BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sv Geogije
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

A da li MOŽDA liči malo i na ovaj?
Ja sam po religioznom opredeljenju BOGOTRAŽITELJ. To znači da ću da zavirim i u sami pakao da vidim da se Bog nije možda tamo sakrio. Zadnje vreme sam proveo u zilotskom manastiru. Kada sam shvatio da oni ne znaju ni ko su ni šta hoće napustio sam to. Istinsko pravoslavlje (isihizam) mi se čini jedinim putem kojim bi se MOŽDA moglo nešto postići u duhovnom životu. To moram proveriti U PRAKSI. Spremam se da iskopam zemunicu u nekoj našoj planini i da budem sam barem godinu dana (za ovu godinu sam zakasnio uskoro će sneg,a nemam ni novca za put). To možda podseća na glupu priču (jevrejsku) kad je neki rabin tražio zlato u drugom gradu pa ga našao ispod svoje peći kad je došao kući, ali je bitno da je PRVO MORAO DA ODE.

Zanimljivo.Bogotražitelj po opredeljenju.Medjutim (uvek neko medjutim) nije mi najasnija da kažem definicija ...bogotražitelja.Da li je to neko ko zna da Bog postoji i da mu je jedino preostalo da ga negde...pronadje.Ili je to neko ko će u Boga poverovati tek onda ako ga negde...pronadje.Zanimljivo je da si odustao od zilotskog pravoslavlja.Ne bih ništa posebno govorio o njima.Lično mislim da je njihovo protivljenje onom što treba da se dogodi 2013 ...ispravno.U vatikanskom ''nežnom'' zagrljaju SPC će vremenom izgubiti svoj identitet a svoj autoritet SPC derogira sama sebi i to veoma ozbiljno.No da se ne udaljavam o tebe.

Ne znam šta da ti kažem u vezi tvoje želje da se duhovno izgradiš isihizamistički.Mogao bi da pogledaš ''tihovanje'' od R.Karadjića.Veoma je zanimljivo na svoj način.A što se tiče zemunice i boravka u njoj nekih godinu dana,mislim da to ne bi bilo to.Nije isto biti u nekom samostanu pod nekim asketskim okolnostima i provoditi vreme u molitvi i biti negde u nekoj ... zemunici.

Zasigurno možeš uspešno tragati za Bogom i bez...zemunice.Možeš ga i pronaći ...jer je dovoljno da samo poveruješ da si ga spoznao.
:bye:
felix.gif

.Nije isto biti u nekom samostanu pod nekim asketskim okolnostima i provoditi vreme u molitvi i biti negde u nekoj ... zemunici.

Sigurno da nije isto, ali možemo o tome pričati ako si ti bio u nekom,je sam bio u nekoliko. Šta misliš kako izgleda kad pevaš kondak Bogorodici, pa osetiš kako se puniš bladodaću i krenu ti suze (iz čista mira, ne zbog glume) a onda te neko grubo gurne u leđa i na taj način grubo prizemlji (izgleda kao da si pao sa sprata na beton) zbog toga što si se toliko zaneo da ne kontrolišeš glas, pa tvoje pojanje postaje mnogo jače od ostalih. Možeš održati sto službi da ti se ne desi takvo duhovno iskustvo, a onda kad se desi (konačno) neki magarac ti to grubo pokvari. Takve i slične stvari stalno se događaju. Ako imaš čudne snove npr. obraćaju ti se sveci i drže ti lekcije iz smirenja pa to poveriš svom nazovi "duhovniku" on kaže "o tome se ne priča, ti nisi dovoljno zreo, to je sve od đavola,jer ti nisi dostojan da vidiš svece ni i snu a i da su bili valjda bi prvo došli MENI !!!" Tipove sa toliko naduvanim egom nećeš naći nigde u običnom svetu. Manastir je mesto gde mogu nesmetano da razvijaju svoju narcisoidnost do kosmičkih razina. Ja sam konačno raskrstio sa takvima kad sam čuo učenje o tome kako će se u Srbiji spasti samo nas šaka a svi ostali će u pakao! Tada sam pitao "mudraca" šta će da radi sam u Raju jer će mu biti dosadno?
I oni se tome vesele a to je tkzv.farisejska molitva "Bože hvala ti što si me stvorio boljeg od drugih" Gde je tu ljubav? Veruj mi na reč da ćeš u najgoroj drumskoj krčmi naći više ljubavi nego u bilo kom manastiru. Već nekoliko ljudi je otišlo u otšelništvo,pa rešio i ja.:super:

A I KARADŽIĆ JE DO TIHOVANJA DOŠAO U ZEMUNICI!!!

Poslednja izmena:
Sv Geogije

Hajde da probamo da pričamo o Bibliji kako ne bismo smarali ostale umrtvljavajući temu.
Šta recimo misliš o ovom...

Marko 16:17-18...

A znaci onima koji veruju biće ovi: imenom mojim izgoniće đavole; govoriće novim jezicima;Uzimaće zmije u ruke, ako i smrtno šta popiju, neće im nauditi; na bolesnike metaće ruke, i ozdravljaće.

Lepo piše da oni koji veruju,mogu da izgone djavole,da popiju kakav otrov koji im ne može nauditi,da rukama leče bolesne...

Pošto ja nisam vernik,ne bih smeo da se usudim da popijem kakav otrov verujući da mi ne može nauditi samo zbog toga što sam vernik.Ne verujem da postoji ijedan vernik koji bi svoju veru smeo da proveri na taj način.

Interesuje me šta misliš o tom kako i ti tako i vernici...
felix.gif

Sv Geogije

Hajde da probamo da pričamo o Bibliji kako ne bismo smarali ostale umrtvljavajući temu.
Šta recimo misliš o ovom...

Marko 16:17-18...

A znaci onima koji veruju biće ovi: imenom mojim izgoniće đavole; govoriće novim jezicima;Uzimaće zmije u ruke, ako i smrtno šta popiju, neće im nauditi; na bolesnike metaće ruke, i ozdravljaće.

Lepo piše da oni koji veruju,mogu da izgone djavole,da popiju kakav otrov koji im ne može nauditi,da rukama leče bolesne...

Pošto ja nisam vernik,ne bih smeo da se usudim da popijem kakav otrov verujući da mi ne može nauditi samo zbog toga što sam vernik.Ne verujem da postoji ijedan vernik koji bi svoju veru smeo da proveri na taj način.

Interesuje me šta misliš o tom kako i ti tako i vernici...
felix.gif

Pre petnaestak godina nekoliko stotina ljudi je izvršilo samoubistvo otrovom. Možda su hteli da isprobaju delotvornost ovog stiha.

Da li su biblijski pisci i Sveti duh koji ih je vodio,poznavali elementarne računske radnje sabiranja...Šta kaže Biblija,koliko je godina živeo Tara...

Prva Mojsijeva 11:26... A Tara poživje sedamdeset godina, i rodi Avrama, Nahora i Arana.
Znači...imao je sedamdeset godina kada je rodio Avrama,Nahora i Arana.

Prva Mojsijeva 12:4... Tada pođe Avram, kao što mu kaza Gospod, i s njim pođe Lot. A bješe Avramu sedamdeset i pet godina kad pođe iz Harana.

Dela 7:4... Tada iziđe iz zemlje Haldejske, i doseli se u Haran; i odande, po smrti oca njegova, preseli ga u ovu zemlju u kojoj vi sad živite.

Kada se sabere vidimo da je Tara imao 70 godina kada se je rodio Avram koji je imao 75 godina kada je pošao iz Harana po smrti oca.

