Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Francuski baštovan, Santa Montefjore. Ljubavni roman u čijem središtu je baštovan i njegova uloga u životu dve žene, Mirande (u sadašnjosti) i Ave (u prošlosti). Knjiga je podeljena na četiri celine, na godišnja doba, i u svakom periodu uporedo pratimo priču šta se dešava sa Mirandom i Avom. U nekim momentima baš sam uživala čitajući. Vrlo su lepi opisi bašte, šta sve ima od cveća u njoj, kako je ona nastajala (u oba perioda u kojim teče priča). U pojedinim momentima sam imala utisak kao da čitam neki nastavak Bujnog leta, ti opisi prirode, sela u kom se radnja odvija... Ja volim opise tako da sam u tom delu baš uživala. Ali drugi deo priče, koji se tiče odnosa likova, je malo traljavo urađen. Miranda se sa decom seli iz grada na selo, a njen muž radi i dalje u gradu i dolazi vikendom kod njih na selo. Na početku je naznačeno da su oni bogati, ali meni je baš smetalo što kad se objašnjava kako je Miranda odevena, kaže se koja je marka tašne, suknje, u kojoj ranji kupuje stvari i sl. Pa onda tako na nekoliko mesta, potupuno bespotrebno. Likovi nisu loše zamišljeni, ali nema neke preterane inovativnosti što se njihovih međusobnih odnosa tiče.
U suštini, ovo je klasičan ljubić. Mislim da ova knjiga nije za kupovinu, ali može da se pročita (ali biće malo nerviranja oko nekih stvari, da se spremite ako biste kojim slučajem da čitate). Da su neke stvari drugačije urađene, ova knjiga bi bila baš dobra. Ljubić, ali dobra. Ovako, ne iskače iz nekih kalupa. Ali sad što više razmišljam vidim da mi je na neki čudan način prijala (iako se ne slažem sa onim što je u središtu obe priče). Očigledno sam ni tamo ni vamo što se utiska tiče.. Videću kroz par nedelja šta će da preovlada.

Meni ne treba vremena, jer ih znam samo dvije: ) Možda i više, al da mi ne padaju sada na pamet.
One koje znam si čitala, nema čovjeka koji nije, ali što se mene tiče obje su fantastične.
Selindžer i Harper Li. Lovac u žitu i Ubiti pticu rugalicu.
Ne spadaju mi u dječije knjige, pogotovo ne Ubiti pticu rugalicu koja se bavi ozbiljnim temama i divnom perspektivom djeteta.
Mrzim što i ja nemam spisak:D
Obe sam čitala. Lovac mi nije bio ništa posebno, a Ptica rugalica mi je bila dobra.

Evo da napravim spisak. Dakle knjige u kojima je opisan svet viđen očima deteta:
Rani jadi - Danilo Kiš, (Pripovetka Igra mi je bilaaaaa :zaljubljena: )
Igrac- Kolom Meken (romansirana biografija o Nurijevu)
Top je bio vreo - Vladimir Kecmanovic
Kradljivica knjiga – Markus Zusak,
Iza kulisa – Kejt Etkinson, (o-d--l-i-č-n-a)
Soba – Ema Donahju,
Jednostavan zivot – Kenzaburo Oe - ("Ma-čan (20 godina), potpuno je posvećena brizi za starijeg brata i trudi se da uprkos svojim fizičkim i karakternim ograničenjima najbolje što može iznese teret staranja o kući i porodici u odsustvu roditelja"). A stariji brat je "poseban".

Tajni dnevnik Adrijana Mola - Sju Taunzend, (ova je zabavna :lol: )
Ovo je najstrašniji dan u mom životu – Jasminka Petrović, Adrijan Mol na naš način :lol:

Igračica goa je super knjižica.
Kratka i efektna. Bude ti žao kad već kraj: )
I ta igra go, to je poput šaha, slična logika, igra se na tablama 19x19 polja, zapisuju poteze i igraju danima, i djevojka iz romana ju opisuje kao borbu kraljevstava (uf, kakva riječ: ) kako ide ovo?) a ne samo dvojice kraljeva. To mi se poređenje dopalo.
I istočnjački je roman, sve vrijeme ti je jasno da je u pitanju Kina i Japan. Što meni recimo promiče kada je Murakami u pitanju, gdje među zapadnjačkom muzikom i kulturom tek povremeno provije činjenica da se piše o Japancima.
Ja sam izbegavala ovu knjigu sve misleći da je Go neka igra, ples... Međutim... (A onda je Night presudila :D) I zaista knjiga je super.

