BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
BOKYSTAMY
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

dali je to bilo dok si bio mladji,pa si sa roditeljima bio ,u poseti manastiru?

Nisam bio baš mnogo mladji ali...bio sam mladji.Nisam išao sa roditeljima.

Zazijavalo

Ubeđen sam da je lepo mesto. Zapravo, većina manastira ima vrlo finu okolinu.

Ostrog nešto i nema neku posebnu okolinu za razliku od skoro svih drugih manastira.
Ali zato ima svoju veoma lepu prodavnicu.Tu je i neka crkva Sv.mučenika Stanka.A kada se prisetim pored onog manastira na onoj litici ima i jedan kako bi se reklo u prizemlju.A nekada je imala a verovatno ima i sada mala radionica u kojoj se ''proizvode'' krstići,brojanice,ogrlice,narukvice i što šta toga sličnog.

:bye:
felix.gif

BOKYSTAMY

Nisam bio baš mnogo mladji ali...bio sam mladji.Nisam išao sa roditeljima.

Zazijavalo

Ostrog nešto i nema neku posebnu okolinu za razliku od skoro svih drugih manastira.
Ali zato ima svoju veoma lepu prodavnicu.Tu je i neka crkva Sv.mučenika Stanka.A kada se prisetim pored onog manastira na onoj litici ima i jedan kako bi se reklo u prizemlju.A nekada je imala a verovatno ima i sada mala radionica u kojoj se ''proizvode'' krstići,brojanice,ogrlice,narukvice i što šta toga sličnog.

felix.gif

od necega mora da se zivi, nego imas li neko zanimljivo pitanje ,o cemu bismo mogli diskutovati,

cudno je to zaista, da u tim sedamdesetim,godinama, vodili decu po manastirima,dobra neka vlast?

Nemoj da veruješ u sve što kaže mita. :)
Ima i tu mnogo propagande. Recimo, da je bilo zabranjeno ulaziti u crkve, da popovi nisu smeli da idu po kućama da svete vodicu i takve stvari.
Sad sam se setio komšije "iznad" koji je bio oženjen Hrvaticom, pa kad god se posvađaju, a on dovede popu da mu isteruje đavole. :D

BOKYSTAMY

Nemoj se ništa čuditi.A nije se radilo da li je bilo ono...dobra neka vlast.Neko je samo pravio razliku izmedju manastira kao vrednosti u istorijskom smislu i crkve kao institucije.
felix.gif

pa u tome jeste fora ,kako su posle toliko godina proganjanja,monastva i svestenstva ,postali tako pitomi, znas li samo koliko je u sssr-u politickih neistomisljenika i pravoslavnog zivlja izgubilo zivote u sibiru,.ali toljudi se ponovo bude ,traze boga ,jer covecija dusa bez boga je prazna,do duse mnogi traze boga u drugim religijama,ali ljudi ipak traze,

pa u tome jeste fora ,kako su posle toliko godina proganjanja,monastva i svestenstva ,postali tako pitomi, znas li samo koliko je u sssr-u politickih neistomisljenika i pravoslavnog zivlja izgubilo zivote u sibiru,.ali toljudi se ponovo bude ,traze boga ,jer covecija dusa bez boga je prazna,do duse mnogi traze boga u drugim religijama,ali ljudi ipak traze,

Moje mišljenje je da ne nagoni prazno srce ljude da se naprasno prihvate religije, već prazan džep.

Ima i tu mnogo propagande. Recimo, da je bilo zabranjeno ulaziti u crkve, da popovi nisu smeli da idu po kućama da svete vodicu i takve stvari.
Sad sam se setio komšije "iznad" koji je bio oženjen Hrvaticom, pa kad god se posvađaju, a on dovede popu da mu isteruje đavole. :D

vidi uhrvatskoj ,sloveniji su bila sasvim druga pravila ,hrvati su slobodno isli u svoje svetinje, ali u srbiji je stvar, bila drugacija, kao da su se ljudi takmicili, ko ce veci komunista da bude

Moje mišljenje je da ne nagoni prazno srce ljude da se naprasno prihvate religije, već prazan džep.

mozda u drugim religijama,se placa , ali u pravoslavlju ,ja sam taj koji ,kupuje :svece, krst,tamijan, ikone , itd znaci ja neke finansiske koristi ,od crkve nemam, ali zato duhovne ,imam,ne znaci da se duhovnost kupuje, ali recimo ,sveta liturgija , je nesto sto covek treba da dozivi,

mozda u drugim religijama,se placa , ali u pravoslavlju ,ja sam taj koji ,kupuje :svece, krst,tamijan, ikone , itd znaci ja neke finansiske koristi ,od crkve nemam, ali zato duhovne ,imam,ne znaci da se duhovnost kupuje, ali recimo ,sveta liturgija , je nesto sto covek treba da dozivi,

Gogvorimo o masovnosti. Manipuliše se ljuskim nezadovoljstvom i kaže se da svi problemi vode od napuštanja boga. Običan čovek, čiji jedini problem je besparica, pomisli "šta imam da izgubim"? :D

