„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, Živković je spomenuo u jednom gostovanju u Ćirilici da je pristalica te minimalističke teorije. U jednom je pisanim članku to ponovio. U novije vreme trend je da se sve više i više kreće u takvom smeru; zastupaju to viđenje, bez obzira na međusobne razlike, i razni eminentni istoričari koje smo već pominjali kao npr. Valter Pol ili Danijel Džino.

Šta si ti tačno želeo da kažeš; šta ti je nelogično posle par minuta razmišljanja? I drugo, zašto zoveš nešto "mantrom" ukoliko postoji celi niz različitih tumačenja, koja se od struje dvostruke razlikuju u tome od hronoloških do kvantitativnih vrednosti? Koliko ja ovde vidim, ti postavljaš pitanja kako je trajao proces južnoslovenske etnogeneze, a ne tvrdiš da ti je tu nešto nelogično?
Онда нам се драстично разликује схватање појма логике и здравог разума и ту ти уз сву добру вољу не могу помоћи.

Uzgred, i naravno mislim da bi tu trebalo istupati s izuzetno velikom rezervom, ali ako je za verovati rezultatima genetskih istraživanja, baš minimalistička teorija o poreklu Slovena mora otpasti.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr...lovenskog-porekla-a-svaki-deseti--german.html

Po ovome iznad svaki drugi Srbin muškog pola potomak je slovenskih došljaka. Pa čak i promatranje isključivo haplogrupe R1a, čiji bi udeo trebalo da se kreće između 15 i 20 odsto kod Srba primera radi, ne govorio nekoj beznačajnoj grupaciji (dakle, ako i uvažimo da postoje neka sporenja oko porekla I2a).
Молим те ме поштеди млатарања и изјава о пореклу од стране "стручњака" Рајевца, Кртинића и сличних.

Za mene to upšte nije pitanje jer za mene istina nema alternativu i bio bih srećan kada bi se nedvosmisleno potvrdilo, npr. genetičkom genealogijom, da Srba ovde nije bilo pre sedmog veka, da okončamo sporenja i nedoumice, da prestanemo sa rasipanjem energije i koncentrišemo se na druge bitne stvari.

Pod uslovom da se postavi pitanje "šta bi se promenilo" (ne "na bolje" jer to nije objektivno pitanje), rekao bih ti da je to pitanje za veliku analizu.

U svakom slučaju, imalo bi uticaja na do sada neosvešćene Srbe da pormene percepciju, uticalo bi na Albance jer ne bi više imali argument u nekim srpskim istoričarima da su oni starosedeoci, odakle i crpe istorijsko pravo na Albaniju i na Kosovo, uticalo bi na Makedonce, Bošnjake, Crnogorce da shvate da smo zajedno i isti narod ovde od vajkada, uticalo bi na Rumune da shvate da su oni romanizovani Srbi i da su njihove slovenske reči starije od romanskih, uticalo bi na indogermanistiku gde bi morala da se menja paradigma tako što se izbacuje ideja da reči nisu mogle doći u starolatinski i starogrčki iz srpskog jezika i tako redom. Sve u svemu, jedan opšti nered sa mnogim paradoksima koji vlada u istoriografiji i komparativnoj lingvistici bi se konačno doveo u naučni red.

Dakle, sa svog aspekta mogu reći da jedina stvar za koju ja navijam, koju smatram "boljitkom" jeste objektivna naučna istina.
Румуни су већином потомци староседеоца: Дачана, Гета, Меза, Трачана. Врло мало се зна о језицима староседеоца јер нису оставили писмене трагове. Уколико су данашњи словенски народи такође потомци староседеоца а словенски језици нови облици староседелачких језика -- дачког, гетског, трачког, итд -- сви су балкански народи сродни. Сви Балканци су сродни и због тога што деле и генетику каснијих освајача: Римљана, Хуна, Гота, Авара, Бугара, Мађара, Печенега, Кумана, Татара, Турака, итд. Наравно, све ове опаске су валидне и за Албанце. Срби су један од балкансих народа, формиран сличном процесом као и остали Балканци. Срби су примили етноним од неке несловенске групације, вероватно источноиранске.

Онда нам се драстично разликује схватање појма логике и здравог разума и ту ти уз сву добру вољу не могу помоћи.

Kada postavljaš takva pitanja, prvo o čemu treba da porazmisliš jeste može li manjina nametnuti neke kulturno-jezičke obrasce i identet zatečenoj većinskoj populacii, i odgovor će biti da...može.

