Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo troje se oglasilo u vezi s mojim predlogom, što znači da se ne usjajaz:hm: Ili da pustim glasanje do 31. mozda bi još neko.:) Ima mi smisla igrica ako je većina za.. Ako ne, čitamo kao i pre:)

Mislila sam da ću stići do Doma sindikata do kraja godine da odem, ali ću ipak ići u januaru. Namerila sam se da sebi kupim nešto za poklon (gle čuda). Sigurno ću kupiti Mrtve duše, a videću da li će još nešto da upadne.

Danas sam bila na kafi ali nidam stigla ni da je popijem. Naime, kelner je kafu prolio po meni. Krilo, dzemper... Najžalije mi je što mi je prosuo i po kaputu.. Baš me je iznerviraoz:((

Mrtve dushe
su jedna od najgenjilnijih ( recimo deset) knjiga koje sam ikada citala, a nije da nisam citala.
Kad se ta knjiga procita nije vise potreban ni Dostojevski ni Tolstoj, sve je svakome jasno kako je i sta je bilo u toj carskoj Rusiji.

A za Dikensa vas prezirem sve od reda, samo da znate:zstidljivko:

Rado, mnogo mi je žao zbog tvoje mame! Nadam se da će se uspešno oporaviti. Nažalost iz ličnog iskustva iz najbliže okoline znam kako je to kad se život i pojedinca i čitave porodice tako u sekundi potpuno preokrene. Drži se :cmok2:

Mene mrzi da kuckam prikaze za sve knjige ove godine pa sam smislila sledeće a vi recite da li se slažete (pošto je već u modi i glasanje i spiskovi): okačim ja ovde spisak pročitanih knjiga sa ocenom od 1 do 5, kao na goodreads-u a ako nekoga zanima više o bilo kojoj knjizi, negativno ili pozitivno ili uopšteno, kažete, pa ja napišem. Može?

- - - - - - - - - -

A sad samo poslednje dve koje su ostavile utisak (jednu dugujem Kaneli, a druga je knjiga aktuelne Nobelovke pa će možda zanimati više vas). Naravno uvek imajte na umu da nije to nikakva kritika, to su samo moji utisci.

Nezaboravno kolektivno samoubistvo, Arto Pasilina (Odiseja).

Može spisak s ocenama, super! Slažemo se! Mislim da je i Lamar imala običaj da daje ocene. Ja sam pravila neke kategorije, tipa odlično, promašaj, "nit smrdi nit miriše"... nešto mi teško da izrazim ocenama, osećam kao da uvek treba još neko dodatno objašnjenje.
Sad sam prebrojala - 34 pročitanje knjige ove godine do sada. Ja prezadovoljna. Ali samo 2 od kad sam prestala da radim pre 1,5 mesec. Ne vredi, nije mi kućna atmosfera inspirativna za čitanje, pa to ti je.

Ovo kolektivno samoubistvo mi nešto poznato. Mora da je već neko pisao o tome, jer čitala nisam. A deluje sasvim privlačno. Kao i Svetlana Aleksijevič kad Dana napiše prikaz knjige.

Mrtve dushe
su jedna od najgenjilnijih ( recimo deset) knjiga koje sam ikada citala, a nije da nisam citala.
Kad se ta knjiga procita nije vise potreban ni Dostojevski ni Tolstoj, sve je svakome jasno kako je i sta je bilo u toj carskoj Rusiji.

Za Mrtve duše se slažem, a Dikensom ću se još pozabaviti. Stavila si smajlija koji se stidi pa mi je to nekako u suprotnosti s prezrenjem o kome pišeš. Ili se stidiš što nas prezireš?

Знате како постоје фазе да не знамо шта да читамо уопште, или не знамо шта бисмо пре од оног што имамо поред себе. Пало ми је на памет да свако напише пет или десет књига (како се договоримо) које би желео да чита, а да неко други одреди једну књигу коју та особа сигурно мора да прочита, рецимо сад у јануару. Шта мислите? :)

Ja sam za, samo nisam stigla da se javim. Pošto vidim da se svi ustežu sad ću da bacim, što reče Rayela, prvi kamen i nadam se zakotrljam situaciju. Kad bih umela sad bih ubacila neki link neke pesme od Rolingstonsa, al ne umem. Zamislite da sam okačila.

Ja predlažem samo da se doda i objašnjenje zašto baš to planirate.

