BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa nejasno je što nije stvorio ovog dana, već druge nedelje, kad se malo odmorio. Pa je tek onda nasadio vrt u Edenu. :mrgreen:
А ја мислио на анђеле и небески рај(светлост) и пакао(тама)...
Али може и овако да се протумачи... У почетку, земља је била обавијена густим облацима(вода) и светлост од сунца се пробијала кроз те облаке, али сунце се није могло видети.. Тек када Бог распоређује воду, трећег дана, и облаци се повлаче, сунце зе могло видети(четврти дан). Е сад треба разумети и Мојсија зашто је и због чега написао овакву хронологију стварања... Мишљења сам, да је и сунце створено пре земље или у исто време, али Мојсије наглашава да је сунце створено четвртог дана.. Из два разлога и то:
1. Он "види" појаву сунца тек у четвртом дану, након повлачења облака и
2. У време када је Мојсије писао шестоднев, Јевреје запљускује талас разних врста многобоштва. Нарочито је била развијена астрологија, а главни предмет обожавања код неких Семита, било је сунце, а код других месец или звезде.. Зато, овакво излагање, од стране Мојсија, има чисто религиозноморални и карактер и циљ. Да Семити схвате да и сунце и месец и звезде нису ни творци ни извори живота, него су Божија творевина, чији је циљ да служе осталој творевини(на земљи), а не да буду предмети обожавања. Зато Мојсије и ставља земљу у први план, испред и сунца и месеца..

Е сад и не мора овако да буде, јер је то и неважно. Да Бог сматра да је то од великог и важног значаја за спасење, дао би нам сигурно неко објашњење или сам Мојсије, који је такође био свестан да је извор светлости у ствари сунце. А не мислим да то није знао и да је погрешио, када је рекао да је прво створена светлост, па тек онда сунце.... У Библији је најважнији морални закон, зато нам је до танчина и разјашњен.

valaam
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

У Библији има много примера нематеријалне светлости. Анђели светле, купина која гори а не сагорева, такође светли нематеријалном светлошћу...

Čemu naznačivanje da andjeli svetle a kupina gori a ne sagoreva...I odkud znaš da andjeli svetle...nisi li sa nekim od njih popričao i tom prilikom primetio da svetli...
Zašto ne napišeš ono o čemu treba da pričamo o svetlosti koja je stvorena u prvom danu stvaranja u postanju.

А шта је ту нејасно да је Бог у први дан стварања створио рај?

Čoveče dragi,da li si ti pročitao postanje...O kakvom raju kao stvorenom u prvom danu pričaš...Nemoj se sramotiti i blamirati.U prvom danu su stvoreni samo nebo,zemlja i svetlost koju je bog nazvao dan.Nisu stvorene ni biljke,ni voće rajsko,ni trava ni životinje nit bilo šta drugo.To je sve stvoreno kasnije u nekim drugim danima stvaranja.Pročitaj malo postanje barem je ono relativno jednostavno i nemoj više pisati takve nebuloze.Pazi molim te...bog je prvog dana stvorio... i raj...Pokušaj da shvatiš da ovo što napišeš kako ti,tako i ja čita i mnogo njih onako sa strane.

Па и сада видимо прво светлост, па тек онда сунце... можда у том смислу и Мојсије даје опис стварања светлости и сунца.

Upravo je u ovom suština pitanja o...stvorenoj svetlosti.I upravo je ovde Mojsije,možda pod uticajem nekih halucinogenih supstanci malo pobrkao redosled nekih stvari.Pogledaj u Bibliju pa vidi,kada je u kojem danu stvaranja bog stvorio ono veće videlo ili ti sunce.A onda se upitaj zašto ti nije ništa neobično.

Под речју "земља" треба схватити и воду и сумпор и све остале хемијске елементе...

Auuu...uuuu...blago sam zgranut.Najbolje je da pod rečju ''zemlja'' shvatimo i nebo,i svetlost i sve onako taksativno po redu nabrajanja.Možeš li da shvatiš da ne treba da pričamo o definiciji zemlje već o ...vodi...onoj vodi nad kojom se uzdizaše božiji duh u prvom danu stvaranja.