Recimo, na primeru saksonskih plemena u Britaniji.

У шта сврставаш свој упис у коме обавештаваш форум да је Радованов син федер?

Moj odgovor ne može biti drugačiji od prethodnih desetak puta kada sam odgovorio na potpuno identično pitanje. Dotično apsolutno nikakve veze nije imalo sa diskusijom o nekom konrketnom problemu, a pošto sam dopustio da se na momenat spustim bukvalno na nivo onih koji me ovde kritikuju (što je verovatno vrlo loš uticaj sredine) napisao sam pre par godina nešto što nije trebalo. Ubrzo sam se pokajao i uložio žalbu moderaciji sa zahtevom da se dotično obriše. Da podvučem, doslovno se niko nije žalio sem mene lično, koji sam samog sebe prijavio za kršenje pravila.

Ono što je ovde pitanje za tebe (pa i po nekog drugog koji stalno, iznova i iznova, ponovno otvara to pitanje) jeste šta je prava svrha tog pitanja? Koliko još puta tačno ono treba da bude postavljeno, očekujući iz potpuno nejasnih razloga očigledno drugačiji odgovor od onog koji je svaki pređašnji put dobijen? I, naime, kakvu poruku tačno ostavljate otvaranem (i to, da ponovim, iznova i iznova) pitanje seksualne pripadnosti Radovanovog sin? Po mom mišljenju, jedina posledica koja se na ovaj način postiže jeste pokazivanje da se tu ima manje bazične ljudskosti od mene — dok sam se ja pokajao zbog toga i zatražio da dotično bude obrisano iz razloga saosećanja sa klincem, postavljanjem pitanja (istog na koji je mnogo puta već bio pružen odgovor) u najdirektnijem smislu njega ugrožavaš i pokazuješ da ti uopšte za Radovanovog sina nije ni stalo, već samo kako me predstaviti u negativnom svetlu (pa makar i po cenu još jednom javne diskusije o njegovoj seksualnoj pripadnosti, čime gubiš apsolutno bilo kakve argumente da me kritikuješ).

Pa ti sad porazmisli vrlo dobro o uzrocima i posledicama tvog pitanja u citatu... :kafa:

Која хаплогрупа је представник тих иточноиранаца?
Погрешно схваташ везу између генетике и културе. Не постоји словенска генетика, не постоји иранска генетика, итд.

Ја сам споменуо неку источноиранску групу као носитеља етнонима Срби јер је то мишљене неких историчара и лингвиста. Бесумно то мишљење се оснива на прве спомене локације тог етнонима и то у околини Кавказа. Узгред, слична слика важи и за етнонима Хрвата.

Moj odgovor ne može biti drugačiji od prethodnih desetak puta kada sam odgovorio na potpuno identično pitanje. Dotično apsolutno nikakve veze nije imalo sa diskusijom o nekom konrketnom problemu, a pošto sam dopustio da se na momenat spustim bukvalno na nivo onih koji me ovde kritikuju (što je verovatno vrlo loš uticaj sredine) napisao sam pre par godina nešto što nije trebalo. Ubrzo sam se pokajao i uložio žalbu moderaciji sa zahtevom da se dotično obriše. Da podvučem, doslovno se niko nije žalio sem mene lično, koji sam samog sebe prijavio za kršenje pravila.

Ono što je ovde pitanje za tebe (pa i po nekog drugog koji stalno, iznova i iznova, ponovno otvara to pitanje) jeste šta je prava svrha tog pitanja? Koliko još puta tačno ono treba da bude postavljeno, očekujući iz potpuno nejasnih razloga očigledno drugačiji odgovor od onog koji je svaki pređašnji put dobijen? I, naime, kakvu poruku tačno ostavljate otvaranem (i to, da ponovim, iznova i iznova) pitanje seksualne pripadnosti Radovanovog sin? Po mom mišljenju, jedina posledica koja se na ovaj način postiže jeste pokazivanje da se tu ima manje bazične ljudskosti od mene — dok sam se ja pokajao zbog toga i zatražio da dotično bude obrisano iz razloga saosećanja sa klincem, postavljanjem pitanja (istog na koji je mnogo puta već bio pružen odgovor) u najdirektnijem smislu njega ugrožavaš i pokazuješ da ti uopšte za Radovanovog sina nije stalo, već samo kako me predstaviti u negativnom svetlu (pa makar i po cenu još jednom javne diskusije o njegovoj seksualnoj pripadnosti, čime gubiš apsolutno bilo kakve argumente da me kritikuješ).
Ја први пут постављам ово питање, не због Радована или сина већ због константног твог инсистирања
на одбрани себе од таквих напада.
Помињем то као врхунски пример таквог деловања, напасти некога због политичке припадности,
политичког деловања, недоследности, сулудих ставова... по ени је потпуно коректно али удар на
породицу која нема никакве везе са радом дотичног или његовим стабовима је прениско.

