Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mene kao uvek nesto grize savest kad preskacem, ali Rat i mir sam citala isto kao ti. Ne mogu to o bitkama, a ovamo jedva cekam da vidim sta ce biti dalje s Natasom... :)
A treba to cesce da praktikujem.
Ovaj dugacki tekst sto si stavila cu procitati drugi put.

Tekst je predug ( ovaj moj) i ja ga ispreskakah.
Rat i Mir je recimo moj muz citao tako sto je samo detaljno te bitke citao, a ove Natashe su mu bile nesto " igrali su u sporednim ulogama".
Ja inace preskacem uvek i svuda, ali se onda vracam knjigama ( nije tu nikako Rat i Mir) i tek kada ih drugi put citam kazem da sam ih stvarno i procitala.
Ovog Prusta cu sada da citam natenane cele jeseni i celog po treci put.
Cesto citam knjigu brzo jer me zanima samo radnja ( ukoliko postoji) pa gutam stranice, a onda shvatim da osim radnje nista nisam zapamtila
pa onda ispocetka.
@Biljo
za ovu knjigu Citac si za sve u pravu jer je u toj knjizi cak i najnevazniji detalj da jedan decak ima ljubavni, seksualni odnos sa jednom prostom, starijom zenom.
Iz te knjige se sazna kojesta, ponajmanje to da se radi o nekakvim Nemcima.

Ja sam knjigu citala onako, dopala mi je do ruke, nisam film gledala, ali sam se stvarno odusevila jer on u knjizi obradjuje na jedan
jako rpivlaca i suptilan nacin sve parametre koje se ticu rata, eroticnih i seksualnnjih predstava jednog pubertetlije koji tek pocinje da zivi
i zeli da razume zivot, ove jadne, sludjene zene koja je mozda razumela, a mozda i nije kakvoj je mashineriji za ubijanje ljudi sluzila, a i ona je tada
bila mlada, nepismena devojka , zeljna ljubavi, nekog priznanja .

Imala sam ovde u Nemackoj ( pre sto godina kada sam dosla ovde) jednu matoru zenu u firmi, takodje zena recimo polupismena , ali draga, a koja
mi je stalno pricala da je njeno najlepse vreme bilo u WWII u nekoj jedinici u Ceshkoj ( nema veze sa logorima i slicnim stvarima) gde je dozivela
i neku svoju malu slavu, mozda i prvi poljubac, mozda i seks.

Ja zaista pokusavam da se uvek udubim u licnost(i) knjige, ne zanima me da li su Japanci, Arapi, Kinezi , a Shlinku je zaista ovim romanom
sve poslo za rukom.

Poslednja izmena:
Samo da napisem da nikada, nikada ne preskacem delove knjiga.
To je za mene nedopustivo.
A za Citaca sam vec rekla.
Ne dopada mi se.
Volela bih da mi neko napise sta je Slink osim odnosa izmedju starije zene i mladica preneo citaocima?
Ali lepo svojim recima.

Samo da napisem da nikada, nikada ne preskacem delove knjiga.
To je za mene nedopustivo.
A za Citaca sam vec rekla.
Ne dopada mi se.
Volela bih da mi neko napise sta je Slink osim odnosa izmedju starije zene i mladica preneo citaocima?
Ali lepo svojim recima.

Za mene je bila knjiga fascinirajuca iz sasvim desetih razloga, a to je jedan gadan problem koji je prisutan i dan danas po celom svetu.
Ona (Hana) krila je da ne ume da cita, za mene je vec taj detalj genijalan.
On pa opet pise samo o sebi, njega ta Hana kao covek uopste ne zanima niti zeli da se upusta u razmisljanja o njoj.
On je pravnik i pise iz ugla jednog pravnika bez ikakvih emocija. zato nam je ta jadnica Hana koja ima krvi do lakata nekako i prirasla za srce jer
su u ratovima i zene neke Hane, a opet zele da ne budu bas Hane nego zene.

Meni su licno takve knjige mnogo draze od recimo ove Remarkove gde nebo nema miljenike jer je tu vec na samom pocetku sve savrseno jasno.