Nije se duh božiji u prvom danu stvaraja uzdisao nad zemljom,nad sumporom i ostalim hemijskim elementima...već nad vodom a koja u prvom danu stvaranja nije bila stvorena.Pogledaj malo šta je o tome napisao Mojsije.Vidi kada je bog nešta radio sa vodom.Nije suvišnim da ti napomenem da u vezi sa ovim nema nikakvog konteksta niti nekog komplikovanog tumačenja crkve.U vezi sa stvaranjem svetlosti sveti oci nešto nisu voleli da se izjašnjavaju.Prouči malo postanje...samo nekoliko prvih dana stvaranja pa malo upotrebi razum i logiku,ako to biblija ne zabranjuje,pa mi iznesi neko mišljenje koje će koliko toliko biti na bilo koji način barem podnošljivo.
:bye:
felix.gif

valaam
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ..
Мишљења сам, да је и сунце створено пре земље или у исто време, али Мојсије наглашава да је сунце створено четвртог дана.

Sa ovim tvojim mišljenjem da je sunce po redosledu stvaranja trebalo biti stvoreno u prvom danu u vreme stvaranja zemlje u potpunosti se slažem.Trebalo je...ali...očito je da je Mojsije malo pobrkao svoje vizije pa je napisao da je sunce stvoreno tek četvrtog dana.

Kako je sunce stvoreno tek četvrtog dana nije mogla biti stvorena ona svetlost u prvom danu.A to tim više jer Mojsije nije napisao ...stvori bog svetlost...kao što je napisao ono...stvori bog nebo i zemlju...već je napisao ...neka bude svetlost i bi svetlost...

1. Он "види" појаву сунца тек у четвртом дану, након повлачења облака и

Ovo nikako ne ''pije vodu''.U postanju piše...Potom reče Bog: Neka budu videla na svodu nebeskom, da dele dan i noć, da budu znaci vremenima i danima i godinama; A videla ,sunce i mesec su stvorena tek u četvrtom danu.

A da te pitam ovo...šta bi bilo da se oni oblaci nisu povukli deset dana...da li bi Mojsije postanje napisao tako da je bilo deset dana stvaranja...I odakle ti uopšte ono da Mojsije vidi sunce tek nakon povlačenja oblaka kada se oblaci u postanju ne pominju kao stvoreni a što bi značilo da nisu u ono vreme ni postojali.

Ono da je Mojsije tako napisao da bi Semiti shvatili da ni sunce ni mesec nisu izvori života neću komentarisati jer takvo tumačenje ne prihvata ni sama crkva.A u vezi sa pitanjem kada je stvorena voda ...nisi napisao ništa.

Е сад и не мора овако да буде, јер је то и неважно. Да Бог сматра да је то од великог и важног значаја за спасење, дао би нам сигурно неко објашњење или сам Мојсије, који је такође био свестан да је извор светлости у ствари сунце. А не мислим да то није знао и да је погрешио, када је рекао да је прво створена светлост, па тек онда сунце.... У Библији је најважнији морални закон, зато нам је до танчина и разјашњен.

Nisam iznenadjen sa onim...jer je to nevažno.Mogu da ti kažem da se na tako nešto svodi i zvanično tumačenje crkve.U bibliji ima puno toga što se podvede pod ...nevažno ...jer je kako ti reče u bibliji najvažniji moralni zakon koji nam je do tančina razjašnjen.

A o moralnom zakonu razjašnjenom do tančina malo ćemo prodiskutovati koliko sutra nadam se.Ove noći previše vremena provedoh na nekim temama očekujući da ću nešta naučiti, da bih na kraju shvatio da sam u tom smislu samo u zabludi bio.
Uz :bye: i laku noć ode ja...na spavanje...
felix.gif

valaam
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ..

Sa ovim tvojim mišljenjem da je sunce po redosledu stvaranja trebalo biti stvoreno u prvom danu u vreme stvaranja zemlje u potpunosti se slažem.Trebalo je...ali...očito je da je Mojsije malo pobrkao svoje vizije pa je napisao da je sunce stvoreno tek četvrtog dana.

Ма да, све си у праву,:roll: Мојсије је побркао и Господ (Боже ми опрости!) је побркао - само ти ниси побркао и све си нам лепо објаснио!" :cool:

eremita

A ja bejah u nadi da ćete VI meni sve to lepo da objasnite.

Има неких нама неразумљивих места у Библији - али то још увек не значи да је ту неко нешто побркао него то значи да ми још увек нисмо проникли у суштину значења тих порука.

eremita

A ja bejah u nadi da ćete VI meni sve to lepo da objasnite.
felix.gif

Теби се не може објаснити...ти не можеш да схватиш да је Бог могао да створи светлост из било чега, али и ни из чега...
Зато је најбоље да ти се купи енциклопедија "1000 зашто, 1000 зато"

@sale@

a tebi covek ne moze objasniti ni kad prelazis pesacki prelaz, da se prvo gleda na levu stranu, a zatim na desnu.

Dobro je što mi to ti nisi objasnio,jer da jesi,verovatno bih odavno bio pregažen negde na nekom pešačkom prelazu.

valaam

Теби се не може објаснити...ти не можеш да схватиш да је Бог могао да створи светлост из било чега, али и ни из чега...
Зато је најбоље да ти се купи енциклопедија "1000 зашто, 1000 зато"

Možda je moj problem upravo u tome što se već dugo vremena na neki način družim sa nekim najznačajnijim enciklopedijama.A što se tiče svetlosti koju je po bibliji bog stvorio a koja je i danas prisutna na zemlji tu svetlost bog očito nije stvorio ni iz čega.Jedino ako je ovo sunce koje nam i danas sija ono...ni iz čega...

Nadam se da nečeš negirati da svetlost koja čini dan na zemlji dospeva od zračenja sunca.Diskutujući o tome kada je bog stvorio svetlost,nismo diskutovali od čega ju je mogao stvoriti...Shvataš li ti to...Mene nije interesovalo od čega je bog stvarao svetlost već ... kada...kada ju je stvorio.Nije mi poznato zaštoimaš problem sa preciznim izrašavanjem.

Kada mene neko pita kada je nešta bilo ja bih samog sebe smatrao neozbiljnim kada bih mu odgorio kako je ili zašto to bilo...
felix.gif

@sale@

Dobro je što mi to ti nisi objasnio,jer da jesi,verovatno bih odavno bio pregažen negde na nekom pešačkom prelazu.

Možda je moj problem upravo u tome što se već dugo vremena na neki način družim sa nekim najznačajnijim enciklopedijama.A što se tiče svetlosti koju je po bibliji bog stvorio a koja je i danas prisutna na zemlji tu svetlost bog očito nije stvorio ni iz čega.Jedino ako je ovo sunce koje nam i danas sija ono...ni iz čega...

Nadam se da nečeš negirati da svetlost koja čini dan na zemlji dospeva od zračenja sunca.Diskutujući o tome kada je bog stvorio svetlost,nismo diskutovali od čega ju je mogao stvoriti...Shvataš li ti to...Mene nije interesovalo od čega je bog stvarao svetlost već ... kada...kada ju je stvorio.Nije mi poznato zaštoimaš problem sa preciznim izrašavanjem.

Kada mene neko pita kada je nešta bilo ja bih samog sebe smatrao neozbiljnim kada bih mu odgorio kako je ili zašto to bilo...
felix.gif

Створена је у први дан..."И рече Бог нека буде светлост и би светлост"(Мојс.1-3)
Задовољан?

valaam

Створена је у први дан..."И рече Бог нека буде светлост и би светлост"(Мојс.1-3)Задовољан?

Sa ovim sam...zadovoljan...jer je upravo tako napisao Mojsije.A valjda mi nečeš zameriti ako pitam...kako je svetlela...bez sunca koje nije bilo stvoreno.A konkretnije...

kada je bog rastavio svetlost od tame, pa svetlost nazvao dan a tamu noć...kakva je bila razlika izmedju dana i noći do četvrtog dana u kojem je stvoreno sunce kao izvorište svetlosti.