Погрешно схваташ везу између генетике и културе. Не постоји словенска генетика, не постоји иранска генетика, итд.

Ја сам споменуо неку источноиранску групу као носитеља етнонима Срби јер је то мишљене неких историчара и лингвиста. Бесумно то мишљење се оснива на прве спомене локације тог етнонима и то у околини Кавказа. Узгред, слична слика важи и за етнонима Хрвата.
Немогуће да су то прочитали на камену и решили да се тако назову!
Као у случају Бугара и Мађара мора постојати војни фактор који је то
омогућио.

Kada postavljaš takva pitanja, prvo o čemu treba da porazmisliš jeste može li manjina nametnuti neke kulturno-jezičke obrasce i identet zatečenoj većinskoj populacii, i odgovor će biti da...može.

Primer ti je ko prstom u go... Engleski jezik ima u sebi sve uticaje koje je zabeležila i istorija glede etničkih promena na Ostrvu. Npr. sve fraze tipa get off, get by, put up, slow down, speed up, switch off, shut up, give in, **** up etc. nazivaju keltskim*; da ne govorim o romanskom uticaju, dok je germanski samo bazični vokabular i deo gramatike.

Gde se u srpskom vide ma kakvi uticaji sem turskog, italijanskog i nemačkog?

Baviš se stvarima u koje se na razumeš pa posle nešto zameraš Šariću... :kafa:

Poslednja izmena:
Ја први пут постављам ово питање, не због Радована или сина већ због константног твог инсистирања
Помињем то као врхунски пример таквог деловања, напасти некога због политичке припадности,
политичког деловања, недоследности, сулудих ставова... по ени је потпуно коректно али удар на
породицу која нема никакве везе са радом дотичног или његовим стабовима је прениско.

Naravno, slazem se u potpunosti. Ja sam gresan covek, kao i svaki drugi. Da mi je tegla svega sto bih izjavio a da se kajem, danas bi bila puna. To sto si naveo da sam spomenuo eklatantni je primer recenog.

E sad, da li je to primer nedoslednosti nekakve - sta je dustin's? Da treba od toga da prodje...koliko tacno godina? Da podsetim, ja znam i da ponekad vrlo socno opsujem, ali dok se meni desi da ponekad predjem liniju, pa posle niko drugi no ja licno prizna gresku i vrati rec, mojim kriticarima je ovde to doslovno modus operandi svakodnevnice.

Mike misljenje je da ljudi me treba da prihvataju mracnu stranu, vec da protiv nje treba da se bore, da svaki dan sazrevaju i uce nesto novo, generalno se unapredjujuci i kao intelektualno i humano bice. A akoneko ostupa od toga, pa i ukoliko se neko sluzi taktokom argumentum ad hominem (sto je za razlikuod mene mnogo cesca pojava kid onih koji me, locemerno, kritikuju) naravno da cu uvek skretati paznju, kao sto nista manje ocekujem od drugih da mene isprave mad ja negde pogresim.

Manjina ne može nametnuti jezik većini bez masovnih komunikacijskih medija.

U situacijama kada danas vidimo da je neki jezik prešao na većinu govorilaca sa manjine originalnih govorilaca, radi se neminovno o dugotrajnom procesu ekspanzije jezika gde uvek veći broj govorilaca deluje na manji broj okolnih govorilaca, te postepeno, npr. kroz 500 godina, dolazi do toga da ima više onih koji su poprimili jezik originalne manjine, ali uvek relativne većine, nego onih koji su tog jezičkog porekla.

Drugi princip je "lingua franca", kada postoji jezička barijera u multietničkim sredinima. Tada nastaju kreoli i pidžini.

Naravno, slazem se u potpunosti. Ja sam gresan covek, kao i svaki drugi. Da mi je tegla svega sto bih izjavio a da se kajem, danas bi bila puna. To sto si naveo da sam spomenuo eklatantni je primer recenog.