Dakle ono što ja planiram je:

Dikens - Mala prodavnica retkosti (ovo je Rayela kriva, toliko je hvali)
Pupin - Od pašnjaka do naučenjaka (ovo je zaslužna izložba o kojoj sam pisala)
Milanković - Autobiografija (ovo je kriv Don Hose)
Lu - Volvo kamioni ili šta već bude u biblioteci, da i ja napokon vidim kako on piše (krivi ste svi)
Milka Knežević Ivašković - šta nađem u biblioteci, kriv je forum i PDF Književnost.

Ja sam se danas počastila nekim finim čajevima u Kući čaja. Čaj za ljubavnike: "Mешавина црног чаја, јабуке, бадема, цимета и ђумбира" (to sam kopirala sa sajta, zato je ćirilica. I Dablin krem: "Црни чај, пржено зрневље кафе, латице јасмина. Арома јасмина и кафе".
Jedva čekam da sutra ujutru pijem ovaj Dablin krem.

To sa čajevima je čist marketing. Kao latice ovog i onog i onda ubace neku veštačku aromu i dotuku ga nepovratno. Moje je dete bilo opčinjeno nekim fensi pabom u kome se kuvaju ti čajevi, opisi su tako divni i nežni, zrnevlje, latice, savršeno je zvučalo. ...Te smo se dogovorile (teško žabu u vodu naterati) da odemo na dotični čaj. Nas tri, tri različita čaja. Ja sam samo srknula i zgadila se zbog ukusa dodatih aroma. Nijedan nije ni za šta i imali su ukus bombona. Bljak! Da sam htela bombone - jela bih bombone. 'Tela sam čaj...

- - - - - - - - - -

Inače, mami je zakazana operacija vrata za sredu, imaju materijal. Daće Bog da bude sve ok. Grudi se stabilizuju, nogu niko i ne pominje... Gips stoji. Ona je vrlo jaka mentalno a boga mi i fizički, stojički izdržava ovo neprekidno nepomično ležanje. Od petka joj je malkice uzdignuto uzglavlje, msm krevet, za jedan nivo. Sada nešto može i da proguta,

Dobro je. Mama ti je stvarno jaka žena, dve tako velike nevolje u par meseci. Izgubiti muža i na kraju zaglaviti sa takvim povredama... Svaka joj čast što se drži.

Ja sam za, samo nisam stigla da se javim. Pošto vidim da se svi ustežu sad ću da bacim, što reče Rayela, prvi kamen i nadam se zakotrljam situaciju. Kad bih umela sad bih ubacila neki link neke pesme od Rolingstonsa, al ne umem. Zamislite da sam okačila.

Lu - Volvo kamioni ili šta već bude u biblioteci, da i ja napokon vidim kako on piše (krivi ste svi)
Milka Knežević Ivašković - šta nađem u biblioteci, kriv je forum i PDF Književnost.

Glasam za Pupina ili Milankovića. Čitala obe i ove su odlične. Ako baš moram da se odlučim za jednu, onda Pupin :)

Vidi kako super funkcioniše Pahuljicina ideja, samo je trebalo neko da zakotrlja!

To sa čajevima je čist marketing. Kao latice ovog i onog i onda ubace neku veštačku aromu i dotuku ga nepovratno. Moje je dete bilo opčinjeno nekim fensi pabom u kome se kuvaju ti čajevi, opisi su tako divni i nežni, zrnevlje, latice, savršeno je zvučalo. ...Te smo se dogovorile (teško žabu u vodu naterati) da odemo na dotični čaj. Nas tri, tri različita čaja. Ja sam samo srknula i zgadila se zbog ukusa dodatih aroma. Nijedan nije ni za šta i imali su ukus bombona. Bljak! Da sam htela bombone - jela bih bombone. 'Tela sam čaj...

Mislim da su ovo ipak pravi čajevi, nisu u kesici, nego onako sve u komadićimai: drvca, cvetići, listići, zrnca kafe u ovom Dablinskom... ali... ko zna. Sad sve može da se napravi veštački. Do sada sam par puta kupovala u "Small ttree" (imaju štand u Ušću i čajdžinicu pored hotela Slavija) i bili su dobri.
Ajd još da probam onaj drugi koji sam kupila "Za ljubavnike" pa da ocenim.

A stalno mi je na pameti kako su Pahuljica, Munlajt i neke druge romantične dušice koja dolaze na temu, pisale da skuvaju čaj, pokriju se ćebencetom i uživaju u knjigama. Ja nikako da uskladim sve to. Obajšnjavam zašto pisanje o čaju nije spam.

