Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrlo je upitno, sa aspekta morala, govoriti da je covek unistio sve, a mi smo ovde ljubitelji knjige, koja direktno unistava zivotnu sredinu! :D
Zato sam ja presao na el.citanje... brinem za celulozu i prirodu! :cool:

:mrgreen:

E , vidi, nije bas tako, i mene je to neko vreme mucilo pa sam se kao malo interesovala.
Papir se pravi od jako jeftinog drveta, u smislu da se zasadi novo pa jako brzo poraste. ( valjda bagrem ili tako nesto)
Uostalom danas se i tako cak i namestaj pravi od plastike tako da je sa drvecem sve ipak OK.
Problem je zemlja ( obradiva), umesto da se okopava , sada se prska otrovima, ali ajde da ne produbljujemo ekologiju, a i tako
smo resili da citamo elektronski tako da smo mi ovde najmanji problemi u ekoloskom sistemu.

Veći je problem voda. :(
To tek u Srbiji niko ne razume ( ja vodu placam vise nego grejanje ili struju, a Nemacka stvarno ne oskudeva sa vodom).
Nego kad si vec na vezi te pitam nesto deseto:zcepanje:
Ce mi pozajmis svog muza na nedelju, dve? Ne za pricu ili ne daj Boze za neke druge stvari nego za onu umetnost i zanat koji je on savladao
( Tifani staklo). Juce bila neka uzasna oluja i otvori se prozor ( nije bio dobro zabravljen) u kuhinji, syebe vetar sve oko prozora, ali to
nije ni vazno nego mi syebe i vrata od kuhinje, a ona su bas skupocena ( bila) jer su bila od ovog stakla sa nekom jugendstil mustrom
i celog dana trazim po Nemackoj specijalce, al stoka to vise ne radi. a ako radi onda je cena kao kad bi kupovala sliku od Dalija:)

E , vidi, nije bas tako, i mene je to neko vreme mucilo pa sam se kao malo interesovala.
Papir se pravi od jako jeftinog drveta, u smislu da se zasadi novo pa jako brzo poraste. ( valjda bagrem ili tako nesto)
Uostalom danas se i tako cak i namestaj pravi od plastike tako da je sa drvecem sve ipak OK.
Problem je zemlja ( obradiva), umesto da se okopava , sada se prska otrovima, ali ajde da ne produbljujemo ekologiju, a i tako
smo resili da citamo elektronski tako da smo mi ovde najmanji problemi u ekoloskom sistemu.

Nije bas tako. Radio sam jedan ozbiljan rad na tu temu pre par meseci.
Moze da se dobije iz svega sto ima celulozu (a to je najrasprostranjenije jedinjenje na svetu) ali je naravno kvalitet drugačiji. Papir najveceg kvaliteta se dobija iskljucivo od tvrdog drveta i to srzi tog drveta (od onog najboljeg sredisnjeg mesa) a te sorte drveta rastu decenijama.
Inace, iako je vreme digitalizacije, papir se proizvodi više nego ikada.

Što se toliko sekirate oko vode, drveća, ptičica, itd. Dok traje, traje...
Ako padnemo, bili smo padu skloni, što reče pjesnik.
Ja se bas nesto mnogo i ne sekiram, ( an zeneral) ja kao onaj Luj ( posle mene potop),
samo se cudim da ljude koji imaju decu, unuke, to sve uopste ne zanima i da ocekuju da im neko drugi resava
ekologiju.

Dobro veče čitalački svete:)

Završila sam s ispitom za posao i sad sam slobooodnaaa:) Sutra ću da se častim nekom knjigom (neka od Malufa, pesme Mike Antića).

Trebalo mi je malo vremena da pročitam šta ste sve ispisali i samo bih da kažem jednu stvar. Bitno je ko je kakav čovek a ne gde je rođen. Neću da širim dalje priču jer ste to završili ali imala sam potrebu da ovo prokomentarišem.