Citam 'Crveni sari', malo sam koristila pretragu teme i videla vrlo sarolike komentare, dacu svoj doprinos cim zavrsim knjigu.
A pred spavanje citam u pdf verziji 'Dnevnik jednog penzionera', hvala Lamar za tu dozu zabave koja mi lepo zaokruzi dan.
Usput pokusavam da nam nadjem smestaj za more... :)
E, baš mi je drago da ti se dopada :D
Ja sam je čitala zahvaljujući preporuci Linejne :)

To je sjajan dnevnik od jos sjajnijeg coveka.
Citala sam taj dnevnik jos odavno i nikada necu zaboraviti kada je napisao da je posle jedne Nove godine, setajuci po gradu u kontejneru nasao punu bombonjeru.
Svima preporucujem ko voli da cita dnevnike, ovaj je poseban i koliko sam se samo puta nasmejala nekim njegovim delovima, a bogami i razmisljala o istima.
A sto se tice dalmatinskog, brzo cete se snaci. No problemo. Brzo se uci. I razumije.

Cmokic za moju Lamar.

Obe sam čitala. Lovac mi nije bio ništa posebno, a Ptica rugalica mi je bila dobra.

.
Iz danasnje perspektive nije ni meni Lovac u zitu neka " narociita" knjiga, ali je knjiga dugi niz godina, ako ne i
decenijama bila kultna, zato je svako ko je citao " u mladosti" voli .

Na nemacki je knjigu preveo Hermann Hesse i u uvodu kaze sledece:

U ovom komplikovanom svetu i vremenu u kome zivimo, ne smemo od
knjizevnosti da ocekujemo neka velika genijalna dela. Ali ne postoji
roman u kome je glavni lik sa toliko bola odrastao kao Holden. Holden postaje
mit i prva licnost pop scene u svetskoj literaturi. Postoje stvari koje mladom
coveku poptpuno izmene zivot: to je prvi poljubac,prvi novac koji dobije,
prvi joint, prvo seksualno iskustvo i naravno "Lovac u zitu"

Johny Deep kaze o knjizi: Dosao sam u Holivud i procitao "Lovca u zitu"
Svet je postao drugaciji , i to je bio pocetak..

Ali ima i tragicnih dogadjaja vezanih za roman. Roman postaje i vrsta
"biblije" razlicitim psihicki poremecenim osobama. Tako se ubica John Lennon-a
poziva na glavnog junaka, ali i Charles Manson povlaci paralele izmedju
ubistva i romana.

Knjiga je inace razoruzavajuce altruisticna. Puna je toplih osecanja i nostalgije bez patetike. Na momente tuzna, na momente smesna, krajnje nepretenciozna,, a mudra. Prica o tome kako neko ko je nesiguran, dezorijentisan i razocaran ipak uspeva da ispliva na povrsinu i shvata da je zivot lep, pa makar i sa kompromisima

Iz danasnje perspektive nije ni meni Lovac u zitu neka " narociita" knjiga, ali je knjiga dugi niz godina, ako ne i
decenijama bila kultna, zato je svako ko je citao " u mladosti" voli .

Na nemacki je knjigu preveo Hermann Hesse i u uvodu kaze sledece:

U ovom komplikovanom svetu i vremenu u kome zivimo, ne smemo od
knjizevnosti da ocekujemo neka velika genijalna dela. Ali ne postoji
roman u kome je glavni lik sa toliko bola odrastao kao Holden. Holden postaje
mit i prva licnost pop scene u svetskoj literaturi. Postoje stvari koje mladom
coveku poptpuno izmene zivot: to je prvi poljubac,prvi novac koji dobije,
prvi joint, prvo seksualno iskustvo i naravno "Lovac u zitu"

Johny Deep kaze o knjizi: Dosao sam u Holivud i procitao "Lovca u zitu"
Svet je postao drugaciji , i to je bio pocetak..

