Ово може бити несвесно признање Славена да и он на тај начин поима историју, тј. да се историја тумачи кроз идеолошко призму (небитно коју) а све што се не уклапа то и не постоји.Ne razumem šta si protumačio kao nekakvo vađenje. Govorio sam o tome da si pisao o potpuno jasnim i svima poznatim činjenicama, da svako doba nosi za sobom svoje nego tumačenje istorije. Naravno, upravo mislim na to što ljudi tumače u skladu sa nekim viđenjem, pa prenaglašavaju neke aspekte, zapostavljaju druge, itd...u dobrom delu 20. veka rasizam je u nauci imao vrlo značajnog uticaja i tumačenje nacije kao biološke jedinice, sa genetski usatkanim osobinama i čak i kulturnim nasleđem. Posle poraza nacifašističkih ideologija, odnosno posle Drugog svetskog rata, malo su stvari otišle u neku drugu krajnost tako da je štošta i jeres spomenuti da ne bi neko pomislio da se radi o retrogradnim stanovištima rasne antropologije.
I danas nalazimo se u različitim trendovima. U postmodernističkom duhu, ali i pod uticajem Evropske unije, postoje pritisci da zemlje regiona usklade svoje udžbenike i narative u nastavnom programu, po cenu regionalne stabilnosti i pomirenja tj. famoznih dobrosusedskih odnosa. Osim toga, po zvaničnom programu koji je usvojila i zastupa Republika Srbije, jedna od ključnih obaveza istoričara kao nastavnik jeste da obrazuje decu u duhu načela humanizma, tolerancije i demokratskog poretka kao sistema uređenja države. Tako da je i svako tumačenje u značajnoj meri usklađeno i sa ciljevima aktuelne političke vlasti, ili da kažemo pod uticajem rečenog.
Pa pogrešno si pretpostavio; to pokušavam i da ti obrazložim, da ne bismo bili na pomolu nekog (novog?) nesporazuma.
Nisam pozvao moderaciju ništa da uradi, nego, pošto ti ovde nisi sa nama i ne znaš celu istoriju...nije ti (nisi se izjasnio, je li u redu bez persiranja?) poznato ništa šta se izdešavalo, moguće je i da imaš krivu sliku o stanju ovde. Posebno to može biti slučaj ako ti je neko neke stvari prepričao pre tvojih prvih objava; postoji jedan učesnik ovog foruma koji je svakakve laži o meni širio i, nažalost, broj ljudi koje je on obmanuo je vrlo značajan. U tom smislu bih te i pozvao da nastupaš trezveno, kritički i da misliš svojom glavom, zadržavajući distancu u odnosu na to šta ti je neko drugi rekao...tu, naravno, mislim i na to ako ti je neko opisivao nešto o meni, pošto mi se za sada čini da si definitivno stekao pogrešni utisak. Naravno, da ne zatrpavamo temu, ovaj deo možemo preneti i na privatnu prepisku, ako si zainteresovan...
Što se tiče poslednjeg pitanja; pa kako kakve...to je i suština? O tome sve vreme i razgovaramo i tome je i posvećena ova tema (sučeljavanju između novoromantičara i zvanične nauke).