Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ooo, Mirka, baš lepo od tebe što si navratila sa svojim utiscima. I ja sam mislala da je Dr.Nele Karajlić neka patetika, zabranjenopušenjovska, a znači ipak je za preporuku. E volim što si me demantovala.
Marojevića mi ne pada na pamet više da čitam, dovoljno me je udavio sa par knjiga koje sam pročitala. A ovog Arsića 'oću ako mi dodje do ruku.

Mi smo ovde, kao što vidiš, malo prešli na muziku...
Ja onomad u prestoLnici na svakom koraku videh knjigu tog doktora.
Ali mi na pamet ne pada je i citam.

Ja u principu i ne znam tacno ko je on.

Pazarila sam knjigu, nisam nekako razumela da je Merce zena, ali to i nema veze.
Sama tema me jako zanima, malo znamo o tom spanskom gradjanskom ratu, a i ono sto znamo iz knjizevnosti bas je idealizovano,
politicki obojeno pa svako ima neku svoju istinu.
Taj spanski gradjanski rat je jedna katastrofa, gora i strasnija od nasih ratova na Balkanu, ali je to nekako proslo
( u Spaniji samoj nikada , jos uvek se vode mentalni ratovi), zivog coveka to nije zanimalo, a bilo je strashno.

Gradjanski su ratovi uopste nesto najstrashnije sto moze da se dogodi, ali barem nama to ne mora niko da objsanjava.

Upravo tako, Rayela! Moja je greska sto nisam naglasila da je zena pisac, inace najprevodjenije delo katalonske knjizevnosti ikad.
Jedva cekam da se kuca smiri, pa da se svojski bacim na citanje...

Nema ništa novo, i dalje čitam isto što i juče, ali sam svratila da vam pokažem keksiće za Emin 1. rođendan, koji je danas. Moj je bio pre 3 dana i za njega sam imala medenjake u obliku knjige, ali su se pojeli pre nego što sam stigla da uslikam :)
Pogledajte prilog 336509
Mila moja Elefterija, sve jedno je da li kasnim tri ili četiri dana, opravdano je...:) Srećan rođendan, tebi i Emi. Neka ti se sve želje ostvare, a najviše bih volela da ti dogodine pošaljemo tri čestitke istovremeno. :lol: :heart: :cmok:

Ovo mi je budući avatar... :zaljubljena:

attachment.php

Juče naiđoh na trafici na Gloriju s knjigom Otkad si otišla, zajedno 199 dinara. Naravno, kupila sam... Vidim, reklamiraju još 4 naslova, Tvrđeva sa devet kula, Ulica Šanel 5, Begunac i Sakrij me, sve Evro Đunti..

- - - - - - - - - -

Što me kulirate, bre...:besna:

Gde su svi? :rida:

Juče naiđoh na trafici na Gloriju s knjigom Otkad si otišla, zajedno 199 dinara. Naravno, kupila sam... Vidim, reklamiraju još 4 naslova, Tvrđeva sa devet kula, Ulica Šanel 5, Begunac i Sakrij me, sve Evro Đunti..

- - - - - - - - - -

Što me kulirate, bre...:besna:

Gde su svi? :rida:

Evo mene. I ja ću da kupim Gloriju s tom knjigom. Već sam pisala da sam počela da čitam Projekat:sreća, a pre dva dana sam pokrenula sopstveni projekat: peške do kuće.
Gledam na google.maps, ima nešto više od 8 km i predvidjeno vreme je 1 sat i 45 minuta. Ja sam večeras išla malo okolo, prešla oko 6,3 km, za 1 sat i 10 minuta. Onda mi je dosadilo i išlo mi se u wc, pa sam sačekala autobus. Od te tačke do moje kuće ima uvr' glave pola sata. Tako da nekim prečicama, koje nisam smela da ispitujem noćom, jer mi nisu baš poznati svi ti krajevi, mogla bih da stignem sa sat i po.
Ovo je trebalo da pišem na dijeti, ali ja sam navikla da sve pišem ovde.
Nezgodacija celog projekta je, što kad idem peške ne mogu da čitam u autobusu. :zcepanje:

:cmok: već sam pomislila da me bojkotujete... :(

Ali, linija...;)

- - - - - - - - - -

A kakvo je ovo polivanje hladnom vodom? Dan i po nisam na internetu, i kao da sam pala s Marsa...:(

Koja frapantna vest (nesrca) - momak koji je pokrenuo akciju, udavio se u vodi (juce, prekjuce, da ne trazims sad) imao je 27. godina. Plivao je, odnosno ronio, ali ga povukao vir i utopio se:eek:
Pokoj mu dusi, akcija se nastavlja...