Ali ima i tragicnih dogadjaja vezanih za roman. Roman postaje i vrsta
"biblije" razlicitim psihicki poremecenim osobama. Tako se ubica John Lennon-a
poziva na glavnog junaka, ali i Charles Manson povlaci paralele izmedju
ubistva i romana.

Knjiga je inace razoruzavajuce altruisticna. Puna je toplih osecanja i nostalgije bez patetike. Na momente tuzna, na momente smesna, krajnje nepretenciozna,, a mudra. Prica o tome kako neko ko je nesiguran, dezorijentisan i razocaran ipak uspeva da ispliva na povrsinu i shvata da je zivot lep, pa makar i sa kompromisima

Sto se Lovca u zitu tice, nemam zamerki.
I sada, kao i u mladosti, jedva sam cekala da je se docepam i procitam.
Stvarno ne mogu da zamislim da je ta knjiga mogla nekog da ``inspirise`` na ubistva, nasilje.
Ja tu ne vidim nista lose.
Kao i prica da je onaj Svedjanin, masovni ubica ubijao dok je slusao onu po meni bozanski divnu pesmu iz ``Gospodara prstenova`` Rekvijem za snove...
Na na na na - na na na na...

Lovca u raži sam pročitala sa 17, sa 18 sam kupila celog Selindžera (4 komada knjiga :)). u Beogradu, kad sam pokušala da upišem farmaciju. Tad sam ga i iščitala i mnogo mi je prijao. Sada, posle tačno 31 godinu, ne sećam se ama baš ničega, a glupo mi da ga čitam ponovo... Ako moja deca budu htela, pa da mi prepričaju...:zkez:

- - - - - - - - - -

Očito da je greška u tome što je ja nisam čitala u mladosti već pod stare dane :lol:

Ono, ti si kriva... Zato i neću da čitam ponovo...:zkez:

A još i nije za moj "uzrast"... :)

- - - - - - - - - -

Iz istog mi je razloga žao Milera, Bukovskog... Glupo bre matora žena to da čita...:rotf:

- - - - - - - - - -

Uuuu, kako me samo Harold Robins golicao, kad se setim...:lol:

Sto se Lovca u zitu tice, nemam zamerki.
I sada, kao i u mladosti, jedva sam cekala da je se docepam i procitam.
Stvarno ne mogu da zamislim da je ta knjiga mogla nekog da ``inspirise`` na ubistva, nasilje.
Ja tu ne vidim nista lose.
Kao i prica da je onaj Svedjanin, masovni ubica ubijao dok je slusao onu po meni bozanski divnu pesmu iz ``Gospodara prstenova`` Rekvijem za snove...
Na na na na - na na na na...
Mislila si, dochim, na Norvezanina, ali nema veze.
@lamar
Pa da, u tome je ceo zayeb:D
Nekada je i Dzems Din bio kult, ali ajde neka danasnji tinejdzeri gledaju neki njegov film.
Okace na zid oster njegov , zajedno sa posteromk Che Gevare, a pojma nemaju ni o jednom ni o drugom.
I nema veze sto nemaju pojma, nego to rade zato sto misle da je to nekako "in" pri cemu ih uopste i ne zanima da proguglaju
malo barem o ovom drugom.

A još i nije za moj "uzrast"... :)

- - - - - - - - - -

Iz istog mi je razloga žao Milera, Bukovskog... Glupo bre matora žena to da čita...:rotf:

- - - - - - - - - -

Uuuu, kako me samo Harold Robins golicao, kad se setim...:lol:
Ja sm Bukovskog stvarno citala prvi put u malo matoroijim godinama, da ne kazem prvi put pre ( mozda ) dve godine.
Nema tu poredjenja sa ovim Lovcem u zitu ( ali valjda nije to ni poenta).
Milera ( henrita;)) nesto mrljavim, ne znam, pokusavam da ga volim al na silu nece.