Hvala ti, odlično. Bonus je što ga imam na polici :).

Uzgred, htedoh da ti kažem da me užasno bude blam nakon tvojih prikaza knjiga. Ozbiljni pravi prikazi. Moram da se naviknem...

I takođe da kažem da mi se nimalo ne dopada kako piše ova Nobelovka. Ovako kratke (kuse?) rečenice mi se nimalo ne dopadaju. Baš ti hvala što si stavila odlomke. Dopada mi se ona rečenica o ljubavi, da je to ono što nas izdvaja.

- - - - - - - - - -

A stalno mi je na pameti kako su Pahuljica, Munlajt i neke druge romantične dušice koja dolaze na temu, pisale da skuvaju čaj, pokriju se ćebencetom i uživaju u knjigama. Ja nikako da uskladim sve to. Obajšnjavam zašto pisanje o čaju nije spam.

Ja dok čitam grickam suncokret, ne pijem čaj. Ozbiljno... Deca me stalno zezeju zbog toga.

I ja cu pogledati da nadjem ovu biografiju koju je Don Hose preporucio.
A stvarno ne znam sta da preprorucim za citanje, svasta sam citala, sada sam se navadila ( kao pojedinKe na Agatu) na
Stiven Kinga, ali to nije bas za preporucivanje. A dok se ne setim ( a seticu se , nego to kod mene malo traje)
umesto Stounsa jedna bolja muzika sa sve jos bolje slike.

Kako Dana uvek ume da iskopa neke knjige koje mi nikad ne bi pale na pamet da pročitam i svojim opisima me zainteresuje z:)

Sviđa mi se Pahuljicina (odbijam da govorim Pahuljičina, Miličina itd. jer je poenta glasovnih promena da nam olakšaju izgovor, a ne da ga otežaju) ideja, s tim što ne znam koliko ću uspeti da je ispoštujem. Može Lu od tih predloga jer sam ga se dočepala ovih dana, a i nije obiman, pa računam da ću moći da se izborim s tim. Inače baš slabo čitam, pa se u skladu s tim i javljam ovde.

E lepo što ste me podržale jer sam sad iskoristila što su mi došli roditelji da čuvaju bebu pa sam mogla da otkucam spisak pročitanih knjiga za ovu godinu a vi hajte pa pišite šta vas zanima. Mada, kao i dosad, treba imati u vidu koliko nam se ukusi razlikuju i svi najbolje znamo čiji su prikazi i mišljenja najsličniji našima.
Samo par reči o ocenama, naročito zato što je to i Bi pomenula kao problem. Ovako:
1- baš mi se nije dopalo ili baš veliko razočarenje ili potpuno gubljenje vremena ili nepročitano do kraja
2- tek ima nešto što "vadi stvar" u odnosu na gornju kategoriju, nešto dobro urađeno, ili nešto novo saznala, a ostalo nije za preporuku
3- sasvim fina knjiga; zadovoljna što sam je pročitala ali ne moram da je imam; zadovoljna ali bojim se da ću je zaboraviti za godinu dana; "za iz biblioteke"
4 - dobra knjiga; malo joj fali da bude savršena; dobra ali ima nešto što mi se nije dopalo
5 - teško kod mene zaraditi :) Baš baš mi se svidela; baš baš dobra (ovo ne mora da bude isto. Npr. "Kapija suza" bi po literarnom dostignuću po mojoj skali trebalo da bude 4 međutim toliko sam uživala, toliko zavolela te likove, toliko često se i sad setim knjige i mislim da će tako biti i nadalje da je zaslužila 5. A neki Nobelovac, npr. Modijano, lepo piše, sve mi to fino teče, ali sam veoma distancirana u odnosu na to što pročitam i bojim se da ću zaboraviti iako mi se u toku čitanja dopada).

