Da li i koliko pomažete svoju versku zajednicu?

Da li i koliko pomažete svoju versku zajednicu?

• Nimalo

glasova: 6 54,5%
  • Povremeno. Nekoliko puta godišnje.

glasova: 3 27,3%
  • Redovno. Svaki mesec.

glasova: 0 0,0%
  • Dajem desetinu prihoda.

glasova: 1 9,1%
  • Do 50 evra godišnje.

glasova: 0 0,0%
  • Preko 50 evra godišnje.

glasova: 2 18,2%

• Ukupno glasova
    11
Nekidan naletim na dokumentarac o ocu Arseniju. Fino je što je našao mir i Boga ali na njemu Ray Ban sunčanice. Ima svoj atelje gdje slika sa pogledom na rječicu. Ma ljepota!
Doveo i svoju mamu tamo, ćaskaju.
Pa lako je tako naći mir i boriti se sa iskušenjima.
Ja cijeli život vučem, guram..mogu samo da sanjam takav život.
Što nije organizovao bar jednom nedjeljno neku humanitarnu akciju da pomogne sirotinji iz okoline, da jednom dnevno spremi obrok pa odnese gladnim?
O tom uppšte nije pričao.

E i da pogledate komentare tu , naših ovčica. Sve “Amen”, “Amin”..joj super.
Onda u opisu neko odma brani oca kako ima osjetljivist očiju na svjetlo. Ima je i moj ćaća pa nosio neke rugobne tamne naočare koje je lemio i krpio žicom. Nisi ih smio pogledati , odma se nešto raspadne..
Evo ideje, kad se naživite a nemate radni staž ili ne možete priuštiti od jadne penzije odmah svi u monahe i monahinje!

Nekidan naletim na dokumentarac o ocu Arseniju. Fino je što je našao mir i Boga ali na njemu Ray Ban sunčanice. Ima svoj atelje gdje slika sa pogledom na rječicu. Ma ljepota!
Doveo i svoju mamu tamo, ćaskaju.
Pa lako je tako naći mir i boriti se sa iskušenjima.
Ja cijeli život vučem, guram..mogu samo da sanjam takav život.
Što nije organizovao bar jednom nedjeljno neku humanitarnu akciju da pomogne sirotinji iz okoline, da jednom dnevno spremi obrok pa odnese gladnim?
O tom uppšte nije pričao.
Te skupe stvari su velikom većinom darovi vernika.

Ovo je bilo divno ustavno-pravno vreme:

Ustav Kraljevine Srbije iz 1888.

Član 3.

Državna je vera u Srbiji istočno-pravoslavna. Srpska je crkva aftokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve; ali održava jedinstvo u dogmama sa Istočnom Vaseljenskom Crkvom.

Član 18.​

Sloboda je savesti neograničena. Sve priznate vere slobodne su i stoje pod zaštitom zakona, u koliko vršenje njihovih obreda ne vređa javni red ili moral.

Član 19.​

Zabranjuje se svaka radnja upravljena protiv istočno-pravoslavne vere u Srbiji (prozelitizam).

Član 20.​

Srpski se građani ne mogu osloboditi svojih građanskih i vojnih dužnosti pozivajući se na propise svoje vere.

Dobro, to je šala ali bi volila da mi objasniš.
У време хришћанства бити пастир је као данас радити у продавници.
Дакле - профита има и сви то раде.
Христос упоређује најамника и пастира. Као кад газда продаје у продавници своје, и кад нађу неког да добије дневницу и више не дође.
Тако имаш и за овце. Пастир познаје своје овце јер су његове. Чува их. Кад дође вук, најамник бежи јер овце нису његове. Пастир не. Он их чува од вука.
Пастир свој живот даје да би сачувао своје овце. А најамник не

У време хришћанства бити пастир је као данас радити у продавници.
Дакле - профита има и сви то раде.
Христос упоређује најамника и пастира. Као кад газда продаје у продавници своје, и кад нађу неког да добије дневницу и више не дође.
Тако имаш и за овце. Пастир познаје своје овце јер су његове. Чува их. Кад дође вук, најамник бежи јер овце нису његове. Пастир не. Он их чува од вука.
Пастир свој живот даје да би сачувао своје овце. А најамник не
Naravno da shvatam da mi predstavljamo njegovo stado kojem treba vodič i zaštita.

