BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
BOKYSTAMY
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

Hajde da skoknemo malo u ... bibliju....Jevandjelje Lukino 7:37-50..

I gle, žena u gradu koja bješe grješnica doznavši da je Isus za trpezom u kući farisejevoj, donese sklenicu mira; I stavši sastrag kod nogu njegovijeh plakaše, i stade prati noge njegove suzama, i kosom od svoje glave otiraše, i cjelivaše noge njegove, i mazaše mirom. A kad vidje farisej koji ga je dozvao, reče u sebi govoreći: da je on prorok, znao bi ko i kakva ga se žena dotiče: jer je grješnica. I odgovarajući Isus reče mu: Simone! imam ti nešto kazati. A on reče: učitelju! kaži. A Isus reče: dvojica bijahu dužni jednome dužniku, jedan bješe dužan pet stotina dinara a drugi pedeset. A kad oni ne imadoše da mu vrate, pokloni obojici. Kaži koji će ga od njih dvojice većma ljubiti. A Simon odgovarajući reče: mislim onaj kome najviše pokloni. A on mu reče: pravo si sudio. I okrenuvši se k ženi reče Simonu: vidiš li ovu ženu? Ja uđoh u tvoju kuću, ni vode mi na noge nijesi dao; a ona suzama obli mi noge, i kosom od glave svoje otr. Cjeliva mi nijesi dao; a ona otkako uđoh ne presta cjelivati mi nogu. -Uljem nijesi pomazao glave moje; a ona mirom pomaza mi noge. Zato kažem ti: opraštaju joj se grijesi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. A njoj reče: opraštaju ti se grijesi. I stadoše u sebi govoriti oni što sjeđahu s njim za trpezom: ko je ovaj što i grijehe oprašta? A ženi reče: vjera tvoja pomože ti; idi s mirom.

Šta misliš,da li žena o kojoj se ovde govori...ima svoje ime...u kontekstu sa Luka 8:2 Marko 16:9 i Jovan 20:14.

''I neke žene koje behu isceljene od zlih duhova i bolesti: Marija, koja se zvaše Magdalina, iz koje sedam đavola iziđe.''Luka 8:2

A Isus ustavši rano u prvi dan nedelje javi se najpre Mariji Magdalini, iz koje je isterao sedam đavola.Marko 16:9

I ovo rekavši obazre se natrag, i vide Isusa gde stoji, i ne znaše da je Isus.Jovan 20:14

:bye:
felix.gif

mislim da nije to ta zena ,jer nevidim u bibliji gde pise da jeste,ona koja je isusu suzama oprala noge i kosom brisala,mirom mazala nije marija magdalina

BOKYSTAMY

Hajde da skoknemo malo u ... bibliju....Jevandjelje Lukino 7:37-50..

I gle, žena u gradu koja bješe grješnica doznavši da je Isus za trpezom u kući farisejevoj, donese sklenicu mira; I stavši sastrag kod nogu njegovijeh plakaše, i stade prati noge njegove suzama, i kosom od svoje glave otiraše, i cjelivaše noge njegove, i mazaše mirom. A kad vidje farisej koji ga je dozvao, reče u sebi govoreći: da je on prorok, znao bi ko i kakva ga se žena dotiče: jer je grješnica. I odgovarajući Isus reče mu: Simone! imam ti nešto kazati. A on reče: učitelju! kaži. A Isus reče: dvojica bijahu dužni jednome dužniku, jedan bješe dužan pet stotina dinara a drugi pedeset. A kad oni ne imadoše da mu vrate, pokloni obojici. Kaži koji će ga od njih dvojice većma ljubiti. A Simon odgovarajući reče: mislim onaj kome najviše pokloni. A on mu reče: pravo si sudio. I okrenuvši se k ženi reče Simonu: vidiš li ovu ženu? Ja uđoh u tvoju kuću, ni vode mi na noge nijesi dao; a ona suzama obli mi noge, i kosom od glave svoje otr. Cjeliva mi nijesi dao; a ona otkako uđoh ne presta cjelivati mi nogu. -Uljem nijesi pomazao glave moje; a ona mirom pomaza mi noge. Zato kažem ti: opraštaju joj se grijesi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. A njoj reče: opraštaju ti se grijesi. I stadoše u sebi govoriti oni što sjeđahu s njim za trpezom: ko je ovaj što i grijehe oprašta? A ženi reče: vjera tvoja pomože ti; idi s mirom.