Veoma malo sam čitala Memoare nevidljivog čoveka jer sam učila, i moram da priznam da mi i nije baš okupirala pažnju knjiga. Obimna je i sitan je font tako da ću je čitati možda malo duže, a ako se nastavi da mi ne bude interesantna baš, još ću duže čitati

Idem da se spremam za posao.. Ne mogu na oči da gledam..

E i ja konačno pročitala knjigu. Fusnota, Kornelije Kovač, Laguna, 228 str.
Autobiografija o njegovom stvaralaštvu, privatnom životu, ljudima s kojima se sarađivao, a akcenat je na Korni grupi.
Ako nekog zanima evo šta piše na poleđini
O knjizi
Fusnota je treća knjiga Kornelija Bate Kovača i izvesno najbolje od svega što je dosad napisao. To su, u najkraćem, samo uslovno rečeno priče o pesmama koje su obeležile ne samo njegovu karijeru, već i živote mnogih od nas. Reč je, u stvari, o svedočanstvu (ili podsetniku), kome ranije ili kasnije pribegavaju istinski stvaraoci bogate biografije, kako se neke epizode od životne važnosti ne bi zauvek zagubile.

Temeljito, predano i istrajno, kako to može samo umetnik njegovog kalibra, Bata se orkanskom snagom svog intelekta do kraja posvećuje svemu što radi, pa je to slučaj i sa Fusnotom: ona nikako ne pripada ogoljenom i jeftinom tabloidnom miljeu, sa kojim smo, nažalost, danas sve češće suočeni, već ozbiljnom opisu događaja i ličnosti u njima koji su presudno uticali na Batino stvaralaštvo. Vrednost Fusnote je neprocenjiva jer je u pitanju slika vremena za koje često umemo da kažemo da je bilo i nevino i lepo i – bolje!

Ova knjiga se lako čita, njeni junaci su mnoge poznate ličnosti, a stil kojim je napisana je gotovo identičan onom koji je krasio Batu kao (razbarušenog) kompozitora. U svojevrsnom spoju realnog i irealnog, on se u spletu paralelnih radnji poigrava sa osobama iz svoje neposredne prošlosti, kojima će inače Fusnota biti beskrajno simpatična i draga.

Meni ona nešto nije legla. Stila pisanja je neujednačen, totalno amaterski (mada gore kaže da je to namerno, kao i njegove pesme, jedne lake, zezanje kao "Trla baba lan", a druge ozbiljne i teške kao npr. "Moja generacija". Mislim da je tu bilo dovoljno dobrog materijala da se napiše mnogo bolja knjiga. Više sam očekivala. Da bude mnogo zanimljivija. Bolje da se držimo slušanja njegove muzike.

Jel' bi kupili crni kupaci sa belim detaljima?Cini mi se nije za plus beskonacno napolju to.Trazila sam svetlo nesto na taj fazon za tu cenu a nije bilo.Sve nesto bez bretela,satro fensi sa milion tracica, besmislice sa resama.Pozerski ne zaista za vodu. ''Zaginuh'' sinoc i danas sam uz ovih plus beskrajno samo za san.
Procitah knjigu a o njoj cu kad budem mogla.

Zamolih koleginicu da mi donese danas neku laganu knjigu da citam, donese mi Justejna Gordera, Kći direktora cirkusa .
Nisam bas bila odusevljena ali sam pristojno prihvatila pa cu da cituckam veceras.

Htela sam da sacekam sa uclanjenjem u biblioteku do sledece plate ali.....mislim da cu ujutro da prosetam do Knez Mihajlove:lol:

Mnogo je vruce.:sad2:
Bukvalno sam umislila a mozda i nisam!! da me pece kozha dok stojim na autobuskoj stanici iako se mazem sa faktorom hiljadu:zcepanje:
Htela sam za vikend da zujim okolo, da odem do muzeja , na kej malo , da fotkam ( posto nisam raspolozena da se druzim s ljudima) ali mislim da cu da sednem ispod klime u stanu i zderem sladoled u gacama.

