„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možete li meni neukom odgovoriti, reč "Troja" - čiji je naziv (ili prvobitni zapis) na osnovu kog je mi sada tako nazivamo?
Троја је латински назив за тај град, грчки назив је био Илион ( зато и Хомеров еп Илијада).
На хетитском се звао Виљуша.

Троја је латински назив за тај град, грчки назив је био Илион ( зато и Хомеров еп Илијада).
Овде испаде да није!
https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-41516460
Пардон не види се Латини су преузели од Грка па и Турци.
Untitled-1.jpg

Тако и стоји званично да је Wilusha...
Што се осталог тиче сви народи који нису писали су хендикепирани за своју историју јер су често принуђени да је уче од својих непријатеља.
Мање више такав је случај са нашом историјом.
Upravo na to i pucam. Šta mislite koliko realno bi za 1, 5, 10, 100... godina izgledao opis npr. jednog člana ovog foruma (pobornika jednog mišljenja) o kojem bi sud i opis (isključivo i jedino) dao drugi član foruma (pobornik suprotnog mišljenja)?
To "Viljuša" mi se tako sviđa...

Hvala vam puno na odgovorima.

Upravo na to i pucam. Šta mislite koliko realno bi za 1, 5, 10, 100... godina izgledao opis npr. jednog člana ovog foruma (pobornika jednog mišljenja) o kojem bi sud i opis (isključivo i jedino) dao drugi član foruma (pobornik suprotnog mišljenja)?

To "Viljuša" mi se tako sviđa...

Hvala vam puno na odgovorima.

Не захваљуј , поштујем што си васпитан и културан али нисам тако матор да би ми персирао , чак ни деци не дозвољавам.
Неки од нас су овде око 15-20 година па смо испратили разне метаморфозе и промене , постоје разлике онда и сада неке су научне а неке пак и карактерне. То ме не спречава да их и даље волим и ценим и да су ми драги као ни то да ме изнервирају па их напушим као и они мене уосталом али се ја на то не љутим , могу тренутно да одреагујем и попиздим али не носим то нити замерам јер имам и ја својих мана.

То што говориш је то што сви мање више знамо а у новија времена доказујемо да је историја као оваква конципирана у 19, 20, веку и да су за нашу историју заслужни странци.
Тако да је не можемо узимати као реалну увек али не очекујем од ових дипломаца да тако нешто признају верују и поредак и то је добро.
Јер када би академци и научна елита у тако нешто поверовали и прихватили настао бих друштвени слом, Никог не би могли мотивисати нити убедити да учи и воли историју да не говорим да би многи познаваоци нечег што не разумеју почели писати историју на своју руку.

Пошто је почела апокалипса која по Бели Хамвашу дословно значи виђење онога што је било невидљиво или скривено на свим пољима па и у науци.
Задњих можда 10 година долази до благе либерализације пуштају се неке информације на кађићицу о којим раније није ни смело да се прича.
Предводник тога је био покојни Тибор Живковић видим да га Коматина у томе следи са својом женом где књигама дају сличне наслове и обрађују теме које је започео.Чак на овом клипу се види који је поставио Славен777 да је хравтски политиколог изјавио да та сеоба Хрвата или бар уобличавања етнонима не може да се стави у 7. већ у 9. 10. век али да до мењања тих ствари иако је наука прихватила још не улази у школске уџбенике.
Када смо о томе писали раније испадали смо шовинисти а њихови поједини историчари су о томе писали још много раније.

То јесте једно од античких наслеђа код Срба као што постоји мит о Диоклецијану у Далмацији и Диоклији као и здање Скадра на Бојани који је истоветан илирском миту о Теути. Овај феномен су објаснили интеракцијом Словена и Илира и преношење наслеђа Илира на Словене , слично је и са усвојеним античким топонима.

Pretpostavke su da je anadolskog porekla.

Многи народи Трако-Мези као и мноштво античких народа су индоарјанског или андолског порекла.
Међутим ти си рекао да наш Тројан нема везе са царем Трајаном сад ми то није јасно?

Многи народи Трако-Мези као и мноштво античких народа су индоарјанског или андолског порекла.
Међутим ти си рекао да наш Тројан нема везе са царем Трајаном сад ми то није јасно?

Nema dokaza za to. Upravo suprotno. Mezija se mnogo duze i snaznije zadrzala na Balkanu nego u Anadoliji. A posto su Mezi Sarmati i Dalmati, cinjenice ukazuju na to da je centar Mezije Balkan. I to i Strabo primjecuje. Da su Mezi iz Evrope presli u Anadoliju.

