Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Srećan 8. mart, žene.

tulip_bouquet3.jpg

Meni sestra kupila ovu knjigu i dobila na poklon neki set za negu kose.

Pahuljice i Giovanna, ja sam se prešla, nisam mislila na U potrazi za Romeom, već na Moj Gospodin Savršeni - ta je smeštena u unutrašnjost Engleske, grupa turistkinja ide stopama Džejn Ostin.
A U potrazi za Romeom mi je bila lošija od ove. Izvinjavam se zbog zabune. Inače imam poteškoća da zapamtim naslove knjiga određenih pisaca (mešam ih); pored Poterove, redovno ne uspevam da zapamtim ni koja je koja knjiga Gijoma Musoa, svi naslovi su mi isti...

Hvala, takođe.:cmok:

Što reče jutros jedan deda u Jutarnjem programu: "Čestitam 8. mart svim ženama koje slave." :zcepanje:

Lep gest od seke. Sigurno si zaslužila.:lol:

Moja ćera ode vozom jutros rano da iznenadi nanu, moju mamu. Ova se, naravno, istopila od miline.:heart:

Srećan 8. mart, žene.

Pogledajte prilog 323428

Meni sestra kupila ovu knjigu i dobila na poklon neki set za negu kose.

Meni deluje zanimljivo, ali oni sve knjige opišu tako da deluju zanimljivo. Hvala za 8. mart. Čestitke svima i od mene.

Ali meni je ove godine 8. mart potpuno zasenio jedan drugi, mnogo veći i značajniji dan. A to je zlatna svadba mojh roditelja. Idemo na ručak u jedan restoran, najuža rodbina i njihove kume
kumovi su, na žalost, umrli :(

Srećan 8.mart svima i od mene.

Čestitke tvojim roditeljima Mrs.Bi.

Čitala sam Moj gospodin savršeni početkom godine i U potrazi za Romeom su mi je za nijansku bolja bila, šta znam.. A da, naslovi su takvi da sve liči jedno na drugo.
Musoa nisam čitala, uopšte me ne privlači. Vidim da su njegove knjige dosta tražene, ali ne znam da li je to neko pomodarstvo ili ima nečeg (drugačijeg) u njima.

Uzela sam dalje da čitam Priče s ovog i s onog sveta, Saramago.

Inače, koliko znam danas u Delfi knjižarama uz kupovinu (ja mislim bilo čega u iznosu od 200 din, ali proverite) dobijaju se neki sitni poklončići. A u Merkatoru (u radnji) ima popusta na kozmetičke setove, bombonjere i tekstil, čini mi se. I u Merkatoru je popust na štandu Vulkana 20% (koliko sam videla) na njihova izdanja. Kao neki mini sajam. Ne znam da li vam ove informacije trebaju, ali možda će nekom biti korisne, pa eto...

Setih se nečega od pre neki dan. Bila sam u Merkatoru (novom) i preko puta prodavnice ima neka radnja sa garderobom. Uđem da vidim šta ima (znam da su tu cene visoke, ali rekoh, ajd kad sam već tu malo da procunjam). I privuče mi pažnju jedan kaput, boja između narandžaste i roze, nit tamo nit vamo. Divan. A cena je 90000 :eek: Ja gledam, da li dobro vidim??:eek: Dobro sam videla:lol: Baš je to preterivanje. A kad pričam o popustima, ako vas interesuje, u AMC-u bio je popust na kapute. Ja sam našla jedan ljubičasti za 8000 ( 80% je vuna, tako da će nadam se biti topao kad zatreba).Ima malo neobičnu kragnu i nema dugmiće, već samo povez oko struka koji se naravno zaveže. Ima nekoliko modela. Ako nekog zanima, proverite da li popusti još važe. Ja sam obišla 3 radnje (u Resavskoj, Piramidi, i Ekskluziv radnji na Trgu Nikole Pašica).Što se boja tiče, tu su bile ljubičasta, plava (kao na saobraćajnom znaku, ta nijansa), neka bordo ali nekako i na braon, nije ona prava bordo. I u Resavskoj je bio jedan divan bež boje, on jo bio malo skuplji. Nema svih modela u svim bojama. Na šta naletiš. Ako nekog zanima mogu da ga slikam da vam pokažem. Svima sam rekla za AMC, jer sam ja bila zadovoljna, pa eto, i vama da kažem, možda vam koristi.