A svetu liturgiju sam "doživeo". Otegla se kao gladna godina... Jedino o čemu sam razmišljao bilo je da katolici nisu budale sa onim njihovim klupama u crkvama. :D

Gogvorimo o masovnosti. Manipuliše se ljuskim nezadovoljstvom i kaže se da svi problemi vode od napuštanja boga. Običan čovek, čiji jedini problem je besparica, pomisli "šta imam da izgubim"? :D

A svetu liturgiju sam "doživeo". Otegla se kao gladna godina... Jedino o čemu sam razmišljao bilo je da katolici nisu budale sa onim njihovim klupama u crkvama. :D

posecas me kada sam prvi put posecivao liturgiju, uvek mi je bila dosadna, pa kada je trebalo da idemo ,ja sam uvek ,se prenemagao, da sto kasnije dodjem ,kako bi sto krace ostao , ali sada je drugacije, ucestvujem ceo ,stopim se , a ona prodje zacas,

BOKYSTAMY

posecas me kada sam prvi put posecivao liturgiju, uvek mi je bila dosadna, pa kada je trebalo da idemo ,ja sam uvek ,se prenemagao, da sto kasnije dodjem ,kako bi sto krace ostao , ali sada je drugacije, ucestvujem ceo ,stopim se , a ona prodje zacas,

Evo i mene.Ne mogu da stignem i ovde i na ...vera...Mogu da ti kažem da i ja ...učestvujem ceo i da se stopim...ali sa nekim lepim trenutkom ali ...nikako u crkvi.
felix.gif

Ima i tu mnogo propagande.
Recimo, da je bilo zabranjeno ulaziti u crkve, da popovi nisu smeli da idu po kućama da svete vodicu i takve stvari.

Јес' него треба теби да верује...:hahaha:, боље ћути да не почнем да причам шта су све твоји црвени идоли радили... постоје сведочанства, издали књиге људи... од пасјих гробаља па на даље...

п.с. Паметан човек овај што доводи попа да окади 'рватицу...:rotf:

Јес' него треба теби да верује...:hahaha:, боље ћути да не почнем да причам шта су све твоји црвени идоли радили... постоје сведочанства, издали књиге људи... од пасјих гробаља па на даље...

п.с. Паметан човек овај што доводи попа да окади 'рватицу...:rotf:

Ukoliko smatraš da ti je bilo zabranjeno ići u crkvu, postoji samo jedan odgovor - bio si član partije.
Tako da će pre biti da si ti imao crvene idole.

Ukoliko smatraš da ti je bilo zabranjeno ići u crkvu, postoji samo jedan odgovor - bio si član partije.

Ма шта ми наприча??? Притисак црвених бандита у Београду и није био тако видљив... али они који су радили у државним установама а нису били чланови СК увек су имали грдне проблеме - имам пример рођене мајке, зато боље да не причаш без везе.

У провинцији је притисак био далеко снажнији и видљивији - знам за Војводину, на пример. Нема потребе да се претвараш и причаш бајке ...:cool:

Ма шта ми наприча??? Притисак црвених бандита у Београду и није био тако видљив... али они који су радили у државним установама а нису били чланови СК увек су имали грдне проблеме - имам пример рођене мајке, зато боље да не причаш без везе.

У провинцији је притисак био далеко снажнији и видљивији - знам за Војводину, на пример. Нема потребе да се претвараш и причаш бајке ...:cool:

:lol: :lol: :lol:
Jako je zabavno da nisi mogao da ponudiš sebe kao primer, već majku. Što je normalno. Kao član SK nisi imao probleme koje je imala tvoja majka. :hahaha:

"Grdni problemi" značilo je da ne možeš da napreduješ u službi do rukovodećeg položaja.
Značilo je da verovatno ne možeš da radiš u školama, što je sasvim razumljivo.
Verovatno su, ukoliko je bilo redukovanja personala, vernici prvi dobijali otkaz. Problem je što onda nije bilo redukovanja personala. :mrgreen:

Gle, ne kažem ja da je bilo idealno društvo. Ne kažem ni da je bilo zasnovano na preterano zdravim temeljima. Međutim, pragmatski posmatrano, genijalnost rahmetli Broza ogledala se u davanju bezveznih sloboda u zamenu za odustajanje od vlasti. Jedna od tih bezveznih sloboda bila je sloboda da ideš u crkvu. Ili u gastarbajteraj. Ili sloboda da pričaš viceve.

Ukoliko je u određenim sredinama postojao neki priitisak, to nije bio pritisak "odozgo", već pritisak lokalnog ološa koji se dočepao vlasti. Isti taj ološ progonio bi nekog drugog pod drugom nekom zastavom, da je druga neka zastava bila istaknuta.