Poslednja izmena:
Svaka cast na komentaru.
Mozda sam je citala u pogresno vreme.
Mozda bi mi se dopala da je sada uzmem.
Ma jok bre, to sa knjigama je isto kao i sa muskarcima, pa i muzevima:D
Ako ti se nije dpalo na licu mesta, nista tu ne menjaj.
Ma nema bre veze, nema tu neke silne mudrosti, nije ti se dopalo i gotovo.
Nemoj da se zamlacujes da ponovo citas.

Naravno, različite osobe, pa različiti ukusi. Razmišljam o knjizi ova tri dana kako sam počela, ponajviše od jutros kada sam završila. Ne zato što je ostavila utisak, nego zato što nije. Najpre sam pomislila da ja nešto nisam ukačila, da mi je promaklo. Ne razumem likove, a ne bih rekla da se nisam udubila. Prvi deo, ta romansa još i nekako (što reče Linejna, ljiubav klinca i zrele žene i ništa više), mogu da razumem šta i zašto i ok je napisano. A onda taj drugi deo i suđenje su mi bili tako neubedljivi. Pa ta Hana, kao da je sendvič pojela, a ne uradila ono što je uradila. "Krivica bez krivice", ne bih rekla. Ništa tu meni nije u redu, ne samo likovi, nego i način pisanja mi je drugačiji.

Ja volim da me radnja i emocije ponesu, da navijam za likove, da ih opravdam kada greše, ovde nšta od toga nisam osetila. I ovoliku litaniju sam napravila umesto da sam rekla da mi je bilo dosadno.

Sto se tice te bolesti, borbu sa njom opisuje sjajan film ``Lorencovo ulje``, sa Nik Noltom i Suzan Sarandon.
I treba da se nastavi ``polivanje hladnom vodom`` i u znak secanja na tog mladica koji se toga setio.

Kako je to dobar film..Ja sam plakala kad sam ga gledala. Nisam znala da je u pitanju ta bolest..

(updam ovde kao padobranac :rumenka:)

Svrha polivanja je valjda i davanje priloga jer za tu bolest za sada nema leka, ako sam ja dobro razumela.

Naravno, različite osobe, pa različiti ukusi. Razmišljam o knjizi ova tri dana kako sam počela, ponajviše od jutros kada sam završila. Ne zato što je ostavila utisak, nego zato što nije. Najpre sam pomislila da ja nešto nisam ukačila, da mi je promaklo. Ne razumem likove, a ne bih rekla da se nisam udubila. Prvi deo, ta romansa još i nekako (što reče Linejna, ljiubav klinca i zrele žene i ništa više), mogu da razumem šta i zašto i ok je napisano. A onda taj drugi deo i suđenje su mi bili tako neubedljivi. Pa ta Hana, kao da je sendvič pojela, a ne uradila ono što je uradila. "Krivica bez krivice", ne bih rekla. Ništa tu meni nije u redu, ne samo likovi, nego i način pisanja mi je drugačiji.

Ja volim da me radnja i emocije ponesu, da navijam za likove, da ih opravdam kada greše, ovde nšta od toga nisam osetila. I ovoliku litaniju sam napravila umesto da sam rekla da mi je bilo dosadno.

Meni malo bezveze da pričam o knjizi koju nisam čitala, ali sam gledala film dva puta i mnogo mi se dopao. Jedan od najboljih koje sam gledala u poslednjih 6-7-10 godina. E sad, sto se sadrzaja tice, meni je tu sve na svom mestu. I to sudjenja i to sto ona ne oseca krivicu (pa radila je svoj posao)... sve mi je dobro prikazano i ima mi smisla. Prikazan je taj logor, tj. sta je bili posle, iz nekog drugog ugla od uobičajenog. Sama ta njihova veza je na mene ostavila mnogo slabiji utisak od sudjenja, i od onoga kad ona uči da pise, pa mu pise pisma. Na kraju, životi oboje deluju neispunjeno. On ima cerku, ali je sam kao i ona koja je veci deo zivota provela u zatvoru.
E sad, moguce da je u knjizi sve to prikazano na neki dosadan nacin ili iz nekog drugog razloga se nekom ne dopada.