Poslednja izmena:
Ipak se potrudih:

Umro pokretač akcije polivanja ledenom vodom
Beta – pre 10 sati

Beta: Umro pokretač akcije polivanja ledenom vodom Beta
LOS ANDJELES, 21. avgusta 2014. (Beta) - Amerikanac Kori Grifin koji je pokrenuo akciju "polivanja ledenom vodom" na Fejsbuku za prikupljanje novca protiv amiotrofične lateralne skleroze (ALS) umro je za vreme ronjenja u Masačusetsu, prenose u četvrtak američki mediji.

Policija je navela da se 27-godišnji Grifin udavio tokom ronjenja jer ga je struja uvukla u dubinu ostrva Nantaket u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Iznenadna smrt Grifina dogodila se nekoliko sati nakon što je prikupljeno nekoliko stotina hiljada dolara za istraživanje ALS-a.

Grifin je pokrenuo tu akciju na društvenim mrežama pošto jedan njegov prijatelj boluje od te retke bolesti.

Tu akciju su u poslednjih nekoliko nedelja prihvatile poznate ličnosti poput Bila Gejtsa, Opre Vinfri, Marka Zakerberga, Sidnija Krozbija, Marte Stjuart, Džesike Albe, Novaka Djokovića i drugih, koje su se polivale ledenom vodom.

Akcija je postala svojevrsni fenomen na društvenim mrežama, a prema časopisu Forbsu, do sada je u njoj učestvovalo više od milion ljudi.

Evo mene. I ja ću da kupim Gloriju s tom knjigom. Već sam pisala da sam počela da čitam Projekat:sreća, a pre dva dana sam pokrenula sopstveni projekat: peške do kuće.
Gledam na google.maps, ima nešto više od 8 km i predvidjeno vreme je 1 sat i 45 minuta. Ja sam večeras išla malo okolo, prešla oko 6,3 km, za 1 sat i 10 minuta. Onda mi je dosadilo i išlo mi se u wc, pa sam sačekala autobus. Od te tačke do moje kuće ima uvr' glave pola sata. Tako da nekim prečicama, koje nisam smela da ispitujem noćom, jer mi nisu baš poznati svi ti krajevi, mogla bih da stignem sa sat i po.
Nezgodacija celog projekta je, što kad idem peške ne mogu da čitam u autobusu. :zcepanje:
:lol:
Te se tako na ovoj temi taj projekat može proglasiti neuspešnim

Kako lepo diskutujete dok mene nema...:zaljubljena: Prosto mi dođe neprijatno da upadnem nezvana...
Da, toliko ti je nezgodno da si se zato potom nanizala :lol:
Lepo vam rekoh neki dan, Bora. Ili sto bi rekao moj brat, pokojni Bora, pravi Bora je umro, ovaj sada je nesto drugo.
Ja bih rekla da su svi ranije spomenuti muzičari/pesnici pokojni a ovo sada je čista estrada.
Ja sam ih sve/skoro sve ranije volela, ali sada bi najbolje bilo da odu u penziju. Vreme im je.

- - - - - - - - - -

Čitam Fajma - Amos Oz.

Svaka cast za tvoj projekat

Videla sam i ja za taj izazov, sad vidim i sestra koja zivi u Americi postavila video kako su se ona i njen muz prikljucili (Ameri se na sve takve akcije primaju iz momenta, koliko sam zakljucila). Nisam znala da je pokretac preminuo i to na takav nacin :/
Ja inace volim izazove ali neke smislenije.
Recimo, Bi ima lep projekat :)
Ja sam resila pre nedelju dana da za veceru jedem samo kiselo mleko, htela sam da vidim u cemu je tajna jer i moja sveki i njena mama to rade preko 10 godina (prva ima problema sa zelucem a druga umislila da je u tome tajna dugovecnosti, ove godine puni 97) :) Veceras mi je poslednje vece izazova ali mislim da cu nastaviti jer bas nikakve potrebe nisam imala da jedem nesto dodatno.

I volim onaj - 100 dana srece - na Fejsu, gde svaki dan kacimo fotku neke sitnice koja nas je taj dan ucinila srecnim.

Raspisah se dok mi dete sedi na nosi, u sledecem postu cu sta sam citala (i procitala) juce.

Rado, bravo za Kucu u Kairu!

Njena zemlja, Sarlot Perkins Gilman
Strik, 200 str.

