Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neka, neka, sigurno je ovo moje izdanje bolje od tog vašeg novog, Znate li vi kako su se knjige nekad štampale? Kakve su to boje, ljepila, papir...
U najmanju ruku, ovo su tri knjige normalne veličine, a vi dobijate grdosiju od 800+ strana. Ma, ne bih ja to vaše izdanje od Službenog glasnika ni da mi ga džabe daju...
foxandthegrapes.jpg

Neka, neka, sigurno je ovo moje izdanje bolje od tog vašeg novog, Znate li vi kako su se knjige nekad štampale? Kakve su to boje, ljepila, papir...
U najmanju ruku, ovo su tri knjige normalne veličine, a vi dobijate grdosiju od 800+ strana. Ma, ne bih ja to vaše izdanje od Službenog glasnika ni da mi ga džabe daju...
foxandthegrapes.jpg
Ja taman htedoh da ti kazem da te pozdravio Ezop:D
Ma tvoj je plezir ipak veci, kolko kosta da kosta. Trazio si, ronjao, u tome je zadovoljstvo.
A i nama nekolicini si pomogao da nadjemo knjigu za badava.

Fala Bogu da Mali Čičak ne dolazi na ovu temu, jer sad bi nam objasnila da je najvažnije (a možda i jedino važno) da žena bude maksimalno sređena, isfenirana, kako se ono kaže - nafurana, jel to to znači? dobro obučena, manikirana, pedikirana, verovatno i minival trepavica.... ali neki muškarci ne misle da je to glupo:

doprinos poslednjoj pročitanoj knjizi Kornelija Kovača, koji je mnogo sarađivao sa Zdravkom. Ali tekst ove pesme je, izgleda, pisao Brega. Jedva nađoh. Na sto mesta ima tekst, ali se nigde postavljač nije setio, niti mislio da je potrebno da se navede ime autora.

- - - - - - - - - -

Kerefeko, šta je bilo s trepavicama, jesu porasle?

Jesu, Bi.
Mislim ,znala sam da hoce,ali sam ipak bila u strahu.Kad se setim kako je to izgledalo....

Zavrsio sam Nevidljivi od Ostera.
Prvo mi se svidjala, a onda kako sam odmicao sa čitanjem sve manje i manje. Druga polovina prilicno monotona, moguce i da sam se dotle vec zasitio nabrajanjem i opisivanjem totalno nebitnih sitnica iz drustvenog i intimnog zivota pojedinca iz 1967.godine.

Tema knjige je mladi student, jos uvek neformiran kao licnost, sa moralnim nedoumicama i najblaze receno cudnim i izopacenim odnosima sa rodjenom sestrom, i uticaj jednog tajanstvenog coveka na njegov zivot. Tacnije jedan konkretan dogadjaj kome je kumovao taj covek.
Poslednjih 30ak strana je potpuno suvišno i meni nerazumljivo zasto se naslo u knjizi, kao da je malo citati 50 godina star dnevik glavnog lika, nego treba i njegove poznanice koja je puki epizodista u celoj radnji.

Suma sumarum, polovicna ocena.

Sta citati dalje...!? :think:

Kad si već kod Ostera, ne znam jesi li čitao Sanset Park? Nisam ja neki poznavalac ni ljubitelj Ostera, kao neki ovde, po čijoj (Kventinovoj) preporuci sam uzela Sanset Park i mnogo mi se dopao. A onda sam pročitala i Nevidljivi, sa još boljim preporukama. Ali meni se to mnogo manje svidelo. A u toku čitanja sam se setila da sam to nekad ranije već čitala. :rumenko: Možda ima veze i redosled čitanja. Jedna knjiga te oduševi, a sledeća već bude po malo već viđeno, ili tako nešto.