Ja sm Bukovskog stvarno citala prvi put u malo matoroijim godinama, da ne kazem prvi put pre ( mozda ) dve godine.
Nema tu poredjenja sa ovim Lovcem u zitu ( ali valjda nije to ni poenta).
Milera ( henrita;)) nesto mrljavim, ne znam, pokusavam da ga volim al na silu nece.

Znam da nema poređenja sa Selindžerom, već sa uzrastom...:lol: Priznaćeš da je sve to za omladinu? ;)

- - - - - - - - - -

Znamo ko se pali na seks... Omladina i nejepci...:zkez:

Znam da nema poređenja sa Selindžerom, već sa uzrastom...:lol: Priznaćeš da je sve to za omladinu? ;)

- - - - - - - - - -

Znamo ko se pali na seks... Omladina i nejepci...:zkez:
Zanimljivo bi bilo da neko ko danas ima recimo 16 i 17 godina procita tu knjigu.
Ja mislim da bi se "smorio" i da vise nikada ne bi prociitao nijednu knjigu
U vezi seksa, dokle si stigla sa Parovima;)

Do 350. Juče nisam čitala, išla sam kod mojih, mami bio rođendan. Danas tata doš'o kod lekara, tek sam ga otpratila. Sad ću, kad malo zahladi, trenutno jedva dišem (na škrge :sad2:)...

- - - - - - - - - -

Što se tiče dece od 16-17 godina, oni su danas zaraženi epskom fantastikom, ako uopšte i čitaju...

Do 350. Juče nisam čitala, išla sam kod mojih, mami bio rođendan. Danas tata doš'o kod lekara, tek sam ga otpratila. Sad ću, kad malo zahladi, trenutno jedva dišem (na škrge :sad2:)...

- - - - - - - - - -

Što se tiče dece od 16-17 godina, oni su danas zaraženi epskom fantastikom, ako uopšte i čitaju...
Kod mene ladno, merkam koje perjane jakne da poklanjam i tako. Odlicno vreme za citanje.

Društvo, dobar dan! :D

Ovo je izgleda moja godina...puno lepih dešavanja, konačno ostvaren san da posetim i Krit i jedno od najlepših letovanja do sada....
Neizmerno smo uživali...Krit je ogroman,divlji, pun kontrasta...i jedini koji je uspeo da se progura i zazme parčence mog srca, koje celo pripada Skijatosu ( koji i dalje ima prvo mesto i sumnjam da će ga ikada izgubiti).To bi bilo najkraće moguće, što se impresija tiče...

E sad, ja s mora stigla verena...
Postoji fotografija crkvice na vodi koju godinama gledam i nosam i znala sam da je to na Kritu,ali ne i gde je...i tamo saznam da je to sat vremena vožnje od našeg mesta i naravno odemo...Prizor je takav da zastaje dah..i kreću suze..bar meni
Pitam gde je prsten koji smo naručili za veridbu, kaže nije ga poneo ( praktični razlozi) ...
I kroz nekoliko dana, odmah ujutru, odvezao me je ponovo tamo ( prethodne večeri je kupio drugi prsten ) i zaprosio...Bilo je spontano i emotivno i romantično...iako sam mislila da će to izostati, jer smo onaj prethodni zajedno birali...Ali eto...drugi sam dobila po povratku, na dan slave...
Za nekoga ko obožava Grčku, more i ko je zaljubljen u ta dva ostrva, ovo je ostvarenje sna....

Izvela sam i ja nešto čime ću ga na dan venčanja oboriti s nogu...bar se nadam...a takodje ima veze s Kritom...

E sad knjige...
Kako je zbog nevremena u Bgd avion ozbiljno kasnio, koferi su nam bili napolju i deo stvari se pokvasio...a i deo knjiga...Poludela sam...zbog knjiga, naravno.
Najpre sam pročitala Sobu ljubavnika.Ok je, ali ništa nećete propustiti ni ako je preskočite.Sve je nekako predvid(lj)ivo...i radnja i zaplet i rasplet...pa i likovi...Ne znam , nekako tra-la-la...Možda je okvir u koji je radnja smeštena malo drugačiji ,ali ne nešto posebno zanimljiv i ne preterano razradjen i to je sve....Nije za kupovinu ( ja je već kupla, naravno).

