BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tolko svadjanje o teoriji i tumacenjima, a najprostiju "boziju zapovest" ne postujete. I Mojsije i Isus su rekli da je "bozija zapovest" da se ubijaju deca koja opsuju roditelje. Sto ne ubijate takvu decu? Slabi ste vernici.

Preciznosti radi. Tako nije rekao Mojsije. Ali jeste bog. I jeste Isus kasnije ponovio da je to rekao bog.

Levitski 20:9...

''Ko opsuje oca svog ili mater svoju, da se pogubi; opsovao je oca svog ili mater svoju; krv njegova na nj.''

Matej 15:4...

'' Jer Bog zapoveda govoreći: Poštuj oca i mater; i koji opsuje oca ili mater smrću da umre.''

Ova zapovest je i dalje na snazi jer je Isus nije ukinuo kao neke druge...

I šta se može reći u vezi sa ovim...:think:

Izlazak 21:17... ''Ko opsuje oca svog ili mater svoju, da se pogubi.''

Tolko svadjanje o teoriji i tumacenjima, a najprostiju "boziju zapovest" ne postujete. I Mojsije i Isus su rekli da je "bozija zapovest" da se ubijaju deca koja opsuju roditelje. Sto ne ubijate takvu decu? Slabi ste vernici.

Odnos izmedgu djece i roditelja je veoma vazan elemenat na koji biblija posvecuje veliku paznju.Odnos izmedgu majke i djeteta,oca i sina,su veoma cesto tretirani a ovaj drugi je cak iskoriscen da bi se pojasnila relacija u okvirima Bozanstva.
Osim toga,da bi imali zdravo drustvo moramo imati zdravu porodicu i upravo zato je Bog,nalozio svome narodu da obraca posebnu paznju upravo na ove relacije...To je postalo deo NEPROMJENJIVIH BOZJIH ZAPOVIJESTI.

Zapazimo samo da se ova neposlusnost ne odnosi na MALU DJECU i onaj mozda uobicajeni djecji 'palavluk"nego se odnosi na vec odraslu djecu koja su veoma dobro upoznata sa Bozjim uredbama po ovom pitanju i koja odbijaju autoritet svojih roditelja i pored njihove zalozbe da ih vrate na pravi put...
U tom slucaju,kada roditelji konstatuju da je prakticki nemoguce da se to stanje promijeni (iscrpljene su sve mere koje bi oni mogli preduzeti) onda je stupala na snagu obaveza da se ta "djeca"(odrasli sinovi) javno kamenuju...I ne samo to, NEGO SU RODITELJI IMALI OBAVEZU DA PRVI BACE KAMEN da bi izvrsili smrtnu kaznu !
Ovo je tragican ishod ali sve to ima logike jer taj koncept je upravo koncept BOZJE KOMUNIKACIJE SA LJUDIMA I TRETIRANJE GRIJEHA !
Bog je BOG LJUBAVI ALI UJEDNO I BOG PRAVDE ! Bog je bio taj koji je pretpotopnom svetu DAO JOS 120 godina da se vrate od svog gresnog puta ali na kraju se ipak dogodio potop...isti je bio slucaj i sa Sodomom i Gomorom.
Zapazimo da su ove uredbe o kamenovanju BUNTOVNE DJECE bili u optek sve dok su bili korisceni ti drustveni zakoni u okvirima Starozavetnog Bozjeg naroda.
Kada je to drustvo prestalo postojati kao takvo,prestao je i sav taj drustveni zakon...Nije ukinut nego zbog odsutnosti organizovanog drustva tog profila jednostavno taj zakon nije bio vise koriscen.

Poslednja izmena:
Kada tako pompezno naglašavaš antropomorfizam, da li bi mogao da mi kažeš koji je prvi bog medju mnogoborjnim zoomorfnim bogovima i božanstvima kao izuzetak bio...antropomorfni bog...:think:
Ne znam šta želiš kazati ovim. :?:

Ovako je od reči do reči rekao Jan Vareca a ti kako dolikuje nekom ko nema svoje mišljenje samo prepisao. Treba li da ti postavim link ka onom odakle si to prepisao...:think:
I ti si prepisao pitanje o Božjem "umaranju",pa ništa. To nije ni bitno. Bitno je da ne poznaješ dovoljno Bibliju, pa onda skrećeš temu na moje "prepisivanje".

