gost 268930
Poznat
- Poruka
- 8.832
Ma nemoj? A jel se i o nebu govori u veličanstvu pošto ima isti nastavak -im?Oni koji ono iz Postanja 1:26...kada Bog po Bibliji kaza ono...kao što smo mi...to uzimaju za prvi navodni dokaz trojstva čine to veoma brzopleto i bez osnova.
Površno gledano izgleda da se tu radi samo o pluralnom obliku ali... Tu se radi o majestičnom pluralu jasnije rečeno pluralu veličanstva koji se podrazumeva u semitskim jezicima. Za tebe je malo komplikovano ali pokušaj da shvatiš da pri korišćenju reči Elohim u starom zavetu uz nju uvek i obavezno ide glagol u jednini-singularu kao gramatičkom obliku. Pa shodno tome taj plural veličanstva ne ukazuje na više njih već na božansku uzvišenost jednog Boga. Poznato je da je Islam apsolutni monoteizam ali u Kuranu se u nekim ajetima upotreblljava zamenica ''MI'' koja označava samo jednog Boga. A to je stoga što u herbejskom isto kao i u arapskom jeziku postoji ta množina koja ukazuje na poštovanje i uzvišenost.
Jel se i o demonima govori u veličanstvu pošto se i na njih upotrebljava izraz "elohim"?
To objašnjenje su izmislili rabini a od njih preuzeli muslimani jer ne smiju da priznaju da je Bog trojičan.
ELOHIM je množina iza koje (kada je Gospod u pitanju) slijedi glagol u jednini, čime se jasno stavlja do znanja da se radi o JEDNOM Bogu koji sadrži pluralitet nečega, a kasnije vidimo da se radi o pluralitetu lica/ličnosti.
1 Jovanova 5:7 je veoma ali veoma zanimljiva stvar. Pogledaj kako je to preveo recimo Emilijan Čarnić koji je prevodio sa izvornog grčkog jezika ili Luji Bakotić. A pogledaj kako je to prevedeno i u The New International Version iz 1978.
''Jer je troje koji svjedoče, Duh, voda i krv, i to troje se slažu''
Ne znam ja šta je prevodio Čarnić,ali evo ti Karadžićev prevod 7. i 8. stiha kao i sami grčki tekst:
7. Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно.
8. И троје је што сведочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно.
Evo ti grčki tekst:
7. stih -- http://biblos.com/1_john/5-7.htm
8. stih -- http://biblos.com/1_john/5-8.htm
Očigledno da se izlijećeš sa zaključcima.To ukazuje na nešta ali sam trenutno zaboravio ...o čemu se radi...