Vezano za kupace, to je i meni bolna tacka ovih dana, meni je crno skroz ok. Da imam malo vise samopuzdanja kupila bih sebi jedan jednodelni metalik srebrni:mrgreen:

Opet poceli da umiru selebritiji, jedva preziveh Kornela pre koji mesec sad i Chester iz Linkin parka.
Jes da ih nisam slusala preko 10 godina ali to mi je mladost bila:(
Konacno zavrsila ova nedelja.

Baudrillard,
Kad stignes posalji mi Barkera ako ti nije tesko :heart:
Hvala!:)

Blekvud je zaista fantastican!

Pisem ovaj post vec 100 godina, daj da stisnem send tok me Krsta ne izloguje!

Pogledacu Bi sta si nabacila.Volim da procitam misljenje forumasica sa ove teme.Sjajne ideje imaju.

Wild mi svi izrazavamo saucesce jedni drugima zbog Česterove smrti.Slusam ga ceo zivot a zadnji nastup je da se umre od tuge bio.Ne mogu da odgledam ceo,bolno je bas.
Cune jeste umro ali to se ocekivalo,bolestan,star covek koji je u penziji bio.

Poslednja izmena:
To tek u Srbiji niko ne razume ( ja vodu placam vise nego grejanje ili struju, a Nemacka stvarno ne oskudeva sa vodom).
Nego kad si vec na vezi te pitam nesto deseto:zcepanje:
Ce mi pozajmis svog muza na nedelju, dve? Ne za pricu ili ne daj Boze za neke druge stvari nego za onu umetnost i zanat koji je on savladao
( Tifani staklo). Juce bila neka uzasna oluja i otvori se prozor ( nije bio dobro zabravljen) u kuhinji, syebe vetar sve oko prozora, ali to
nije ni vazno nego mi syebe i vrata od kuhinje, a ona su bas skupocena ( bila) jer su bila od ovog stakla sa nekom jugendstil mustrom
i celog dana trazim po Nemackoj specijalce, al stoka to vise ne radi. a ako radi onda je cena kao kad bi kupovala sliku od Dalija:)

Ispašće da me nema jer ti ne dam muža... :D Nije nego, 'ebe me komšijin net... :(

Ne, dušo, mm se bavi mozaikom od kamena i keramike, ne razume se u staklo.

- - - - - - - - - -

Inače, poslednjih dana pecam, razvaljujem... :lol: Kupila sam novi štap... ;)

Ispašće da me nema jer ti ne dam muža... :D Nije nego, 'ebe me komšijin net... :(

Ne, dušo, mm se bavi mozaikom od kamena i keramike, ne razume se u staklo.

- - - - - - - - - -

Inače, poslednjih dana pecam, razvaljujem... :lol: Kupila sam novi štap... ;)
Bas se zabrinuh ( za muza), cenim da se nisi naljutila;)
Nasla sam resenje, ali mi je covek objasnio da tih zanatlija i zanata vise nema, a ako ima onda su cene
nemoguce. Cudno je da su ranije zanati bili nesto savrseno normalno, a danas omladina ide samo u programere:D
Zanati ove vrste zaista su kreativna umetnost, ali to vise nikoga ne zanima.
Citam Jergovica ( Rita Tanenbaum) i kad ga ne bih volela kolko ga volim, ne bih bas bila odusevljena knjigom.
Neka mesavina Basare i Krleze, al opet nekako pisana bez dushe. A mozda su mi i te teme o Jevrejima malo dosadile.
U bivsoj Jugoslaviji nije bas bilo mnogo Jevreja, a tema i knjiga kolko ti dusha ishte.Usput i autora jevrejskog porekla.

Ja sam kupila najobičniji štap od 3m za 500 dinara i zadovoljna sam njime. Pecam samo bejavice, druge ne umem. Dever peca velike ribe, ali on ima profesionalne štapove s mašinicom...

Ne čitam ništa danima, spavam ko top, angažovana sam maksimalno i super mi je. Mm kaže da sam i smršala... :zskace: a to mi je i bio cilj. Šetam Predatora svaki dan do Nišave, ali atmosfera je takva da je sramno izvaditi knjigu među one ljude gde se baš lepo družimo...

