BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kad je mojsije uprljao ruke kakvi su li drugi bili pre 3000 godina...a morao je bog nekog da izabere preko koga ce da objavi deset bozijih zapovosti...eto izabara najmanje zlo ...isto tako je i sa potopom...ni noah nije bio zlatan ali bolji je bio od bilo kog drugog....bilo je ili da skroz svi nestanemo ili da dobijemo jos jednu sansu...i eto fala bogu namnozio se ljudski rod....i gle..nije pogresio...mnogo dobrih ljudi ima na ovoj planeti...:konfete:
:lol:
da vidimo sta nam je novi poredak zapocet sa mojsijem doneo... inkvizitore, hitlera, islamski teroristi, hirosimu i nagasaki, ratovi sa zverskim mucenjima, silovanjima i ubijanjima (ne znam jel se ubijanje u ratu racuna kao greh) na globalnom nivou a da ne pominjem zlocince na lokalnim nivoaima, serijeske ubice, pedofile, silovatelje, cedomorke i ostalo. lep svet nema sta....pitam e kakav monstrum ce biti izabran za sledeceg "spasioca" ljudskog roda? sudeci po kolicini zla koje se kako neki kazu nagomilalo cenim da ce biti bar u rangu hitlera. :lol:

Poslednja izmena:
Malo zanimljivosti u vezi sa odnosom izmedju Boga i Mojsija...

Ovako kaza Bog Mojsiju u vezi onog zlatnmog teleta koje je napravio Aron brat Mojsijev a neki počeli da se tome klanjaju...

Izlazak 32:10...

''I sada pusti me, da se raspali gnev moj na njih i da ih istrebim; ali od tebe ću učiniti narod velik.''

Zanimljivo je ovo...i sada pusti me...Bog traži odobrenje od Mojsija...malo neobično, zar ne...

A onda Mojsije Bogu kaza ovako...

Izlazak 32:11...

''A Mojsije se zamoli Gospodu Bogu svom, i reče: Zašto se, Gospode, raspaljuje gnev Tvoj na narod Tvoj, koji si izveo iz zemlje misirske silom velikom i rukom krepkom?''

i prosto ganu svemočnog boga koji se ražali...(možda se je i rasplakao)

Izlazak 32:14...

''I ražali se Gospodu učiniti zlo narodu svom, koje reče.''

A ovo je takodje zanimljivo. Mojsije je mogao da ucenjuje Boga...

Izlazak 32:32...

''Ali oprosti im greh: Ako li nećeš, izbriši me iz knjige svoje, koju si napisao''

Koja li je to šema bila izmedju njih...
meni se cini kao da je mojsije imao neke glasice u glavi :lol: mislim da bi sa danasnjim znanjem iz psihologije moglo lako da se dodje do zakljucka da je mojsije bio podvojena licnost i da je vodio razgovor sam sa sobom

kad je mojsije uprljao ruke kakvi su li drugi bili pre 3000 godina...a morao je bog nekog da izabere preko koga ce da objavi deset bozijih zapovosti...eto izabara najmanje zlo ...isto tako je i sa potopom...ni noah nije bio zlatan ali bolji je bio od bilo kog drugog....bilo je ili da skroz svi nestanemo ili da dobijemo jos jednu sansu...i eto fala bogu namnozio se ljudski rod....i gle..nije pogresio...mnogo dobrih ljudi ima na ovoj planeti...:konfete:

Ти си углавном ОК, па нећу да инсистирам. Само мало размисли - ако Бог нешто мора да уради на одређени начин, то значи да не може другачије, ако не може другачије, значи да није свемогућ. Надам се да ти је јасна логика.
Е сад, што се тиче тих оправдања, Бог се срећом није јавио само Библијом. Буда није никог убио. Змија се не рачуна, и Христос је убио једну ;)
Мада чак и ту имам проблем ако ће неко приступати томе у фазону "пре Буде сви били будале". Не знам колико будисти то раде, чини ми се да не раде. А хришћани су томе склони.
Насупрот томе, ја не видим лепоту у истинама које су објављене грешним појединцима, чак веома грешним као што је ето Мозес, или да не причам шта знамо о Мухамеду. Више ми се свиђа учење које постоји од памтивека (буквално) објављено незнано коме.
Веде су створили Аријци који су се из Персије преселили на северозапад Индије. Као и сам хиндуизам, и ови свети текстови имају многе културолошке и хронолошке слојеве. Неке ведске мисли толико су старе да одражавају иранско порекло, што значи да потичу из доба које је претходило миграцији Аријаца у Индију 1500. п. н. е. Остале ведске идеје развијале су се током боравка Аријаца у Долини Инда. Са почетком њихове превласти над различитим културама ове области, садржај ових текстова је апсорбован. Веда је четири и оне су најстарији најбитнији списи хиндуизма. Препуне су историјских, социолошких, религијских и лингвистичких информација о људима који су их саставили. Чине основу многих хиндуистичких верских концепата. Значење речи веда јесте „знање“. Оно садржано у Ведама сматра се божанског порекла јер га је бог стваралац брахман открио групи надахнутих мудраца. ови мудраци, ришији, били су одговорни за преношење овог божанског дара човечанству.

