„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не бих да реметим препуцавање које се захуктало, само мало подсјећање на правилник форума
Šta je zabranjeno?
  • postavljanje besmislenih, nejasnih sadržaja i sadržaja koji su sami sebi svrha
  • banalna komunikacija (kratka, površna svakodnevna komunikacija nalik na razgovor uživo, tzv. chat)

Poenta je ono sto te boli.
Srednjevekovni Srbi su anticke Tribale smatrali Srbima.
Pati dostojanstveno, pobedi sebe

Poenta je da si ti spamer koji uživa u provociranju drugih forumaša i da je dobro da pišeš ovakve objave, jerbo u budućnosti niko više (kao što jeste u skorije vreme, nažalost potpuno pogrešno) neće moći da te brani jerbo je vrlo jasno da normalna argumentovana diskusija tebe ni na kakav način ne interesuje, već samo prouzrokovanje incidenata?

Poenta je da si ti spamer koji uživa u provociranju drugih forumaša i da je dobro da pišeš ovakve objave, jerbo u budućnosti niko više (kao što jeste u skorije vreme, nažalost potpuno pogrešno) neće moći da te brani jerbo je vrlo jasno da normalna argumentovana diskusija tebe ni na kakav način ne interesuje, već samo prouzrokovanje incidenata?
Da li si kao istoricar uzbudjen otkricem da su srednjevekovni Srbi smatrali anticke Tribale Srbima?
Da li smatras da hilandarska biblioteka sadrzi jos zanimljivih dokumenata i da je treba podrobnije istraziti?

Знаш ли ти шта значи превод? Војводић не предлаже превод редова о којима говоримо, а ти очито не знаш да други јесу, на шта сам ти раније и указивао
Misliš na Andrejića? http://www.arhivja.org.rs/images/koreni_10.PDF

На основу једне српске верзије службе патрону моравичке катедрале и његовом кратком житију, које је за Ариље написао неки Никодим крајем XIV века, тврди се да су овде чуване мошти неког Св. Ахилија, за кога се верује да је био из Ларисе. Тврди се да је Ахилије пореклом из источног дела царства Константина Великог и да је из хришћанске породице. Био је постављен за епископа Ларисе и учествовао на Првом Васељенском сабору, на коме је осуђен Арије, а потом је чуо да се међу Трибалима, који себе на свом језику називају Србима, раширила јерес „Навата Трапезонтскаго“. Ахилије се упутио у трибалске крајеве, „прогнао јеретичку таму... и многе врати к Богу“, али је при повратку био убијен од злочинаца „на мјастја глаголиејам Моравица... идјаже и чстниие иего моши положени бише и мура благооханиа и ди ниниа истакајут исцјалиениом дари обилно...“.22 Тврди се и да је Трибале покрстио и просветио својим проповедима апостол Тит

Хајде ти онда одговори на ово, већ постављено питање:
Ако ти имаш боље тумачење и свој или било који други превод, изволи, напиши нам па да о томе онда разговарамо?

Јер овако, расправа о овом тексту постаје бесмислена и само може послужити у сврху замагљивања и одвлачења пажње....је ли то твој циљ?
Nakon ovih pitanja, ja bio pristavio kokice u iščekivanju :(

Pod utjecajem manipulacija kojima su bili izloženi od Miloševićevog režima, Srpske akademije nauka i umetnosti i Beogradu poslušnih kadrova rodom iz Gore, geografska odrednica Gorani pretvorena je u nacionalnu komponentu i preko noći stvorena novokomponirana nacija Goranci. Cilj je bio da se Gorani vještački i neprirodno odvoje od muslimanskog (bošnjačkog) nacionalnog korpusa i tako oslabe i podjele muslimanski (bošnjački) narod.
https://islamofobija.com/gorani-ili-goranci-narod-u-rasijanju/

Jel se to od 1993. godine još nije javilo Gorancima da je nasto "Populus Bosniensis"??
Na sreću imam prilike da razgovaram sa njima, te kažu da o promenama neznaju ništa.

