svatko u svojoj glavi i svom srcu, jesu narasle ludosti, koje prijete da raznesu i rasprše zajednicu, i ne samo zajednicu, nego ono što svatko od nas nosi u glavu. I zato je važno cijepiti se. Važno je živjeti u svijetu u kojem cjepiva imuniziraju organizme, a ne čaranja, vradžbine, a ne ce vitamini i izbjeljivači za rublje.
Imam li razumijevanja za ljude koji se plaše cijepljenja? Imam, kao što sam ga imao za one razredne drugove, koji bi u nižim osnovne preblijedili i izbezumili se kad bi usred sata medicinska sestra u bijeloj kuti ušla u razred i najavila cijepljenje u dvorani za užinu. Oni su se plašili uboda. Odrasli ljudi danas se plaše nečega drugog. Plaše se onoga što je u cjepivu. A ja se, iskreno rečeno, plašim njihova straha. I oni, koji se plaše cjepiva, i ja koji se plašim njih, u strahu smo od nepoznatog. I to je, na neki način, normalno. Nije neobično plašiti se nepoznatog, ali ne bi trebalo druge tjerati da se plaše onoga čega se sam plašiš. Bolje bi bilo pomoći im da se ne boje.

Slušaj Rayela :evil:
Davno, davno smo se dogovorili da je Miljenko moj.
Pitaj Radu ako mi ne veruješ.
Nemoj ti meni tamo neke srciće uz njega, znaš
smilie_girl_224.gif

A sad bez zezanja, jedan retko razuman i ako je potrebno otrežnjujući tekst.
Miljenko spada u moje omiljene piusce ali ga već dugo nisam čitala.
Sada sam uzela jednu knjigu od njega.
On je jedini pisac od koga imam potpisanu knjigu (osim Vladimira Stankovića, a ti Rayela znaš o kome pričam :lol: ).
Priznajem Quentinu da je Miljenko po malo skriboman (spomenuo je to davno), ali ja mu sve praštam jer ga volim, volim kako piše pa to ti je :D

A sad bez zezanja, jedan retko razuman i ako je potrebno otrežnjujući tekst.
Miljenko spada u moje omiljene piusce ali ga već dugo nisam čitala.
Sada sam uzela jednu knjigu od njega.
On je jedini pisac od koga imam potpisanu knjigu (osim Vladimira Stankovića, a ti Rayela znaš o kome pričam :lol: ).
Priznajem Quentinu da je Miljenko po malo skriboman (spomenuo je to davno), ali ja mu sve praštam jer ga volim, volim kako piše pa to ti je :D

Nemoj da me zayebavas :zcepanje:
To je jel poezija?
Za neupucene:
1 Vladimir Stankovic ( jos je ziv, svi na zajecarskoj pijaci beze
od njega kad ga sretnu jer je smarac nevdjenh razmera),
moj gimnazijski profesor srpskog od koga nista nisam naucila.

Nemoj da me zayebavas :zcepanje:
To je jel poezija?
Za neupucene:
1 Vladimir Stankovic ( jos je ziv, svi na zajecarskoj pijaci beze
od njega kad ga sretnu jer je smarac nevdjenh razmera),
moj gimnazijski profesor srpskog od koga nista nisam naucila.
Poezija nego šta :D
I to ne obična no haiku :D
Nek je živ i zdrav, ali još pre 20-ak godina je on bio u ozbiljnim godinama i slabog zdravlja.
I eto. Traje. Neuništiv. Baš sam se pitala šta je sa njim.

Evo i posvete, korpus delikti :D

Prilozi

• 20201224_165622.jpg
    20201224_165622.jpg
    51,9 KB · Pregleda: 17
Zemun, jedna uspomena, Miroslav Turudić, Dereta (327). Treći je nastavak romaneskne trilogije - Taurunsko troknjižje https://forum.krstarica.com/threads/biblioteka-3.714292/page-749#post-40482937
(https://forum.krstarica.com/threads/biblioteka-3.714292/page-759#post-40888076
o događanjima u Zemunu (ili bilo kom mestu u Srbiji) od 90.-ih godina do nedavno. Ovaj roman ima i deo o sudbini Nemaca u Zemunu posle oslobođenja, u vidu rukopisa jednog od njih.
Turudić je do ovog romana sazreo kao pisac, ovladao je zanatom, jezik je bogat, bolje ukomponovan, čak se poigravao i žanrovima, pa imamo i dramske delove, ali me temom nije dodatno zainteresovao.

Treće poluvrijeme – Emir Imamović-Pirke, Rende 260 str, 8/10
https://www.delfi.rs/knjige/43454_trece_poluvrijeme_knjiga_delfi_knjizare.html

Pirke, ko Pirke. Ovo mi je čini mi se treća knjiga od njega. Volim kako piše, interesantno mi je, zabavno...
Ovde je pisao o nekom fiktivnom gradiću u srednjoj Bosni i od boga zaboravljenom. Tu čak ni rata nije bilo toliko je van sveta i dešavanja.
Tako da sam jednostavno poželela da se tamo preselim i da se i meni baš ništa pod milim bogom ne dešava, i da i ja živim u tom skrajnutom gradiću u sadašnjem vremenu.

Osim toga ova knjiga nam priča priču da u ratnim vremenima osim opasnosti od suprotne neprijateljske strane opasnost vreba i “iznutra“.
U tim vanrednim okolnostima svaka osoba pokazuje svoje pravo lice.
U zavisnosti od toga i od moći koju tada ima, svako od njih utiče dobro ili loše na život drugih ljudi. A od nekih vam bukvalno zavisi život.
Pitam se kada se sada okrenem oko sebe ko bi se kako od ljudi koje poznajem ponašao. Bogami baš se pitam.

Treće poluvrijeme – Emir Imamović-Pirke, Rende 260 str, 8/10
https://www.delfi.rs/knjige/43454_trece_poluvrijeme_knjiga_delfi_knjizare.html

Pitam se kada se sada okrenem oko sebe ko bi se kako od ljudi koje poznajem ponašao. Bogami baš se pitam.

Ja sam sa tim pitanjim svih pitanja raskrstia u svojoj glavi za
vreme vladavine MIlosevica, pri cemu Milosevic licno sa tim
i nema nikakve veze nego je bilo nekoliko godina uzasne bede
i siromastva sa sve strasnom inflacijom i onda su se neki "snasli",
a vecina naravno nije pa ovi sto su se "snasli"postaju neka elita
( tu uopste ne mislim na recimo Karica, Miskovica jer njih i
ne poznajem nego na neko svoje licno okruzenje i prijateljstva
iz tih vremena) i od danas na sutra svojim dojucerasnjim najintimnijim
prijateljima jedva da kazu Dobar dan.
To sad licno sa mnom i ima i nema veze jer nisam bila u situaciji
da moram s nekim da se druzim, samo zapazanje kako su se ljudi
u koje sam mogla da se zakunem odjednom, od danas na sutra
okrenuli curak naopako.

Ne mogu da editujem ili dopunim svoje "izlaganje", a glavnu sam
misao propustila.
Ljudi pokazuju svoje pravo lice, a narocito nalicje tek u nekim
ekstremnim situacijama, a to bi bilo rat, glad, nemastina, ali
i bolest.

Obećala sam spisak ovogodišnjih knjiga, za @lamar i koga još zanima.
Rangiranje ide ovako:
5+ - knjige koje su bile izuzetno iskustvo i koje ću pamtiti
5 - odlične ili bar meni "legle" savršeno u trenutku kojem sam ih čitala
4 - super, ali ima nešto što im fali da bude za 5. Na primer, ako je zbirka priča nisu sve odlične. Ili, nešto me u stilu ili pristupu ili tome slično nerviralo
3 - kategorija "iz biblioteke". Lepo što sam pročitala ali ne bih se vraćala. Ili: dopalo mi se dok sam čitala ali se sad ne sećam naročito. Ili: Nešto sam zanimljivo saznala ali stil je bezveze. Ili: priča dobra ali likovi nerazrađeni. I tome slično.
2 - ima nešto što je "vadi" ali u suštini zaboravljiva

Kao i ranije, ako vas o nekoj zanima nešto više ili detaljnije ili bilo šta što mogu da kažem - pišite :)
I evo ga spisak napokon:
  • Vreme prezira – Andžej Sapkovski (Čarobna knjiga) 3
  • Me Talk Pretty One Day – David Sedaris 5
  • Kako da zavoliš tržne centre – Natalija Fjedorčuk (Agora) 4
  • Ledeni zmaj – Džordž R. R. Martin (Laguna) 2
  • Moja borba: 5.tom – Karl Uve Knausgor 5+
  • Retrovizor, rame, žmigavac – Dorte Nors (Štrik) 5
  • Čovek iz pećine – Jern Lir Horst (Laguna) 4
  • Istorija pčela – Maja Lunde (Odiseja) 3
  • Priviđenje ’38 – Ćel Veste (Agora) 5+
  • Boginje za Žitkove – Kateržina Tučkova (Babun) 3
  • Filijala – Sergej Dovlatov (LOM) 4