A o onom kada je stvorena voda nikako da napišeš nijedne jedine reči.Ko li je stvorio onu vodu nad kojom se izdizaše duh božiji u prvom danu postanja...

felix.gif

valaam

Sa ovim sam...zadovoljan...jer je upravo tako napisao Mojsije.A valjda mi nečeš zameriti ako pitam...kako je svetlela...bez sunca koje nije bilo stvoreno.A konkretnije...

kada je bog rastavio svetlost od tame, pa svetlost nazvao dan a tamu noć...kakva je bila razlika izmedju dana i noći do četvrtog dana u kojem je stvoreno sunce kao izvorište svetlosti.

A o onom kada je stvorena voda nikako da napišeš nijedne jedine reči.Ko li je stvorio onu vodu nad kojom se izdizaše duh božiji u prvom danu postanja...

felix.gif
"У почетку створи Бог небо и земљу"(Мијс1.1)
Под речју "земља" подразумева се та вода, јер је овде је реч о земљи као планети..
Значи, Бог не може да створи светлост ни из чега, сем сунца? занимљиво:think:
А "дане" е то су неодређени временски периоди...

valaam

Под речју "земља" подразумева се та вода, јер је овде је реч о земљи као планети..

U redu,ima neke logike.Medjutim,ti,ja i svi ostali veoma dobro znamo da je zemlja onakvom kakvom jeste i da je ...jedna od planeta.

A da li je Mojsije to znao...

Ako možeš pojasni mi ovo.Prvog dana je stovreno nebo i zemlja...Ako pod stvaranjem zemlje podrazumevamo i to da je stvorena i voda ... objasni gde je u prvom danu bila voda a gde zemlja.Naglasiću...u prvom danu.Razmisli malo...zanimljivo je.

Значи, Бог не може да створи светлост ни из чега, сем сунца? занимљиво

valaame nisam to napisao.Napisao sam ovako...kako je svetlela...bez sunca koje nije bilo stvoreno Samo sam pitao ono...kako...

A pitao sam i ovako...

A tvoj odgovor ...Значи, Бог не може да створи светлост ни из чега, сем сунца? занимљиво...je stvarno ''zanimljiv''.

Ne pričamo o ''danima'' kao vremenskim periodima.Znam valaame kako se kada i gde u bibliji upotrebljava pojam ''dan'' sa kojim trajanjem,periodi vremena, dužina vremena od početka nekog dogadjaja pa do kraja i tome slično.Znaš ono kao dan ''žetve'' ili dan ''suda'' i puno toga sličnog kada dan može trajati više dana pa i meseci.Nisi imao nikakvu potrebu da ubacuješ ono o danima kao neodredjenim vremenskim perioodima jer to nema nikakve važnosti u vezi sa onim o čemu diskutujemo.
felix.gif

@sale@

''НЕКА БУДЕ СВЕТЛОСТ".
http://www.svetosavlje.org/bibliotek...jeZlatoust.htm

Kod Zlatoustog mi se nekako dopade ovo...

''Када, дакле, чујеш реч створи, ништа друго не испитуј, него сагни главу и веруј реченом.''

Zvuči veoma uzvišeno.A dopada mi se i ono kada kaže...Ja mislim da je to zbog...

A sve u svemu ne pročitah učeno tumačenje po Jovanu Zlatoustom u smislu kako je moguće da je ...sunce sijalo i davalo svetlost dok još nije bilo stvoreno...