Ja se razmišljam da li da se vatam u koštac s Dževdet-begom i njegovim sinovima i Pamukom, ili da uzmem nešto laganije, a ovo nek malo odstoji, tek sam kupila ;)

- - - - - - - - - -

Eh, umešao se Bodrijar. Meni nikako da dođu na red Česlav Miloš i Jerži Kosinski. Eto mogla bih da primenim tu preporuku

Ni ja nikako da pročitam nešto od Kosinskog, a čuo sam sa raznih strana dobre preporuke.
Miloša sam čitao, ali on je uglavnom pjesnik i esejista, fikciju je malo pisao. Kad mi se čita nešto što nije beletristika, uzmem neke njegove eseje. Zemlju Ulro pamtim kao neobičnu i zanimljivu knjigu.

Što se Ostera tiče, mislim da bi bio red da iz njegovog pozamašnog opusa preporučim nekoliko knjiga onima koji bi da ga čitaju, a da ih ne smore ponavljanja i relativno slične knjige. Recimo, ovako nešto: Njujorška trilogija, Gospodin Vertigo, Knjiga opsjena, 4321. Mislim da bi to bio dobar presjek, po temama i periodima.

Mada, meni ne smeta uvijek kad pisci slično pišu (kada stalno pišu istu knjigu, kako se to otrcano kaže). Onom nobelovcu, Patriku Modijaniju, sve knjige su slične, ali ipak volim da ga čitam. Samo prvu, autobiografsku, Rodoslov, pamtim odvojeno, sve ostale, a pročitao sam još tri ili četiri, stapaju mi se u sjećanju nekako.

Upravo sam završio knjigu Pisma - eseji od Česlava Miloša i Ježija Andžejevskog, zanimljiva knjiga.
Sledeće planiram da čitam Karen Bliksen - Moja Afrika.
del piero preporučujem ti da pročitaš roman Obojena ptica Ježija Kosinskog.
Naravno ako nisi već čitao, knjiga je odlična.

Po opisu mi deluje zanimljivo. Ako je ima na balkandownload-u skinucu je, a citacu je samo ako nema mnogo strana :)
Uskoro ce da krene guzva strasna na poslu, pa sve sto je preko 200 strana cu verovatno rastegnuti sa citanjem...
Hteo sam od Meše Tišine ili Ostrvo, pa mozda Kišni psi od Stojiljkovića, a ipak danas sam zapoceo Stranca Kamijevog.

Super!
Evo, pošto je neke među vama zanimalo kako izgledam, najzad ću vas počastiti svojom fotografijom:
the-biggest-fool.jpg
:zcepanje:
Bezobrazniče jedan... Ja potrčala da vidim... :lol:

Mogao bi da tražiš proviziju od Službenog glasnika. Zbuniće se ljudi otkud ovoliko interesovanje pa će podići cenu... :rotf:

Rayela, plaća se poštaru pouzećem 650 dinara. Baš jeftino za knjigu od osamstoikusur strana, trebalo bi da poštarina košta 129 dinara. :)

foxandthegrapes.jpg

Ne brini, ja ga sigurno neću čitati za ovog života... :lol:

- - - - - - - - - -

Sta citati dalje...!? :think:

Glupog li pitanja... Pa Gombroviča... :rotf:

Pocinjem sa "Lezanjem na kaucu", Irvina Jaloma.
Pazite kako citate naziv knjige. ;)
Treba mi neka preporuka za neku dobru dramu.
Nikako da nadjem onaj Ledeni dvorac, Tarjeja Vesosa.
Njegove Ptice su me odusevile.
Upala sam u neku duboku depresiju.
Samo bih lezala.
Valjda sam zato i uzela Jaloma...

Pocinjem sa "Lezanjem na kaucu", Irvina Jaloma.
Pazite kako citate naziv knjige. ;)
Treba mi neka preporuka za neku dobru dramu.
Nikako da nadjem onaj Ledeni dvorac, Tarjeja Vesosa.
Njegove Ptice su me odusevile.
Upala sam u neku duboku depresiju.
Samo bih lezala.
Valjda sam zato i uzela Jaloma...

A možda baš zato nije trebalo da uzimaš Jaloma!? Ne znam, samo razmišljam.