:lol: :lol: :lol:
Jako je zabavno da nisi mogao da ponudiš sebe kao primer, već majku. Što je normalno. Kao član SK nisi imao probleme koje je imala tvoja majka. :hahaha:

"Grdni problemi" značilo je da ne možeš da napreduješ u službi do rukovodećeg položaja.
Značilo je da verovatno ne možeš da radiš u školama, što je sasvim razumljivo.
Verovatno su, ukoliko je bilo redukovanja personala, vernici prvi dobijali otkaz. Problem je što onda nije bilo redukovanja personala. :mrgreen:

Gle, ne kažem ja da je bilo idealno društvo. Ne kažem ni da je bilo zasnovano na preterano zdravim temeljima. Međutim, pragmatski posmatrano, genijalnost rahmetli Broza ogledala se u davanju bezveznih sloboda u zamenu za odustajanje od vlasti. Jedna od tih bezveznih sloboda bila je sloboda da ideš u crkvu. Ili u gastarbajteraj. Ili sloboda da pričaš viceve.

Ukoliko je u određenim sredinama postojao neki priitisak, to nije bio pritisak "odozgo", već pritisak lokalnog ološa koji se dočepao vlasti. Isti taj ološ progonio bi nekog drugog pod drugom nekom zastavom, da je druga neka zastava bila istaknuta.

Ovo nije tačno, bar ne u moje vreme.

Zazijavalo

Malo ću se nadovezati na ovaj tvoj odgovor eremiti.Nikada od strane ''crvenih'' nije bio zabranjen ulazak u ckrvu.Baš nikada.Kako sam ja malo stariji veoma dobro pamtim ta vremena.

Bilo je logično da oni koji su imali članske knjižice SK nisu ulazili u crkvu ali su oni to izabrali.A veoma je zanimljivo da ''crveni'' nikoga nisu primoravali da bude njihov član.
Ali...ljudi su u ono vreme mnogo više verovali u ''crvene'' nego u Boga.A oni koji nisu želei da budu članovi SK mogli su da idu u crkvu ali tim činom bi stavljali tačku na mogučnost pravljenja bilo kakve karijere.A i sami partizani su u svojim redovima imali i po nekog ...popa.Poznat je pop Vlade Zečević kao i pop Milutinović iz Požege.
felix.gif

eremita

Nekako moram da se nadovežem i na ovaj tvoj ogovor zaziju.Nekako mi nije jasno kako je uopšte tvoja majka mogla da bude u radnom odnosu u državnoj ustanovi imajući u vidu da nije bila član SK.Rad u državnim institucijama je u principu bila privilegija onih koji su izmedju SK i SPC birali SK.

Ovo ne znam, ali ne bih bio iznenadjen da je tvoja majka uz sve grdne probleme usput,radeći u državnoj ustanovi od iste dobila i neki ''stančić''.Tako je to onda bivalo.
Članstvo u CK je omogučavalo i rad u državnim ustanovama i stanove i tako to kako bi se ugodnije živelo u ovozemaljskom životu a crkva je nudila isto kao i danas...nadu u večni život na nebu.
felix.gif

BOKYSTAMY

pa nekada se covek treba necega odreci ,zarad neceg boljeg.. ima li nesto iz biblije, ili cete o komunistima

Hajde da skoknemo malo u ... bibliju....Jevandjelje Lukino 7:37-50..

I gle, žena u gradu koja bješe grješnica doznavši da je Isus za trpezom u kući farisejevoj, donese sklenicu mira; I stavši sastrag kod nogu njegovijeh plakaše, i stade prati noge njegove suzama, i kosom od svoje glave otiraše, i cjelivaše noge njegove, i mazaše mirom. A kad vidje farisej koji ga je dozvao, reče u sebi govoreći: da je on prorok, znao bi ko i kakva ga se žena dotiče: jer je grješnica. I odgovarajući Isus reče mu: Simone! imam ti nešto kazati. A on reče: učitelju! kaži. A Isus reče: dvojica bijahu dužni jednome dužniku, jedan bješe dužan pet stotina dinara a drugi pedeset. A kad oni ne imadoše da mu vrate, pokloni obojici. Kaži koji će ga od njih dvojice većma ljubiti. A Simon odgovarajući reče: mislim onaj kome najviše pokloni. A on mu reče: pravo si sudio. I okrenuvši se k ženi reče Simonu: vidiš li ovu ženu? Ja uđoh u tvoju kuću, ni vode mi na noge nijesi dao; a ona suzama obli mi noge, i kosom od glave svoje otr. Cjeliva mi nijesi dao; a ona otkako uđoh ne presta cjelivati mi nogu. -Uljem nijesi pomazao glave moje; a ona mirom pomaza mi noge. Zato kažem ti: opraštaju joj se grijesi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. A njoj reče: opraštaju ti se grijesi. I stadoše u sebi govoriti oni što sjeđahu s njim za trpezom: ko je ovaj što i grijehe oprašta? A ženi reče: vjera tvoja pomože ti; idi s mirom.

Šta misliš,da li žena o kojoj se ovde govori...ima svoje ime...u kontekstu sa Luka 8:2 Marko 16:9 i Jovan 20:14.

''I neke žene koje behu isceljene od zlih duhova i bolesti: Marija, koja se zvaše Magdalina, iz koje sedam đavola iziđe.''Luka 8:2

A Isus ustavši rano u prvi dan nedelje javi se najpre Mariji Magdalini, iz koje je isterao sedam đavola.Marko 16:9

I ovo rekavši obazre se natrag, i vide Isusa gde stoji, i ne znaše da je Isus.Jovan 20:14

felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back