Obećao je i nije uništio čovječanstvo po drugi put. A na kraju će da pobije samo nepokajane grešnike. A završetak tvog posta sam izbacio jer sam te prijavio. I od sada ću uvijek prijavljivati tvoje uvrede na račun nečije vjere. I tvoje i svačije.

Хоћеш ли пријављивати своје увреде кад кажеш да су родновери и хиндуисти чисти сатанисти?!z:poz:

Ne moze da se pojmi nesto sto je iracionalno. Ne moze nista da bude "iznad dobra i zla".

uoravo zbog toga sto je nepojmljivo ono je iznad ovozemaljskih podela na dobro i zlo. sta ti mislis po pitagori ovapolocenom bogu :lol: da li je bog dobar ili zao? ako je samo dobar onda moramo imati njegovu suprotnost samo zlog boga, a time pobijas ideju o onom jednom zar ne?

uoravo zbog toga sto je nepojmljivo ono je iznad ovozemaljskih podela na dobro i zlo.
Aha. Znaci kada neko postavi akciom da ne postoji zena koja moze da i jeste i nije trudna, tvoj odgovor bi bio- pa da, ta zena moze da i jeste i da nije trudna zato sto ne postoji. To apsolutno nema ikakvog smisla.

ako je samo dobar onda moramo imati njegovu suprotnost samo zlog boga
Odakle to da "moramo imati". Zasto? Nema razloga.

Aha. Znaci kada neko postavi akciom da ne postoji zena koja moze da i jeste i nije trudna, tvoj odgovor bi bio- pa da, ta zena moze da i jeste i da nije trudna zato sto ne postoji. To apsolutno nema ikakvog smisla.
meni ovo itekako ima smisla :lol:
ima razloga da bi bio dobar moras imati suprotnost po kojoj se meris. a i dokaz su oni koji veruju u takvog boga. sve sto suprotno njihovom misljenju je zlo. pa cak i da je zlo zaista NEDOSTATAK dobra kako nekikazu opet je cinjenica da zlo kao suprotnost doru postoji. a bog bi trebalo da ne podpada pod podele prostog coveka.

meni ovo itekako ima smisla
Ti onda ne znas da razmisljas. Al dobro, nista za stideti se, vecina ljudi ne zna, ne znaju koja su tri osnovna zakona misljenja, nit poznaju dalje osnove logike.

ima razloga da bi bio dobar moras imati suprotnost po kojoj se meris.
Upravo. Bog je dobar. Bog je postojanje. Suprotnost dobru je zlo. Suprotnost Bogu je nepostojanje. Zlo nema postojanje po sebi, zlo je samo odsustvo dobra. Ne postoji satana, djavo, kako god, postoji samo udaljavanje (svojim delima i mislima [koje su ustvari delovanje uma]) od Boga.

pa cak i da je zlo zaista NEDOSTATAK dobra kako nekikazu opet je cinjenica da zlo kao suprotnost doru postoji.
Ti ozbiljno ne umes da razmisljas :( upravo si spojila dve kontradikcije i rekla da su komplementarne (sto je suprotnost kontradikcije) bez ikakvog objasnjenja.

Ajde polako udahni i pokusaj da razmislis o recenici "Ako je zlo nepostojanje dobra, zlo ipak postoji". Jel shvatas razliku izmedju toplote i hladnoce? Hladnoca nema postojanje po-sebi, ona je nedostatak toplote. Ili jos bolji primer mraka i svetlosti. Mrak nema postojanje po-sebi, ono je nedostatak svetlosti. Nije svetlost definisana mrakom, nego obrnuto.

a bog bi trebalo da ne podpada pod podele prostog coveka.
I ne potpada. Potpada pod podele razumnog coveka.

Сотионе, ако ти Бог потпада под поделе разумног човека, а ти онда тако разуман покушај да га замислиш као Палату Албаније, или као било који други физички ентитет на који делују природни закони...

А што се тиче оне петљавине око зла као недостатка добра, нечијег (самовољног? чиме узрокованог?) удаљавања, хладноћи као недостатку топлоте... (видесмо то од уважених теолога)... Па рецимо, ја да сам зидар - правим зидове и остављам празнине. Дакле и једно и друго ја сам осмислио. Е сад, ако нема довољно простора или кућа се сруши - чија је одговорност ако не архитекте и/или извођача радова (хришћански бог је и једно и друго). ОК, можда су станари обесни, правили штету... Али ако је исти створио и станаре, и оно што је урицало на станаре да буду какви су, јербо је створио све... Ко може бити одговоран?!

Уосталом, у складу са темом, цитат Библије:
Ја сам Господ, и нема другог, осим мене нема бога; Творац светлости и
тмине, доносим мир и стварам зло; ја Господ чиним све то. ” —Исаија 45:7

Ne moze da se pojmi nesto sto je iracionalno. Ne moze nista da bude "iznad dobra i zla".
to nije iracionalno, to je ostvarljivo.
i ti ga možeš ostvariti, potrebno je samo da pojam dobra i zla ne vezuješ za sebe.
svako vezivanje za sebe (bilo čega) stvara dualističku podelu, jer se stavljaš u položaj da to prihvatiš ili ne prihvatiš.
dobro i zlo je samo jedna od tih podela za koju se ljudi vežu.
ako se ne vežeš, onda si iznad te podele. ta podela ne pripada tebi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back