Nema dokaza za to. Upravo suprotno. Mezija se mnogo duze i snaznije zadrzala na Balkanu nego u Anadoliji. A posto su Mezi Sarmati i Dalmati, cinjenice ukazuju na to da je centar Mezije Balkan. I to i Strabo primjecuje. Da su Mezi iz Evrope presli u Anadoliju.

Па ја сам навео да су одавде кренули , део је остао а део је прошетао и вратио се назад.

@
Niđe veze; to je samo jedna od onih mnogih varki slično zvuči, dakle povezano je.

Trojan je od starog slovenskog božanstva, trojnog boga. Suština je u trojstvu; drugo ime Trojana je Triglav.

" У цара Тројана козије уши" па та бајка је метафорично говори о нехришћанском цару.
Што се тиче речи Триглав према Ломи и још некима једно је од значења Трибала.
Опет дођосмо на слично пресловенски корен.
Свакако је тројство у имену Трибала и Трикота.
Међутим ја лингвистику не разумем према већини тумачења стари се сличност са старогерманским онда се не иде некад на грчки или латински директно већ скоро по правилу старогермански па онда санскрит и тд.

По ономе што сам видео може се ићи сасвим другим путем и налазити значења речи Лома је напао најјасније значење речи Трибал на аланском(осетском)

Није ми јасно зашто као сатем језик тражимо по правилу реч из кентума (германском) ако је тако језик нам је по својствима ближи (кентум латинском)
дакле ако се ради овде о индо-арјанима зашто се одма не тражи веза са персијским , анадолским или иранским , санскрит већ одма са германским.

@

" У цара Тројана козије уши" па та бајка је метафорично говори о нехришћанском цару.
Међутим ја лингвистику не разумем према већини тумачења стари се сличност са старогерманским онда се не иде некад на грчки или латински директно већ скоро по правилу старогермански па онда санскрит и тд.

По ономе што сам видео може се ићи сасвим другим путем и налазити значења речи Лома је напао најјасније значење речи Трибал на аланском(осетском)

Није ми јасно зашто као сатем језик тражимо по правилу реч из кентума (германском) ако је тако језик нам је по својствима ближи (кентум латинском)
дакле ако се ради овде о индо-арјанима зашто се одма не тражи веза са персијским , анадолским или иранским , санскрит већ одма са германским.

Otvorio sam posebnu temu o toj priči: https://forum.krstarica.com/threads/od-kralja-mide-do-cara-trojana-poreklo-starih-prica.897874/

Тражење Троје се показало прилично тешким, тако да се грчка флота прво искрцала у Мизији. Према Херодоту, Грци су веровали да су Јелену отели Теукријанци, а иако су они то оповргавали, Грци су започели опсаду града. Грци су их на крају савладали, али су претрпели велике губитке од руке Телефа, теукријанског краља. Јелену, међутим, нису нашли. Ахил је у борби тешко ранио Телефа.

Разочарани, Грци су се вратили кући.

Тројански рат се можда никад не би ни одиграо да Телеф није дошао у Грчку у нади да излечи своју рану. Пророчиште је рекло Телефу да га само она особа која га је ранила може и да га излечи, а то је био Ахил. Ахил је пристао па је Телеф открио Грцима како да стигну до Троје

Danube_basin.png

Ови Теукријанц могу бити Триглоиди или Триконесес трачка племена као и Трибали у ширем смисли сродни Мизима.
Ако је искрцавање било на Мезију онда ми је логично да су кренули Дунавом до Црног Мора на место провинције Мезија инфериор која се граничи са Тракијом и није далеко од историјске Троје , Теукријанци могу бити Протоукрајинци да тако кажем или Боји (Трибоји) на које су посумњали да су отели принцезу и та се територија граничи са Мезијом и са Дакијом. Онда би Црним Морем Троју тражили или на трачанској територији Одриза који су имали јаке трговачке везе са Персијом , Хетитима и тд. Или пошто видимо да Грци нису знали где је Троја искрцали су се у Мезију сећам се кроз маглу да пре рата Одисеј је на превару побио трачанске јунаке. Дакле Троја при Црном Мору на трачанској територији ако је историјска повратак избеглица тим путем поред Атине и Спарте ми никако не изгледа логичан , можда истом рутом преко Дунава али опет су Мези очигледно савезници "Грка".

TRIBALI_ANTICKOG_SVETA-19.jpg

Са тим да нису довели у могућност бога Баал који се начлази на плочицама првих хришћана око Костолца на плочицама су исписани Исус Христ и Баал старо пунско божанство којег су поштовали Феничани можда и Етрурци у Библији је он непријатељ Бога као Ђаво зато су ове плочице остале нејасне свету па су закључили да ми о првим хришћанским заједницима не знамо баш ништа. Предпоставили су да су хришћани досељеници из Сирије и блиског истока. Међутим Феничани су били активни на ови просторима Баал би се могао и на други начин пренети на ранохришћанске заједнице Илирика.Ако је којим случају истоветан Дагону којег су Филастејци однели са Балкана на блиски исток и подигли му храмове.
На тај начин би испали ТриБаали троглаво или трично или Тророго божанство као код Троглотида и њиховог значења.