Ja sam se dvoumila između U kuhinji, Monike Ali i Dževdet bega i njegovih sinova, Orhana Pamuka. Pa sam počela i jednu i drugu i izbor je pao na Dževdet bega. I zato što mi početak bio interesantniji i zato što smatram treba da čitam knjige koje nešto vrede, a ova U kuhinji mi nešto ne deluje tako. Pa ću sad polako. Skoro 700 strana, a ja raznih drugih obaveza i interesovanja imam, pa će to verovatno da potraje.

Rayela, meni je stigla faktura samo na moje ime i prezime. :plez: Nego isporuka tek naredne srede zbog obima posla... :(
A što se tiče prezimena, moj svekar je iz B. Palanke, nije iz NIŠ. :lol: Rođak, ako reši da plati i moju knjigu, nek dođe lično da mi je donese pošto sad ima adresu, taman će zajedno da se okupamo u mojoj vikendici... .;)

Poslednja izmena:
S obzirom kakva sam sa psihom ovih dana, potpuno skrajnuta, (svasta mi nesto pada na pamet), htela bih da ispustim primalni krik (mozda bi mi bilo malko bolje), ali nemam gde...
"Poci cu u sume da je tamo traaaaziiiiim, u tisini... lalala..." Z. Colic
Molim, dajte mi neke predloge, a da ih nisam citala... ;)
Italo Zvevo mi je znan, ali ovu knjigu sa linka nisam citala.

Možda da pokušaš sa Kišonom ili Bilom Brajsonom.
Nije isprazno a rasterećuje.

- - - - - - - - - -

A možda baš zato nije trebalo da uzimaš Jaloma!? Ne znam, samo razmišljam.

Ja sam se dvoumila između U kuhinji, Monike Ali i Dževdet bega i njegovih sinova, Orhana Pamuka. Pa sam počela i jednu i drugu i izbor je pao na Dževdet bega. I zato što mi početak bio interesantniji i zato što smatram treba da čitam knjige koje nešto vrede, a ova U kuhinji mi nešto ne deluje tako. Pa ću sad polako. Skoro 700 strana, a ja raznih drugih obaveza i interesovanja imam, pa će to verovatno da potraje.
Dobar izbor. Mislim da će ti se ta knjiga dopasti.

Gubitnik – Tomas Bernhard, Meandar, 182 str.

Na momente zamarajuće ponavljanje, na momente prijatna ritmika koju sama ne bih otkrila da me vi niste uputili. Ostala bi mi nejasna i iritirajuća.
Ali najveća mana je što sam ovako malu knjižicu razvukla na par nedelja, a gubitak kontinuiteta neizostavno dovodi do gubitka u kvalitetu čitanja.
(Koliko gubitaka o Gubitniku :D ).

Sve u svemu ne bih rekla da je Bernhard “moj” pisac, ali bih volela da pročitam barem još jednu knjigu od njega. Koju mi preporučujete?

Posle čitanja sam dosta guglala i o piscu i o čuvenom pijanisti Glenu Gouldu.
Volim kada me knjiga navede da se naknadno pozabavim stvarima u vezi nje.

Rayela, meni je stigla faktura samo na moje ime i prezime. :plez: Nego isporuka tek naredne srede zbog obima posla... :(
A što se tiče prezimena, moj svekar je iz B. Palanke, nije iz NIŠ. :lol: Rođak, ako reši da plati i moju knjigu, nek dođe lično da mi je donese pošto sad ima adresu, taman će zajedno da se okupamo u mojoj vikendici... .;)
Ma ide u Grcku krajem nedelje, pojma nemam ni ko ce da preuzme , a ni da plati knjigu.
Meni napisase da je su je kao jos juce poslali, al me zovu Radmila:D
Moracu jedan mail da im posaljem, da im malo objasnim situaciju, a i da ih pitam da li mogu da placam karticom ili tako necim.

@Lamar
Meni je najbolja Bernahrdova knjiga Brisanje.
Mislim da ce se i tebi dopasti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back