Roman utopija (plus feministicka), o tri prijatelja Amerikanca koji dolaze u Njenu zemlju gde zive samo zene i njihova deca zenskog pola. Prijatelji su razlicitih profesija, materijalnog statusa i pogleda na svet i zene, pa se potpuno razlicito snalaze u Njenoj zemlji.
Nije lose ako se knjizi ne pridje kao beletristici vec se dozivi kao svojevrsni eksperiment. Kao npr Renoove Stilske vezbe kod kojih se autor igrao sa stilom. Ovde se autor igra sa idejom. I naracija i deskripcija su u sluzbi te ideje i nema neke velike price van toga.
Ima kritike naseg drustva i osvrta na nesto sto posebno nama zenama moze biti zanimljivo - pitanje davanja imena deci, pitanje prihvatanja prezimena muza, svrha i opstanak institucije braka...
Knjiga je pisana u prvom licu ali iz uloge jednog od prijatelja, znaci zenski pisac a stavlja se u poziciju muskarca, rekla bih dosta uspesno.
I ono sto me iznenadilo jeste zaista moderan stil, nema se osecaj da je autorka zivela i pisala na pocetku 20. veka.

Sad da li je za preporuku, procenite sami...
Ja sam naisla na preporuku u ovom clanku City Magazina http://citymagazine.rs/clanak/neobavezna-neskolska-letnja-lektira/
Citale su mi se neke druge predlozene knjige, naravno njih nema u mojoj biblioteci, a ova me gledala sa police pa je uzeh.

Sto se tice te bolesti, borbu sa njom opisuje sjajan film ``Lorencovo ulje``, sa Nik Noltom i Suzan Sarandon.
I treba da se nastavi ``polivanje hladnom vodom`` i u znak secanja na tog mladica koji se toga setio.

Cela firma moje sestre ce se politi u ponedeljak.

Mene sve to nervira, jer je to neka moda, trend, svi se zalivaju i slikaju. Nesto ne cujem da se bas daju prilozi, zbog cega je sve i zamisljeno i zapoceto. Obesmisljeno do kraja. Ili se varam?

- - - - - - - - - -

Управо Ђукановић на радију (Други програм) говори о тесту који је био у Блицу.

Kom testu, bilo je vise?

Čitam Fajma - Amos Oz.
Kad procitas, a mozes i sada, javni kako ti se cini.
Ja sam se odusevila njegovom knjigom U svetu svetla i tame ( mislim da sma potrefila naslov), posle sam uzela i njegovu tanku knjizicu
( a mnogo mrzim tanke knjige:D) Moj Michael ( opet neki moj prevod) i nesto mi je delovala bledo, ali on meni bas nekako lezi sa svojim pisanijem.

Danas sam se muvala po nekim knjizarama, bila sam izgubljena u svemiru, nit ja nekog poznajem, nit mene neko poznaje.:D
U beogradskim je drugacije, mene prepoznaju, narocito u Laguni.
Silne neke zene sada pisu nekakve bestselere, to sve nije za mene.
Zadnje dve nedelje sam preko neta kupila valjda i petnaestak knjiga, sada cu mesecima da ih citam, jedno vreme necu kupovati knjige.
Dobih upravo i Remarka ( nebo sto ne voli ili nema miljenike) i shvatih da sam nekada citala knjigu, ali se nicega ne secam pa cu je opet citati.

Sinoc sam zavrsila Forsterovog Morisa ( Maurice) i nekako me ta knjiga ne ostavlja na miru.
Prvi put sam citala probleme mladih muskaraca kako da izadju na kraj sa svojom (homo) seksulanoscu,
cela knjiga je samo zapravo njegova borba sa samim sobom, ali i okolinom, nesrecno zaljubljivanje,
prva ljubav koja zaborava nema, jednostavno genijalno. Nema tu nikakvih eroticnih detalja, uglavnom
se radi o ocaju glavnog junaka koji pokusava da se na bilo koji nacin reshi tog "zla", da zivi normalno,
da se ozeni, ima decu, ali no way. Meni je bilo blesavo da je u Engleskoj to bilo kao najgora moguca
izopacenost pa su savetovali ljudima da idu da zive u Francusku ili Italiju:D
Danas je verovatno dijametralno suprotno.

U jednom momentu je glavni junak ljubomoran i besan na svoju sestru, svashta joj govori i vredja je jer
njegova velika ljubav planira da se ozeni njom. Zaista neverovatno.

Poslednja izmena:
I ja sam mislila da je cela ideja u tome da se daju i prilozi. Nisam puno pratila pa nisam shvatila vezu izmedju tog polivanja vodom i pomoci obolelima, tj kako polivanje moze da im pomogne.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back