Prosto pitanje je koliko je godina živeo Tara...a odgovor je 70+75=145..
:rtfm: Ne sumnjam da vernici veruju da je sabiranje tačno.A da li je Tara živeo 145 godina...Ovde nema ovakvog ili onakvog tumačeja.Kod računske radnje sabiranja koju zna i mali Perica biva da je 70+75=145

A da li znate šta Biblija tvrdi koliko je Tara imao godina kada je umro u Haranu...

Prva Mojsijeva 11:32... I poživje Tara svega dvjesta i pet godina; i umrije Tara u Haranu.

I kako sada to shvatiti kada 70+75 nije 145 već 205.

Kakvim se tumačenjem može doći do toga da je 70+75=205 jer tu treba oduzeti onaj višak od 60 jer je ono 60 neki alegorijski oblik koji se ne može tek tako shvatiti...:bye:
felix.gif

I šta bi...Šta Biblija kaže koliko je živeo Tara...

A ovde nema ništa ni da se sabira.Ovde veoma lepo piše koliko je godina imao Joahim kada je počeo carovati.

Druga carevima 24:8... Osamnaest godina bijaše Joahinu kad se zacari, i carova tri mjeseca u Jerusalimu. Materi mu bješe ime Neusta, kći Elnatanova, iz Jerusalima.

I to bih prihvatio kao takvo da nije onog...medjutim...

Ista Biblija samo na drugom mestu kaže da nije imao toliko godina kada je počeo carovati.

Druga dnevnika 36:9... Bijaše Joahinu osam godina kad poče carovati, i carova tri mjeseca i deset dana u Jerusalimu; i činjaše što je zlo pred Gospodom.

I koji stih od citiranih može da se prihvati kao istinit.Joahin nije mogao imati i 8 i 18 godina kada je počeo carovati...Ili možda postoji neki kontekst u kojem se pravilnim tumačenjem može saznati da nije imao 8 godina jer je bio maloletan a da nije imao ni 18 jer je počeo carovati sa 8 godina...

Ja ne mogu da skapiram koliko je godina Joahin imao kada je počeo carovati a bio bih zahvalan svakom ko mi pomogne da to shvatim.
felix.gif

Kako mi često neko napiše da pogledam i pročitam nešta od nekog oca i to Svetog oca,nešto sam razmišljao odakle potiče to...otac i Sveti otac.

Na tu okolnost potražio sam odgovor u Bibliji.I pronašao odgvor koji me je malo zbunio.
U vezi sa tim ... otac...Isus je veoma jasno,kratko i izričito rekao...

Matej 23:9...'' I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan Otac koji je na nebesima.''

I odakle onda ono ... otac...i Sveti otac...
felix.gif

Postoji jedna stara Persijska priča u vezi sa postojanjem samo jednog Boga a u vezi sa imenom Boga...Ja sam..a koja simbolično ukazuje da ne mogu biti dva boga.

Nakon meditacije,mudrac je poželevši da udje u vrt blaženstva,izašao iz svog skrovišta došao do vrata blaženstva,pokucao i čuo pitanje:’’Ko je tamo’’ Mudrac je bez oklevanja odgovorio:’Ja sam’ i potom čuo...’Ovde nema mesta za nas dvojicu’

Mudrac se vrati u svoje skrovište i malo potom ponovo ode i zakuca na vrata rajska.Kada je ponovo čuo ono...’Ko je tamo’ opet je odgovorio...’Ja sam’ da bi ponovo čuo ono...’Ovde nema mesta za nas dvojicu..

Vrativši se u svoje skrovište,mudrac je malo dublje meditirao i ponovo otišao do vrata blaženstva.Pokucao je pa kada je čuo pitanje ... Ko je tamo...odgovorio je..TI SAM ...nakon čega mu se otvoriše rajska vrata.

Meni je ova pričica bilo simpatična pa sam morao da vam je ispričam.
felix.gif

Postoji jedna stara Persijska priča u vezi sa postojanjem samo jednog Boga a u vezi sa imenom Boga...Ja sam..a koja simbolično ukazuje da ne mogu biti dva boga.