Poslednja izmena:
Тражење Троје се показало прилично тешким, тако да се грчка флота прво искрцала у Мизији. Према Херодоту, Грци су веровали да су Јелену отели Теукријанци, а иако су они то оповргавали, Грци су започели опсаду града. Грци су их на крају савладали, али су претрпели велике губитке од руке Телефа, теукријанског краља. Јелену, међутим, нису нашли. Ахил је у борби тешко ранио Телефа.

Разочарани, Грци су се вратили кући.

Тројански рат се можда никад не би ни одиграо да Телеф није дошао у Грчку у нади да излечи своју рану. Пророчиште је рекло Телефу да га само она особа која га је ранила може и да га излечи, а то је био Ахил. Ахил је пристао па је Телеф открио Грцима како да стигну до Троје

Pogledajte prilog 822713

Ови Теукријанц могу бити Триглоиди или Триконесес трачка племена као и Трибали у ширем смисли сродни Мизима.
Ако је искрцавање било на Мезију онда ми је логично да су кренули Дунавом до Црног Мора на место провинције Мезија инфериор која се граничи са Тракијом и није далеко од историјске Троје , Теукријанци могу бити Протоукрајинци да тако кажем или Боји (Трибоји) на које су посумњали да су отели принцезу и та се територија граничи са Мезијом и са Дакијом. Онда би Црним Морем Троју тражили или на трачанској територији Одриза који су имали јаке трговачке везе са Персијом , Хетитима и тд. Или пошто видимо да Грци нису знали где је Троја искрцали су се у Мезију сећам се кроз маглу да пре рата Одисеј је на превару побио трачанске јунаке. Дакле Троја при Црном Мору на трачанској територији ако је историјска повратак избеглица тим путем поред Атине и Спарте ми никако не изгледа логичан , можда истом рутом преко Дунава али опет су Мези очигледно савезници "Грка".

Pa reč je o Miziji, a ne Meziji (Mojsiji).

@

По овоме што си ставио прича има антички корен има нејсаноћа у самом имену оба Трајана су били прогонитељи хришћана

Pa otvori link sopstvenog citata...

За ту Мојсију како и сам Тибор Живковић говори да се Мези очигледно били тако велики и моћан народ да их има и на Балкану и у Малој Азији.
Сад мене занима извор да ли уопте постоји пре " најезде са мора" а горово сам сигуран да не постоји!
Тројански рат очигледно је сам почетак " најезде са мора" тачније ови догађаји су уследили након пада Троје.
Постоји велики археолшки феномен о ком сам ти говорио на примеру многих утврђених градова уништени су изнутра неким побунама. ХАТУША је према хетитском клину нестала услед неслоге братстава мислим да је једно одступило и повуло нека друга тако рећи побили су се међусобно изнутра и мигрирали негде племство на крају клина није објашњено где?

То неодољиво подсећа на мит о Троји и "Грци" како описују су морали уништити околње кнежевине које су снабдевале Троју иза зидина.
Грци су током пљачкашких похода скупили много злата и богатства па су чак хтели да одустану , уколико би ово било тачно део приче о распаду других држава изнутра је могао настати корупцијом владајућих елита као на примеру Хетита и Хатуше.
Егзодус Јевреја се лоцира научно према библиским коленима које су рабини до недавно погрешно тумачили пада у време "најезде са мора" многи градови утврђени за време Исуса Навина су пали на исти начин изнутра! Пошто видимо да само име Мојсија је истоветно Мезима или Мојсима и ко зна шта се све крије иза овога иза наратива који су памтили локални народи у виду митова и легенди.Чињеница да ју Хебреји скупили такође доста блага па се у Библији говори у метафори о "златном телету" као и касније пред сам Израел каад се Исис Навин помолио господу зашто их даје у руке непријатељу чуо је од Бога да се народ покварио да кришом задржавају резаних идола и вероватно много опљачканих реликвија у сребру и злату након чега следи чистка и ослобађање од блага. Са тим златом су највероватније уништили доста тих утврђених градова изнутра.

Према једном опису Меза од античких Грка мези су били богобојажљиви и религиозни уздржавали су се од животињског меса јели су сир и млечне производе.

Сад ако се слажеш како је предложио Ханибал Барка666 да се постови пребаце у тему о Троји ако модератори то желе да нам учине јер и мени се чини да ова тема не припада овде.

ПС доста о Мезима не желим да штампам нову књигу Деретићу :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back