Pokušavaš da pričaš o antropomorfnim svojstvima boga, nemajući elementarno znanje o poreklu antrpomorfnog božanstva u mitologijskom smislu. Homer i Hezoid su zastupali učenje u tom smislu a prvi koji je odbacio do tada tradicionalno antropomorfno shvtanje boga bio je Ksenofan. A kasnije su Platon i Aristotel u svojim učenjima o bogu stavljali naglasak na potrebi ...moralnog boga. A šta je iz predsokratovske filozofije o bogu kao i one malo kasnije preneto u biliju o tome bi se moglo pričati veoma dugo. Naravno uz pretpostavku da se nešta o tome zna jer za takvu priču nije dovoljno samo ...verovanje u boga..
I kakve veze ovo ima sa Biblijom i onim o čemu sam ja pričao?

Da li si svestan šta si ovde napisao...
Svi koji ne slede tvoju religiju ...ništa ne shvataju...
Netačno. Rekao sam da osobe koje nisu hrišćani često imaju problema da shvate način izražavanja u Bibliji.
A moja malenkost koja nije vernik verovatno spada u one...ograničenih shvatanja...
Sam si se pronašao. :ok:

Odnos izmedgu djece i roditelja je veoma vazan elemenat na koji biblija posvecuje veliku paznju.Odnos izmedgu majke i djeteta,oca i sina,su veoma cesto tretirani a ovaj drugi je cak iskoriscen da bi se pojasnila relacija u okvirima Bozanstva.
Osim toga,da bi imali zdravo drustvo moramo imati zdravu porodicu i upravo zato je Bog,nalozio svome narodu da obraca posebnu paznju upravo na ove relacije...To je postalo deo NEPROMJENJIVIH BOZJIH ZAPOVIJESTI.

Zapazimo samo da se ova neposlusnost ne odnosi na MALU DJECU i onaj mozda uobicajeni djecji 'palavluk"nego se odnosi na vec odraslu djecu koja su veoma dobro upoznata sa Bozjim uredbama po ovom pitanju i koja odbijaju autoritet svojih roditelja i pored njihove zalozbe da ih vrate na pravi put...
U tom slucaju,kada roditelji konstatuju da je prakticki nemoguce da se to stanje promijeni (iscrpljene su sve mere koje bi oni mogli preduzeti) onda je stupala na snagu obaveza da se ta "djeca"(odrasli sinovi) javno kamenuju...I ne samo to, NEGO SU RODITELJI IMALI OBAVEZU DA PRVI BACE KAMEN da bi izvrsili smrtnu kaznu !
Ovo je tragican ishod ali sve to ima logike jer taj koncept je upravo koncept BOZJE KOMUNIKACIJE SA LJUDIMA I TRETIRANJE GRIJEHA !
Bog je BOG LJUBAVI ALI UJEDNO I BOG PRAVDE ! Bog je bio taj koji je pretpotopnom svetu DAO JOS 120 godina da se vrate od svog gresnog puta ali na kraju se ipak dogodio potop...isti je bio slucaj i sa Sodomom i Gomorom.
Zapazimo da su ove uredbe o kamenovanju BUNTOVNE DJECE bili u optek sve dok su bili korisceni ti drustveni zakoni u okvirima Starozavetnog Bozjeg naroda.
Kada je to drustvo prestalo postojati kao takvo,prestao je i sav taj drustveni zakon...Nije ukinut nego zbog odsutnosti organizovanog drustva tog profila jednostavno taj zakon nije bio vise koriscen.