Misliš na Andrejića? http://www.arhivja.org.rs/images/koreni_10.PDF

На основу једне српске верзије службе патрону моравичке катедрале и његовом кратком житију, које је за Ариље написао неки Никодим крајем XIV века, тврди се да су овде чуване мошти неког Св. Ахилија, за кога се верује да је био из Ларисе. Тврди се да је Ахилије пореклом из источног дела царства Константина Великог и да је из хришћанске породице. Био је постављен за епископа Ларисе и учествовао на Првом Васељенском сабору, на коме је осуђен Арије, а потом је чуо да се међу Трибалима, који себе на свом језику називају Србима, раширила јерес „Навата Трапезонтскаго“. Ахилије се упутио у трибалске крајеве, „прогнао јеретичку таму... и многе врати к Богу“, али је при повратку био убијен од злочинаца „на мјастја глаголиејам Моравица... идјаже и чстниие иего моши положени бише и мура благооханиа и ди ниниа истакајут исцјалиениом дари обилно...“.22 Тврди се и да је Трибале покрстио и просветио својим проповедима апостол Тит
Одакле ти овај чланак ако се нико тридесет година у Србији није бавио текстом? :roll:
Верно је предочен наратив, али није превод. Ја ти још у суботу рекох да мислим на Петровића.
Дакле, свесно и намерно шириш дезинформације, ниси проучио шта се писало о Служби, не знаш шта значи превод, нити читаш објаве других.
Зашто се бојиш одговорити на постављена питања?
Не, такав превод је нетачан, то можеш видети и код Петровића.
LWEVC4q.png

nixauWt.png

Историјски часпис, књ. XLVII, Београд 2000

Pogledajte prilog 955835

Сад је све јасније! Они сами себе називају Србима.
Коле лаже када тврди да се они називају Србима.
Ноуп, :roll: Коле лаже када тврди нпр. следеће:
Postoji srpski dokumenat iz 14.veka gde se doslovno kaže da su antički Tribali sami sebe zvali Srbima.
postojalo uverenje srpskog srednjevekovnog pisca Nikodima da su Srbi autohtoni na Balkanu

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 955835

Сад је све јасније! Они сами себе називају Србима.
Коле лаже када тврди да се они називају Србима.
Veruj meni a ne svojim očima!

Pošto Igar polazi od pretpostavke da je nemoguće da su antički Tribali bili Srbi, onda ovo što piše Nikodim mora da se odnosi na srednjevekovne Tribale iako je potpunom laiku jasno da se odnosi na antičke. Pa tako bez problema on kombinuje dogadjaje koji su medjusobno udaljeni milenijum i interpretra ih kao da je reč o jednom događaju.

Viđao sam i ranije sličnu primenu čuvene BB naučne metodologije, ali mislim da je ovaj slučaj nepravaziđen, vrh, perpetumobile.

Ноуп, :roll: Коле лаже када тврди нпр. следеће:
Зар ти ниси поставио доказ за ове Колове тврдње?
DeepinScreenshot_select-area_20210628162725.png

Дедукција каже да су Титови просвећеници Срби.
Трибали- просвећени од апостола Тита.
Трибали себе зову Србима.
Закључак- Срби присутни на Балкану у првом веку.

Никодим пише како "Тривали на својем језику Србљи именују се". Приметите да је то једина реченица у презенту и запитајте зашто би он то истицао. Уместо што то гледате кроз наочари псеудонауке, покушајте се ставити на његово место. Прочитајте напис у целости, не само ту једну реченицу. :roll:

Никодим пише како "Тривали на својем језику Србљи именују се". Приметите да је то једина реченица у презенту и запитајте зашто би он то истицао. Уместо што то гледате кроз наочари псеудонауке, покушајте се ставити на његово место. Прочитајте напис у целости, не само ту једну реченицу. :roll:

Petrović doslovno prevodi: Ovi Tribali se, dakle, sopstvenim jezikom nazivaju Srbima.

Nemoj samo ti o pseudonauci, vidiš da je čak Slavena sramota da brani tvoje stanovište.

Petrović doslovno prevodi: Ovi Tribali se, dakle, sopstvenim jezikom nazivaju Srbima.
Како је ово одговор на моју објаву и зашто ми наводиш Петровићеве редове за које не би ни знао да ти их ја нисам поставио?

Дакле, можемо установити да су ове твоје речи кривотворина (као и да не знаш шта значи реч дословно :roll: ):
Postoji srpski dokumenat iz 14.veka gde se doslovno kaže da su antički Tribali sami sebe zvali Srbima.

Nemoj samo ti o pseudonauci, vidiš da je čak Slavena sramota da brani tvoje stanovište.
О ком мом становишту говориш када га нигде нисам представио? Уједно, знам да моји погледи могу бити погрешни, зато и пишем овде, да проверим њихову изгледност и одрживост. Ја разговарам да бих видео шта је највероватније тачно, док је теби очито циљ да проповедаш своја убеђења. Ако би се моје мишљење показало погрешним, желим га исправити, а не милитантно бранити зовући Славена или друге као појачање. Но, не очекујем да то схвати научно неписмен човек који науци приступа као фудбалу.