Šta misliš,da li žena o kojoj se ovde govori...ima svoje ime...u kontekstu sa Luka 8:2 Marko 16:9 i Jovan 20:14.

''I neke žene koje behu isceljene od zlih duhova i bolesti: Marija, koja se zvaše Magdalina, iz koje sedam đavola iziđe.''Luka 8:2

A Isus ustavši rano u prvi dan nedelje javi se najpre Mariji Magdalini, iz koje je isterao sedam đavola.Marko 16:9

I ovo rekavši obazre se natrag, i vide Isusa gde stoji, i ne znaše da je Isus.Jovan 20:14

felix.gif

За мене, који гледам да нешто научим, би било боље да установимо како је и када састављана Библија и којим путем је дошла до Новог Завета. А сам Нови Завет има толико истине у себи да је неумесно тражити шта значе те истине, и да ли су још увек актуелне. Јер само цео Нови Завет као једна прича има ону оригиналну истину, а све остало је препричавање те истине. Коме то треба и зашто?

BOKYSTAMY

mislim da nije to ta zena ,jer nevidim u bibliji gde pise da jeste,ona koja je isusu suzama oprala noge i kosom brisala,mirom mazala nije marija magdalina

Da te pitam ovako...Kako je ime žene iz koje je izašlo sedam djavola nakon što ju je Isus iscelio...Postoji samo jedan jedina žena iz koje je Isus iscelio sedam djavola...

A ta žena se zove...

A jedna žena je skupocenim mirom učinila nešta slično kada je Isus rekao ovako...

Zaista vam kažem: gde se god uspropoveda ovo jevanđelje po svemu svetu, kazaće se i to za spomen njen što učini ona. Ovo je citat iz Mateja.

A kada budeš razmišljao,imaj u vidu da se je Isus svim ženama pa i majci svojoj obraćao sa onim...ženo...
felix.gif

vujadin

За мене, који гледам да нешто научим, би било боље да установимо како је и када састављана Библија и којим путем је дошла до Новог Завета

Vujadine...ćoveče...umalo se ne preturih sa stolice.I šta da ti kažem...imačeš priliku da mnogo toga naučiš u vezi sa biblijom.Doći će na red i to kada je i kako i od koga sastavljana i mnogo toga u vezi sa tim.

А сам Нови Завет има толико истине у себи да је неумесно тражити шта значе те истине

Kada je u pitanju jedna istina iz novog zaveta a koju je izrekao Isus mogu da se složim sa tobom da je to istina i to ona koja je veoma aktuelna i danas.Ovo ću ti napisati samo ... zbog tebe...

Matej 13:12...

''Jer ko ima, daće mu se, i preteći će mu; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima.''
felix.gif

Ovo je najveća istina i mudrost koju je Isus izgovorio.Ovo mi se toliko dopada da sam razmišljao da mi to bude...''potpis''.

vujadin

Vujadine...ćoveče...umalo se ne preturih sa stolice.I šta da ti kažem...imačeš priliku da mnogo toga naučiš u vezi sa biblijom.Doći će na red i to kada je i kako i od koga sastavljana i mnogo toga u vezi sa tim.

Kada je u pitanju jedna istina iz novog zaveta a koju je izrekao Isus mogu da se složim sa tobom da je to istina i to ona koja je veoma aktuelna i danas.Ovo ću ti napisati samo ... zbog tebe...

''Jer ko ima, daće mu se, i preteći će mu; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima.''
felix.gif

Ovo je najveća istina i mudrost koju je Isus izgovorio.Ovo mi se toliko dopada da sam razmišljao da mi to bude...''potpis''.

Може, али си ипак требао нагласити да је то Парабола, а не делење добара или пара.

vujadin

Може, али си ипак требао нагласити да је то Парабола, а не делење добара или пара.

