kentaur Nesh
Veoma poznat
- Poruka
- 12.615
kako ne znas, a takav si znalac?...Gde se prica galski jezik.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
kako ne znas, a takav si znalac?...Gde se prica galski jezik.
nisi govorio o Rimljanima, vec o Turcima...i ne mogu biti TRAGOVI, vec ZIVI jezik kojim prica citav jedan narod, citavim periodom osmanske okupacije (I DOBRO SI PRIMJETIO - CAK I KONVERTITSKI DIO TOG NARODA)....a sto se latinskog tice, da li ti stvarno mislis da su Iliri ZABORAVILI SVOJ JEZIK, i potuno prestali da ga koriste pod Rimljanima (ma koji to jezik bio)....kako zamisljas da se taj proces izceznuca jednog jezika odigrao, daj nam scenario...
daj, moram da se suzdrzavam, a da ne koristim rijeci koje zasluzujes...ko je to zivio po svicarskim planinama TADA....ali Iliri JESU zivjeli po bosanskim TADA, to im je bio prirodni habitat...i tragove toga sam vidjao vlastitim ocima...Tvrdnja koja bazira na wishfull thinking, a ne nekim argumentima.
Pa bosanska brda su impresivna ali u Svajcarskoj su jos veca, pa je romanizovana.
ja nisam pomenuo Turke prvi, vec reagovao na njihovo pominjanje...A zašto se stalno vrše komparacije sa Turcima? Koliko puta još treba da se iste stvari ponove?
Pa bosanska brda su impresivna ali u Svajcarskoj su jos veca, pa je romanizovana.
kakve to veze ima, galski je...kao sto je i gelski u Skotskoj i Irski u Irskoj...Galski je izumro, ako mislis na bretonski on je keltski iz Britanije i naseljen u srednjem veku.
Ову причу си покретао ко зна колико пута и никада нису успео ниједан доказ да изнесеш о романизацији балкана. Постоји и посебна тема на форуму о томе и нико није изнео неки озбиљан доказ. Не знам зашто се опет враћаш тамо где си био и показао да немаш аргументе, зар то није мало без везе?
Други аргумент ти је потпуно шупаљ, недостатак доказа није доказ недостатка, а да си мало проучавао видео би колико словенских имена и назива има код римљана. Мркаљ је објаснио поступак, и објаснио зашто се то не препознаје у науци, и зашто је то фаличан аргумент.
kakve to veze ima, galski je...kao sto je i gelski u Skotskoj i Irski u Irskoj...
kakve to veze ima, galski je...kao sto je i gelski u Skotskoj i Irski u Irskoj...
njegova prvobitna tvrdnja je da je galski jezik izumro....kako ces sad ovo izokrenuti, a da ne kaze to sto kaze?Hteo da kaže da je dospeo sa britanskih ostrva, a da su drevni jezici Galije u potpunosti izumrli.
keltski(a to je i galski) je grana indoevropskih jezika, kao i germanski ili slovenski...eto koliko ti znas...Galski je keltski jezik u Francuskoj.
Dobro u celom rimskom carstvu se desila romanizacija ili helenizacija samo kod nas ne. U celoj evropi je doslo do seobe naroda samo kod nas ne.
Za jedno i drugo tvrdis da je na balkanu to neko svetsko cudo, koje prkosi prirodnim zakonima. To je ovde glavni argument autohtonista. I izvini to mi nikakav nije argumenat. Imamo dobru teoriju koja dosta stvari dobro objasnjava i da je napustimo zbog argumenta. Pa to nije moguce.
A drugi argument je tek blesav, da nesto nije postojalo je nemoguce dokazati. Nije moguce ni dokazati da bog prosle nedelje nije stvorio svet. Tako nauka ne ide, naravno da je moguce da je bilo Slovena samo da su svi tragovi nestali. Moguce je i da su vanzemaljci ziveli na balkanu. Stvari se u nauci tako ne rade. I nauka nije treganje za nekom pseudoteoloskom istinom ili dogmom, nego traganje opisa proslosti u najboljem mogucem nacinu za izvorima i tragovima koje raspolazemo. Sutra moze biti oborena teorije seoba Slovena, ali za boljim argumentima nego sto se ovde vrte oko 1000 strana.
pa eto sam si rekao, dakle keltski je na ostrva dosao sa kontinenta, dakle preko Gala...u cemu je problem, dakle galski jezik i dalje zivi preko ostrvskih govora...Izvini posto pricam uglavnom nemacki kad predajem istoriju.
Na nemackom se razlijuje galski/galisch kao jezik Kelta u Francuskoj i keltski/keltisch kao jezicna familija.