- - - - - - - - - -

Rakel, od lepe umetnosti se ne živi. Danas najbolje žive programeri koji prave nove igrice... :( Oni bar nešto prave. Najgori su mi trgovci koji bi samo nešto da prodaju, ali nema kome jer ljudi sve manje imaju para...

Ja sam kupila najobičniji štap od 3m za 500 dinara i zadovoljna sam njime. Pecam samo bejavice, druge ne umem. Dever peca velike ribe, ali on ima profesionalne štapove s mašinicom...

Ne čitam ništa danima, spavam ko top, angažovana sam maksimalno i super mi je. Mm kaže da sam i smršala... :zskace: a to mi je i bio cilj. Šetam Predatora svaki dan do Nišave, ali atmosfera je takva da je sramno izvaditi knjigu među one ljude gde se baš lepo družimo...

- - - - - - - - - -

Rakel, od lepe umetnosti se ne živi. Danas najbolje žive programeri koji prave nove igrice... :( Oni bar nešto prave. Najgori su mi trgovci koji bi samo nešto da prodaju, ali nema kome jer ljudi sve manje imaju para...

Pomislih da imas nekog rotvajlera sa imenom Predator:D
Ne, ne radi se ovde o lepoj umetnosti nego o najobicnijim zanatima, a kao i za programiranje i za ove zanate potreban je talenat, zelja, volja i
naravno disciplina, strpljenje. Biti zlatar za mene je zaista vrhunski zanat, a njih danas nema, pod zlatarom se podrazumeva neko ko kupuje i prodaje nakit od zlata.
Ako ti je potrebna neka popravka nekog predmeta ( nakit je obicno po sredi) ti onda to mozes samo da prodas na gram kao zlato ili srebro, ne postoji niko
ko ce izvrsiti neku popravku. Ako imas konja kome su potrebne potkovice sluzices samo za podyebavanje i podsmeh ( a i taj tvoj konj s tobom zajedno).
Isto vazi i za stolare, obucare ,tapetare, tashnere, stakloresce i za svasta jos.
U zajecaru recimo ne postoji frizer za pse, ljudi vode svoje pse ( obicno su to maltezeri) u Nish na shishanje, a frizernice zvrje prazne. Kad pitam nekog
od tih frizera sto ne odu na neki kurs za frizera za pse mislim da bi me vec pogledom ubili. to friziranje ( jedan sat posla) kosta 30-40 evra,
al je to ljudima nekako ispod casti. Ipak je bolje "programirati". Tako roditelji vaspitavaju svoju decu, tako se deca i ponasaju.

Rayela, jel si ozbiljna za tog frizera? :)
Mislim, ljudi nemaju za 'leba, narocito u zajecarskom kraju, ko da vodi psa kod frizera!
Ti nemas predstavu kako komotno ljudi po Srbiji zive, a stvarno nemaju pare za leba.
Pusti sad ove kucice( i ja bih poslednju kintu dala za svoje, ali ovaj i ne sme kod frizera, nema veze).
ako pogledas nokte kasirki ( nema veze da li je kiosk u nekoj vukoyebini ili supermarket) vidis da su nokti pravljeni
kod strucnjaka, a to kosta recimo 1000 dinara ( jeftinija verzija). U Srbiji saznajem da se i trepavice nekako kao presadjuju,
ziva zenska ne depilira sama sve nego odlazi i na depilacije, odakle im pare ja stvarno ne znam, ali za te besmislene luksuze
para nekako uvek ima.

Za kucice se stvarno ne zezam jer ako platis psa 1000 evra zelis da tako i izgleda, uredno, lepo, zdravo.
Ljudi placaju silnu lovu za recimo neke dodatne casove za decu, al iz svih predmeta, Mozda ne iz fiskulture:D
ali i iz geografije, biologije, istorije ( o srpskom , engleskom, matematici is licnom i da ne govorim).

Pa dobro dodatne nastave se placaju zbog boljeg znanja, napredovanja, to je ipaj neko ulaganje u buducnost.
A za nokte i ostalo se slazem.
Apsurd je sto jedan cas fizike i mazematike kosta 300-400 dinara a tretman kod pedikira i manikira 1000!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back