Nakon meditacije,mudrac je poželevši da udje u vrt blaženstva,izašao iz svog skrovišta došao do vrata blaženstva,pokucao i čuo pitanje:’’Ko je tamo’’ Mudrac je bez oklevanja odgovorio:’Ja sam’ i potom čuo...’Ovde nema mesta za nas dvojicu’

Mudrac se vrati u svoje skrovište i malo potom ponovo ode i zakuca na vrata rajska.Kada je ponovo čuo ono...’Ko je tamo’ opet je odgovorio...’Ja sam’ da bi ponovo čuo ono...’Ovde nema mesta za nas dvojicu..

Vrativši se u svoje skrovište,mudrac je malo dublje meditirao i ponovo otišao do vrata blaženstva.Pokucao je pa kada je čuo pitanje ... Ko je tamo...odgovorio je..TI SAM ...nakon čega mu se otvoriše rajska vrata.

Meni je ova pričica bilo simpatična pa sam morao da vam je ispričam.

Ахахаха... дивно, одлично......... :klap: хајде и од тебе осим злобе и цепидлачења да чујем и нешто веома лепо... добијеш бону чим ми кербери откључају кесу...:cool:

Pročitavši neke stihove iz Biblije razmišljao sam da li oni mogu ili ne mogu da ukažu na postojanje verovanja u reinkarnaciju u vreme kada su ovi stihovi pisani.To sam činio čisto iz znatiželje jer su me predmetni stihovi na to nekako ''primorali'' I nisam uspeo da zaključim ništa konkretno.I zato ću ih citirati,pitajući šta vi mislite o tome.Dakle,da li mogu ovi stihovi da se shvate u smislu ondašnjeg verovanja u reinkarnaciju...

Matej 16:13-14... A kad dođe Isus u okoline Ćesarije Filipove, pitaše učenike svoje govoreći: Ko govore ljudi da je Sin čovečiji?A oni rekoše: Jedni govore da si Jovan krstitelj, drugi da si Ilija, a drugi Jeremija, ili koji od proroka.

Iz ovog stiha se može uočiti da je bilo rašireno verovanje u reinkarnaciju.

Propovednik 8:10... I tada videh bezbožnike pogrebene, gde se vratiše; a koji dobro činjahu otidoše sa svetog mesta i biše zaboravljeni u gradu. I to je taština.

Kako je nekako logično da pogrebeni-sahranjeni ne mogu da se vrate kao takvi,nije li moguće da su se vratili nakon reinkarnacije u nekom inkarniranom telu...

Prva Mojsijeva 4:15...A Gospod mu reče: zato ko ubije Kajina, sedam će se puta to pokajati. I načini Gospod znak na Kajinu da ga ne ubije ko ga udesi

Kako se u jednom životu jedan te isti zločin ne može sedam puta okajati,postoji li mogučnost da je Bog mislio na sedam kajanja u sedam reinkarniranih života...

Jovan 9:2...I zapitaše Ga učenici Njegovi govoreći: Ravi! Ko sagreši, ili ovaj ili roditelji njegovi, te se rodi slep...

Ako je zgrešio onaj koji je rodjen slep,kako je mogao zgrešiti samim rodjenjem...A odatle proizilazi mogučnost da je mogao zgrešiti i biti grešan u nekom prethodnom životu a da je reinkarniran rodjen slep.

I konačno kao najzanimljiviji ima onaj stih iz Mudrosti 8:19-20 gde Solomon kaže...

Ja bijah mladić srećne naravi i imao sam dobru dušu...ili bolje...jer bijah dobar ušao sam u telo bez ljage...