Za moju argumentaciju je svejedno u Francuskoj je privobitni keltski jezik nestao.
Ako je u srpskom jeziku to drugacije onda sam se zezno.
Postoje indicije o vrlo značajnoj romanizaciji na Balkanskom poluostrvu, ali ne i potpunoj. Ne možemo tvrditi da je Jirecekova linija razdvajala, pučki govoreći, govornike grčkog i latinskog jezika. Postoji dosta indicija, kroz imena, da su se različiti starosedelački elementi dosta uspešno odrzali i srednji bek dočekali (ima kod Močija o tome na pitanju Panonije). Eno postavljao sam ovde magistarski tezu Svetlane Lome, koja tvrdi da na srednjebalkanskom podneblju između I i III stoleća još uvek dominiraju autohtona imena (doduše, istina, dosta prerano za poentu).
A što se tiče migracionih teza, najbolje je pogledati na akademiji zbornik radova o migracijama od prošle ili pretprpšle godine. Dva poglavlja o istočnom rimskom carstvu, jedno Koderovo i drugo Kurtino. Koder osavremenjuje saznanja u značajnoj meri, ali drži se nekih konvencionalnih interpretacija, dok Kurta predlaže nešto radikalnija tumačenja, koja su više na tragu prelivanja identiteta, umesto nekih fizičkih procesa, migracija koje uključuju prenosi biološke materije.
То је опет погрешан аргумент јер је почетна претпоставка погрешна. Не постоје сигурни подаци колико је где било романизовано, али се сигурно не може рећи да је цела римска империја била романизована, дпобрим делом ефекти који се виде у језику настали су касније услед коришћења латинског као службеног, уосталом и на википедији то пише, ово о чему ми причамо није нешто непознато у науци. Други је проблем што се углавном идентификује култура целих провинција на основу аристократије, док рецимо на балкану археологија јасно показује да није било великог романског утицаја у обичном народу.Dobro u celom rimskom carstvu se desila romanizacija ili helenizacija samo kod nas ne. U celoj evropi je doslo do seobe naroda samo kod nas ne.
Za jedno i drugo tvrdis da je na balkanu to neko svetsko cudo, koje prkosi prirodnim zakonima. To je ovde glavni argument autohtonista. I izvini to mi nikakav nije argumenat. Imamo dobru teoriju koja dosta stvari dobro objasnjava i da je napustimo zbog argumenta. Pa to nije moguce.
A drugi argument je tek blesav, da nesto nije postojalo je nemoguce dokazati. Nije moguce ni dokazati da bog prosle nedelje nije stvorio svet. Tako nauka ne ide, naravno da je moguce da je bilo Slovena samo da su svi tragovi nestali. Moguce je i da su vanzemaljci ziveli na balkanu. Stvari se u nauci tako ne rade. I nauka nije treganje za nekom pseudoteoloskom istinom ili dogmom, nego traganje opisa proslosti u najboljem mogucem nacinu za izvorima i tragovima koje raspolazemo. Sutra moze biti oborena teorije seoba Slovena, ali za boljim argumentima nego sto se ovde vrte oko 1000 strana.
A Slavene kakva su imena, alo su Raodvan i Milica ja istog trena prelazim na autohtoniste.![]()
Ti pred nosom da vidiš Milicu i Radovana ne bi ih prepoznao.A Slavene kakva su imena, alo su Raodvan i Milica ja istog trena prelazim na autohtoniste.![]()
La mulți ani!Un an nou fericit!Мислим да не можемо закључивати на основу само овога примера, поготово јер је румунскоме развоју претходило је палатализовано [l'], упореди арумунско ureaclje и румунско ureche.
Još jedan dokaz da su Srbi starosedeoci u odnosu na Šiptare leži u čenjenici da Šiptari Srbe zovu romanskim nazivom Škije ili Škja od romanskog Skjavoni ili Škjavoni (Sloveni), a to znači da su za Srbe čuli od Romana koji su živeli u 11. veku u Albaniji kada su u nju pristigli Šiptari:румунски Șchiau (читај Шкјау) ... архаички назив за Словена
Ничим поткрепљене тврдње о извору и датовању преузимања речи, а цитатирани човек није лингвиста. Ћорак.Još jedan dokaz da su Srbi starosedeoci u odnosu na Šiptare leži u čenjenici da Šiptari Srbe zovu romanskim nazivom Škije ili Škja od romanskog Skjavoni ili Škjavoni (Sloveni), a to znači da su za Srbe čuli od Romana koji su živeli u 11. veku u Albaniji kada su u nju pristigli Šiptari: