Devojke, pročitah za sada
Val Mekdermid - Gubilište / 5/5
ODLIČAN triler. I zaista preporuka, posebno onima koji vole trilere ali recimo nemaju jak stomak.
1. Sjajno dočarana atmosfera
2. Nimalo gadnih detalja
3. Dupli zaplet
Naime, radnja se odvija u Skardejlu, malom selu u Engleskoj, sredinom 60ih. Skardejl se sastoji od 10ak kuća od kojih je većina stanovnika u rodu pošto je selo poznato po incestu i spada u jedno od onih malih neprijateljski nastrojenih zabiti Engleske, sa tipičnom hladnom i sumornom klimom.
Jednog dana, 13ogodišnja Alison Hokin nestaje u maglama Skardejlskih šumaraka dok šeta svog psa i gubi joj se svaki trag.
Detektivski tim, predvođen detektivom Benetom kom je to prvi veliki slučaj bezuspešno traga za telom. Iako slučaj rešavaju, Benet ne može sebi da oprosti što telo nikada nije našao i doneo konačnu pravdu porodici male Alison.
Međutim ovde se ne završava misterija...tek par decenija kasnije doćiće do pravog raspleta, zahvaljujući mladoj ambicioznoj novinarki koja zajedno sa Benetom počinje da radi na knjizi o slučaju.
Ovo mu dođe kao kombinacija filma The Wicker man iz 1973 i Midsomer murdersa pa apgrejdovano!
Maaaaaaaaaaaaaaa skoro sam plakala što se završilo
Pročitala sam i
Ne okreći se, Karin Fosum 4/5
Opet solidna knjiga ali naspram Gubilišta, ostavila me ravnodušna.
Karin Fosum jako lepo piše i takođe , za mene je prednost to što je i ova knjiga lišena odvratnih grafičkih detalja ubistva.
( Volim svoja ubistva čista i bez detalja)

Rejmond, slaboumni mladić i Ragnhild, 6ogodišnja devojčica pronalaze kraj jezera nago telo mlade devojke, bez spolja značajnih osvedočenja o njenoj smrti.
Ubrzo biva identifikovana kao petnaestogodišnja Ani, devojka koju svi znaju kao inteligentnu, vrednu, vrlo trezvenu. Ani vole u selu jer je sjajna s decom i dugo je čuvala komšijsku decu, važila je za sjajnu i perspektivnu sportistkinju.
Sve do jednog trenutka kada se Ani povukla u sebe, prestala da bebisitira i povukla se iz rukometnog tima.
Da li je to na neki način povezano sa ubistvom, pitanje je sad.