Ja sam na ovoj temi postavila pitanje zašto otac Arsenije nosi Ray Ban-ke , zašto naša crkva nije više uključena u humanitarne akcije pomaganja svom narodu, zašto se krije prihod novca koji udje u crkvu..
Koliko je pravih i pozrtvovanih vjernika koji rade pri samoj crkvi.
Koliko to utiče da odvrati ljude od svoje crkve?
Nismo savršeni i to je u redu. Samo smo ljudi ali što je lako postaviti pitanje koliko ja dajem u crkvu a ja ne dobijam odgovor koliko crkva dobije i koliko daje svom narodu da ga možda privuče Bogu još više.

Meni je jako drago da je otac Arsenije pobjedio zle navike i našao lični mir!
Meni je isto tako krivo što nakon bitke za sebe u tom dokumentarcu nije pričano o tome što sad on može da uradi za svoj narod, da organizuje hranu za sirote, pomoć za bolesne, da na tolikim crkvenim imanjima ne sagradi privremene objekte za narod bez krova nad glavom.

Koliko god molitva sama nije dovoljna da ja sutra imam hranu na stolu toliko mi fali da čujem i sa naša crkva nije svela pomoć svom narodu samo na molitvi.

Znam da zvučim kontradiktorno jer svoj put do Boga nisam našla kroz religiju. Vjerujem ali nisam religiozna zbog ljudi koji mogu da me sputaju.
Samo budala ne vidi ljepotu i moć više sile ili Boga oko sebe. Ja samo vjerujem da je mnogo milostiviji nego u pisanjima ljudske ruke.
Bog mi je dao adrenalin da pobjegnem i borim se jače. Dao nam je moć da zaboravimo traumatski dogadjaj kad se nadjemo u udesu.
Sama naša konstrukcija govori da je sve to u svrhu čuvanja života i važnosti da se nastavi.

Nije on okrutan ni blizu kako ga Biblija opisuje da naredi neke ratove i pokolje ili impulsivan da naredi veliki potop pa se pokaje.

Ja Boga volim svim srcem ali ne ljubim svakom ruku. Samo ljubim ruke male nevine dječice, tog divnog dara od Boga.

Naravno da shvatam da mi predstavljamo njegovo stado kojem treba vodič i zaštita.

Ja sam na ovoj temi postavila pitanje zašto otac Arsenije nosi Ray Ban-ke , zašto naša crkva nije više uključena u humanitarne akcije pomaganja svom narodu, zašto se krije prihod novca koji udje u crkvu..
Наша Црква је укључена у хуманитарне акције али ти то не пратиш.
Црква не објављује на сва звона да се она бави хуманитарним радом. А медије то и онако не интересује, па и оно што се објави остаје без одјека. Не веруј много телевизији и новинама. Имаш званичне сајтове епархије па тамо имаш вести ако те интересује.
Не знам зашто о. Арсеније носи наочаре. Можда има проблема са очима ?
Koliko je pravih i pozrtvovanih vjernika koji rade pri samoj crkvi.
Да оставимо то Богу да процени ?
Koliko to utiče da odvrati ljude od svoje crkve?
Зашто се оптерећујеш толиким питањима ?
Nismo savršeni i to je u redu. Samo smo ljudi ali što je lako postaviti pitanje koliko ja dajem u crkvu a ja ne dobijam odgovor koliko crkva dobije i koliko daje svom narodu da ga možda privuče Bogu još više.
Не пратиш, Црква даје доста.

Znam da zvučim kontradiktorno jer svoj put do Boga nisam našla kroz religiju. Vjerujem ali nisam religiozna zbog ljudi koji mogu da me sputaju.
Бог је Христос. Није нека безлична сила којој ми треба да се дивимо или да јој се покоравамо. Бог је личност пре свега.
Како то мислиш да те људи спутавају ? Знаш како се каже, светитељу је увек добро, да га ставиш у пакао њему ће бити добро. Замисли ставиш алкохоличара у рај. Нема где да се купи ракије. Шта ће тај човек ? Како да ужива у рају ?
Он сам себе спутава. Нико њега са стране не може да спута.

Back