E onda sam prešla na Tamni lavirint, koji je pisao autor Aleksandrijskog kvarteta ( ako nisam nešto pobrkala),ali krenula sam sa čitanjem na brodum na nekom krstarenju i bilo je puno ljudi i često sam prekidala, tako da mi koncentracija i nije bila neka..činilo mi se malo monotono i nerazumljivo..brkala sam likove,i nešto mi nije legla, pa sam ostavila da nastavim kasnije i uzela Dnevnik sludjene mlade, sve kao to treba da pročitam do svadbe...Iskreno, imala sam predrasude o toj knjizi, a tome su doprinele i one retardirane korice...Medjutim, ništa nije lošija od ostale literature tog tipa, ko voli...Nisam je završila, ali ono što sam pročitala, bilo mi je zanimljivo u smislu da sam se u nekim segmentima prepoznala ili da možda mojima sa strane delujem tako...U par navrata sam se čak i glasno nasmejala ( bila sam sama na ležaljci,pa su me ljudi gledali kao ludu, jer sam baš prasnula u smeh), a neke delove sam čitala dragom, pa smo se zajedno smejali ( vožnja po Kritu u cilju istraživanja dugo traje, pa sam mu ja usput čitala).Čiklit kao i svaki drugi, ništa posebno,ali ja sam u toj fazi, pa mi je prijao...doduše nisam mnogo odmakla..nekih 100tinak strana...

Ponovo je u hotelu bilo polica sa onim knjigama za razmenu,ali gotovo sve su bile na nemačkom i možda jedna, dve na nekim skandinvskim jezicima...Samo je jednog jutra osvanula jedna "debeljuca" na engleskom i nju sam odmah ščepala i donela sa sobom...Ne mogu da se setim naslova, ali javljam...

Ovog leta nisam uspela da čitam kao ranijih,ali opravdano je...
Ako me nema, znate gde sam...jurcam okolo...Približilo se...

Poljubac!

Usput, kakve su knjige Marine Levicke?
http://laguna.rs/n581_knjiga_kratka_istorija_traktora_na_ukrajinskom_laguna.html
Ne samo Kratka istorija..nego i druge dve..

Pročitao sam Traktore i bio strašno ljut na tu knjigu.
Kao prvo, mrzim kad se o jednoj ozbiljnoj i teškoj stvari (holokaust) piše na, u suštini, opušten i neozbiljan način. Kao da ne želi da preoptereti čitaoca.
Kao drugo, strašno me iznervirala opisom one Ukrajinke koja dođe u Englesku. Potpuno povlađuje najodvratnijim stereotipima koje Zapadnjaci (posebno prepotentni Britanci) imaju o ljudima iz istočne Evrope. Pri tom, sama autorka je ukrajinskog porijekla, pa bi se očekivalo da ima malo više senzibiliteta, ali ona izgleda ne može bolje.
Prema toj jednoj knjizi rekao bih da je Levicka polutalentovan i umjetnički bezvrijedan pisac.

P.S.
Ala je Rada udarila tempo sa Parovima. Ja nisam još ni do 200. strane stigao.

Meni su se knjige Marine Lavicki dopale, ali na ovoj temi smo vec ranije imali razlicita misljenja o njenim knjigama.
Traktori i dva karavana su bas price o imigrantima, naravno imigranata ima raznih kao i u knjizi, pa su i stereotipi donekle opravdani svidjalo se to nama ili ne.
Ne secam se uopste da je bilo reci o holokaustu, mozda usput negde nesto pomenuto posto sama prica nema nikakve veze sa tom temom.
Traktori su vise tragikomedija i groteska, ali u isto vreme i potresna prica o tome sta su ljudi (u ovoj prici ta mlada zena) u stanju da urade da bi pomogli porodici posle sloma istocnog bloka i nastalog divljeg kapitalizma u Ukrajini.
Karavani su o eksploataciji imigranata u Britaniji (mislim da je britanski naslov Polja jagoda, posto beru jagode negde u Engleskoj). Meni se vise dopala od traktora.
Mi smo svi napravljeni od lepka (ili tako neki naslov) je simpaticna prica ali nista specijalno.
Ima jos jednu knjigu posle ove tri ali to nisam jos citala.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back