No kako je u pitanju bog,izgleda da je sve moguće ako se pogne glava i veruje rečenom kako to lepo reče J.Zlatousti.
felix.gif

Значи, Бог не може да створи светлост ни из чега, сем сунца? занимљиво:think:
Kada treba Zemlja ti je u početku bila usijana da bi svetlela, a sada ti ne treba usijana već na njoj mora da bude voda. Da vidimo šta je sledeće?:think:
A ovo naglašeno je osnov teorije Konkordizma koja je odbačena sa obrazloženjem da u Bibliji piše "dan", a zna se šta je to.

dali treba doslovno ili simbolicno tumaciti postanje? ovo pitanje predstavlja kamen spoticanja za nas, ljude modernog doba, odgajenih uz naucno obrazovanje i pogled na svet koji nas je lisio razumevanja simbolickog znacenja u knjizevnosti.. kao rezultat svega toga,cesto nam se desava da ishitreno izvodimo zakljucke,. tako da zbog takvih tumacenja biblije imamo sada preko 1000,. sekti,.,.

mnogi misle da ce neka tumacenja postanja biti izgubljena ako se ti dani ne prihvate kao vremenski period od 24.casa. mnogi drugi koji bi da pomire knjigu postanja sa modernom teorijom evolucije, misle da njihove nade pocivaju na prihvatanju tih dana kao milione ., ili milijarde godina, tako da bi se mogo uskladiti sa navodnim geoloskim otkricima,
misli da sa sigurnoscu mozemo reci da su oba gledista promasila cilj.

nije rec u tome da ti dani nisu mogli trajati 24.casa,ukoliko je bog tako blagovoleo. jedan ili dvoje svetih otaca cak izrecito tvrde da su oni uistinu trajali 24.casa. medjutim vecina otaca ne kaze nista o ovoj temi.jer nije bila predmet rasprave u njihovo vreme,ai cini se da nisu ni imali naneru da vremensku skalu ovog palog sveta projektuju na izvaredne i cudesne dogadjaje,koji su se zbili tokom tih sest dana,..
ukoliko nema potrebe da se sest dana stvaranja odrede kao dani koji su trajali24.casa,onda je za nas sasvim nemoguce da ih svatimo kao milione i milijarde godina,odnosno da ih prisilno uvodimo u evolucisku vremensku skalu,., jer dogadjaji iz sestodneva se uopste ne uklapaju u evolucionu sliku,.,/.kao prva ziva bica u knjizi postanja pominju se trava i drvece na suvoj zemlji,zivot se nije najpre pojavio u moru kako tvrdi evoluciona teorija,., te zive biljke postojale su citav dan,.|milijardu godina| pre nego sto je stvoreno sunce, dok prema svakoj evolucionoj koncepciji sunce predhodi zemlji.,,.

svaki objektivan posmatrac morace da zakljuci da se sest dana stvaranja,u koliko
prestavljaju istinit izvestaj a ne tvorevinu proizvoljne uobrazilje jednostavno ne uklapa u evolucioni okvir.,,znaci nema potrebe da te dane svatamo kao milijarde godina./,

sest dana stvaranja ne predstavljaju prirodni proces, buduci da predstavljaju nesto sto se zbilo pre nego sto su svetski prirodni procesi poceli da deluju.oni su delo bozije i cudesni su posamoj definiciji sto znaci da se ne uklapaju u prirodne zakone kakvi danas vladaju svetom.,ako bi zeleli da saznamo sta se zaista dogodilo tih sest dana,onda nemozemo verovati naucnim proekcijama i spekulacijama nego iskljucivo otkrivenju bozijem..

iako je svaki stvaralacki cin trenutan,celokupno stvaranje sastoji se od sest stvaralackih cinova, to jest u danima stvaranja postoji nesto sto je prvo ,drugo, treceitd do sedmog dana pocinka od dela, prema tim danima podeljeno je sve sto je stvoreno,sazdano po neizrecivih zakona.,nije svemogucem bilo tesko ni u jednom trenutku stvoriti sve,ali nije stvarao svet radi svoje koristi,neko radi nas i stvara deo po deo i jasno nas obavestava ustima proroka,o onome sto nastade,kako nas nebi posto saznamo istinu,porazili oni koji se povode ljudskim rasudjivanjem.

stnco

Kada treba Zemlja ti je u početku bila usijana da bi svetlela, a sada ti ne treba usijana već na njoj mora da bude voda. Da vidimo šta je sledeće?
A ovo naglašeno je osnov teorije Konkordizma koja je odbačena sa obrazloženjem da u Bibliji piše "dan", a zna se šta je to.