- - - - - - - - - -

I sad, tananana... 106 Daninih veličanstvenih za 2015. godinu :D

1. Pelagija i crni monah, Boris Akunjin (Informatika). 5
2. Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća, Haruki Murakami (Geopoetika). 3
3. Pročišćenje, Sofi Oksanen (Čarobna knjiga). 2
4. Jednostavan život, Kenzaburo Oe (IPS). 4
5. Diskretan heroj, Mario Vargas Ljosa (Laguna). 4
6. Izmisli ljubav za mene, Hose Ovehero (Laguna). 4
7. Pelagija i crveni petao, Boris Akunjin (Informatika). 5
8. Volvo kamioni, Erlend Lu (Geopoetika). 2
9. Beogradski druzi, Rebi Džabir (Geopoetika). 5
10. Ulica Šarlot, Deni Valas. 3
11. Rodoslov, Patrik Modiano (Akademska knjiga). 4
12.Povratak u Brajdshed, Ivlin Vo (Utopija). 5
13. Sunce u njenoj kosi, Đampa Lahiri (Vulkan).3
14. Osetljiva ravnoteža, Rohintron Mistri (Laguna). 5
15. Putovanje kroz Portugaliju, Žoze Saramago (Laguna). 3
16. Kad zatvorim oči,Ednej Silvestre (Evro-Giunti). 3
17. Močvara, Arnaldur Indridanos (Booka). 5
18. Amerikanka, Monika Fagerholm (Narodna knjiga). 3
19. Dolina patnje, Lidija Žorže (Narodna knjiga). 5
20. Kuća sećanja i zaborava, Filip David (Laguna). 4
21. Savremena arapska priča, grupa autora (Clio). 3
22. Slepi čovek iz Sevilje, Robert Vilson (Laguna). 3
23. Tri moćne žene, Mari Ndijaj (Agora). 4
24. Doña Perfekta, Benito Peres Galdos (Clio). 4
25. Kapija suza, Ejbraham Vargeze (Laguna). 5
26. Braća po krvi, Ernst Hafner (Laguna). 4
27. Smrt i njeni hirovi, Žoze Saramago (Laguna). 4
28. SFRJ za ponavljače, Dejan Novačić. 3
29. Druga Bolenova kći, Filipa Gregori (Laguna). 3
30. Sudbina i komentari, Radoslav Petković (Laguna). 4
31. Prijatelji, Slobodan Selenić (Laguna). 5
32. Sneško, Ju Nesbe (Laguna). 3
33. Pogrebni običaji, Hana Kent (Laguna). 4
34. Babetina gozba, Karen Bliksen (Geopoetika). 5
35. Luka, Jens Kristijan Grendal (Okean). 4
36. Služavke, Ketrin Stoket (Čarobna knjiga). 3
37. Grobna tišina, Arnaldur Indridason (Booka). 5
38. Palmin pirinač,Fransisko Azavedo (Čarobna knjiga). 4
39. Slonovski mesec, Džon Svini (Laguna). 2
40. Obuci svoju porodicu u somot i džins, Dejvid Sedaris (Samizdat). 5
41. Pozovite babicu, Dženifer Vort (Čarobna knjiga). 5
42. Inspektor Bronštajn i slučaj ubijenog naciste, Andreas Pitler (Laguna). 1
43. Nedeljni filozofski klub, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 4
44. Amerikana, Čimamanda Ngozi Adiči (Laguna). 5
45. Crooked House, Agatha Christie. 4
46. Glasovi reke, Žaume Kabre (Laguna). 5
47. Gde si nestala, Bernadeta? , Marija Sempl (Samizdat). 3
48. O miševima i ljudima, Džon Stajnbek (Laguna): 5
49. Čim preživim ovaj roman, Mirjana Đurđević (Agora). 2
50. Spaljene senke, Kamila Šamsi (Laguna). 4
51. Prijatelji, ljubavnici, čokolada, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat) 4
52. Knjiga o sreći, Nina Berberova (Paideia). 5
53. Smrt i malo ljubavi, Aleksandra Marinjina (Fabrika knjiga). 4
54. U inat kiši, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 3
55. Nemi i ukleti, Robert Vilson (Laguna). 3
56. A planine odjeknuše, Haled Hoseini (Laguna). 4
57. Helgin dnevnik, Helga Hošek Vajs (Laguna). 3
58. Štedljivo s komplimentima, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 3
59. Tri lica jedne ljubavi, Šandor Marai (Laguna). 5
60. Mi, Dejvid Nikols (Laguna). 5
61. Pomen, Ana Houp (Laguna). 4
62. Zaboravljena umetnost zahvalnosti, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 2
63. Sva svetlost koju ne vidimo, Entoni Dor (Laguna). 2
64. O roditeljima id eci, Emil Hakl (Dereta). 4
65. Očaravajuće ćudi običnih ljudi, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat) 1
66. Sabrana dela Aj Džej Fikrija, Gabrijela Zeman (Laguna). 4
67. Bekovo poslednje leto, Benedikt Vels (Plato). 3
68. Opet on, Timur Vermes (Laguna). 4
69. Grrrim, Katrin Duve (Laguna). 2
70. Kad u vučji sat, eto ih opet, Zirana Zateli (Prosveta). 5
71. Ne znam kako joj to polazi za rukom, Alison Pirson (Laguna). 3
72. Iščezla, Džilijan Flin (Laguna). 5
73. Tri žene, Mardž Pirsi (Okean). 4
74. Senke jednoroga, Rakel Martinez (Dereta). 3
75. Aleks, Pjer Lemetr (Laguna). 5
76. Dolina Ise, Česlav Miloš (Paideia). 4
77. Abecedar, Česlav Miloš (Laguna). 3
78. Pokoravanje, Mišel Uelbek (Booka). 5
79. Prednosti jednog marginalca, Stiven Šboski (Dereta). 2
80. Žena na stepenicama, Bernhard Šlink (Plato). 3
81. Slobodan svet, David Bezmozgis (Plato). 5
82. Šala, Milan Kundera. 5
83. Stilista, Aleksandra Marinjina (Fabrika knjiga). 5
84. Bili, Ana Gavalda (Paideia). 1
85. Indijski začin na francuski način, Ričard Morais (Vulkan). 2
86. Kuga i kolera, Patrik Devil (Čarobna knjiga). 4
87. Lazarove žene, Marina Stepnova (Agora). 5
88. Gde ste bili kada je padao mrak, Mario Levo (Dereta). 1
89. Klub nepopravljivih optimista, Žan-Mišel Genasija (Čarobna knjiga). 4
90. Čudo, R. H. Palasio (Dereta). 4
91. Vrana, Erik Aksl Sund (Samizdat). 1
92. Velika kuća, Nikol Kraus (Booka). 5
93. Linda, Lejf G. V. Pešon (Laguna). 2
94. Hadersfild, Uglješa Šajtinac (Jugoslovensko dramsko pozorište). 5
95. Jedan dan i druge priče o psihoterapiji, Irvin Jalom (Psihopolis). 5
96. Alah nema obavezu, Amadu Kuruma (Clio). 4
97. Smisao života: priče o psihoterapiji, Irvin Jalom (Psihopolis). 4
98. Sezona seobe na sever, Tajib Salih (Clio). 5
99. Nikeče, Paulina Šizijane (Geopoetika). 4
100. Sveta glad, Beri Ansvort (Laguna). 5
101. Svet koji nestaje, Činua Ačebe (Dereta(). 5
102. Nezaboravno kolektivno samoubistvo, Arto Pasilina (Odiseja). 4
103. Riba, patka, vodozemac, grupa autora (ur. Ljubica Arsić) (Laguna). 3
104. Rat nema žensko lice, Svetlana Aleksijevič (Čarobna knjiga). 5
105. Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, Rensom Rigs (Orfelin). 3
106. Grad pustoduha, Rensom Rigs (Orfelin). 4