Sve sam vam rekla što sam znala, odo' sad da čitam:)

Poslednja izmena:
Hvala, dušo, ali meni je i 8000 mnogo. Ja sam sebi kupila đubretarac u seknd hendu za 2000 i prezadovoljna sam. Dogodine ću opet, ako naiđem.:lol:

Inače, vratih se iz biblioteke. Ljubazne bibliotekarke svakoj ženi ponaosob poželeše srećan 8. mart.:)
Odoh po Bernharda, kad mala ispred mene traži za mamu Lauševićevu prvu knjigu. Kaže bibliotekarka nema, ima samo druga. I tako ja zgrabim Drugu knjigu i Gubitnika od Bernharda. Zamoliše me da brzo vratim Lauševiča, tek su ga onomad na promociji dobili, tako da će Brankica da pričeka...
Ono što me je iznenadilo, žene i dalje traže Jovanovićku, Kuzmanovićku, Bjelicu i sl. Da l' smo mi ovde manje žene od njih?:think:

Srecan vam 8 mart, ako slavite :) :lol: :cvet: (ja ne al' primam poklone :mrgreen:)

@Bi, tvojim roditeljima srecna godisnjica i sto neko rece da dozive i platinastu :cvet:

@Pahuljice, svaka cast na izvestaju i o knjigama i o popustima. Danas i sutra mnogi daju popuste al' ja ne smem da gledam :sad2: lako 'padnem; :lol:
Kad pominjete Al. Poter meni su se dopale njene prve, mislim, 3 knjige..posle kad sam uhvatila 'zicu' nista spec..U pocetku mi je bila zanimljiva ta magija, fickija koju ubacuje (mada ja to u principu ne volim) a posle je pocela da smara posebno kod Ko je ta devojka? Bzvz..Onda sam prestala da citam..

A kad vec pominjete kupovinu
meni treba obican dzemper na kopcanje, na V izraz - poznatije sada kao kardigan, ali da bude sto pamucniji :lol: i ne skup..Sad sve neka sintetika :confused:Ako ste videle - pisite

Ah, da. juce sam svratila do Limunda(posto je Kerefeka pominjala)da vidim ULJKPLJ ali nisam videla ili se prodalo..Videh na sajtu Platoa da je ima,
pa cu zvati da pitam imaju li je u knjizari.

Poslednja izmena:
]Waterfall. Pa jos uvek je na aukciji...do sutra.Ides na knjige,beletristika,strani pisci.Pocetna cena 199 rsd i nema jos nijedne ponude.Nije aktuelna,jer ljudi ne znaju za nju...Sad sam proverila,sve je kako sam napisala

Sto se ovog našeg praznika tice,ja ga bas i ne dozivljavam kao svoj...vise mi je za zene-zene,nego za devojke-zene,ali nekako me je pogodilo sto moja elitna i spolja gladac firma , nije kao ni svih prethodnih godina,ni cestitala,niti se pobrinula da nas nekako obrađuje.Za sve se ima,svuda smo vodeci,a kad treba ovako nesto,svi se prave ludi...

Knjige ne dobih,ali sam ih poklanjala.Sestri Sneznu laticu i lepezu tajni.Silno se obradovala.Od malena je u orijentalnom fazonu,a gledala je i film snimljen po toj knjizi i dopao joj se.
Buduca zaova je iznenada naisla ( zivi u drugom gradu-to je ona sto mi je za rodjendan kupila treci deo trilogije Nore Roberts iz one outlet edicije Alnarija i objasnjavala mi da je extra),pa sam joj poklonila neku Laguninu Veliku ljubav.Uzela je i kiselo rekla:Jao,knjiga....suuuuper.I bacila je na kauč.Ne znam da li je ok da kazem da ona nije donela nista...