Zapaža se ono...Ja bijah ...kao aorist-prošlo vreme i ono...imao sam...(prošlo vreme)
I šta misite...da li je u ono vreme verovano u reinkarnaciju...I da se razumemo.Ovo samo pitam a bilo čije i bilo kakvo mišljenje,ostaje samo mišljenje koje nikako niti na bilo koji način ne može biti osporeno sa moje strane.:bye:
felix.gif

Pročitavši neke stihove iz Biblije razmišljao sam da li oni mogu ili ne mogu da ukažu na postojanje verovanja u reinkarnaciju u vreme kada su ovi stihovi pisani.To sam činio čisto iz znatiželje jer su me predmetni stihovi na to nekako ''primorali'' I nisam uspeo da zaključim ništa konkretno.I zato ću ih citirati,pitajući šta vi mislite o tome.Dakle,da li mogu ovi stihovi da se shvate u smislu ondašnjeg verovanja u reinkarnaciju...

Matej 16:13-14... A kad dođe Isus u okoline Ćesarije Filipove, pitaše učenike svoje govoreći: Ko govore ljudi da je Sin čovečiji?A oni rekoše: Jedni govore da si Jovan krstitelj, drugi da si Ilija, a drugi Jeremija, ili koji od proroka.

Iz ovog stiha se može uočiti da je bilo rašireno verovanje u reinkarnaciju.

Propovednik 8:10... I tada videh bezbožnike pogrebene, gde se vratiše; a koji dobro činjahu otidoše sa svetog mesta i biše zaboravljeni u gradu. I to je taština.

Kako je nekako logično da pogrebeni-sahranjeni ne mogu da se vrate kao takvi,nije li moguće da su se vratili nakon reinkarnacije u nekom inkarniranom telu...

Prva Mojsijeva 4:15...A Gospod mu reče: zato ko ubije Kajina, sedam će se puta to pokajati. I načini Gospod znak na Kajinu da ga ne ubije ko ga udesi

Kako se u jednom životu jedan te isti zločin ne može sedam puta okajati,postoji li mogučnost da je Bog mislio na sedam kajanja u sedam reinkarniranih života...

Jovan 9:2...I zapitaše Ga učenici Njegovi govoreći: Ravi! Ko sagreši, ili ovaj ili roditelji njegovi, te se rodi slep...

Ako je zgrešio onaj koji je rodjen slep,kako je mogao zgrešiti samim rodjenjem...A odatle proizilazi mogučnost da je mogao zgrešiti i biti grešan u nekom prethodnom životu a da je reinkarniran rodjen slep.

I konačno kao najzanimljiviji ima onaj stih iz Mudrosti 8:19-20 gde Solomon kaže...

Ja bijah mladić srećne naravi i imao sam dobru dušu...ili bolje...jer bijah dobar ušao sam u telo bez ljage...

Zapaža se ono...Ja bijah ...kao aorist-prošlo vreme i ono...imao sam...(prošlo vreme)
I šta misite...da li je u ono vreme verovano u reinkarnaciju...I da se razumemo.Ovo samo pitam a bilo čije i bilo kakvo mišljenje,ostaje samo mišljenje koje nikako niti na bilo koji način ne može biti osporeno sa moje strane.:bye:

мЛого волЕш реинкарнацију, а???:bye:

Pročitavši neke stihove iz Biblije razmišljao sam da li oni mogu ili ne mogu da ukažu na postojanje verovanja u reinkarnaciju u vreme kada su ovi stihovi pisani.
Ja sam lično na svoje uši slušao Patrijarha Pavla kad je jednom govorio da je REINKARNACIJA MOGUĆA, ali nije cilj pravoslavnih da se iznova i iznova rađaju nego da "Uđu u carstvo nebesko". Ja sad znam da će zagriženi fanatici da se pobune "da on to nije rekao", ali jeste i ja sam to lično čuo. I još je rekao da veliki broj ljudi ne nosi dušu u telu gde bi trebali nego je vuku za sobom po blatu kao pas lanac kad se otkine. I da "iako se ponovo rode to im nije nagrada nego kazna".:rtfm:

eremita

мЛого волЕш реинкарнацију, а???