Taman kada sam pomislio da sam barem nešta ''protumačio'' bez nekih problema a ti me ''udari'' u mali mozak sa tom...parabolom.

Kada ponovo čitam ovo pokušavajući da shvatim da je to...prabola...dovodim sebe u situaciju da mi sada...ništa nije jasno.Meni su veoma dobro poznate one biblijske parabole kao o sejaču i semenu,bludnom sinu ili milostivom Samarijanu.

Ali mi ovo nekako i nikako ne ide kao...parabola.Kada pročitam...ko ima daće mu se i preteći će mu...a koji nema,uzeće mu se i ono što ima...to mi je savršeno jasno u smislu kako je napisano.Ali...ako to podvedem pod neku parabolu ... onda nemam pojma šta je Isus hteo da kaže...

Kako ti misliš da je to neka parabola koja nikako ne može da bude nikakvo deljenje para ili dobara,bio bih ti veoma zahvalan kada bi mi to malo...pojasnio.Ja stvarno ne razumem šta znači ono...da će se nekom dati bilo šta, samo ako prethodno to već i ima i da će se onom koji nema...uzeti i ono malo što ima.

A u Matej 12:30 Isus jasno kaže...
''Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.''

Ako i ovo nije neka parabola sa nekim ''šifrovanim'' značenjem meni je ovo veoma jasno i razumljivo.Jednostavno nema ništa treće...ili veruješ u njega ili si mu ...protivnik.
felix.gif

BOKYSTAMY

Da te pitam ovako...Kako je ime žene iz koje je izašlo sedam djavola nakon što ju je Isus iscelio...Postoji samo jedan jedina žena iz koje je Isus iscelio sedam djavola...

A ta žena se zove...

A jedna žena je skupocenim mirom učinila nešta slično kada je Isus rekao ovako...

Zaista vam kažem: gde se god uspropoveda ovo jevanđelje po svemu svetu, kazaće se i to za spomen njen što učini ona. Ovo je citat iz Mateja.

A kada budeš razmišljao,imaj u vidu da se je Isus svim ženama pa i majci svojoj obraćao sa onim...ženo...
felix.gif

ta zena se zove marija magdalina.

BOKYSTAMY

ta zena se zove marija magdalina.

Tačno.To je ona Marija iz grada Magdale kod Tiberijanskog jezera pa su je zbog toga zvali Marija Magdalena.To je ona Marija koja je bila sa Isusom prilikom zadnjeg putovanja u Jerusalim.Ta Marija je bila prisutna i na raspeću. Ta Marija je sa Salomom i majkom Isusovom videla Isusov prazan grob.Ta Marija je Petru i Jovanu javila da je grob prazana i da je Isus ... vaskrsao.

A nakon vaskrsenja Isus se je obajvio prvo NJOJ Mariji Magdaleni.To je ono kada ga ONA nije prepoznala dok joj se Isus nije obratio po imenu njenom.I nakon toga,kada je Marija sva ushićena izgovorila ono ...učitelju...Marija Magdalena prosto ''nestaje'' iz Biblije jer se od tog trenutka više nigde ne spominje u Bibliji.

I šta misliš u vezi sa tim...Žena koja je uvek bila sa Isusom,koja je svedok praznog groba,koja je o tome javila Petru i Jovanu,žena kojoj se prvoj objavljuje Isus nakon vaskrsnuća...jednostavno ne staje iz Biblije.Ja to malo ne razumem a ti...
felix.gif

1. Марија Магдалина. Мироносица равноапостолна. Родом из места Магдале, украј језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих ју ослободи Господ Исус и учини здравом. Верна следбеница и служитељица Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. По смрти Господа она је три пут посетила гроб Његов. А када Господ васкрсе, она Га је два пута видела: једном сама она, а други пут са осталим женама Мироносицама. Путовала у Рим, изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му јајце црвено обојено, поздравила га речима: Христос воскресе! У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. По том вратила се из Рима у Ефес ка светом Јовану Богослову, коме је помагала у делу проповедања Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свету као прави Христов апостол. Скончала мирно у Ефесу, и сахрањена, по предању, у оној истој пећини, у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, по том оживелих, па онда умрлих (в. 4 август). Мошти св. Магдалине пренете су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен св. Марији Магдалини.

vujadin

Taman kada sam pomislio da sam barem nešta ''protumačio'' bez nekih problema a ti me ''udari'' u mali mozak sa tom...parabolom.

