Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.995
Ako treba šesnaesti put da ti citiram Prokopija gde kaže da Justinijan i njegova familija priča varvarskim jezikom, ja ću to učiniti. Ti jedino možeš da tvrdiš, kao onaj tvoj kolega, da je taj varvarski jezik zapravo latinski jezik. Ako to misliš onda i napiši tako.
Nauka sama po sebi, po svojoj prirodi teži realnosti, odnosno pokušava da dočara ljudskom umu neku fizičku pojavu tako da ljudski um to može da razume, i može da shvati kako procesi funkcionišu u okviru te fizičke pojave.
To je problem sa vašom ideologijom, jer kad čovek zatvori oči i pokuša da zamisli kako je tekao proces migracije Slovena, suočava se sa procesom koji jednostavno nije moguć da se desi u praksi u prirodi. To čak ni ti ni izopačeni umovi koji su konstruisali tu teoriju, ne možete da zamislite, ali ste ipak dovoljno bezobrazni da to propagirate.
Moramo se vratitii u realnost. Zažmuri i zamisli sledeću situaciju:
U 17.veku Arapi osvajaju malu Aziju i sam Istambul. Turska država je u opasnosti, ostali su joj samo evropski posedi na kojima žive starosedeoci, poturčeni i oni koji to nisu. Osmanska država nastavlja da živi sa prestonicom u Beogradu, sultan je Sabahudin, koji je u narodu poznat kao Zoran. Sabahudin je govornik srpskog i turskog jezika, po političkoj vokaciji je Osman i poštovalac stare turske tradicije.
Da li si u stanju da zamisliš ovakav scenario?
To je sve pokušaj spinovanja. Ali i ponovo pokušaj stavljanja tuđih reči u usta. Nisam nigde ni pominjao Justinijana i njegov jezik, ni Zorane, ni Turke Osmanlije...ništa. Samo sam te upitao na osnovu čega bi iko mogao ikoga ubediti da tračko i ilirsko ima etničku funkciju kod Prokopija u navedenim primerima. Do sada si primetio valjda da na ovakve pokušaje zamene teze ne reagujem.
Ko ovde ima problem sa realnosti i ko je vidno ideološki indoktrinisan, juče si skupa sa Skotom ti bolje od bilo koga pokazao.
Ovo je počelo da poprima psihopatološke razmere sad već. Mnogi alternativni istoričari tako krenu, ajmo još, još, još i pomeraju granice razuma. U nekom momentu, pređu jednu tačku i posle toga imamo samo pad na mračnu stranu iz koje vrlo teško ima povratka. Ti se očigledno nalaziš na toj prekretnici, upravo; to je put koji vodi u pravom smislu najdirektnije ka Jovanu I. Deretiću. To ti je ono stanje svesti kada u sred neznanja kreneš da pomahnitalo lupaš potpuno nepovezane gluposti; da pokušavaš da ideš na prijemni na fakultet a da si bukvalno nepismen. Već si me svojevremeno (i verujem da nisam jedini) šokirao tvrdnjama da su Sklavini nazvani Sklavima zato što Romejsko carstvo ima pretenzije nad teritorijama preko Dunava, ali izgleda da svakim sledećim danom nastavljaš dalje srljanjem glavom pravo u ponor. Ovaj ti je ispad nekoliko puta gori od onog kada si pročitao jednu petinu rečenice engleskog prevoda i pomislio da niko ne primećuje da piše tobož' Justinijan, Ant.