E sad, da li je to primer nedoslednosti nekakve - sta je dustin's? Da treba od toga da prodje...lololol tacno godina? Da podsetim, ja znam I da ponekad vrlo socno opsujem, alo
Primer ti je ko prstom u go... Engleski jezik ima u sebi sve uticaje koje je zabeležila i istorija glede etničkih promena na Ostrvu. Npr. sve fraze tipa get off, get by, put up, slow down, speed up, switch off, shut up, give in, **** up etc. nazivaju keltskim*; da ne govorim o romanskom uticaju, dok je germanski samo bazični vokabular i deo gramatike.

Baviš se stvarima u koje se na razumeš pa posle nešto zameraš Šariću... :kafa:

Pomenuo sam primer manjine doseljenika koja je u presudnom smislu uticala na vecinsko starosedelacko stanovnistvo. Primer recenog je Britanija.

Да ли озбиљно поредиш саксонска племена у Британији и Словене на Балкану? Или је то опет на делу нешто што је теби логично.

Да ли озбиљно поредиш саксонска племена у Британији и Словене на Балкану? Или је то опет на делу нешто што је теби логично.

Uporedjenje je na mestu i bas me interesuje koje konstrukcije cu se naci, da se opravda ali kod Slovena nije moguce.

Ali primera ima na stotina samo u nasoj blizini ima primera koliko ti dusa zeli Madjari i Turci.

Koliko je meni poznato u srpskom jeziku postoji ogroman uticaj latinskog. Sto rece Seselj kako je neko postsvio nedavno, mada je po obicaju malcicepreterao, po fonetici srpskom je jeziku blizi italijanskom nego ruskin jeziku.

Osim sto je sva bitnija ranohriscanska terminologija preuzeta izlatinskog jezika, mislim da se moze bukvalno primetime sustinski uticaj latinskog na stokavicu, kao sto postoji i grckoga na primeru istocnih juznoslovenskih jezika. A pricali smo na ovom forumu cak i o hipotezama o vlaskom uticaju na nastanak i razvoji ijekavskog narecja.

Iranska teorija je moguca, ali daleko od toga da je sigurna i da je sigurno da srpski etnonim nije slovenskog porekla.

Ima dosta drugih mogucnosti.

1. Slicnost Serboi za Srbima i luzickim Srbima je slucajnost.

2. Serboi su samo ziveli u teritoriji koju su Rimljani zvali Sarmatija ali bili su Sloveni.

3. Ime ima isto znacanje ali neki dublji indoevropejski koren.

i.t.d. i.t.d.

Uporedjenje je na mestu i bas me interesuje koje konstrukcije cu se naci, da se opravda ali kod Slovena nije moguce.

Ali primera ima na stotina samo u nasoj blizini ima primera koliko ti dusa zeli Madjari i Turci.

Ne samo to, nego oni tvrde da je ogromna vecina Albanaca srpskog porekla. Dakle, da je manjina brdjanskih nepismenih i prilicno zaostalih primitivnih plemena, uspela u svoj etnicki korpus uklopiti ogroman deo 8000 godina stare civilizacije.

Evo Konstantin zna, pre dan-dva sam ga video u klinču sa nekim hrvatskim poluidiotom. Više ne možeš da kažeš ni da su Crnogorci Srbi a da te ne asociraju sa ovim ludakom i to ubace u isti kontekst sa tvrdnjom da su Hindusi Srbi.
1627589799357.png

Koliko je meni poznato u srpskom jeziku postoji ogroman uticaj latinskog. Sto rece Seselj kako je neko postsvio nedavno, mada je po obicaju malcicepreterao, po fonetici srpskom je jeziku blizi italijanskom nego ruskin jeziku.

Osim sto je sva bitnija ranohriscanska terminologija preuzeta izlatinskog jezika, mislim da se moze bukvalno primetime sustinski uticaj latinskog na stokavicu, kao sto postoji i grckoga na primeru istocnih juznoslovenskih jezika. A pricali smo na ovom forumu cak i o hipotezama o vlaskom uticaju na nastanak i razvoji ijekavskog narecja.
Moćno! :hvala:

Neki dan sam rekao da si došao na moje, al ti ode i dalje... Reference su ti - boli glava. :lol:

Razočaro si me ko čovek... i ko komunista! :aha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back