Kada ponovo čitam ovo pokušavajući da shvatim da je to...prabola...dovodim sebe u situaciju da mi sada...ništa nije jasno.Meni su veoma dobro poznate one biblijske parabole kao o sejaču i semenu,bludnom sinu ili milostivom Samarijanu.

Ali mi ovo nekako i nikako ne ide kao...parabola.Kada pročitam...ko ima daće mu se i preteći će mu...a koji nema,uzeće mu se i ono što ima...to mi je savršeno jasno u smislu kako je napisano.Ali...ako to podvedem pod neku parabolu ... onda nemam pojma šta je Isus hteo da kaže...

Kako ti misliš da je to neka parabola koja nikako ne može da bude nikakvo deljenje para ili dobara,bio bih ti veoma zahvalan kada bi mi to malo...pojasnio.Ja stvarno ne razumem šta znači ono...da će se nekom dati bilo šta, samo ako prethodno to već i ima i da će se onom koji nema...uzeti i ono malo što ima.

A u Matej 12:30 Isus jasno kaže...
''Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.''

Ako i ovo nije neka parabola sa nekim ''šifrovanim'' značenjem meni je ovo veoma jasno i razumljivo.Jednostavno nema ništa treće...ili veruješ u njega ili si mu ...protivnik.
felix.gif

Мора да има службено тумачење, али га ја не знам. Мени изгледа да се то односи на Веру. Онај ко верује, вера ће му се ојачати Његовим излагањем. А онај ко не верује њему ће и оно мало вере ако је имао нестати Његовим излагањем.

Marija Magdalena ili Marija iz Magdale, grada koji se nalazio na zapadnoj obali Tiberijanskog jezera. Ona se prvi put spominje u Luki 8:2-3, kao jedna od žena koja je "služila Hristu". Na ovaj način ona je pokazivala zahvalnost Isusu za izbavljenje koje je On za nju učinio, jer je iz nje isterao sedam demona (Lk. 8:1-3; Mk. 16:9). Marija je sledila Hrista na njegovom zadnjem putu u Jerusalim (Mt. 27:55; Mk. 15:41; Lk. 23:55). Stajala je kod krsta na golgoti. Sa ženom po imenu Saloma i Marijom majkom Isusovom (Mt 28:1; Mk. 16:2), došla je u nedelju ujutro do Isusovog groba sa pomastima za Isusovo telo. One su zatekle grobnicu otvorenu i praznu, i ugledale anđela (Mt. 28:5). Magdalena je trčala da to javi apostolima, Petru i Jovanu koji su najverovatnije u to vreme stanovali u blizini (Jn. 20:1-2) a zatim se odmah vratila do groba, ispred kojeg je plakala ožalošćena i zbunjena. Vaskrsli Gospod se njoj prvoj objavio, ali Ga ona isprva nije prepoznala. Kad ju je Hrist oslovio po imenu, tada Ga je prepoznala i ispunila se radošću, viknula je: "Učitelju". Ovo je zadnje spominjanje Marije iz Magdale.

vujadin

Мора да има службено тумачење, али га ја не знам. Мени изгледа да се то односи на Веру. Онај ко верује, вера ће му се ојачати Његовим излагањем. А онај ко не верује њему ће и оно мало вере ако је имао нестати Његовим излагањем.

Nadam se da ti neće biti problem da dodješ to tog ''službenog'' tumačenja i da mi ga onako pojednostavljeno predočiš kako bih pokušao da to...shvatim.

@sale@

Svaku lozu na meni koja ne rađa roda odseći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi.

I šta znači ovo...

Ovako kaže Isus a što je citirano iz biblije.A ko i gde kaže ovo...Svaku lozu na meni koja ne rađa roda odseći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi

I šta znači ovo...svaku lozu na meni koja ne radja...Na kome to loza uopšte može da radja...