Poslednja izmena:
Jedino sto od ovih knjiga poznajem a i ja preprocujem , to je Selenic "Prijatelji"
Rodoslov sam citala, knjiga mi se dopada, ali ne bas i preterano.
Ova Saramagova knjiga ( Portuglija) nije me nesto oborila s nogu, mislim da ima boljih knjiga ( ali to je samo moj ukus)
Smrt i njeni hirovi preporucujem i ja.

Pokoravanje tek nameravam da citam, ali mi je skupo ( 22 ojra), ali citacu ga. To je must havez;)
Tu je i ovaj Cheslav Milosh, al eto ne postizavam.

@Dano,
svaka cast...:worth:
(ja ne umem ni prikaz da napisem kako treba :rumenko:) Usput, cini mi se da si preskocila ocenu za Gde si to posla Bernadeta?

Ja sam naslozila knjiga i knjiga za citanje, a od...:rumenko: i dalje vucem Venoru Benet ne zato sto je knjiga losa nego ja.:dash:

Mrtve dushe

Rayela, nije bilo idealno, daleko od toga, ali ni posle nije bilo mnogo bolje..

Imam desetak visokokotirajućih Daninih knjiga. :super: Od svega nabrojanog, pročitala sam jedino Smrt i njeni hirovi i A planine odjeknjuše. Tkođe dajem 4 za obe. Sve su njihove bolje od ovih..

- - - - - - - - - -

Rayela, ne duri se, nisam rekla da mi se Dikens ne dopada, jednostavno sam u q*cu trenutno. Žao mi je. Čak ni novine ne čitam.

Е, хајде онда и ја да напишем својих пет књига.
1. Дама с камелијама
2. Вашар таштине
3. Љубав у доба колере
4. Убити птицу ругалицу
5. Гордост и предрасуде

Да видим ко ми бира шта морам да прочитам у јануару:)

Би, кафа је била нес, те тиме и служена у некој великој чаши. Буквално је све из чаше поливено по мени. Данас ме зезају на послу и питају да л' идемо на кафу :lol:
Красуљак, држите се:cmok:

Са Даниног списка ја пребројах дванаест које сам читала (Измисли љубав за мене, Опет он, Грррим, Слоновски месец, Погребни обичаји, Смрт и њени хирови, Служавке, Сабрана дела Еј Џеј Фикрија, Помен, Свет који нестаје, Индијски зачин на француски начин, Дом госпођице Перегрин за чудновату децу) и углавном се оцене слажу осим за Индијски зачин и Слоновски месец. Индијски зачин је мени била баш опуштајућа,а то ми је требало у том тренутку, а и Слоновски месец ми се много допао. :)

Идем ја сад да направим свој списак па да га поставим. Имам сад мало слободног времена па ћу таман то сад да урадим.

Мој списак наспрам Даниног, што се броја прочитаних тиче је мршав, 37 само ове године. Ипак, више је било добрих него лоших, а то је у ствари битније од броја прочитаних.

Топ 3: (Апсолутно заслужено деле прво место. Убедљиво најбоље које сам прочитала ове године.)
1. Тајанствени странац, Марк Твен
1. Три мускетара, А. Дима
1. Слепило, Жозе Сарамаго

Баш су ми се допале:
1. Старац који је читао љубавне романе, Луис Сепулведа
2. Близнакиње са Хајгејта, Одри Нифенегер
3. Чик ме ухвати, Френк В. Абагнејл
4. Мајка је само једна, Миклош Вамош
5. Слушкињина прича, Маргарет Атвуд
6. Изгубити Јулију, Џонатан Хал
7. Арарат, Лајош Зилахи
8. Тунел, Ернесто Сабато
9. Парфем, Патрик Зискинд
10. Питања и одговори, Викас Сваруп
11. Коралин и тајанствени свет, Нил Гејмен
12. Поново с њим, Наташа Иконић
13. Тереза Ракен, Емил Зола
14. Пијаниста, Алесандро Барико
15. Свет који нестаје, Чинуа Ачебе
16. Новембар, Гистав Флобер

Фине мада ми је фалило нешто:
1. 35 кила наде, Ана Гавалда
2. Музика једног живота, Андреј Макин
3. Уметност вожње по киши, Гарт Стајн
4. Помен, Ана Хоуп
5. Леон и Луиз, Алекс Капи
6. Црна кутија, Амос Оз
7. Капетанова кћи, Пушкин
8. Кофер госпође Синклер, Луиз Волтерс
9. Сабрана дела Еј Џеј Фикрија, Габриела Зевин
10. Дрхтај, Чимаманда Нгози Адичи
11. Доручак кодТифанија, Труман Капоте

Више сам очекивала:
1. Орханово наслеђе, Алин Оханесјан
2. На балу с краљем, Розалинд Лејкер
3. Преступ, Барбара Јуинг
4. Прича о земљи и мору, Кејти Симпсон Смит
5. Цврчак на огњишту, Чарлс Дикенс
6. Мери Попинс, Памела Л. Траверс

Промашај године:
1. Љубавна саботажа, Амели Нотомб

Poslednja izmena:
Devojke, baš ste vredne! Stigao već i Pahuljicin (kao i Elefteria i ja odbijam da pišem i govorim Pahuljičin, ne zvuči mi kao prisvojni pridev od tog imena) spisak, a ja ni Danin nisam čestito svarila.
Ipak ću prvo da prokomentarišem Pahuljicin, gde su tako jedne pored drugih klasici, ( po mom mišljenju, koje sam ja čitala u nekim mladim danima), kao Puškinova Kapetanova kći, i Zilahijev Ararat, Aleksandar Dima, Mark Tven, Dikens, uz savremene, moderne ovih dana Vamoš, Atvud,Nifeneger, Ngozi Adiči...
Sa njenog spiska takodje ove godine sam čitala Bliznakinje sa Hajgejta, neobična, kao i Vremeplovčeva žena, ali ja bih je svrstala u onu nižu kategoriju, Fine, ali im je nešto falilo. Isto i Sluškinjinu priču. Majka je samo jedna, Mikloša Vamoša, Leon i Luiz Aleksa Kapija i Muzika jednog živta (koju sam i kupila kod Pahuljice z:), podudaraju nam se utisci. Ararat mi je svojevremeno bio super, sigurno bih ga u vreme kad sam ga čitala stavila u top nekoliko, ali sad ne znam kako bi mi se svideo. Vremenom se pokazalo da nemam isti utisak u knjigama sa 20 i 40 i nešto godina. I to bi bilo sve što se tiče nekih podudarnosti, uz to da smo pročitale približan broj knjiga ove godine.