Em ne volEm em u istu ne verujem.A to naravno ne znači da o njoj ne znam sve ono što se o njoj može znati.No ovde nije bitna reinkarnacija kao reinkarnacija već da li je u citiranim stihovima iz Biblije na neki način naznačena mogučnost da je narod u ono vreme verovao u reinkarnaciju.A to tim više jer je Buda ''rodjen'' nekih 500 godina pre Hrista.
felix.gif

antoniusss

Ja sam lično na svoje uši slušao Patrijarha Pavla kad je jednom govorio da je REINKARNACIJA MOGUĆA, ali nije cilj pravoslavnih da se iznova i iznova rađaju nego da "Uđu u carstvo nebesko". Ja sad znam da će zagriženi fanatici da se pobune "da on to nije rekao", ali jeste i ja sam to lično čuo. I još je rekao da veliki broj ljudi ne nosi dušu u telu gde bi trebali nego je vuku za sobom po blatu kao pas lanac kad se otkine. I da "iako se ponovo rode to im nije nagrada nego kazna"

Ja nisam imao priliku da to čujem a neću imati problema da u to poverujem ako nadjem da je to negde i zapisano.

Meni je poznato da je Patr.Pavle u nekim svojim intervijuima voleo da parafrazira ovo...

''Kada dodjes na svet čitav svet se osmehuje, a ti si jedini koji plačeš.Živi tako da na dan svoje smrti, kada čitav svet bude plakao, ti budeš jedini koji će se smejati..."a što je nekada davno izrekao Konfučije.
felix.gif

antoniusss
Ja nisam imao priliku da to čujem a neću imati problema da u to poverujem ako nadjem da je to negde i zapisano.

Meni je poznato da je Patr.Pavle u nekim svojim intervijuima voleo da parafrazira ovo...

''Kada dodjes na svet čitav svet se osmehuje, a ti si jedini koji plačeš.Živi tako da na dan svoje smrti, kada čitav svet bude plakao, ti budeš jedini koji će se smejati..."a što je nekada davno izrekao Konfučije.
:

Ma Gojko je u osnovi isihista (mističar) koji pravoslavlje shvata figurativno što je pravilan put , ali je morao da glumi patrijarha tj. neku "preosveštenu" ličnost što je samo naduvavanje EGA. Ne znam da li je uspeo da postigne prosvetljenje (satori,nirvanu,i sl.) ali verujem da je prišao vrlo blizu toga.:klap::klap::klap:

antoniusss

Ma Gojko je u osnovi isihista (mističar) koji pravoslavlje shvata figurativno što je pravilan put , ali je morao da glumi patrijarha tj. neku "preosveštenu" ličnost što je samo naduvavanje EGA. Ne znam da li je uspeo da postigne prosvetljenje (satori,nirvanu,i sl.) ali verujem da je prišao vrlo blizu toga.

Zanimljiva je duhovna biografija Patrijarha Pavla počevši od onog kada je davne 1957 kao episkop raško-prizrenski izjavio ...''Mi Srbi ne možemo više da živimo od arnautskog zuluma'' pa do njegovih Patrijarhskih poslanica,makednocima,crnogorcima i hrvatima koje su veoma diskutabilne.Zanimljvo je da Patrijarh Pavle MPC-u države Makedonije ne priznaje smatrajuću da je to ustvari SPC. Malo je neuobičajeno smatrati MPC suverene države Makedonije srpskom pravoslavnom crkvom.No neću o Patrijarhu Pavlu na ovoj temi, jer ima zasebna tema o Patrijarhu Pavlu.
felix.gif

Hajde da se vratimo na sam početak Biblije i da vidimo kada je stvorena voda i svetlost.Meni to nekako nije jasno.

Postanak 1:1-2... U početku stvori Bog nebo i zemlju.A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.