Pa čoveče,nemoj mi to raditi.Ja se taman ponadam da napredujem u shvatanju tumačenja biblije kada ono...medjutim...Radovalo bi me kada bi mi to malo pojasnio onako pojednostavljeno ako je to uopšte moguće.
felix.gif

@sale@

Marija Magdalena ili Marija iz Magdale, grada koji se nalazio na zapadnoj obali Tiberijanskog jezera. Ona se prvi put spominje u Luki 8:2-3, kao jedna od žena koja je "služila Hristu". Na ovaj način ona je pokazivala zahvalnost Isusu za izbavljenje koje je On za nju učinio, jer je iz nje isterao sedam demona (Lk. 8:1-3; Mk. 16:9). Marija je sledila Hrista na njegovom zadnjem putu u Jerusalim (Mt. 27:55; Mk. 15:41; Lk. 23:55). Stajala je kod krsta na golgoti. Sa ženom po imenu Saloma i Marijom majkom Isusovom (Mt 28:1; Mk. 16:2), došla je u nedelju ujutro do Isusovog groba sa pomastima za Isusovo telo. One su zatekle grobnicu otvorenu i praznu, i ugledale anđela (Mt. 28:5). Magdalena je trčala da to javi apostolima, Petru i Jovanu koji su najverovatnije u to vreme stanovali u blizini (Jn. 20:1-2) a zatim se odmah vratila do groba, ispred kojeg je plakala ožalošćena i zbunjena. Vaskrsli Gospod se njoj prvoj objavio, ali Ga ona isprva nije prepoznala. Kad ju je Hrist oslovio po imenu, tada Ga je prepoznala i ispunila se radošću, viknula je: "Učitelju". Ovo je zadnje spominjanje Marije iz Magdale.

Apsolutno tačno.A mogao si da staviš i znake navoda na početku i na kraju da se zna da si tekst ...citirao.

A nastavak ide ...citirano ovako...

''Marija je bila veoma pobožna žena i duboko zahvalna Hristu za spasenje koje joj je On učinio. Hrist je iz korena promenio njen život. Ona je primer iskreno pokajane osobe, sledbenice Hristove, koja se potpuno predala služenju Gospoda. To je slika kakvu nam daju Evanđelja o ovoj jednostavnoj ženi, svaka ideja da je ona bila nešto više od toga, su van biblijska nagađanja.

Crkvena tradicija je napravila zbrku na račun Marije iz Magdale i to na osnovu grube greške u prevođenju i tumačenju Novog zaveta, gde se ova žena izjednačava sa ženom "grešnicom" (prostitutkom) spominjanoj u Luki 7:37-50. Kao i tumačenju da je Magdalena bila jedna od Lazarovih sestara. Ovo je krajem šestog veka potvrdio i papa Grgur Veliki - da su sve tri Marije jedna ista osoba. Naravno, za ovakvu tvrdnju jednostavno nema nikakvog utemeljenja u Evanđeljima. Tako je Marija Magdalena postala "bludnica", koja već vekovima raspaljuje seksualnu maštu raznim misticima, poput nama nam zadnjeg poznatog Dan Brauna, autora "Da Vinčijevog koda".''

A šta misliš o onoj gruboj grešci u prevodjenju i tumačenju novog zaveta...
felix.gif

Svaku lozu na meni koja ne rađa roda odseći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi.

Зато се, у вези овог стиха, на многим иконама Св.Јована Крститеља и Претече често појављује сасечено дрво или дрво које не рађа са секиром поред њега...:cool:

svjovankrstiteljbn9.jpg

Цитат:
Оригинал поставио eremita
Зато се, у вези овог стиха, на многим иконама Св.Јована Крститеља и Претече често појављује сасечено дрво или дрво које не рађа са секиром поред њега...:cool:

I sa rezervnom glavom, vidim. :D

Тако се сликају сви они светитељи који су имали мученичку смрт одсецањем главе, у овом случају је заслужна Иродијада и Салома. Постоји посебан назив за тако сликане иконе на грчком али сам заборавио а мрзи ме да претурам... (да је ту Стефан ИПХ он би се сетио)...

svetijovanai1.jpg

Sveti-Car-Lazar.jpg

и грчка икона Св.Јована Владимира

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Jovan_Vladimir.jpg

Poslednja izmena:
.