Bi,srecna godisnjica tvojima.Divan povod.Mi smo njegovim roditeljima obelezili 45 godina braka,pre mesec dana.

Poslednja izmena:
Hvala, dušo, ali meni je i 8000 mnogo. Ja sam sebi kupila đubretarac u seknd hendu za 2000 i prezadovoljna sam. Dogodine ću opet, ako naiđem.:lol:

Inače, vratih se iz biblioteke. Ljubazne bibliotekarke svakoj ženi ponaosob poželeše srećan 8. mart.:)
Odoh po Bernharda, kad mala ispred mene traži za mamu Lauševićevu prvu knjigu. Kaže bibliotekarka nema, ima samo druga. I tako ja zgrabim Drugu knjigu i Gubitnika od Bernharda. Zamoliše me da brzo vratim Lauševiča, tek su ga onomad na promociji dobili, tako da će Brankica da pričeka...
Ono što me je iznenadilo, žene i dalje traže Jovanovićku, Kuzmanovićku, Bjelicu i sl. Da l' smo mi ovde manje žene od njih?:think:
Jeste mnogo. Jedino je povoljno što preko 5000, čini mi se, daju na 3 rate da platiš. Iskreno, ovo mi je najskuplji odevni predmet koji imam. Kao i svi uvek se presabiram, i da mi se nije dopao toliko koliko jeste, ne bih dala toliko za kaput. Bolje bi mu bilo da potraje duže vreme:lol: A ti si super povoljno prošla, svaka čast :ok:

Inače, nešto me smaraju ove Saramagove priče. Prešla sam polovinu i nisam nešto oduševljena. Verovatno ću sutra završiti drugu polovinu, i nadam se da će ona da popravi utisak.

Dve knjige koje sam do sad pročitala ( Sva imena i Smrt i njeni hirovi) su mi bile odlične. I baš mi se dopada kako piše. A ove priče, šta znam, prva Embargo ( nestašica benzina, pa me podsetilo na našu prošlost) mi je bila ok, ali iza nje Oseka me udavi načisto, pa Kentaur isto ništa posebno.. Jedino ovde nema one njegove igre sa interpunkcijom. Sve je normalno:lol: Ima i dijaloga, tako da to odstupa od onog njegovog čudnog stila (koji se meni dopada). Videću sad u ovoj drugoj polovini šta se zbiva.

Sutra ću da je pročitam do kraja, da vidim da li će nešto da se promeni. Primećujem u sadržaju da su kasnije priče kraće, možda su interesantnije:lol: Ova Oseka, 40 i nešto strana, neki kralj, neka groblja se spominju, sve nekako razvučeno... Čim pročitam sve, pišem utiske da li bih je preporučila za kupovinu, kao krajni utisak. Za ovo do sad pročitano, kažem ne, ali možda se iznenadim do kraja:lol:

Sto se tice Gijoma Musoa, ja - sta ga znam - volim da ga citam.
Uvek ubaci neku fantastiku u pricu, bar u onim knjigama koje sam ja citala i nikad se nisam pokajala sto sam ga ``uzela``.
Vec je izgradio svoj stil - musoovski - bas po tome sto tako pise, (a i sto su mu nazivi romana nalik jaje jajetu - osim Devojke od papira).
Volela bih da mu procitam ceo opus, ali nemam bas toliko novca, moracu da sacekam da mu se knjige pojave u biblioteci...
Onih prvih njegovih romana mislim da vec ima u ``bolje snabdevenim`` bibliotekama.