Ja ovo ,stvarno ne mogu da razumem niti da protumačim.Lepo pročitam da je u početku stvoreno nebo i zemlja a onda pročitam ono...duh Božji dizaše se nad vodom...

Isto tako mi je nerazumljivo ono u vezi sa stvaranjem svetlosti...Postanak 1:3-5...

I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi.

Kada se upitam šta je stvoreno prvog dana,dolazim do zaključka da je stvoreno,nebo,zemlja i svetlost koja je razdvojena na dan i noć.

Mogu da shvatim da je pre stvaranja svetlosti bila onda tama nad bezdanom ali ne mogu da shvatim,ko je stvorio vodu nad kojom se uzdizaše duh božiji.

Biću zahvalan svakom ko mi to pojasni.
felix.gif

Hajde da se vratimo na sam početak Biblije i da vidimo kada je stvorena voda i svetlost.Meni to nekako nije jasno.

Postanak 1:1-2... U početku stvori Bog nebo i zemlju.A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.

Ja ovo ,stvarno ne mogu da razumem niti da protumačim.Lepo pročitam da je u početku stvoreno nebo i zemlja a onda pročitam ono...duh Božji dizaše se nad vodom...

Isto tako mi je nerazumljivo ono u vezi sa stvaranjem svetlosti...Postanak 1:3-5...

I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi.

Kada se upitam šta je stvoreno prvog dana,dolazim do zaključka da je stvoreno,nebo,zemlja i svetlost koja je razdvojena na dan i noć.

Mogu da shvatim da je pre stvaranja svetlosti bila onda tama nad bezdanom ali ne mogu da shvatim,ko je stvorio vodu nad kojom se uzdizaše duh božiji.

Biću zahvalan svakom ko mi to pojasni.

Почињеш лагано да ми скачеш по ганглијама.......... али... ОК...........:cool:

"...........Вечна Божја мисао о свету, која је постојала у свезнајућем уму Божјем од вечности, објективира се и дејством свемогућства Божјег појављују се "небо и земља" као једна објективна стварност ван Божје суштине и различита од Божје суштине..............
Шта значи израз "небо и земља"? Свакако, тај израз означава небески или духовни, и земаљски или материјални свет, тј. целокупну видљиву и невидљиву творевину. У њу улазе целокупна количина материје као видљиви свет, и целокупа количина енергије, разних физичких невидљивих сила, и свесни невидљиви духови (анђели) као невидљиви свет. Душа људска је такође део невидљивог света, али њу Бог, по тврдњи Шестоднева, ствара касније, кад и самог првог човека......................................
У другом дану стварања опет се помиње да Бог ствара свод који је назвао "небо". Ту се под речју "небо" поразумева овај видљиви небески плави свод. Ако је тај свод створен тек другог дана, онда оно "небо" из првог дана стварања не може значити небески свод, него само небески свет, дакле духовни свет, и разуме се, васионски простор у којем је "земља".............."

Почињеш лагано да ми скачеш по ганглијама.......... али... ОК...........:cool:

"...........Вечна Божја мисао о свету, која је постојала у свезнајућем уму Божјем од вечности, објективира се и дејством свемогућства Божјег појављују се "небо и земља" као једна објективна стварност ван Божје суштине и различита од Божје суштине..............
Шта значи израз "небо и земља"? Свакако, тај израз означава небески или духовни, и земаљски или материјални свет, тј. целокупну видљиву и невидљиву творевину. У њу улазе целокупна количина материје као видљиви свет, и целокупа количина енергије, разних физичких невидљивих сила, и свесни невидљиви духови (анђели) као невидљиви свет. Душа људска је такође део невидљивог света, али њу Бог, по тврдњи Шестоднева, ствара касније, кад и самог првог човека......................................
У другом дану стварања опет се помиње да Бог ствара свод који је назвао "небо". Ту се под речју "небо" поразумева овај видљиви небески плави свод. Ако је тај свод створен тек другог дана, онда оно "небо" из првог дана стварања не може значити небески свод, него само небески свет, дакле духовни свет, и разуме се, васионски простор у којем је "земља".............."