I šta znači ovo...

Ovako kaže Isus a što je citirano iz biblije.A ko i gde kaže ovo...Svaku lozu na meni koja ne rađa roda odseći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi

I šta znači ovo...svaku lozu na meni koja ne radja...Na kome to loza uopšte može da radja...

Pa čoveče,nemoj mi to raditi.Ja se taman ponadam da napredujem u shvatanju tumačenja biblije kada ono...medjutim...Radovalo bi me kada bi mi to malo pojasnio onako pojednostavljeno ako je to uopšte moguće.

"Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar: Svaku lozu na meni koja ne rađa roda otsjeći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi... "

Vernici u prvom veku su živeli hrišćanski život kao što im je Isus lično pokazao. Svaki hrišćanin treba prihvatiti učenje onako kako je Isus nudio. Mi danas jednostavno ne želimo da imamo vremena za neke stvari. Moto mnogih hrišćana danas je: "samo brzo, Bože; pošalji mi faks."(što je zazi dobro zaključio).

E sad (Jn. 15:1-17) kao generalni poziv hrišćanima da druge ljude dovode Hristu. Ipak, nema nikakvog razloga da se ono što je Isus mislio, kada je rekao plod, ograniči samo na zadobijanje duša. Na primer stih iz poslanice Titu: "Ali i naši neka se uče da budu prvi u dobrim delima gde je to neophodno potrebno, da ne budu bez ploda," (Tit 3:1)
"On je kao stablo zasađeno što u svoje vreme plod donosi; lišće mu nikad ne vene; sve što radi dobrim urodi" (Ps. 1:3). Praktično rečeno, plodovi predstavljaju dobra dela - naše misli, stavove ili aktivnosti koje Bog priznaje zato što donose slavu njegovom Imenu.
"Svaku lozu na meni(Isus)." Novi zavet na više mesta opisuje hrišćane kao one koji su "u Hristu". (Na primer: 1. Kor. 1:30; 2. Kor. 5:17; Ef. 2:10 i Fil. 3:9.) Moguće je biti u "Hristu", a ipak, kao ona suva grana, jedno određeno vreme neće donositi plod (apostol Pavle).
Medjutim kako bi tumačio bukvalno da će suvu granu otseći to bi bilo otprilike oni koji se odriču Boga ili hule na Njega. Tako dolazim do zaključka i povezujem stihove jer onaj koji ima daće mu se, a onaj koji nema i ono malo što ima uzeće mu se tj kao suva grana koja će otpasti.

Poslednja izmena od moderatora:
@sale@

Apsolutno tačno.A mogao si da staviš i znake navoda na početku i na kraju da se zna da si tekst ...citirao.

A nastavak ide ...citirano ovako...

''Marija je bila veoma pobožna žena i duboko zahvalna Hristu za spasenje koje joj je On učinio. Hrist je iz korena promenio njen život. Ona je primer iskreno pokajane osobe, sledbenice Hristove, koja se potpuno predala služenju Gospoda. To je slika kakvu nam daju Evanđelja o ovoj jednostavnoj ženi, svaka ideja da je ona bila nešto više od toga, su van biblijska nagađanja.

Crkvena tradicija je napravila zbrku na račun Marije iz Magdale i to na osnovu grube greške u prevođenju i tumačenju Novog zaveta, gde se ova žena izjednačava sa ženom "grešnicom" (prostitutkom) spominjanoj u Luki 7:37-50. Kao i tumačenju da je Magdalena bila jedna od Lazarovih sestara. Ovo je krajem šestog veka potvrdio i papa Grgur Veliki - da su sve tri Marije jedna ista osoba. Naravno, za ovakvu tvrdnju jednostavno nema nikakvog utemeljenja u Evanđeljima. Tako je Marija Magdalena postala "bludnica", koja već vekovima raspaljuje seksualnu maštu raznim misticima, poput nama nam zadnjeg poznatog Dan Brauna, autora "Da Vinčijevog koda".''