Nekim psihoanalitičkim pristupom pokušavam da shvatim šta to kod ljudi prouzrokuje da veoma brzo ''zaborave'' šta su napisali kada protivreče sami sebi.A da će biti nešta u smislu onog ...da vidimo šta je sledeće...verovatno će biti.

Veoma me interesuje šta će valaam napisati u vezi sa ovim...
Postanje 1:6-7...

Potom reče Bog: Neka bude svod posred vode, da rastavlja vodu od vode.
I stvori Bog svod, i rastavi vodu pod svodom od vode nad svodom; i bi tako.

a u vezi sa ''8''... A svod nazva Bog nebo. I bi veče i bi jutro, dan drugi.

Koja li je to voda bila NAD nebom... a koji svod posred vode...

A u vezi za zemljom koja je stvorena u prvom danu veoma je zanimljivo da u postanju 1:9-10 piše ovako...

Potom reče Bog: Neka se sabere voda što je pod nebom na jedno mesto, i neka se pokaže suvo. I bi tako.

I suvo nazva Bog zemlja, a zborišta vodena nazva mora; i vide Bog da je dobro.

U postanju 1:1 bog je stvorio nebo i zemlju a tek kasnije je onaj svod nazvan nebo a ono suvo...zemlja.

Tako po logici proizilazi da je Mojsije u 1-1 trebao da napiše da je bog stvorio svod i vodu jer je svod kasnije nazvan nebom a ono suvo nakon sabiranja vode u mora je nazvano zemlja.

felix.gif

BOKYSTAMY

U vezi sa onim o čemu se ovde diskutuje uopšte je nebitno koliko je...dan trajao...
Onih 6 dana stvartanja uzimamo kao 6 dana i pri tom nije bitno da li je dan trajao 1000 godina više ili manje.U ono vreme sigurno nije trajao 24 sata jer u bibliji lepo i jasno na više mesta piše da je jedan božiji dan kao 1000 godina čovekovih na zemlji.A kada se ima u vidu da je u postanju delovao kao tvorac sam Bog,biva logičnim da je dan u postanju iznosio 1000 godina.

Medjutim,to je potpuno irelevantno za ono o čemu se ovde diskutuje.Ovde pričamo o tome šta je u kojem danu stvaranja bog onako hronološki stvarao a po onom kako je Mojsije zapisao.

A u vezi koliko traje jedan dan Bogu u bibliji lepo piše...

Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan. (2. Petrova 3:8)

felix.gif

stnco

Nekim psihoanalitičkim pristupom pokušavam da shvatim šta to kod ljudi prouzrokuje da veoma brzo ''zaborave'' šta su napisali kada protivreče sami sebi.A da će biti nešta u smislu onog ...da vidimo šta je sledeće...verovatno će biti.

A u vezi za zemljom koja je stvorena u prvom danu veoma je zanimljivo da u postanju 1:9-10 piše ovako...

Potom reče Bog: Neka se sabere voda što je pod nebom na jedno mesto, i neka se pokaže suvo. I bi tako.

U postanju 1:1 bog je stvorio nebo i zemlju a tek kasnije je onaj svod nazvan nebo a ono suvo...zemlja.

Tako po logici proizilazi da je Mojsije u 1-1 trebao da napiše da je bog stvorio svod i vodu jer je svod kasnije nazvan nebom a ono suvo nakon sabiranja vode u mora je nazvano zemlja.