ovo upravo govori o relativnosti morala kroz istoriju. dugo nisam pisala o moralu :lol:
ono sto je tada bilo normalno, danas je nezamislivo. pre su se buntovna deca kamenovala danas imamo zakon koji zabranjuje fizicko kaznjavanje. a ko zna sta ce za 10-20-100 godina biti normalno i drustveno prihvatljivo. a kao sto vidim drustvene norme uticu i na religijske, ili je obrnuto? sve u svemu moralne norme se menjaju, jedne zavise od drugih. a to upravo govori o tome da ni boziji zakon nije za sva vremena

ovo upravo govori o relativnosti morala kroz istoriju. dugo nisam pisala o moralu :lol:
ono sto je tada bilo normalno, danas je nezamislivo. pre su se buntovna deca kamenovala danas imamo zakon koji zabranjuje fizicko kaznjavanje. a ko zna sta ce za 10-20-100 godina biti normalno i drustveno prihvatljivo. a kao sto vidim drustvene norme uticu i na religijske, ili je obrnuto? sve u svemu moralne norme se menjaju, jedne zavise od drugih. a to upravo govori o tome da ni boziji zakon nije za sva vremena

Radi se o tome da su ljudi na svoju ruku ukinuli Bozju zapovijest. O tome i govori Isus kada kritikuje fariseje. Sam Bozji zakon nikada nije ukinut od strane Boga (samo je jedan dio koji se tice rituala ispunjen u zrtvi Isusa Hrista), nego su ga ljudi mijenjali ili ukidali po svom nahodjenju.

Taj isti Isus je rekao da je onima koji ne ubijaju decu koja opsuju roditelje "srce daleko od boga". Koliko si ti do danas ubio ljudi koji su opsovali roditelje? Koliko propovedas ljudima da moraju da postuju tu "boziju zapovest" i ubijaju takve? Dakle, nikakav si vernik i nemas pravo da ista ikome objasnjavas o toj veri, jer je po samom Isus tvoje "srce daleko od boga" i svo to tvoje postovanje boga je "uzalud".

Taj isti Isus je rekao da je onima koji ne ubijaju decu koja opsuju roditelje "srce daleko od boga". Koliko si ti do danas ubio ljudi koji su opsovali roditelje? Koliko propovedas ljudima da moraju da postuju tu "boziju zapovest" i ubijaju takve? Dakle, nikakav si vernik i nemas pravo da ista ikome objasnjavas o toj veri, jer je po samom Isus tvoje "srce daleko od boga" i svo to tvoje postovanje boga je "uzalud".

Ne lazi. Rekao je da je farisejima srce daleko od Boga jer su ukidali Bozje zapovijesti po svom nahodjenju zbog novca. Uostalom,vec sam ti rekao da je i umro da bi takve spasao blagodacu kroz vjeru.

Nisu ukinuli zbog novca, nego su rekli da ne mora smrtna kazna, da je dovljna zrtva u hramu.

4. Бог заповеда говорећи: Поштуј оца и матер; и који опсује оца или матер смрћу да умре.
5. А ви кажете: Ако који рече оцу или матери: Прилог је чим бих ти ја могао помоћи;
6. Може и да не поштује оца свог или матере. И укидосте заповест Божју за обичаје своје.
7. Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:
8. Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.

Koliko si do sada ubio onih koji su opsovali roditelje? Licemeru, srce ti je daleko od boga. Ako ne pocnes da ubijas one koji opsuju roditelje uzalud ti svo to tvoje "postovanje boga" i sve ove price.

Ne znam šta želiš kazati ovim. :?:

U vezi sa ovim...

Kada tako pompezno naglašavaš antropomorfizam, da li bi mogao da mi kažeš koji je prvi bog medju mnogoborjnim zoomorfnim bogovima i božanstvima kao izuzetak bio...antropomorfni bog...

postavio sam ti veoma konkretno pitanje. No kako je to lagano pitanje ali preteško za tebe evo da ti kažem. Radi se o bogu Ozirisu kojem su od ljudi prvom data antropomorfna svojstva.

I ti si prepisao pitanje o Božjem "umaranju",pa ništa. To nije ni bitno. Bitno je da ne poznaješ dovoljno Bibliju, pa onda skrećeš temu na moje "prepisivanje".

Nikada nisam ni tvrdio da sam biblijski ekspert kao mnogi na ovom forumu medju kojima si i ti. A što se tiče kontradiktornosti u bibliji toga imam toliko da Jan Vareca ne bi mogao da odgvori ni za godinu dana. A što se tiče onog što si prepisao od Jan Vareca...