A šta misliš o onoj gruboj grešci u prevodjenju i tumačenju novog zaveta...
U pravu si zaboravio sam citat da stvim.
Takvo pitanje sam i ja postavljao i dobijao sam takav ili sličan u suštini isti odgovor.
Čitajući Bibliju došao sam do istog zaključka te stoga se apsolutno slažem sa citatom.
Moguće su greške u prevodu ne poričem to, znam da može jedna reč da napravi zbrku oko cele novozavetne nauke, medjutim SUŠTINA je bitna, a ne FORMA.
A tebi je očito dosadno, pošto si čitao i Bibliju (koju ti dobro razumeš, samo je ne prihvataš) i knjige oko nje, pa se vataš za svaku sitnicu, svaku reč.

eremita

Тако се сликају сви они светитељи који су имали мученичку смрт одсецањем главе, у овом случају је заслужна Иродијада и Салома. Постоји посебан назив за тако сликане иконе на грчком али сам заборавио а мрзи ме да претурам... (да је ту Стефан ИПХ он би се сетио)...

Možda si trebao da napišeš malo obrnuto u smislu da se tako slikaju svi oni koji su nakon odsecanja glave postali svetitelji.Da ne zalazim u to kako je Saloma onim izazovnim trbušnim plesom a nagovorena od majke,dobila glavu Jovanovu.
Ostalo mi je nejasno kakvu si to vezu pronašao izmedju...

i odsečenih glava.Po tvom tumačenju biva da...svaku glavu koja ne radja roda treba odseći.Stvarno si se spetljao u tvom povezivanju stvari ... samo tako.A kada se već priča o odsečenim glavama evo da i ja postavim jednu sliku u vezi sa držanjem odsečene glave...
MUDZAHEDINI-glava%20blagoja%20blagojevica.jpg

Naravno,slika je morbidna isto kao i slike svetih sa odsečenim glavama.Razlika je u tome što na ovoj slici odsečenu srpsku glavu ne drži neki Sveti a Srbin kojem je glava odsečena nikada nije proglašen Svetim.

Zazijavalo

Bio dobar prinos te godine. Po dve glave sa jednog čokota.

Ovde mi nešta nije jasno.Kada pažljivo pogledam ovu ikonu...
Sveti-Car-Lazar.jpg

primečujem da se radi...o jednoj te istoj glavi.A to onda mora značiti da je Lazar u ruci držao svoju prethodno odsečenu glavu.

Kako sam ja malo priprost čovek ne mogu da razumem odakle Lazaru ista glava koja mu je bila odsečena...O čemu se tu zapravo radi...
felix.gif

@sale@

"Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar: Svaku lozu na meni koja ne rađa roda otsjeći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi... "
Vernici u prvom veku su živeli hrišćanski život kao što im je Isus lično pokazao. Svaki hrišćanin treba prihvatiti učenje onako kako je Isus nudio. Mi danas jednostavno ne želimo da imamo vremena za neke stvari. Moto mnogih hrišćana danas je: "samo brzo, Bože; pošalji mi faks."(što je zazi dobro zaključio).

Iako sam pokušavao nisam uspeo da shvatim vezu izmedju...Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar; (Jovan 15:1) i ...Matej 13:12...

Nije valjda da se sve što je napisano u bibliji može podvesti pod...čokot...lozu vinovu,vinogradare i tome slično.U takvom povezivanju biblijskih stihova verovatno se i ovo...Matej 12:30 kada Isus jasno kaže...

''Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.

povezuje sa onim...Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar; (Jovan 15:1)
A odakle bi proizilazila potreba da se umesto onog...biblija...stavi...mudrost vinove loze...

Vernici u prvom veku su živeli hrišćanski život kao što im je Isus lično pokazao

Sa ovom konstatacijom ne bih mogao da složim.U tom prvom veku je bilo bezbroj jeresi u koja su prvi hrišćani verovali.Poznato ti je koliko je jeretičkog učenja počev od drugog veka bilo predmet osudjivanja od strane istaknutih svetih otaca a kasnije i sabora crkvenih.

Svaki hrišćanin treba prihvatiti učenje onako kako je Isus nudio.