Pošto Igar polazi od pretpostavke da je nemoguće da su antički Tribali bili Srbi, onda ovo što piše Nikodim mora da se odnosi na srednjevekovne Tribale iako je potpunom laiku jasno da se odnosi na antičke. Pa tako bez problema on kombinuje dogadjaje koji su medjusobno udaljeni milenijum i interpretra ih kao da je reč o jednom događaju.
Viđao sam i ranije sličnu primenu čuvene BB naučne metodologije, ali mislim da je ovaj slučaj nepravaziđen, vrh, perpetumobile.
Ово није моје мишљење нити сам игде ишта слично написао.

Poslednja izmena:
Filozofski fakultet Beogradskog univerziteta je dostavio glasilima dopis, da Konferencija nema naučnu vrednost. Da li je sadržaj dopisa u skladu sa stavovima Vlade Republike Srbije, SANU i drugih naučnih ustanova u Beogradu? Da li je u beogradskom časopisu „NIN“, br. 3222, od 27. 9. 2012, str. 48, novinar Marko Lovrić podržan od nekog državnog organa, da objavi podruglјiv članak o Konferenciji? Ono što se zna je činjenica, da pod naslovom „Časni potomci Serbona“ nije osporio nijedan navod iz dela bilokojeg naučnika, ali im se narugao, pa i naučnim ustanovama balkanskih država – nazivajući balkanske istoričare „pseudoistoričrima“. „NIN“ se i drugi put oglasio, člankom Milete Prodanovića „Kolo-fornija, stara srpska zemlјa“, 11. 10. 2012. i veoma podruglјivo pisao o Konferenciji, ne osporivši nijedan deo bilokojeg rada srpskih, ili stranih učesnika.
https://www.zapadnisrbi.com/zapadni...o-pismo-srbi-slaveni-varvari-i-nepismeni#ftn1

Podsjetit se reda radi, odakle vetrovi sve pušu.
:hahaha:

Како је ово одговор на моју објаву и зашто ми наводиш Петровићеве редове за које не би ни знао да ти их ја нисам поставио?
Djorde Jankovic nije znao za ovaj spis niti Petrovicev rad, kako cu ja znati?
О ком мом становишту говориш када га нигде нисам представио?
Itekako si predstavio, ne bi se ti ni javio da tu glupost Petrovic nije napisao, pa si mislio da se sakrijes iza njegovog autoriteta. Zasto sada ne branis Petrovicevo stanoviste o Nikodimu koji je o Ahiliju i Tribalima govorio u prenesom znacenju misleci na sadasnjicu?

Zasto sada ne branis Petrovicevo stanoviste o Nikodimu koji je o Ahiliju i Tribalima govorio u prenesom znacenju misleci na sadasnjicu?
Не бих заиста то тако срочио, но добро. На основу чега одбацујеш такво тумачење?
Itekako si predstavio, ne bi se ti ni javio da tu glupost Petrovic nije napisao, pa si mislio da se sakrijes iza njegovog autoriteta.
Престани говорити у моје име.

Djorde Jankovic nije znao za ovaj spis niti Petrovicev rad, kako cu ja znati?
Иванова га помиње и цитира више пута. Изгледа да ти ниси разумео или ниси ни читао њен рад, већ си само тражио реченицу о Трибалима, а сада ћу то и доказати.
Na osnovu toga sto ne pise tako. Ivanova, Vojvodic i Andrejic su interpretirali tekst onako kako pise, a Petrovic interpretira onako kako zeli, gonjen predubedjenjima.
Знаш ли ти шта значи тумачење? Војводић нигде ту реченицу не тумачи, а не видим ни да је то учинио Андрејић. Иванова, пак, предлаже тумачење слично Петровићевоме, али ти то не знаш јер је не разумеш или, вероватније, ниси ни читао шта је написала:
2yxJGes.png

Poslednja izmena:
Иванова га помиње и цитира више пута. Изгледа да ти ниси разумео или ниси ни читао њен рад, већ си само тражио реченицу о Трибалима, а сада ћу то и доказати.

Знаш ли ти шта значи тумачење? Војводић нигде ту реченицу не тумачи, а не видим ни да је то учинио Андрејић. Иванова, пак, предлаже тумачење слично Петровићевоме, али ти то не знаш јер је не разумеш или, вероватније, ниси ни читао шта је написала:
2yxJGes.png
Ne znam da li si nepazljiv ili je nešto drugo po sredi.
Vojvodić i Andrejić prepričavaju tekst, verno prenoseći misli pisca, tako da se to može shvatiti i kao interpretacija. Slično čini i Ivanova
ahilije.PNG

Dakle, vrlo jasno Ivanova tvrdi da je Ahilije po povratku iz Nikeje otišao kod Tribala u misiju. Dalje navodi da se ovaj Nikodimov narativ verovatno zasniva na lokalnom predanju prema kome je Ahilije vršio misiji među Srbima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back