Kako je to dobar film..Ja sam plakala kad sam ga gledala. Nisam znala da je u pitanju ta bolest..

(updam ovde kao padobranac :rumenka:)

Svrha polivanja je valjda i davanje priloga jer za tu bolest za sada nema leka, ako sam ja dobro razumela.

a kako drugacije, upadnes kad imas vremena i imas nesto da kazes. Ne nego ces da se najavis telefonom i da kucas pre ulaska.

Lorencovo ulje sam davno gledala. Bas je snazan i tuzan.

Ja opet imam ogroman prevod, radim jutros od 10 sa manjim prekidima i sad vec brljam, sve mi se preliva jedno u drugo... malo se relaksiram uz omiljenu mi temu,

Lorencovo ulje, sad se slažemo, je odličan film. I evo, pamtimo ga. Ne kao one knjige i filmovi kojih u tri života ne možemo da se setimo, a znamo da smo čitale ili gledale.

Ja sad ovde gubim vreme, Bi je to elegantno rekla "relaksiram se", a trebalo bi da uradim neku prezentaciju.

...koja mi se očigledno ne radi.

Ala ću se obrukati u ponedeljak.

Auu, koliko ste strana ispisali za par dana :D

Ja ću da se ubacim u priču oko Čitača. Meni su i film i knjiga odlični. I što se same radnje tiče, odnos između mlađeg muškarca i starije žene za mene je bio u drugom planu u odnosu na pitanje krivice, njenog doživljaja od strane dva glavna lika. Čak mi se čini i da je razlika u godinama izmenju njih, i vreme koje je proteklo od rata, preko njihove veze, i suđenja, zapravo u službi toga da se vidi kakav je doživljaj krivice od strane glavih likova. Mislim da je sama priča oko zaljubljivanja sporedna ali da ona pojačava dileme vezane za problem oko kojeg se priča vrti.

Ja sam pročitala Vremeplovčevu ženu. Mnogo mi se dopala knjiga. Veoma je neobiča (to znate jer ste već svi verovatno pročitali). Nisam imala mnogo vremena prethodne nedelje za čitanje, ali sam zato sve danas nadoknadila. Volela bih da je imam, da je kupim, ali je nema nigde. :(

A pričala sam vam da na poslu imam koleginice koje su čitalice, i pre neki dan sam preko jedne baš fine koleginice kupila Gojine utvare na Kupindu.:) To je bila jedna jedina knjiga. Neko je nedavno rekao da je knjiga dobra, i ja sad je imam. :)

Jedva sam se konektovala. Raskrečila sam se kod mojih roditelja...:)

Čitač je meni diiivan...:zaljubljena: I knjiga i film. Knjiga nema 200 strana, tako da nema šta da se izgubi... Ne mogu da verujem da nekome može da se ne dopada...

Pitaj svekra, Elefteria, i meni predstoji Borhes, ali ja ga jos necu.
Ta Koliba je pre par godina bila bas popularna, na sve strane se citala. Ja nisam htela. Kazu da je neko preispitivanje čoveka o bogu i religiji, a mene bog ne zanima, a ne zanima me ni da citam nesto potresno, tako da sam imala dvostruko protiv. Naravno da deca ne treba da citaju ono sto i odrasli. Uvek je bilo lepih knjiga za tinejdzere, ima ih i sada, pa bolje to da citaju.