- - - - - - - - - -

Е, хајде онда и ја да напишем својих пет књига.
1. Дама с камелијама
2. Вашар таштине
3. Љубав у доба колере
4. Убити птицу ругалицу
5. Гордост и предрасуде

Да видим ко ми бира шта морам да прочитам у јануару:)

Би, кафа је била нес, те тиме и служена у некој великој чаши. Буквално је све из чаше поливено по мени. Данас ме зезају на послу и питају да л' идемо на кафу :lol:

Ja kao osvedočena ljubiteljka Markesa glasam za Ljubav u doba kolere.

Valjda su ti doneli novu kafu o svom trošku?! I platili račun za hemijsko čišćenje ( o tome možeš samo da sanjaš). Čak ni za kafu ne verujem.

Poslednja izmena:
Ja sam pisala beleške čitajući Danin spisak. Toliko knjiga i toliko ocena.... Primećujem da je dosta čitala Aleksandra Mekol Smita i divim joj se zbog toga. Meni je on posle druge knjige iz one afričke serije počeo da se ponavlja, sve mi je posle bilo isto. A iz onog edinburškog serijala sam čitala upravo kao i Dana, Prijatelji, ljubavnici, čokolada i potpuno me smorio. Jedva bi dobio dvojku.

Slažem se sa peticom za Selenićeve Prijatelje. Nisam ga odavno čitala, ali njegova dela su medju najsavršenijim domaćim... Moraću ponovo da ga dohvatim. Kunderina Šala takodje zaslužuje najvišu ocenu, ali ja sam, kad je češka književnost u pitanju, malo subjektivna. Ove godine sam čitala i Marinjinu,Ime žrtve niko, nije loša, ali ne bih joj dala najvišu ocenu. Možda su neke druge knjige bolje.

Knjiga Ne znam kako joj to polazi za rukom (71) me je oduševila kad sam je prvi put čitala pre nekoliko godina, kada sam upravo kao i junakinja balansirala izmedju posla, male dece, domaćinstva, muža, prijatelja... ali mi je film sa Sarom Džesikom Parker, nekako sve te probleme koji su delovali realno i sa kojima sam se poistovetila, srozao i pojednostavio. Pa mi više ni knjiga nije delovala tako dobra.

Sa Daninog spiska sam čitala još i Jednostavan život, Kenzaburo Oe (redni broj 4, ocena 4), Volvo kamioni (8-2), SFRJ za ponavljače (28- 3), Čim preživim ovaj roman (49 - 2 (ja bih dala veću ocenu), A planine odjeknuše (56 - 4 (ovde bih dala manju ocenu).

Naslov koji je mene zainteresovao (a Dana je rekla da kažemo šta nas zanima pa će da napiše malo više) je pod rednim brojem 40, sa najvišom ocenom i vrlo neobičan: Obuci svoju porodicu u somot i džins, Dejvid Sedaris.
Nisam ga našla u pretrazi, pa Dano, kad stigneš, napiši koju reč.

- - - - - - - - - -

Analizirajuće ove spiskove, malo sam prelistavala i svoj, ali nisam još spremna da napišem listu. Treba mi malo vremena da prizovem u sećanje utiske koje su pojedine knjige ostavile. Ali već znam da nisam pročitala ništa čemu bih dala najvišu ocenu. A onda ću malo da pogledam i spiskove od prethodnih godina, podsetim se čemu sam dala najvišu ocenu i uporedim.