Ovo je pravo tumačenje za mene bukvalistu. To se traži. Znači reč "nebo" je nebeski ili duhovni svet a ova drugačija reč, "nebo", je vidljivi nebeski plavi svod. Još samo kada bi znao da je ovaj "vidljivi nebeski plavi svod" samo privid i kao objekt ne postoji onda bi objašnjenje bilo kompletno.

eremita

Почињеш лагано да ми скачеш по ганглијама.......... али... ОК........

Nemoj tako mito...to je nešto poslednje koje bih mogao i pomisliti da činim.

Шта значи израз "небо и земља"? Свакако, тај израз означава небески или духовни, и земаљски или материјални свет, тј. целокупну видљиву и невидљиву творевину. У њу улазе целокупна количина материје као видљиви свет, и целокупа количина енергије, разних физичких невидљивих сила, и свесни невидљиви духови (анђели) као невидљиви свет.

Poznato mi je šta znači izraz ''nebo i zemlja'' u biblijskom kontekstu.Sada se malo skoncentriši pa se priseti da sam pitao ono...ko je i kada stvorio vodu...onu vodu, nad kojom se nakon stvaranja neba i zemlje... uzdizaše duh božiji.

Душа људска је такође део невидљивог света, али њу Бог, по тврдњи Шестоднева, ствара касније, кад и самог првог човека......................................

Mito,ne pričamo o tome kada je Bog stvorio dušu.Pitanje je ...konkretno...kada je stvorio vodu...Ako u Šestodnevu ima neka tvrdnja o tome bilo bi poželjno kada bi mi je citirao.
Znači,umesto bilo kakve priče o bilo čemu,treba da pričamo o tome nad kojom se je to vodom uzdizao duh božiji,nakon stvaranja neba i zemlje u prvom danu.Možda češ kasnije shvatiti zašto sam naglasio ovo...u prvom danu...

Veoma dobro znam kada se,gde i šta, pominje u danima stvaranja.Ali opet si ''zaboravio'' da mi napišeš bilo šta u vezi sa onim drugim pitanjem.A pitanje je bilo...
koja je to svetlost stvorena onim...neka bude svetlost...u prvom danu stvaranja. Ni ovo...u prvom danu stvaranja ne naglašavam slučajno.

Nije suvišnim da ti napomenem da obadva pitanja prividno izgledaju veoma bezazleno ali češ veoma brzo shvatiti,da zapravo nisu takva.A u vezi sa mogućim odgovorima pomoć se ne može pronači ni u učenju bilo kojeg Svetog oca,jer se o onom u vezi sa stvaranjem svetlosti niko nije izjasnio koliko toliko odredjeno.

Zamoliću te da u mogućem diskutovanju ne ideš izvan datih pitanja jer bi to bilo apsurdno samo po sebi.A veruj mi da te razumem u vezi sa onim...skakanjem po ganglijama...:bye:
felix.gif

stnco

Ovo je pravo tumačenje za mene bukvalistu. To se traži. Znači reč "nebo" je nebeski ili duhovni svet a ova drugačija reč, "nebo", je vidljivi nebeski plavi svod. Još samo kada bi znao da je ovaj "vidljivi nebeski plavi svod" samo privid i kao objekt ne postoji onda bi objašnjenje bilo kompletno.

Samo bih dodao da je mitino tumačenje pravo i za mene kao bukvalistu.Tako ću morati da se potrudim da shvatim razliku izmedju neba i svoda.A kasnije češ videti koliko je zanimljivo ono pitanje u vezi sa onim ko je i kada stvorio vodu nad kojom se izdizaše duh božiji i ono u vezi sa pitanjem koja je svetlost stvorena u prvom danu a sve to u vezi sa nekim kasnijim danima stvaranja.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back