A onaj Projekat: sreca, koji ja citam ima bas korisnih stvari. Nisam daleko odmakla, ali vec vidim da bih nesto mogla i da primenim. Sredila je svoj orman, pobacala i poklonila ono sto ne nosi, pobacala razne sitnice, casopise, sto se vuku po stanu! To je ono sto mi svi uvek planiramo da uradima, a vecina nas je boleciva, pa uvek ostaje previse stvari. Bar je kod mene tako. A tek sto je mm boleciv prema svojim kompjuterskim casopisima od pre par godina i samo reži kad pomenem bacanje. Izvestavacu vas o svim dobrim idejama kojih bude. :)

Evo ja,sad vec poluluda (odbili nas da nam naprave zeljene burme pod izgovorom da je kasno,a prethodno nam rekli da je ok, danas sam promenila vencanicu i propada mi ogromna kapara,nigde nisam nasla cipele za vencanje,mladozenja je do sada hteo crno odelo, sad hoce teget,a to mi menja kompletnu koncepciju...ostalo je jos milion stvari da se resi...a samo dve nedelje..pritom su u jeku godišnji odmori i padam s nogu na poslu..ince sam ok...:eek: )da uletim,cisto da me sasvim ne zaboravite..
Kolibu sam dobila od sestre i ne volim je od prvog dana i ne zelim da je citam iz istih razloga kao i Bi...

Kamenita, evo javila se i Rada, i kao što vidiš dopada joj se Čitač.
Zato knjigu u šake pa ispočetka :lol:
I Linejna takođe. I ona je naša generacija :lol:
(Šalim se naravno)
- - - - - - - - - -

Ja sam čitala još njegov Vikend, sećam je se solidno, ali mi se nije naročito dopala.

Meni malo bezveze da pričam o knjizi koju nisam čitala, ali sam gledala film dva puta i mnogo mi se dopao. Jedan od najboljih koje sam gledala u poslednjih 6-7-10 godina. E sad, sto se sadrzaja tice, meni je tu sve na svom mestu. I to sudjenja i to sto ona ne oseca krivicu (pa radila je svoj posao)... sve mi je dobro prikazano i ima mi smisla. Prikazan je taj logor, tj. sta je bili posle, iz nekog drugog ugla od uobičajenog. Sama ta njihova veza je na mene ostavila mnogo slabiji utisak od sudjenja, i od onoga kad ona uči da pise, pa mu pise pisma. Na kraju, životi oboje deluju neispunjeno. On ima cerku, ali je sam kao i ona koja je veci deo zivota provela u zatvoru.
E sad, moguce da je u knjizi sve to prikazano na neki dosadan nacin ili iz nekog drugog razloga se nekom ne dopada.
Knjiga je identična filmu. Ili film knjizi, kako hoćeš.
A ja se potpuno slažem sa tobom u vezi filma/knjige :ok:

Ja sam od tog Šlinka čitala samo Summer lies iliti Letnje laži pa sam zaspala od smora
I ja sam to čitala. Meni se dopalo. Kako koja prica, ali u celini je ok.
Evo ja,sad vec poluluda (odbili nas da nam naprave zeljene burme pod izgovorom da je kasno,a prethodno nam rekli da je ok, danas sam promenila vencanicu i propada mi ogromna kapara,nigde nisam nasla cipele za vencanje,mladozenja je do sada hteo crno odelo, sad hoce teget,a to mi menja kompletnu koncepciju...ostalo je jos milion stvari da se resi...a samo dve nedelje..pritom su u jeku godišnji odmori i padam s nogu na poslu..ince sam ok...:eek: )da uletim,cisto da me sasvim ne zaboravite..
Kolibu sam dobila od sestre i ne volim je od prvog dana i ne zelim da je citam iz istih razloga kao i Bi...

Vidi sad ovo!!! Sve si počela na vreme, čak i pre vremena, i sad više ništa nije onako kako si smislila. Ajde ovo sve nije tvoja krivica ni ideja, ali što si promenila venčanicu? Zbog cipela?

Stvarno, šta bi? Što ste to izmenjali?

Ja poranih da završim pominjanu prezentaciju.

"Ne postoji mladost, detinjstvo ili starost. Postoje samo godine kada verujemo u konačne odgovore i borimo se za njih, i godine kada pokušavamo da shvatimo da uvek moramo da živimo sa pitanjima." Peter Heg, Priče o noći

Eto vam jedan citat za dobar dan i lepu jesenju nedelju :cvet:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back