Evo i moje listice!
Daklem, pročitala sam ukupno 43 knjige ( 2 su još work in progress).
Neću sve da izlistavam, samo one koje su ostavile najveći utisak, na ovaj ili onaj način - takođe izostavljam Agatu

Odlične
1. Filip Klodel - Sive duše
2. Tuve Jansen - Poruke
3. Arto Pasilina - Nezaboravno kolektivno samoubistvo
4. Šervud Anderson - Vajnzburg. Ohajo

Odlične knjige kojima je falilo samo neka mrvica posebnosti da se nađu na gornjoj listi
1.Česlav Miloš- Dolina reke Ise
2. Irivin Jalom - Kad je Niče plakao
3 .Ljudmila Ulicka - Devojčice
4. Per Petešun- Odbijam
5. Laš Sabje Kristensen - Polu-brat

Jedino pravo razočarenje ove godine je bila ' Otmenost ježa', Mjuriel Barberi ....pretenciozna knjiga mi je išla na živce sve do pred kraj a bila sam uverena da će mi se svideti....
I spomenula bih famoznu ' Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu' koja mi se svidela ALI mi je naracija i stil pisanja bio užasan što mi je uništilo uživanje.
I naravno da ne zaboravim Itala Kalvina i njegovu ' Ako jedne zimske noći neki putnik...' kojoj su SVI moji GR drugari koji imaju iole ukusa dali najviše ocene a ja sam se smorila posle 10 strana i na jedvite jade sam protrčala kroz nju......

Neke od smor horora iz ove godine ne bih ni da stavljam na listu.....bilo kakvu
Balzak - Devojka sa zlatnim očima
Tolstoj - Krojcerova sonata

ZzzzzzzzzzZzZZzzzzz

Онда је мој задатак Маркес:)

Ја нисам остала у кафићу јер сам морала да идем да се средим. Другарицама је донета друга кафа, али мислим да није била гратис. Тај дечко једноставно није за тај посао. Поред овог што се десило, било је још неких ситуација које показују да није добар келнер (дуго чекање да дође да узме наруџбину).

Чекам да видим ко следећи пише својих пет књига и ко му бира шта ће читати:)

Ja sam danas čekala 25 minuta taksi, inače mi do bolnice treba 20 minuta pešice. Šiznula sam... Toliko sam bila besna, da je trebalo da zahtevam da oni meni plate na kraju umesto ja njima. Tri puta sam zvala, na svakih 10 minuta, i tek je treći put stiglo vozilo. Svaki put su mi rekli za 3 minuta. :roll: Mamu operišu ujutro. Tako su bar obećali.

Otmenost ježa je jedna predivna knjiga, ali možda tek za nas poluvekovne dame. :) Ja vam vala neću skoro stavljati spisak knjiga koje sam čitala ove godine. Možda u novogodišnjoj noći ako ostanem kod kuće, što je najverovatnije. Nekako su mi najsvežiji Hamsun (posebno Glad), Fokner (Divlje palme) i Flober, Novembar..

- - - - - - - - - -

Чекам да видим ко следећи пише својих пет књига и ко му бира шта ће читати:)

Pojasni mi, molim te, da se ne bih vraćala, očekuješ da navedem pet knjiga koje bih želela da pročitam? :think:

Sto svi polude pred novu godinu. Dobro je da ne moram nigde da idem.

Uz tebe i tvoju mamu smo. Da sve prodje dobro i da se oporavi.

- - - - - - - - - -

Nisam komentarisala listu wild child jer skoro nista nisam citala. Samo kad je Nice plakao, a ni to mi se nije svidelo. z:( I otmenost ježa koja jeste. Mozda je u pravu Krasuljak, ipak su neke knjige za malo starije čitateljke.
A i tebi se ekstra svidelo ono Kolektivno samoubistvo.

Poslednja izmena:
@Dano,
svaka cast...:worth:
(ja ne umem ni prikaz da napisem kako treba :rumenko:) Usput, cini mi se da si preskocila ocenu za Gde si to posla Bernadeta?

Ja sam naslozila knjiga i knjiga za citanje, a od...:rumenko: i dalje vucem Venoru Benet ne zato sto je knjiga losa nego ja.:dash:
Gde si nestala Bernadeta? dodata ocena 3. To je simpatična knjiga onako za opuštanje. Nasmejala me je nekoliko puta slatko, i mnogo puta sam se nasmešila, ali je od onih za iz biblioteke, bar za mene. Najveći problem za mene je bila to što je potpuno nerealna radnja i likovi. A najveći plus što je duhovita, brzo se čita i liči na neki simpatičan letnji porodični film. Čitala sam je u porodilištu i bila je put pogodak za to kad sam s pola mozda prisutna i treba mi nešto da skrene misli.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back