Ovdje nema nejasnoće ako se ispravno razumije termin: "počinuti i odmoriti se". Što je živopisni orijentalni način govora kojim se želi reći da je Bog završio sa radom, tj. sa stvaranjem, i uzeo sebi "oduška" da promatra i uživa u onome šta je stvorio.
Bog kao vječan i svemogući se nikada ne umara, Njemu nikad ne ponestaje snage - prorok Isaija to jasno ističe.

samo da naglasim da je to nebulozno tumačenje koje veze nema sa činom odmaranja. Po tome bi recimo fizički radnik na gradjevini odradivši posao ne bi trebao da ide kući da se odmori ležanjem i spavanjem već da ostane na gradjevini i da se divi onome što je uradio.

Nije li čudno ono da je odmaranje ono...da promatra i uživa u onome šta je stvorio... kako rastumači Jarec a ti prepisa od njega.

A u tom smislu je zanimljivo da je bog odmarajući se uživao u onom što je stvorio da bi se samo malo kasnije ...pokajao zašto je to uopšte uradio...

I kakve veze ovo ima sa Biblijom i onim o čemu sam ja pričao?

Ovo...
Pokušavaš da pričaš o antropomorfnim svojstvima boga, nemajući elementarno znanje o poreklu antrpomorfnog božanstva u mitologijskom smislu. Homer i Hezoid su zastupali učenje u tom smislu a prvi koji je odbacio do tada tradicionalno antropomorfno shvtanje boga bio je Ksenofan. A kasnije su Platon i Aristotel u svojim učenjima o bogu stavljali naglasak na potrebi ...moralnog boga. A šta je iz predsokratovske filozofije o bogu kao i one malo kasnije preneto u biliju o tome bi se moglo pričati veoma dugo. Naravno uz pretpostavku da se nešta o tome zna jer za takvu priču nije dovoljno samo ...verovanje u boga..

ima veze u vezi sa ovim što si napisao...

Izgleda da Jerohinac nikada nije čuo za antropomorfizam. http://en.wikipedia.org/wiki/Anthropomorphism

da se malo edukuješ o poreklu antropomorfnog boga u bibliji.

Sam si se pronašao. :ok:

Kada si napisao ovako...
To je veliko neshvatanje koju često imaju ljudi drugih religija ili ljudi ograničenih shvatanja.

nisam morao mnogo da se tražim jer je znano da me ti svrstavaš u one...ograničenih shvtanja...

Radi se o tome da su ljudi na svoju ruku ukinuli Bozju zapovijest. O tome i govori Isus kada kritikuje fariseje. Sam Bozji zakon nikada nije ukinut od strane Boga (samo je jedan dio koji se tice rituala ispunjen u zrtvi Isusa Hrista), nego su ga ljudi mijenjali ili ukidali po svom nahodjenju.

Nije ukinut ni ovaj zakon na koji sam ukazao...

Preciznosti radi. Tako nije rekao Mojsije. Ali jeste bog. I jeste Isus kasnije ponovio da je to rekao bog.

Levitski 20:9...

''Ko opsuje oca svog ili mater svoju, da se pogubi; opsovao je oca svog ili mater svoju; krv njegova na nj.''

Matej 15:4...

'' Jer Bog zapoveda govoreći: Poštuj oca i mater; i koji opsuje oca ili mater smrću da umre.''

Ova zapovest je i dalje na snazi jer je Isus nije ukinuo kao neke druge...

I šta se može reći u vezi sa ovim...:think:

Izlazak 21:17... ''Ko opsuje oca svog ili mater svoju, da se pogubi.''

A da li se poštuje...:think:

Ja nemam svoje djece.

Sada mi je sve jasno.

A sada hipotetički zamisli ovako. Dodje vreme i dobiješ dete. I onda recimo ja kindapujem to tvoje malo dete i kažem ti da češ ga imati živog i zdravog samo ako se u crkvi odrekneš boga pred svedocima a da će tvoje dete biti mrtvo ako to ne uradiš.

Možeš li iksreno da mi kažeš da li bi se odrekao boga da bi odgajao svoje dete ili ne bi, da bi sahranio svoje dete.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back