felix.gif

po nekim tumacenjima svod ili utvrda u knjizi postanja,prestavlja neku vrstu,prirodne prepreke ili filtera koji razdvaja dva nivoa atmosferske vlaznosti. mada mi danas ne primecujemo odredjeni fenomen ,koji bismo mogli nazvati svodom, dali je u slucaju prvostvorene zemlje bilo drugacije?neki veruju da je uloga svoda bila da ocuva umerenu toplotu na celoj zemlji,a misli se na to sto je na dalekom severu u ledu pronadjeni ostaci tropskih biljaka i zivotinja, to nagovestava da su severne oblasti uistinu imali umerenu klimu,osim toga u drugoj glavi knjige postanja kazese da pre covekovog stvaranja jos nije bila pustena dazd na zemli ,nego se podizase para sa zemlje da natapa svu zemlju.
cini se dakle da je prvobitna zemlja bila mesto koje se znacajno razlikovalo od onoga koje danas poznajemo,mesto koje je svuda imalo umerenu klimu ,obilovalo vlagom sto je navodnjavala vegetaciju ,.,.,

ima i drugo objasnjenje ali nije nametnuto kao dognma ,vec kao spekulacija,,

fenomen kise ne pominje se u knjizi postanja sve do vremena nojevog, cak ni tada to nije bila obicna kisa,nego svojevrsna kosmicka katastrofa, jer sta kaze,, razvalise se svi izvori velikog bezdana,otvorise se ustave nebeske,i udari dazd na zemlu za 40.dana i 40. noci
na zemlju je pustena ogrovna nezamisliva kolicina vode, svodeci je prakticno na prvi dan stvaranja,kada je bezdan ,prekrivao zemlju, kisa kakvu poznajemo nije mogla prouzrokovati ovakav dogadjaj, tekst opisuje nesto jos gore pustena je ogrovna kolicina pozemne vode, dok se svod ili utvrda atmosverska pogodnost,koja je obezbedjivala postojane zalihe vode u vazduhu, verovatno u vidu oblaka kakve ima danas venera
dosledno slomio i ispustio svoj sadrzaj na zemlju. u tom svetlu mozemo da svatimo i razlog zbog kojeg je bog postavio dugu na zemlji kao znak saveza sa nojem.,.,

ako sve to uznemo u obzir,cini se da vreme posle potopa prestavlja novu epohu u ljudskoj istoriji.
neki naucnici su na osnovu razlicitih dokaza nedavno izneli predpostavku da je obim kosmicke radiacije koji dopire do zemlje iz nekog razloga pokazao upadljivo uvecanje tokom poslednjih 5000.godina

postoje jos objasnjenja ali nisam sada u stanju da navedem , ali me interesuje ako postoji jos neko

BOKYSTAMY

Ovde ne pričamo i nema potrebe da se to čini o tome šta je svod,o fenomenu kiše koji naravno nije naznačen u postanju.Ovde pričamo,barem bi trebalo da pričamo o tome kada je bog stvorio,nebo,zemlju,vodu i svetlost.Treba da pričamo šta je zapravo stvorio kada je u prvom danu postanja stvorio zemlju a koje nigde nije bilo i koja se kao stvorena ukaza tek kasnije kada je sva voda pod svodom sabrana na jedno mesto i kada je ukazano suvo,bog nazvao zemljom.Ovde treba da pričamo o tome šta je to u prvom danu činilo ''dan'' kao svetlost, kada je sunce kao izvor svetlosti i videla, po postanju stvoreno tek kasnije.Pokušaj da ponovo pročitaš šta sam pitao, kao osnov za diskusiju.

ako sve to uznemo u obzir,cini se da vreme posle potopa prestavlja novu epohu u ljudskoj istoriji.

O samom potopu kako biblijskom tako i o nekim drugim potopima iz drugih mitologija diskutovaćemo nekom drugom prilikom.Samo ću ti napomenuti da je biblijski potop poslednji o kojem je pisano.
felix.gif

stnco

felix.gif

ja mislim da postoji pitanje o svodu posred vode mozda sam slep

BOKYSTAMY

ja mislim da postoji pitanje o svodu posred vode mozda sam slep

Nisi slep.Postoji i to pitanje u kontekstu onih osnovnih.I razmisli malo o tom pitanju.Svod posred vode a ne posred zemlje.Zar nije logično da je svod bio posred zemlje...

Kada se pročita...svod posred vode...elementarna logika zaključivanja kaže da nije bilo zemlje.A nije li to čudno,kada se ima u vidu da je stvorena zemlja a ne voda...stvorena zemlja a umesto zemlje svuda samo ... voda.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back