Meni je Limundo lak za koriscenje, ne znam sta te zbunjuje Waterfall?
Samo treba da se registrujes, a to je zaista laca. I onda odes na polje za pretragu, ukucas naziv dela ili ime pisca i otvori se prozor gde te obaveste ima li tog naslova ili pisca na Limundu (gde su aukcije) ili na Kupindu (gde mozes odmah da kupis knjigu ili nesto drugo - bez cekanja). Kliknes na ``Kupi``, ako je u pitanju Kupindo...
Onda dobijes poruku od Kupindo tima da si obavila kupovinu, dobijes podatke prodavca u vidu poruke, napises Prodavcu poruku da si Kupac, napises sta si izabrala kao opcije slanja i placanja, potvrdis svoju adresu... i kad uplatis novac to mu javis i onda ti prodavac posalje to sto si kupila od njega.
Kod Limunda moras da licitiras, mnogi cekaju zadnje sekunde da bi licitirali tj. kupili knjigu. Kad je licitacija zavrsena a sve ti pise na stranici za tu aukciju za koju se interesujes, (kad i u koliko sati), lepo ukucas najmanji iznos koliko ti sam Limundo odredi da bi pretekao eventualnog ``protivnika``, a zatim mozes da ukucas svoju najvisu cenu tj. onoliko para koliko smatras da knjiga vredi i cekas da se aukcija zavrsi.
Ja sam vodila korespondenciju za jednog Slovenca koji mi je govorio da stavim zadnji iznos koji je nenormalno bio visok - samo da bi se na taj nacin osigurao da ce doci do trazene knjige tj. da ce pobediti na aukciji. On je bio strastveni sakupljac nekih kultnih romana pa je zeleo da ima sva moguca izdanja tih knjiga...

Samo treba da se registrujes, a to je zaista laca. I onda odes na polje za pretragu, ukucas naziv dela ili ime pisca i otvori se prozor gde te obaveste ima li tog naslova ili pisca na Limundu (gde su aukcije) ili na Kupindu (gde mozes odmah da kupis knjigu ili nesto drugo - bez cekanja). Kliknes na ``Kupi``, ako je u pitanju Kupindo...
Onda dobijes poruku od Kupindo tima da si obavila kupovinu, dobijes podatke prodavca u vidu poruke, napises Prodavcu poruku da si Kupac, napises sta si izabrala kao opcije slanja i placanja, potvrdis svoju adresu... i kad uplatis novac to mu javis i onda ti prodavac posalje to sto si kupila od njega.
Kod Limunda moras da licitiras, mnogi cekaju zadnje sekunde da bi licitirali tj. kupili knjigu. Kad je licitacija zavrsena a sve ti pise na stranici za tu aukciju za koju se interesujes, (kad i u koliko sati), lepo ukucas najmanji iznos koliko ti sam Limundo odredi da bi pretekao eventualnog ``protivnika``, a zatim mozes da ukucas svoju najvisu cenu tj. onoliko para koliko smatras da knjiga vredi i cekas da se aukcija zavrsi.
Ja sam vodila korespondenciju za jednog Slovenca koji mi je govorio da stavim zadnji iznos koji je nenormalno bio visok - samo da bi se na taj nacin osigurao da ce doci do trazene knjige tj. da ce pobediti na aukciji. On je bio strastveni sakupljac nekih kultnih romana pa je zeleo da ima sva moguca izdanja tih knjiga...

Sećam se kad je jedan tip za ženu na samrti platio Vita Brevis 2800 dinara.:eek:

Meni je Limundo lak za koriscenje, ne znam sta te zbunjuje Waterfall?

Komplikovanije su mi ove licitacije na Lumundu..ali tu sam se registrovala. Cekas dok se zavrsi licitacija, itd..mada ja nekad tripujem (:roll:) da nesto nisam uradila kako treba. kad sam ponudila svoju cenu - pisalo je da ako je moja cena najveca - obavezna sam da kupim, to me malo zbunilo
jer ja vrlo retko kupujem preko neta, jako retko.
Licitirala sam za ULJKPLJ pa cemo videti sta ce da bidne..:strika:
Hvala rodo :-)
(mada sam svakakve knjige nasla, ono je da bankrotiras ako previse gledas) :sad2:

- - - - - - - - - -

Sećam se kad je jedan tip za ženu na samrti platio Vita Brevis 2800 dinara.:eek:

Secam se i ja toga, to si valjda ti pricala...Joj, daleko bilo :-(

Priče s ovog i s onog sveta, Saramago. Postoje četiri dela u knjizi Lažni predmet, Priče s ovog i s onog sveta, Putnikov prtljag i Priča o nepoznatom ostrvu. Svaka od ovih (osim ove poslednje celine) ima više priča. ( Tačnije piše na knjizi da Lažni predmet čine pripovetke, Priče s ovog i s onog sveta i Putnikov prtljag su priče, a Priča o nepoznatom ostrvu je novela). Osim u ovoj noveli, koja je poslednja u knjizi, u ostalim pričama nema one specifične, čudne Saramagove interpunkcije. Čak na jednom mestu ima i klasičnog dijaloga. Ova celina Lažni predmet mi je najdosadnija bila. Za Oseku sam rekla da ima 40 strana, ali ima upola manje, ali meni je očigledno delovalo kao duplo više. :lol: (Priča Stvari ima 40 strana, pa sam pomešala očigledno). Čitala sam i pogovor na kraju knjige, gde se kaže da je Kentaur jedna od najlepših portugalskih priča, i vratila sam se da je pročitam još jednom, i i dalje mi je bila onako (mislila sam da će sa drugim čitanjem možda utisak biti drugačiji, i možda jeste za mrvicu, ali ne toliko da me je skroz oduševilo). Deo Priče s ovog i s onog sveta mi je odličan, Putnikov prtljag nije loš, a Priča o nepoznatom ostrvu mi je baš dobra. Tako da su mi utisci podeljeni. Posebno su mi se dopale priče Reči i Oči od kamena i evo samo po mali deo iz svake.
Reči
Reči su dobre. Reči su zle. Reči vređaju. Reči mole za oproštaj. Reči peku. Reči miluju. Reči se daju, rzmenjuju, poklanjaju, prodaju i izmišljaju. Reči su odsutne. Pojedine reči nam sisaju krv, kao krpelji: ima ih u knjigama, novinama, u reklamnim sloganima, filmskim titlovima, u pismima i na plakatima. Reči savetuju, nagovaraju, podvaljuju, naređuju, uslovljavaju, razdvajaju, odstranjuju. Slatke su kao med ili gorke kao čemer. Svet se vrti oko reči podmazanih uljem strpljenja. Mozgovi su prepuni reči koje žive u miru i slozi sa svojim protivnicima i neprijateljicama. Zato ljudi rade suprotno od onoga što misle, smatrajući da misle ono što rade. Ima mnogo reči...
...A postoji i tišina. Tišina je, po definiciji, ono što se ne čuje. Tišina osluškuje, posmatra, odmerava i analizira. Tišina je plodonosna. Tišina je plodna crnica, humus bića, nečujna melodija pod svetlošću sunca. Na nju padaju reči. Sve reči. Reči dobre i reči zle. Žito i kukolj. Ali samo žito daje hleb.
Oči od kamena (Misli se na kamene statue, pa na njihove oči)
...Na nekom mestu, ko zna gde, kamene oči vide sve ono što bi naše ljudske oči volele da vide i dokuče: pravu vrednost vremena i svega što ono nosi, vedrinu spoznaje da smo prolazni i spremnost da tu neumitnost primimo s osmehom, ali i hrabrost da budemo postojani u vreme nesigurno. Ili je, za to, neophodno biti od kamena. Ili imati oči od kamena. Ili ''biti'' oči od kamena.

Što se tiče toga, da li kupiti ili ne, ja bih rekla da da, ali ako ne volite priče ( kao ti Krasuljak što si rekla), ili vam ovo što sam napisala ne deljuje dovoljno za odluku da li kupiti (samo na to mislim), bolje da prvo pozajmite iz biblioteke pa sami ocenite. A što se samog uzimanja iz biblioteke tiče, može svakako. Samo kažem, taj prvi deo je meni dosadan, ali ne mora da znači i da će vama biti.

Poslednja izmena:
Ni ja nisam ljubitelj priča, taman se uživim, a ona se završi. Više volim duže forme. Pahuljice, lepo si nam dočarala ovu Saramagovu zbirku. Ja imam 3 njegove knjige tako da mi je to dosta s obzirom na to da nisam neka vatrena obožavateljka - pisac mi je ok, volim s vremena na vreme da ga čitam, ali mi ne spada u omiljene.

Emi je juče moj muž za 8. mart doneo šunku, baš mi je bilo smešno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back