@sale@
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...
"Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar: Svaku lozu na meni koja ne rađa roda otsjeći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi... "
Vernici u prvom veku su živeli hrišćanski život kao što im je Isus lično pokazao. Svaki hrišćanin treba prihvatiti učenje onako kako je Isus nudio. Mi danas jednostavno ne želimo da imamo vremena za neke stvari. Moto mnogih hrišćana danas je: "samo brzo, Bože; pošalji mi faks."(što je zazi dobro zaključio).
Iako sam pokušavao nisam uspeo da shvatim vezu izmedju...
Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar; (Jovan 15:1) i ...Matej 13:12...
'
'Jer ko ima, daće mu se, i preteći će mu; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima.''
Nije valjda da se sve što je napisano u bibliji može podvesti pod...čokot...lozu vinovu,vinogradare i tome slično.U takvom povezivanju biblijskih stihova verovatno se i ovo...Matej 12:30 kada Isus jasno kaže...
'
'Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.
povezuje sa onim...Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar; (Jovan 15:1)
A odakle bi proizilazila potreba da se umesto onog...biblija...stavi...mudrost vinove loze...
Vernici u prvom veku su živeli hrišćanski život kao što im je Isus lično pokazao
Sa ovom konstatacijom ne bih mogao da složim.U tom prvom veku je bilo bezbroj jeresi u koja su prvi hrišćani verovali.Poznato ti je koliko je jeretičkog učenja počev od drugog veka bilo predmet osudjivanja od strane istaknutih svetih otaca a kasnije i sabora crkvenih.
Svaki hrišćanin treba prihvatiti učenje onako kako je Isus nudio.
Sa ovim se slažem.I tako bi ...trebalo da bude.Medjutim,jedini problem je u tome što danas hriščani ne prihvataju učenje kakvim je nudio Isus već se prihvata učenje kakvim ga danas nudi...crkva.A izmedju ta dva učenja postoji znatna razlika.Ne može se govoriti o potrebi prihvatanja onog učenja koje je nudio Isus a u zabludi prihvatati učenje crkve kao učenje koje je nudio Isus.No da ne zalazim u to.
"Ali i naši neka se uče da budu prvi u dobrim delima gde je to neophodno potrebno, da ne budu bez ploda," (Tit 3:1)
Ovde je veoma zanimljivo ko je taj i na osnovu čega odlučuje ono u vezi ...gde je to
neophodno potebno...
Moguće su greške u prevodu ne poričem to, znam da može jedna reč da napravi zbrku oko cele novozavetne nauke, medjutim SUŠTINA je bitna, a ne FORMA.
A tebi je očito dosadno, pošto si čitao i Bibliju (koju ti dobro razumeš, samo je ne prihvataš) i knjige oko nje, pa se vataš za svaku sitnicu, svaku reč.
Ali...kada se
suština naznačuje u
formi koja toj suštini protivreči a istovremeno protivrečeči i sama sebi,onda je veoma diskutabilno definisati šta je zapravo ta ...
suština.Nikakva suština ne može da se naglasi bez forme koja na nju treba da ukaže.Ta priča o važnosti suštine a ne forme je prilično otrcana
Kada bi u nekom udjbeniku iz matematike pisalo da je 2+2=3 iz forme da je 2+2=3 sledila bi suština da to jeste tako.Nije moguće zanemariti formu koja kaže da je 2+2=3
u ime suštine da to ustvari nije tako jer je suština da je 2+2=4.
Ne može postojati suština sama po sebi ako nema bilo kakve forme koja na nju ukazuje a da joj pri tom ne protivreči.A u vezi sa onim...a tebi je očito dosadno...
iskreno ti kažem da bih želo da to jeste tako.
Praktično rečeno, plodovi predstavljaju dobra dela - naše misli, stavove ili aktivnosti koje Bog priznaje zato što donose slavu njegovom Imenu.
A ovo mi se baš onako...dopada.Ništa bez činjenja onog što donosi ...slavu njegovom imenu.
Medjutim kako bi tumačio bukvalno da će suvu granu otseći to bi bilo otprilike oni koji se odriču Boga ili hule na Njega. Tako dolazim do zaključka i povezujem stihove jer onaj koji ima daće mu se, a onaj koji nema i ono malo što ima uzeće mu se tj kao suva grana koja će otpasti.
Ovo ti je pogrešno tumačenje.U bibliji nigde ne piše da neverniku treba uzeti i ono malo vere ako je ima.Naprotiv,biblija uči da bog strpljivo čeka i na sve moguće načine deluje da svakog ...zabludelog nevernika vrati svom stadu...Upravo zbog toga bog ostavlja mogučnost da se bilo ko u poslednjem trenutku pokaje i poveruje u njega.
U pravu si zaboravio sam citat da stvim.
Takvo pitanje sam i ja postavljao i dobijao sam takav ili sličan u suštini isti odgovor.
Nemam pojma koliko sam sličnih pitanja postavio da kažem ''nadležnim'' ali ...na mnoga nikada nisam dobio bilo kakav odgovor a neke sam dobio odgovore tipa...da se radi o pogrešnom prevodu...a što samo po sebi nije niti može biti iole ozbiljan odgovor.
Nije mi dosadno i nikada u životu nisam osetio taj osečaj...dosade.Veruj mi da bih želeo da mi se to dogodi i da nakon toga mogu i da... umrem.Dovodio sam sebe u razne okolnosti sve u nameri da ...osetim taj osečaj dosade ali...nikada u tome nisam uspeo.
Ja mogu ceo dan ne raditi apsolutno ništa...gledati u prazan zid pa i sam biti prazan ali mi neće biti...dosadno.Nemam pojma zašto je to tako a moguće je da je to ''posledica''
nekog skromnog rada na ...samom sebi.