Sa ovim se slažem.I tako bi ...trebalo da bude.Medjutim,jedini problem je u tome što danas hriščani ne prihvataju učenje kakvim je nudio Isus već se prihvata učenje kakvim ga danas nudi...crkva.A izmedju ta dva učenja postoji znatna razlika.Ne može se govoriti o potrebi prihvatanja onog učenja koje je nudio Isus a u zabludi prihvatati učenje crkve kao učenje koje je nudio Isus.No da ne zalazim u to.

"Ali i naši neka se uče da budu prvi u dobrim delima gde je to neophodno potrebno, da ne budu bez ploda," (Tit 3:1)

Ovde je veoma zanimljivo ko je taj i na osnovu čega odlučuje ono u vezi ...gde je to neophodno potebno...

Moguće su greške u prevodu ne poričem to, znam da može jedna reč da napravi zbrku oko cele novozavetne nauke, medjutim SUŠTINA je bitna, a ne FORMA.
A tebi je očito dosadno, pošto si čitao i Bibliju (koju ti dobro razumeš, samo je ne prihvataš) i knjige oko nje, pa se vataš za svaku sitnicu, svaku reč.

Ali...kada se suština naznačuje u formi koja toj suštini protivreči a istovremeno protivrečeči i sama sebi,onda je veoma diskutabilno definisati šta je zapravo ta ... suština.Nikakva suština ne može da se naglasi bez forme koja na nju treba da ukaže.Ta priča o važnosti suštine a ne forme je prilično otrcana
Kada bi u nekom udjbeniku iz matematike pisalo da je 2+2=3 iz forme da je 2+2=3 sledila bi suština da to jeste tako.Nije moguće zanemariti formu koja kaže da je 2+2=3
u ime suštine da to ustvari nije tako jer je suština da je 2+2=4.

Ne može postojati suština sama po sebi ako nema bilo kakve forme koja na nju ukazuje a da joj pri tom ne protivreči.A u vezi sa onim...a tebi je očito dosadno...iskreno ti kažem da bih želo da to jeste tako.

Praktično rečeno, plodovi predstavljaju dobra dela - naše misli, stavove ili aktivnosti koje Bog priznaje zato što donose slavu njegovom Imenu.

A ovo mi se baš onako...dopada.Ništa bez činjenja onog što donosi ...slavu njegovom imenu.

Medjutim kako bi tumačio bukvalno da će suvu granu otseći to bi bilo otprilike oni koji se odriču Boga ili hule na Njega. Tako dolazim do zaključka i povezujem stihove jer onaj koji ima daće mu se, a onaj koji nema i ono malo što ima uzeće mu se tj kao suva grana koja će otpasti.

Ovo ti je pogrešno tumačenje.U bibliji nigde ne piše da neverniku treba uzeti i ono malo vere ako je ima.Naprotiv,biblija uči da bog strpljivo čeka i na sve moguće načine deluje da svakog ...zabludelog nevernika vrati svom stadu...Upravo zbog toga bog ostavlja mogučnost da se bilo ko u poslednjem trenutku pokaje i poveruje u njega.

U pravu si zaboravio sam citat da stvim.
Takvo pitanje sam i ja postavljao i dobijao sam takav ili sličan u suštini isti odgovor.

Nemam pojma koliko sam sličnih pitanja postavio da kažem ''nadležnim'' ali ...na mnoga nikada nisam dobio bilo kakav odgovor a neke sam dobio odgovore tipa...da se radi o pogrešnom prevodu...a što samo po sebi nije niti može biti iole ozbiljan odgovor.

A tebi je očito dosadno,

Nije mi dosadno i nikada u životu nisam osetio taj osečaj...dosade.Veruj mi da bih želeo da mi se to dogodi i da nakon toga mogu i da... umrem.Dovodio sam sebe u razne okolnosti sve u nameri da ...osetim taj osečaj dosade ali...nikada u tome nisam uspeo.
Ja mogu ceo dan ne raditi apsolutno ništa...gledati u prazan zid pa i sam biti prazan ali mi neće biti...dosadno.Nemam pojma zašto je to tako a moguće je da je to ''posledica''
nekog skromnog rada na ...samom sebi.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back